Keskiviikko 22.5.2019

Ministeriltä sote-kysymys kansanedustajille: ”Kumpi on parempi vaihtoehto?”

Luotu: 
1.5.2018 11:00
  • Kuva: Lauri Olander
    Kuva
    Anu Vehviläisen mukaan uudistuksen kaataminen toisi tuleville vuosille suuren epävarmuuden ja hallitsemattoman tilanteen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen.
|

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) korosti vappupuheessaan maakunta- ja sote-uudistuksen päätökseen viennin tärkeyttä. Vehviläisen mukaan uudistuksen kaataminen toisi tuleville vuosille suuren epävarmuuden ja hallitsemattoman tilanteen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen.

–Uudistuksen tavoitteiden toteutuminen on erittäin paljon kiinni maakuntien onnistuneesta toimeenpanosta. Kaikissa maakunnissa on tehty laadukasta uudistuksen valmistelua jo puolentoista vuoden ajan. Arvelen, että ne sadat naiset ja miehet, jotka valmistelevat parhaillaan omissa maakunnissaan maakunta- ja sote-lakien pykälien toimivuutta käytännössä, ovat uudistuksen todellinen asiantuntijajoukko. Heidän viestinsä meille päättäjille on ollut ja on: ”Älkää nyt jättäkö kesken, viekää uudistus päätökseen!”, hän painotti vappupuheessaan Lieksassa ja Nurmeksessa.

Ministeri sanoo ymmärtävänsä, että osa kansanedustajista ja eri puolueet arvostelevat uudistuksen yksityiskohtia ja jopa koko mallia. 

–Toivon jokaisen kansanedustajan arvioivan lähiviikkoina, että kumpi on parempi vaihtoehto: viedä uudistus eteenpäin vai kaataa ja lykätä uudistus hamaan tulevaisuuteen, hän kommentoi. 

Vehviläinen muistuttaa, että eduskunnan käsittelyssä oleva maakuntapohjainen malli on jo viides soten järjestämisen malli ja Sipilän hallitus kuudes hallitus, joka uudistusta esittää.

–Nyt käsittelyssä olevassa esityksessä on huomioitu aikaisemmissa valmisteluissa esiin nousseet perustuslakivaliokunnan esittämät huolet ja huomiot. Vaatimukset ovat perustuslain näkökulmasta liittyneet erityisesti palveluiden tasapuoliseen turvaamiseen, soten järjestämiseen yhtä kuntaa suuremmilla alueilla ja päätöksenteon kansanvaltaisuuteen eli päättäjien valitsemiseen suorilla vaaleilla. Näistä perustavanlaatuisista näkökulmista katsoen nyt käsittelyssä oleva maakunta- ja sote-uudistus on merkittävä parannus nykytilaan, hän sanoi.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen puolestaan linjasi omassa puheessaan Hyvinkäällä, Keravalla ja Porvoossa, että sote- ja maakuntauudistus tehdään ja tarvitaan, jotta lähi- ja peruspalvelut turvataan tasa-arvoisesti jokaiselle suomalaiselle kaikkialla maassa myös tulevaisuudessa.

Hallituksen 105 kansanedustajan enemmistö eduskunnassa on supistumassa jälleen yhdellä, kun Paavo Väyrynen ilmoitti palaavansa kesäkuussa kansanedustajaksi. Väyrynen eroaa keskustasta ja ryhmittyy omaksi ryhmäkseen, joten pääministeripuolue menettää Väyrysen tieltä väistyvän Mikko Kärnän tuen eduskunnan äänestyksissä.

Erityisen keskeistä tämä on juuri kiistanalaisessa sote- ja maakuntauudistuksessa, sillä hallitukselle jäävistä 104 kansanedustajasta puhemies Paula Risikko (kok.) ei osallistu äänestyksiin, ja kokoomuksen Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Kokoomuksesta hiljattain eronnut kansanedustaja Harry Harkimo sanoi viikonloppuna, että hänen on yhä vaikeampaa kuvitella äänestävänsä sote-uudistuksen puolesta eduskunnassa.

Lue myös:

Hjallis Harkimo SS-blogissa: ”On yhä vaikeampaa kuvitella, että äänestäisin sote-uudistuksen puolesta”

Paavo Väyrysen tilanne puhuttaa: ”Kyse jostain ihan muusta kuin juridiikasta”

Enää 102 kansanedustajaa: Hallituksen sote-enemmistö supistui taas

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Repo

Synteettisen uuden hallintoportaan lisäämisen asemasta kuntien yhdistäminen vaikuttaisi luontevammalta ja varmaan myös halvemmalta, veikkaan. Keskustalle tuo vaan ei taida missään nimessä sopia. Vieläkään.

