Keskiviikko 26.6.2019

Paavo Väyrysen tilanne puhuttaa: ”Kyse jostain ihan muusta kuin juridiikasta”

Luotu: 
29.4.2018 09:57
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Paavo Väyrynen sanoo luottavansa siihen, että paluuseen liittyvät käytännön kysymykset selvitetään nopeasti eduskunnan ja Euroopan parlamentin kesken.
|

Liike Nytin perustajiin kuuluva viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner arvioi, ettei europarlamentaarikko Paavo Väyrysen paluuta eduskuntaan voida estää.

–Tuo Väyrysen paluu on kyllä ihan selvä. Eduskunnan työjärjestys puhuu paluusta kun Euroopan parlamentin jäsenyys päättyy. Ei siellä ole syitä eritelty. Päättyykö parlamentin kausi vai eroaako itse, ei tuolle ole asetettu laissa tai työjärjestyksessä suoraa merkitystä. Merkitystä yritetään nyt luoda tulkinnan kautta, aikaisemmin SDP:n puoluesihteerinä ja kansanedustajana toiminut Jungner kommentoi Facebookissa.

Väyrynen kertoi keskiviikkona palaavansa eduskuntaan kesäkuussa. Väyrynen kertoi samalla luopuvansa eduskuntaan palatessaan keskustan jäsenyydestä ja kunniapuheenjohtajuudesta sekä irtautuvansa hallituksen sote-uudistuksesta.

Eduskunnasta väistymään joutuva keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä puolestaan kertoi harkitsevansa Väyrysen paluun riitauttamista. Varakansanedustajaksi vuonna 2015 äänestetty Kärnä on ollut eduskunnassa Väyrysen tilalla.

Jungner muistuttaa, että Suomessa on perustuslakia myöten monin tavoin suojeltu kansanedustajan oikeutta olla edustaja. 

–Kansanedustajan oikeus olla edustaja on meidän demokratiassa pyhä. Tässä tapauksessa siis Väyrysen oikeus, ei Kärnän joka on vain varaedustaja, hän toteaa.

–Nyt jos Väyrysen paluuta viivytetään jonkun kevyen eduskunnan työjärjestyksen tulkintaväitteen perusteella, jotta isoja lakiuudistuksia saadaan varmemmin läpi, on kyse jostain ihan muusta kuin juridiikasta. Toivottavasti tuohon ei mennä. Ei olisi kovin arvokasta.  Se että Väyrynen pelaa minkä voi, ei tarkoita sitä että valtiovallankin pitäisi ryhtyä häntä vastaan pelaamaan, niin inhimillisesti ymmärrettävää kuin moinen onkin, Jungner jatkaa.

Mikko Kärnä on vedonnut eduskunnan työjärjestyksen 77 §:ään, jossa sanotaan näin: ”Euroopan parlamentin jäseneksi valitun edustajan tulee ilmoittaa puhemiehelle, hoitaako hän edustajantointaan vai toimiiko hän jäsenenä Euroopan parlamentissa. Euroopan parlamentin vaalien jälkeen ilmoitus on tehtävä ennen parlamentin ensimmäistä täysistuntoa. Eduskuntavaalien jälkeen ilmoitus on tehtävä viimeistään kello 12 kolmantena päivänä siitä, kun hänen kansanedustajan valtakirjansa on tullut tarkastetuksi. Jos hän toimii jäsenenä Euroopan parlamentissa, hänen edustajantoimensa hoitaminen keskeytyy silloin, kun hänen varaedustajansa valtakirja on tarkastettu.”

–No ei se kyllä ole selvä juttu ja ihan valtiosääntöoikeuden asiantuntijoidenkin mukaan. Haastava homma, joka on selvitettävä. Perustuslaki lähtee nimittäin siitä, että vaihdot tapahtuvat vaalien kautta, Kärnä vastaa Jungnerille Facebookissa.

Eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen vahvisti torstaina Iltalehdelle, että Väyrysen-Kärnän tapaus aiheuttaa todellista perustuslaillista pohdintaa eduskunnassa.

– Ollaan uuden tilanteen edessä. Ihan vastaavaa ei ole aikaisemmin ollut, Tuovinen sanoi.

Tuovisen mukaan eduskunnan työjärjestyksessä otetaan kantaa menettelytapoihin vaalien jälkeen. 

Tuovisen mukaan Väyrysen paluuaikeet tulevat johtamaan perustuslain 28. pykälän tulkintaan. Pykälän mukaan edustajatoimen hoitaminen keskeytyy siksi ajaksi, jonka kansanedustaja toimii Euroopan parlamentin jäsenenä.

– Käsitykseni mukaan perustuslain kyseisestä pykälästä on erilaisia kantoja. Eli kyllä tätä täytyy oikeasti miettiä ennen kuin ollaan kesäkuun 10. päivän tienoilla, Tuovinen sanoo Iltalehdelle viitaten Väyrysen mainitsemaan paluupäivään.

Paavo Väyrynen itse sanoo luottavansa siihen, että paluuseen liittyvät käytännön kysymykset selvitetään nopeasti eduskunnan ja Euroopan parlamentin kesken.

–Mikko Kärnän operaatio voi korkeintaan lykätä paluutani eduskuntaan. Se saattaa olla hänen ja hänen taustavoimiensa varsinainen tarkoituskin. Tuskinpa sekään toteutuu, Väyrynen kirjoitti lauantaina Puheenvuoron blogissaan.

