Keskiviikko 20.2.2019

”Suomen poliisin historian vakavin paikka” – 3 poliisipomolle virkarikossyyte Aarnio-tapauksen sivuhaarassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.5.2018 10:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero saa virkarikossyytteen Jari Aarnio -vyyhdin sivuhaarassa, joka koskee poliisin tietolähteiden käyttöä.
|

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa ja entistä Helsingin poliisilaitoksen päällikköä Jukka Riikosta vastaan. Myös Helsingin poliisilaitoksen päällikköä Lasse Aapiota vastaan on nostettu syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta vuosien 2012 ja 2013 aikana hänen toimiessaan Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkönä. Asiasta tiedottaa Valtakunnansyyttäjänvirasto.

Syytteet liittyvät Helsingin poliisilaitoksen huumausainerikosyksikössä pitkän jatkuneen tietolähteiden käytön ja tietolähteiden rekisteröinnin kirjaamisten laiminlyöntiin ja esimiesten laiminlyöntiin puuttua viipymättä näihin tiedossa olleisiin virheisiin.

– [Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari] Aarnion tapaus sen kaikkine haaroineen on Suomen poliisin historian vakavin paikka. Luottamuksen kannalta on tärkeää, että kokonaisuus selvitetään perusteellisesti, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen sanoo poliisin tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan poliisi on tarkastanut ja muuttanut tietolähdetoiminnan käytännöt esitutkinnan aikana.

– Uusi ohjeistus ei jätä toiminnalle tulkinnanvaraa, Kolehmainen sanoo.

Paateron ja Riikosen teot ajoittuvat vuosille 2009–2013. 

Paaterolle, Riikoselle ja Aapiolle vaaditaan toissijaisesti rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lisäksi Poliisihallituksen laillisuusvalvonnasta vastannutta poliisiylitarkastajaa vastaan on nostettu syytteet tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta vuosina 2012 ja 2013.

Epäillyt ovat kiistäneet teot.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Harra

Poliisi siis jättänyt kirjaamatta tietoja antaneiden tahojen nimet. Tietoja saatiin ja rosvoja saatiin kiinni kuitenkin kiitettävästi.
Tämäkö Suomen Poliisin vakavin paikka? Mitä haittaa siitä on ollut, että tietoja ei ole poliisin virallisessa rekisterissä, kun kerran varsinainen poliisityö on hyvin sujunut.
Olisikohan taas peiliin katsomisen paikka monellakin taholla. Tulos tästä näytelmästä on se, että sisäpiirin tietoja ei enää poliisille tule. Kuka siitä hyötyy?