Todellinen syy tähän hoputtamiseen lienee kuitenkin se, että kansalaiset ovat täysin kyllästyneet koko tulevaan hallintohimmeliin ja soteuudistukseen, eikä Keskusta uskalla jättää päätöstä mukavista ja leppoisista virkamiespaikoista seuraaviin vaaleihin.

Tältä se nyt vaan näyttää, kun hosumalla ja ammttitaidotta touhutaan ja puuhastellaan.

Hosumisen seurauksena syntyy siis mitä ?

Seppo Simonen

Hallitus on tehnyt yhdessä oikein hyvää työtä uuden sote ja maakuntamallin puolesta, siitä kiittäminen valtiovarainministeriön kansliapäälliköä Valtiotieteentohtori Martti Hetemäkeä joka virkamiehenä antanut luotettavaa kuvaa uudistuksesta.
Kuntaministeri Anu Vehviläisellä on pitkä kokemus ja hän on antaamuksella syventynyt tulevan muutoksen hyviin etuihin.
Annika Saarikko perhe ja peruspalveluministeri osaa antaa selventävät vastaukset kysymyksiin.
Täällä somessa on käyty kiivastakin dialektiikka puolesta ja vastaan mutta näinhän se pitää olla kun tämä on pehmeämpi tie purkaa ajatuksiaan.

Seppo Simonen

Punaoppositio ei ole edennyt aina pehmeämpää tietä. Mikäs on sen parempaa demokratiaa kuin hallitus sopii keskenään tiekartasta.
Mitä tulee lehmäkauppoihin niin Lihakunnan korkealaitainen tyhjensi navetan lehmistä jo vuosia sitten.

Irja Röntynen

Jouko Repo: kun tätä on väännetty jo kohta 20 v. niin eikö jo ammattitaito ole virkamiehilläkin noussut? Eikä tämä ole keskustan asia. Tämä koskee koko Suomea. Oletteko te kaikki arvostelijat pääkaupunkiseudulta?
Siellähän kuolee jo vanhuksia hoitamattomuuteen, ettekö tiedä, että järjestelmässä on vika. Asiantuntijatkin jo puolustavat sotea. Vai vasemmistolaisuusko on ajatusta hämärtänyt?

Kalevi Salonen

Mitä hyvää voi olla esityksessä, joka ei täytä ainuttakaan hallituksen itsensä terveydenhuoltouudistukselle asettamia tavoitteita. Poliittisten tavoitteiden takia ei terveydenhuoltoa pitäisi viedä kaaokseen.

Hetemäen perusteluista ei voi sanoa muuta kuin, että ne ovat täyttä höttöä ja olisivat toteutettavissa paremmin nykyisessä järjestelmässä.

Keskustelun suurin ongelma on ollut, ettei esillä ole ollut muita vaihtoehtoja, Jos olisi ollut, sokea Reettakin olisi nähnyt, että mikä tahansa muu kuin hallituksen ehdotus olisi parempi.

Kalevi Salonen
Vastaus kommenttiin #24

Usein vedotaan siihen, ettei muka vaihtoehtoja olisi. Niitä on, mutta niistä ei hallitus ole halunnut kuulla. Esimerkiksi oma ehdotukseni toisi kahden vuoden kuluessa 3-4 mrd €/v säästöt ja hallituksen malliin verrattuna ne olisivat 8-9 mrd €/v. Viimeksi mainittu luku tulee Ruotsin esimerkistä, jossa valinnanvapaus nosti kuluja 25 %. Saman suuntaiseen lukuun päästään myös suomalaisten eri asiantuntijoiden tekemistä riippumattomista arvioista.

Vanhasta kannattaa todella säilyttää kaikki hyvä ja sen päälle voidaan tehdä uudistuksia. Ks. https://demokraatti.fi/mielipide-pelkistetty-sote-maailman-kustannusteho... sekä US puheenvuoron blogini: Kansantaloudellisesti ylivertainen sote 1-7.

