Lauantai 19.1.2019

”Jos joku alle 40-vuotias vielä pohti SDP:n äänestämistä, niin ei kannata pohtia enää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.5.2018 13:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kokoomusnuorten mukaan nuoret sukupolvet maksaisivat SDP:n Antti Rinteen "vastuuttoman" eläkelupauksen.
|

Nuori, älä äänestä SDP:tä, vetoaa Kokoomusnuoret tiedotteessaan.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos tyrmää tiedotteessaan oppositiopuolue SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen vappuisen eläkelupauksen. Vuornoksen mielestä Rinteen eläkelupaukset ovat ”vastuutonta populismia, jonka maksajiksi joutuisivat nuoret sukupolvet”.

Rinne lupasi vappupuheessaan korottaa alle 1400 euron eläkkeitä nettona 100 eurolla kuukaudessa. Rinne korosti, että toimi toteutettaisiin usean vuoden aikana, ei kerralla.

– Rinne pääministerinä on tuhon tie sukupolvien väliselle oikeudenmukaisuudelle. 2000-luvulla liki puolet julkisten menojen kasvusta on aiheutunut ikäsidonnaisten menojen lisääntymisestä. Samaan aikaan työssäkäyvät ihmiset maksavat Suomen historian korkeimpia eläkemaksuja, eikä maksujen alenemista ole nähtävissä, Vuornos toteaa.

Hän huomauttaa, että alle 1400 euroa kuussa saavien eläkeläisten piiriin kuuluu tällä hetkellä noin 710 000 ihmistä. Rinteen esityksessä heidän eläkettään tulisi nostaa 1200 eurolla vuodessa. Tämä tarkoittaisi satojen miljoonien eurojen kustannuksia.

– Rinne näytti jo vuotta ennen vaaleja todellisen karvansa. Kun suu aukeaa, saattaa sivulauseessa tulla menolisäysesityksiä sadoilla miljoonilla euroilla, Vuornos toteaa.

– Jos jollekin on vielä epäselvää, kuka SDP:n politiikan rahottaisi, niin eipä ole enää. Nuori, sinä maksat. Maksat valtion velkaantumisen korkokustannukset, ennätyskorkeat eläkemaksut, ikäsidonnaisten menojen kasvun sekä Antti Rinteen henkilökohtaisen eläkepommin. Jos joku alle 40-vuotias vielä pohti SDP:n äänestämistä, niin ei kannata pohtia enää, kokoomuslainen tylyttää.

Rinne on viestinyt Uudelle Suomelle, että SDP ei rahoittaisi pienten eläkkeiden korotusta nostamalla eläkemaksuja vaan laajentamalla veropohjaa. Lue lisää: Antti Rinne selittää kovaa eläkelupausta: Hintalappu olisi 700 miljoonaa euroa

Lue myös: Laskelma paljastaa: Rinteen vappulupaus maksaisi jopa 1,4 miljardia euroa – oma arvio oli puolet vähemmän

SDP on pitänyt viimeaikaisissa gallupkyselyissä kärkipaikkaa. Rinne lupasi tiistaina vappupuheessaan, että SDP tulisi seuraavassa hallituksessa parantamaan "pienillä eläkkeillä kituuttavien ihmisten, Suomen rakentajien toimeentuloa".

– Lupaan 100 euroa nettona kuukaudessa useamman vuoden ohjelmalla toteuttaen lisää alle 1400 euron eläkkeisiin, lupaan keventää esimerkiksi lääkkeiden ja asiakasmaksujen alennuksilla kustannuksia ja lupaan, että SDP korjaa eläkkeensaajien verotuksessa suhteessa samojen tulojen palkansaajiin olevat epäkohdat, Rinne sanoi puheessaan.

Kannatatko 100 euron korotusta pieniin eläkkeisiin Rinteen mallilla?

En
53% (1982 ääntä)
Kyllä!
24% (905 ääntä)
Vain jos rahoitusmalli on kunnossa
23% (875 ääntä)
En ota kantaa
2% (62 ääntä)
Ääniä yhteensä: 3749
Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Salonen

Muut puolueet kun haluaa avokätisesti jakaa sitä rahaa, jota ei ole.. Tässä on kunnostautunut erityisesti Vasemmisto.

--

Kokoomus petti pari olennaista vaalilupausta, niin en ole heitä enää äänestämässä. Hitto, kun Hjallis ei saanut puoluetta pystyyn.

--

..ja konkkaan me mennään tällä vauhdilla. Veneen suunta pitäisi kääntää.

Harri Salonen

Kyllä, jos säästöt saadaan asumistuesta.

Ei, jos säästöjä ei saada mistään.

Se on karu meininki, mutta olen alle 40-vuotias. Valitettavasti minun rahat on minun rahat, eikä niitä ole tarpeeksi muille jakaa. Vanhempani olivat töissä koko elämänsä ja saavat 1400€+ eläkettä. Ja olivat silti keskituloisia, eikä mitään rikkaita.

Juha-pekka Naukkarinen

Eläkeyhtiöillä on varallisuutta yli 200 miljardia,vuonna 2012 135 miljardia,mihin näitä rahoja kerätään,viime vuonna voitot olivat yli 11 miljardia,kuten viime vuosina ovat olleet,viimeistään 10 vuoden kuluttua eläkeläisten määrä alkaa vähetä,kaikki mikä annetaan eläkeläisille menee suoraan kulutukseen Suomessa ja työllistää kansalaisia,eläkeindeksin oikeudenmukainen palautus takaisin ns.puoliväli indeksiin olisi paras keino vähentää eläkeläisten kurjistumista,he ovat tämänpäivän Suomen hyvinvoinnin rakentaneet ja "rahoittaneet" kovalla työllä,selkänahastaan,jotta teillä nuorilla olisi parempi tulevaisuus!

