Keskiviikko 14.11.2018

Sauli Niinistö Ylellä: ” Juuri nyt maailma on vähän ikävässä mallissa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.4.2018 10:56
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sauli Niinistö.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että Suomi isännöi mielellään, kun rauhan asiaa tehdään. Kommentti oli vastaus spekulaatioihin siitä, että Suomi isännöisi Koreoiden mahdollista huippukokousta.

–Ihan kiva, että Suomi muistetaan ainakin mainita. Kyllähän me totta kai mielellämme isännöimme, kun rauhan asiaa tehdään. Se on toinen juttu, missä kokous todella pidetään. Tuskinpa sitä kukaan vielä tietää, presidentti sanoi.

Niinistö arvioi, että Etelä- ja Pohjois-Korean lähentymisen taustalla saattavat olla taannoiset poikkeuksellisen kovasanaiset lausunnot sekä Yhdysvalloista että Pohjois-Koreasta.

–Tehoaako sellainen tänä päivänä. Oli pieniä rakettimiehiä, hän pohti.

Niinistö muistutti samalla, että maailmalla on muitakin kriisipesäkkeitä.

–Tässä on nyt tietysti nimenomaan Koreoiden ja Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean suhteesta kysymys. On tietysti toivottavaa, että esimerkiksi Kiina panee myönteisellä tavalla merkille nämä tapahtumat. Ei tämä kuitenkaan vielä ratkaise näitä muita maailman kriisipesäkkeitä, hän totesi.

–Juuri nyt maailma on siinä mielessä vähän ikävässä mallissa, voimalla puhutaan, presidentti jatkoi.

Lue myös: Tutkijalta yllättävä tunnustus Donald Trumpille: ”Läpimurto Koreoiden tilanteessa ei olisi onnistunut ilman häntä”

Niinistö kommentoi lyhyesti myös energiayhtiö Fortumin vaikeuksia Venäjällä. Venäjän hallituksen virallisessa Rossijskaja Gazeta -lehdessä julkaistiin pari viikkoa sitten kirjoitus, jossa sanottiin muun muassa, että ”suomalaisesta valtionyhtiöstä on tullut todellinen uhka paitsi energia- myös Venäjän muulle turvallisuudelle”. Myöhemmin kirjoituksesta julkaistiin oikaisu.

–Uskon, että Fortumilla on aika pitkän kokemuksensa puitteissa aika hyvä käsitys, mitä riskit Venäjällä ovat. Täytyy katsoa, kuka venäläinen puhuu. On yksi kolumnisti, joka kirjoitti aika tylyä tekstiä Fortumista. Sen jälkeen samat sivustot ovat ylistäneet Fortumia, Niinistö huomautti.

Hän uskoo, että taustalla saattaa olla Fortumin Uniper-kauppa, joka vaatii viranomaishyväksynnät sekä EU:n että Venäjän kilpailuviranomaisilta. Uniper on lisäksi yksi Nord Stream 2 –hankkeen rahoittajista.

–Tässä saattaa olla taustalla se, että tuo Uniper-kauppa on herättänyt kaupan kohteessa vastusta ja voi hyvin olla, että siihen vastustamiseen käytetään myös venäläisiä, Niinistö kommentoi.

Lue lisää:

Lokakampanjan täyskäännös – KL: Venäläislehti yllätti ja herkesi ylistämään Fortumia

Näkökulma: Iskeekö Venäjän lipominen suomalaisten omaan nilkkaan?

Venäjän-bisneksen konkari varoittaa Fortumia: Katsokaa mitä Shellille kävi 2006

”Venäjällä käynnissä maksettu lokakampanja Fortumia vastaan”

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

No tässä sitä taas luodaan sitä tulevaisuuden kuvaa kvarttaalimenttaliteetillä. Hiukan hymyä. Vappukin on jo lähellä.

Presidentin kannattaisi kulkea enemmän tavallisten Suomalaisten keskuudessa.

Aika synkästi on edetty lähes koko maamme historian ajan joten mitä me siitä vaikka maailmalla tapahtuu. Se ei Suomalaisia hämmästytä.

Mauri Gardin

Presidentillä ei ollut mitään sellaista sanottavaa, mikä ei olisi jo kaikkien tiedossa. Pitikö vain päästä julkisuuteen? Se kyllä onnistui 100%. Kaikissa medioissa kuvien kanssa. Sisältö aivan 0. Tyypillistä Niinistöä: " Saattaa olla niin, että, mutta toisaalta ja toisaalta". Ns.journalistit höynäytettiin taas kerran.