Perjantai 22.2.2019

Ay-pomo ihmettelee Minna Helteen toimintaa: ”Oliko meillä erotuomari, joka pelasi toisen joukkueen pussiin?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.4.2018 14:48
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Kauppalehti
    Kuva
    Minna Helle
|

Valtakunnansovittelija Minna Helteen nimitys Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajaksi on ollut tiedossa jo pitkään, vihjaa akavalaisen Tradenomiliiton yksikönjohtaja Ville-Veikko Rantamaula maanantaina julkaistussa blogissaan

– Teknologiateollisuus ilmoitti tammikuussa virallisesti etsivänsä uutta työmarkkinajohtajaa. Helteen rekrytointiprosessin on täytynyt kestää kuukausia. Tänä aikana hän on sovitellut useita työriitoja, joissa on tehty hänen johdollaan suuria rakenteellisia uudistuksia eri alojen työehtosopimuksiin, Rantamaula kirjoittaa.

Rantamaulan mukaan herää kysymys, kuinka rekrytointiprosessi on vaikuttanut sovittelijan toimintaan esimerkiksi rahoitusalan viikonlopputyön avaamisessa.

– Oliko meillä erotuomari, joka pelasi toisen joukkueen pussiin? hän kysyy.

Helteen toiminta ei Rantamaulan mukaan tue Helteen väitettä, jonka mukaan hän on tehnyt työtä muun muassa luottamuksen rakentamiseksi ja avoimuuden edistämiseksi.

– Olennainen kysymys on se, kuinka pitkään Helteen siirtymistä tähän tehtävään on valmisteltu? Entä mitä sitten olisi tapahtunut, jos häntä ei olisikaan valittu tähän tehtävään? Rantamaula pohtii.

Rantamaulan mielestä Helteen nimittäminen valtakunnansovittelijaksi vuonna 2015 oli silloiselta työministeri Lauri Ihalaiselta (sd.) raskas virhe. Työmarkkinajärjestöt eivät löytäneet syksyllä 2014 sopua yhteisestä ehdokkaasta, ja lopulta Ihalainen valitsi Helteen. Helle oli tuolloin SAK:n ja STTK:n pääehdokas, mutta Akava ja Kuntatyönantajat vastustivat häntä.

– Tämä on työmarkkinahistorian erikoisimpia tapauksia ja vaikuttaa merkittävästi koko valtakunnansovittelijan toimiston arvovaltaan. Helteen välitön irtisanoutuminen tehtävästä ei tätä enää pelasta, Rantamaula kirjoittaa.

Blogissaan hän myös huomauttaa, että valtakunnansovittelija on työmarkkinakentässä erittäin suuri vaikuttaja, joka pyrkii puolueettomasti ratkaisemaan työntekijä- ja työnantajaliittojen väliset työriidat.

– Mutta voiko valtakunnansovittelija olla työntekijä- tai työnantajapuolen "taskussa"? Ja voitaisiinko siitä palkintona antaa vaikkapa johtajan paikka työnantajaliitossa? Toisaalta, onhan se reilua, että se maksaa palkankin, jonka etuja ajaa, hän vihjaa.

Teknologiateollisuus ja SAK:lainen Teollisuusliitto avasivat viime syksynä liittokierroksen, jossa palkankorotutuksiksi linjattiin 3,2 prosenttia kahdelle vuodelle. Elinkeinoelämän keskusliitto EK koordinoi kierrosta siten, ettei tätä ole ylitetty muillakaan toimialoilla.

Rantamaulan mukaan laki linjaa, että valtakunnansovittelijan tehtävä on edistää työmarkkinoiden toimintaa ja sovitella työriitoja, ei vartioida niin sanotun yleisen palkankorotuslinjan toteutumista. Sovittelija kuitenkin päätti liittokierroksen linjan jo ennen kuin Teknologiateollisuus oli tehnyt sopimuksen ja ilmoittanut, ettei tämän palkankorotustason yli mennä millään muullakaan toimialalla.

Rantamaulan mukaan tilanne oli tuolloin vielä avoinna kaikilla muilla aloilla, joista osassa neuvotteluja ei ollut vielä edes aloitettu.

– Mikä siis oli yleinen linja? Ei sellaista ollut. Oli vain kahden liiton välinen linja, Rantamaula toteaa.

Lähde: Talouselämä

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

"Sovittelija kuitenkin päätti liittokierroksen linjan jo ennen kuin Teknologiateollisuus oli tehnyt sopimuksen..."

En ole vähimmässäkään määrin työmarkkina-asiantuntija, mutta miten on mahdollista, että sovittelija määräisi liittokierroksen linjan? Ymmärtääkseni siitä päättävät neuvottelevat osapuolet.