Keskiviikko 20.2.2019

Poikkeuksellisen tutkintapyynnön tehnyt Päivi Räsänen: ”Vaikutelmaksi jäi poliisitoiminnan villi länsi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.5.2018 13:21
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) teki poliisijohdon toiminnasta tutkintapyynnön sisäministeriaikanaan. Arkistokuva.
|

Entinen sisäministeri, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kommentoi kolmen poliisijohtajan virkarikossyytteitä, joihin Räsäsen tekemä tutkintapyyntö on tänään johtanut. Räsänen teki tutkintapyynnön marraskuussa 2013.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti aamulla, että entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa ja entistä Helsingin poliisilaitoksen päällikköä Jukka Riikosta vastaan on nostettu syytteet. Myös Helsingin poliisilaitoksen päällikköä Lasse Aapiota vastaan on nostettu syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta vuosien 2012 ja 2013 aikana hänen toimiessaan Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkönä. Syytteet liittyvät Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion tapauksen yhteen haaraan ja tietolähdetoiminnan valvonnan laiminlyöntiin.

Lue tarkemmin syytteistä: ”Suomen poliisin historian vakavin paikka” – Kolmelle poliisipomolle syytteet Aarnio-sivuhaarassa

Räsänen kertaa tapahtumia, joiden johdosta hän päätyi tekemään tutkintapyyntönsä. Helsingin huumepoliisin toimintaan liittyvät rikosepäilyt alkoivat tulla esiin syksyllä 2013, jolloin ihmeteltiin myös sitä, miten salaisiin pakkokeinoihin liittyvää poliisitoimintaa on johdettu ja valvottu. Poliisin tietolähteiden käyttöä ja valvontaa alettiin selvittää, kun Räsänen teki sisäministerinä tutkintapyynnön Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

– Julkisuudessa esitetyt tiedot tietolähteinä käytetyistä henkilöistä olivat ristiriidassa sen tiedon kanssa, jonka sain poliisiylijohtaja Paaterolta. Selvityksen asiasta sain vasta erikseen pyytämällä. Poliisiylijohtaja kertoi minulle, että Helsingin poliisilaitoksella ei ollut tuolloin yhtään rekisteröityä tietolähdettä, vaikka yleisessä tiedossa oli, että huumepoliisin toiminta perustui osaltaan juuri tietolähteiden käyttöön, Räsänen sanoo tiedotteessa.

Räsänen haukkuikin poliisijohtaja Paateron toiminnan marraskuussa 2013. Hän muistuttaa nyt tiedotteessaan, että tietolähdetoimintaa ja sen valvontaa ohjasi periaatteessa selkeä lainsäädäntö, erillinen asetus sekä poliisihallituksen määräys. Niiden mukaan tietolähteet tuli kirjata ja tiettyjen edellytysten mukaan rekisteröidä ja samalla huolehtia, että tietolähteenä olevan henkilön turvallisuutta ei vaaranneta. Myös toiminnan valvonnasta oli säädetty.

–Oikeusvaltiossa ei voi olla valvomatonta poliisitoimintaa.

Räsänen kertoo selvittäneensä tilannetta myös muissa poliisiyksiköissä, kuten Keskusrikospoliisissa, suojelupoliisissa ja muissa paikallispoliisilaitoksissa.

–Niissä tietolähteitä oli kirjattu ja rekisteröity ja sain tiedot tarkoista määristä ja siitä, miten kirjaukset oli hoidettu. Vaikutelmaksi jäi, että Helsingin huumepoliisille olisi sallittu omat pelisäännöt, poliisitoiminnan ”villi länsi”, joka pahimmillaan saattoi mahdollistaa jopa sen, että huumepoliisi päätyisi itse pyörittämään huumerikoksia.

Asiaa ei voinut Räsäsen mukaan selvittää poliisihallinnon sisäisesti vaan tarvittiin ulkopuolinen selvitys, eli tutkintapyyntö.

–Ratkaisu oli hyvin poikkeuksellinen ja raskas, mutta ministerinä näin sen ainoaksi mahdollisuudeksi selvittää asia.

Räsäsen mukaan tietolähdekäytäntöihin liittyvät puutteet korjattiin hänen ministeriaikanaan ja hän myös seurasi prosessia tiiviisti ministerikautensa loppuun. Myös luottamukseen perustuva yhteistyö poliisiylijohtajan kanssa jatkui.

– Helsingin huumepoliisin ja Aarnion toimintaan kohdistuvat rikosepäilyt ovat niin vakavia ja poikkeuksellisia, että on välttämätöntä, että kaikki siihen liittyvä ja kytkeytyvä poliisitoiminta selvitetään perusteellisesti, pohjamutia myöten. Samalla on painotettava, että syyttäjäviraston tekemä päätös kertoo siitä, että elämme oikeusvaltiossa. Kukaan ei ole lain yläpuolella, olipa asema miten korkea tahansa.

Räsänen myös painottaa, ettei poliisipomoja ole vielä tuomittu, vaan kyse on vasta syytteistä ja jutussa on kyse myös heidän oikeusturvastaan. Heillä on ”täysi oikeus puolustautua epäilyiltä”.

–Olipa lopputulos mikä tahansa, uskon siihen, että tämä prosessi vahvistaa luottamusta oikeusvaltioomme ja lopulta myös entuudestaankin arvostettuun suomalaiseen poliisiin.

Lue myös:

Päivi Räsänen haukkuu poliisiylijohtajan – Paatero miettii eroa

Poliisi oikoo Räsäsen ihmetystä: Koko Suomen luku vain ”kymmeniä”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

Ei korppi korpin silmää noki aiheutti sen, että Aarnio sai huumekoplineen mellastaa ihan rauhassa ja kauan. Propsit Räsäselle, jolla oli "munaa" näköjään enempi kuin ylimmillä miespoliisijohtajilla, joiden olisi kuulunut valvontaa suorittaa.

Risto Jääskeläinen

Räsäsen tutkintapyynnössä näyttäisi olleen riittävästi aihetta, eihän muuten olisi syytteitäkään nostettu. Ei voi siis syyttää Räsästä poliittisesta pelistä, vaan ennemminkin lain ja oikeuden valvonnasta, ehkä myös tiukkapipoisuudesta leväperäisyyden sijasta.