Väyrysen tilanne on erityisen keskeinen sote- ja maakuntauudistuksen kannalta, sillä hallituksen 105 kansanedustajan enemmistö eduskunnassa supistuu jälleen yhdellä, jos hän palaa eduskuntaan. Hallitukselle jäävistä 104 kansanedustajasta puhemies Paula Risikko (kok.) ei osallistu äänestyksiin, ja lisäksi kokoomuksen Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Hallitukselle jää sote-äänestyksessä lähtökohtaisesti vain 102 kansanedustajan tuki riippuen siitä, äänestääkö kokoomuksesta eronnut Harry ”Hjallis” Harkimo vastaan vai puolesta. 

Lisää aiheesta:

Väyrynen älähtää Kärnälle paluunsa riitauttamisesta: ”Uskomatonta” – Tähtää sekä eduskuntaan että Brysseliin

Mikko Kärnä yllättää: Saattaa riitauttaa Paavo Väyrysen paluun

Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan – eroaa keskustasta ja irtautuu sotesta

Enää 102 kansanedustajaa: Hallituksen sote-enemmistö supistui taas

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Terttu Peltovuoma

Junger on kyllä tällähetkellä niin ytimessä ja oikeassa. Sipilöinti ei sentään saa mennä juridiikan yli.Joku tolkku sentään vaikka sekasin kuinka hallitus puolueet ovat nyt hallituksensa kanssa. Oikeus pitää tapahtua ainakin tässä asiassa tai sitten voi kyllä sanoa viimeisetkin hyvästit hallitukselle ja asian virkamiehille.

Pasi Käyhkö

Kuka on varastanut kuvani? Vielä perjantaina se oli kommenttini yläpuolella nimeni vieressä.

Mutta tuo Väyrynen ei ole tässä asiassa muu kuin Sipilän ja Keskustan ongelma. Maakuntauudistus vaikku väkisin veronmaksajien piikkiin.

Ilkka Tikkanen

Liikuttavaa todeta tuon repsahtaneen,vanhentuneen miehen menevän ajatuasmaailmaltaan tuohon kuntoon. Edes tukijoukoillakaan ei tunnu säteilevän , eli kiemurtelu vanadessä, joka ei vie kyllä hyvään. Viekää Pavelle terveisiä ja selostakaa missä mennään. Ja rehellisesti ex politikolle?

Ilkka Tikkanen

Liikuttavaa todeta tuon repsahtaneen,vanhentuneen miehen menevän ajatuasmaailmaltaan tuohon kuntoon. Edes tukijoukoillakaan ei tunnu säteilevän , eli kiemurtelu vanadessä, joka ei vie kyllä hyvään. Viekää Pavelle terveisiä ja selostakaa missä mennään. Ja rehellisesti ex politikolle? P.S. Esiintymishalua on mutta kyky jo puuttu.

Aune Mänttäri

Aune Mänttäri Voisiko olla näin pitkälle johtava salaliitto joka olisi mielestäni SOLMITTU HYVIN VARHAISESSA VAIHEESSA ENNEN PRESIDENTIN VAALEJA? Olisiko kysymyksessä Sauli Niinistön Valitsijayhdistystä edeltävä taloueelämä hanke. Minä näen asian niin, että kun Paavo Väyrynen alattelee, harkitsee, näkee , muistaa, tekee eddotuksia ja on seurannu jo yli 50 v. kotimaassamme kansalaisten ja ulkomailla ilmisten turvattomuuden lisääntymistä. Joka mielestänii johtuu maailman kansojen asioista päättävien hallinnollisesta korruptiosta

Aune Mänttäri

Aune Mänttäri Suomalaiset EU-kansalaiset, ovat huomanneet, kuinka jo lähes puolet ihmisistä on alenevassa elintasossa Nykyinen maan hallitus on kokoajan antaessaan eduskun nalle lakiesirtyksiä alentanut ja poisttanut ihmisten perusturvaa. Kansalaiset ovat murheellisia kuten YLE on kertonut julkisuuteen. Vakltiotieteidentohtori Paavo Matias Väyrysen on valmis valtiomies hoitamaan tehtäviä Suomalaiste äänestäjien antamalla valtakirjall

Aune Mänttäri

Aune Mänttäri Paavo Väyrysen varamies Eduskunnass, Mikko Kärnä, on syntynyt 1980. Hän on 38 vuotias kunnanjohtaja, joten virkasuhteessa olevana Hän voi palaa virkaansa hoitamaan. Varamies Mikko Kärnä on julkisuudessa kertonut kuinka häntä on useampikin juristi asiassa opastanut. Mieleeni tulee kuitenkin "maan hallituksen" (Sipilä-Orpo akseli) näppien mukaan olo. Tuskin Nuori Kärnän lähtisi ominpäin tällaiseen polemiikkiin ryhtynyt.. Koska hän saa tästä Kansanedustaan varamiehenä olemisesta tosi hyvää kokemusta, meriittiä kaikkiin tehtäviin mihin hakeekaan. Mutta ilmeisesti Kärnä tuntee "pohjoisenmiehet"Lappilaiset muistavat. tällaisen. Nyt sitten nähdään mikkäpuolueen asiantuntijoita kuullaan, pyydetään lausuntoja?