Maanantai 20.5.2019

Suomi löi rajan hävittäjähankintaan: Vähintään 30%:n yhteistyövelvoite ”merkittävä” muutos Horneteista

Luotu: 
27.4.2018 15:39
Päivitetty: 
27.4.2018 16:09
  • Kuva: Teppo Ovaskainen / Uusi Suomi
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö päivän tiedotustilaisuudessa kuvassa vasemmalla.
|

Puolustusministeri Jussi Niinistö on päättänyt, että HX-hankinnalle asetetaan teollisen yhteistyön velvoite, jonka minimiosuus on vähintään 30 prosenttia hankinnan kokonaisarvosta. Osuudella voidaan varmistaa kotimaisen teollisuuden merkittävä osuus hankinnan toteuttamisesta ja turvata riittävä sotilaallinen huoltovarmuus sekä mahdollisuus syventää Suomen puolustuksen teknologista ja teollista perustaa.

Edellisessä hävittäjäkaupassa eli Hornet-hankinnassa suoran teollisen yhteistyön osuus oli noin 15 prosenttia järjestelmän hankintahinnasta, Valtion tarkastusvirasto VTV on arvioinut.

– Siihen nähden tämä 30 prosenttia on merkittävä luku, sanoi Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen apulaisjohtaja Kari Renko tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Hornet-kaupan teollisesta yhteistyöstä jopa 85 prosenttia kohdistui niin sanottuun epäsuoraan teolliseen yhteistyöhön, jota vielä tuolloin käytettiin laajalti Suomen työllisyyden edistämiseen. Nykyisin tämä ei onnistu, sillä Suomi sääti vuonna 2012 lain julkisista puolustus- ja turvallisuushankinnoista EU:n puolustus- ja turvallisuushankintadirektiivin edellyttämällä tavalla. Sen myötä teollisen yhteistyön vaatimusta voidaan perustella vain maanpuolustukseen liittyvillä syillä, ei enää taloudellisilla perusteilla.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos lähetti perjantaina HX-hankkeen eli Hornetin seuraajahankkeen tarjouspyynnön Ison-Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltain hallinnoille, jotka välittävät sen tietopyyntöön vastanneille yrityksille.

HX-hankkeessa on tarkoitus korvata ilmavoimien Hornet-kaluston suorituskyky, joka poistuu käytöstä vuodesta 2025 alkaen.

LUE MYÖS: Radikaali esitys Suomen hävittäjiksi: ”Kaksi konetta”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Elias Habana

Valinta tulee olemaan F-35, sillä Suomi tarvitsee tiivistä yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa jatkossakin eikä uskalla vaarantaa tätä kuviota.

Yhdysvalloilla on lisäksi kaikista vahvin lobbauskoneisto, joka mitä ilmeisimmin tulee varmistamaan sen että valintaan osallistuvien tahojen ei tarvitse jäädä työttömiksi seuraavienkaan hallituskausien aikana.