Ensio Jauhiainen

Ja lapsilisät.
Hallituspuolueista kokoomus ei ole peitellyt perhevastaisuuttaan aiemminkaan. Sen osalta lapsiperheiden kurittaminen oli johdonmukainen jatkumo jo pitkään harjoitetulle politiikalle. Perussuomalaisten ja keskustan osalta asia on toisin. Nyt tehty päätös sinetöi harvinaisen julkean petoksen.
Aiemmat sanat ja nykyiset teot paljastavat poikkeuksellisen härskin huijauksen, jolla noustiin valtaan.
Oppositiokeskusta rypi lapsiperheiden asiaa
Eritoten nykyinen pääministeripuolue keskusta suorastaan rypi lapsiperheiden asiaa oppositiovuosinaan. Kun Juha Sipilä valittiin puolueen puheenjohtajaksi vuonna 2012, hän kehotti puoluekokousväkeä lukemaan keskustan perhepoliittista kannanottoa. Siinä esitettiin muun muassa luopumista silloisen hallituksen päätöksestä jäädyttää lapsilisien indeksikorotukset. Kannanottoa luettiin tarkasti, ja perheiden puolustaminen oli avainasemassa, kun keskusta kiritti kannatuksensa vaalivoittolukemiin. (Keskustan oppositioaikojen kannanottoja on koottu tähän kirjoitukseen.)
Kun Sipilä pääsi valtaan, hänen hallituksensa ohjelmassa indeksijäädytyksistä ei luovuttukaan. Päinvastoin niistä tehtiin lopullisia. Indeksikorotukset poistettiin kokonaan ja pysyvästi.
Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajat, kansanedustajat Markus Lohi ja Elsi Katainen hurskastelivat vielä viime keväänä, että lapsilisiin ei puututa. He toistelivat oppositiovuosilta tuttua mantraa siitä, että kyseessä on keskustalle arvovalinta. He edelleen väittivät, että lapsilisiin puuttuminen oltiin torjuttu hallitusneuvotteluissa.
Ei kestänyt edes kolme viikkoa, kun kerrottiin, että keskustan johtama hallitus olikin tehnyt sellaisen arvovalinnan, että lapsilisiä leikataan kuin leikataankin. Eilen Markus Lohi ja Elsi Katainen liikuttivat oma-aloitteisesti kätensä äänestysnapeille ja virallistivat henkilökohtaiset arvovalintansa äänestämällä lapsilisäleikkauksen puolesta.

Pasi Käyhkö

Tämä ministeri, Anu Vehviläinen, pruskorjautti Savonlinna-Huutokoski-rataa 25milj.€::llä Keskustan edellisellä hallituskaudella jossa on nyt kulkenut 8 vuoden aikana juna 3 kertaa. Nyt kyseistä rataa puretaan. Tämä on keskustalaista elvyttämistä.

Pasi Käyhkö

Eipä sanomani niinkään vanha ole kun kyseistä rata-osuutta puretaan parhaillaan.
Noista keskustalaisten "viritelmistä", aina taulukaupoista alkaen saisi vaikka tuhatsivuisen opuksen. Mutta kommentoinnit pitää olla lyhyitä ja teräviäkin toisinaan.

Arvo Tammela
Vastaus kommenttiin #13

Majuri, onko vaikeuksia ymmärtää sitä, mitä pyydetään. Mielestäni taulukaupat on koluttu jo niin moneen kertaan ettei ne enää kiinnosta muita kuin herra Majuria. Pyydän uudelleen, voisitko kertoa tuoreimpia keskustalaisten "viritelmiä" tahi muita vastaavia tekoja.

Ari Ohvo

"Uudistuksen kaataminen toisi tuleville vuosille suuren epävarmuuden ja hallitsemattoman tilanteen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen. "

Mistähän se epävarmuus ja hallitsemattomuus mahtaa tulla? Ainakin omalla kohdallani on nykyinen julkinen terveydenhuolto toiminut eri puolella Suomea sekä maaseudulla että kaupungeissa erittäin hyvin ja edullisesti.

Toivottavasti kansalaiset ymmärtävät että kyseessä ei ole vain poliittinen peli vaan kyseessä on se että köyhiltä ollaan asteittain leikkaamassa pois terveydenhuolto. Sitä en ole missään vaiheessa kannattanut.

Mauri Gardin

Rikkaat ovat heti päässeet lääkäriin, kun on ollut rahaa maksaa yksityiselle lääkärille. Nyt, kun kaikille varallisuudesta riippumatta tulee sama oikeus terveyskeskushinnalla, niin syntyy hirveä älämölö. En ymmärrä. Eikö tasa-arvo sovikaan vihervasemmistolle?

Niilo Mäkelä

Ilman politikointia ja lehmänkauppoja oikeat asiantuntijat olisivat jo aikaa tehneet oikeat sotekorjaukset.
Miksi varakkaille halutaan halvempaa sotea heikompiosaisten kustannuksella?
Miksi sote halutaan antaa suurille pörssifirmoille joita ei sitten voida hallita?