Ilari Änkövaara

Tällä kertaa vastakkain ovat siis nuoret ja vanhat, koska työssäkäyvät maksaisivat tämänkin laskun.

Näinhän ei ole. Ensinnä eläkkeitä maksavat eläkeyritykset, jotka voivat osallistua kustannuksiin.

Toiseksi, katsotaan laajemmin työssäkäyvän keskiluokan maksamia etuisuuksia.
Sosiaalimenoihin kuluu runsaat 10 miljardia, mutta hyvänä kakkosena tulee yritystuet 9 miljardilla.
Kun tarkastellaan sosiaalimenoja tarkemmin, huomataan työllistämismenoihin kuluvan 5 miljardia. Niistä suuri osa, pistetään vaikka 2 miljardia, on suoria tulonsiirtoja yrityksille. Summa keikahtikin päinvastoin. Yritystukia on nyt enemmän kuin sosiaalitukia.

Yritystuista ei hallitus löytänyt leikattavaa, mutta sosiaalimenoihin kaavaillaan "reformia".
Pian nuori kokoomuslainen keskiluokka maksaa pelkkiä yritystukia, mikä sille lienee hyvin sopiikin.
Omasta mielestä tilanne tulisi olla päinvastainen. Palkansaajan, sen todellisen veronmaksajan, ei pitäisi siirtää senttiäkään työllään ansaitsemista rahoistaan takaisin työnantahan taskuun, kuten nyt käy.
Yritystuet poistamalla voitaisiin alentaa verotusta reippaasta, ja tasapainottaa valtiontalous.
Velkaantuminen on kuitenkin liian hyvä syy leikata pienituloisilta, vammaisilta, eläkeläisiltä, yliopistoilta ja kouluilta. Kaikesta toissijaisesta siis.

Petri Hämäläinen

Eläkeläiset ja kohta eläköityvät ovat tämän maan rakentaneet ja eläkkeensä ansainneey

Kokoomus haluaa lypsää ja siirtäã heidän rahat ja varallisuuden verotta nuorille asuntokeinottelijoille. Ja teettää työt kouluttamattomilla siirtolaisilla.

Risto Salonen

Suo siellä vetelä täällä. Vasemmisto haluaa kaiken rahan kulkevan julkisen yhteislunnan kautta, siitä voi nipistä pienen provikan välistä. Kokoomus taas haluaa jättää yksityisen päätettäväksi, minne vähät ropposet sijoittaa.
Vihreät passaa vasemmistoa, osin oikeistoa. Kepu taas jakaisi mahdollisimman paljon maakunnille.
Epätietoinen äänestäjä ei osaa päättää.
Kun terveesti elää ja vähän julkisia palveluja käyttää, vaakakuppi kallistuu kuitenkin sinne oikealle. Siellä yksilölle jää edes hitunen vastuuta itsestään ja omien tekosten seurauksista.

Mikko Järvinen

Veronkierron menetykset lasketaan sadoissa miljardeissa euroissa.

Hyvänä esimerkkinä vaikka taas kerran sähkön siirtohintoja nostanut Caruna maksoi veroja vain 1,6 prosenttia ja tuotti 50 miljoonan voitot .
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001902672.html

tai esimerkiksi tieliikenteen kohdalla maksajina ovat ajoneuvojen omistajat, jotka maksavat veroja valtiolle yli 8 miljardia euroa vuodessa, mutta siitä käytetään teiden ylläpitoon vain noin 800 miljoonaa euroa. Eli noin 7,2 miljardia euroa katoaa kenen taskuun?
https://www.moottori.fi/liikenne/jutut/tieliikenteesta-valtiolle-yli-8-m...
https://www.moottori.fi/liikenne/jutut/tieliikenne-rahoittaa-yhteiskunna...

Veroparatiisiyritykset eivät maksa Suomeen veroja ollenkaan. Samoin suuret yritykset joilla on tytäryritys Suomessa eivät maksa veroja Suomeen, koska tämä tytäryritys Suomessa ottaa lainaa emoyrityksellä jopa 20-30% koroilla. Koska Suomessa ainoana maana maailmassa on mahdollisuus vähentää tällaisissa tilanteissa rajattomasti korkomenot. NIin nämä suuret yritykset saavat näyttämään tuloksensa aina miinuksella.
https://imgur.com/MPE3LdR

Moni keskituloinen maksaa yli 70% veroja ja moni pienituloinenkin yli 60%. Mutta rikkaat maksavat vain noin 25-30% eli yli puolet vähemmän. Nykyään rikkaat maksavat prosenteissa paljon vähemmän veroja kuin pieni ja keskituloiset. Tämä johtuu siitä, että progressiivista verotusta on kevennetty jatkuvasti kokoomuksen toimesta. Rikkailla on verosuunnittelun avulla mahdollisuus saada palkka verottomana käteen 0% veroilla.
Tai hallintarekisterin kautta tulot 0% veroilla. Veroparatiisien avulla palkka verottomana käteen 0% veroilla. Erinlaisten säätiöiden avulla tulot 0% veroilla

Kapitalisaatiosopimuksen kaltaiset järjestelyt ovat yksi esimerkki siitä
kuinka osingoista maksetaan osinkoveroja 3-5% maksetuista osingoista eikä 30-32%.
Yritysten voitoista ja omaisuustuloista menee yhteisö- ja osinkoveroihin 12-13% eikä 40-45% kuten monet uskottelevat.

Eero Pekonen

Suuret ikäluokat menee kiihtyvään tahtiin hautaan ja eläkerahastoissa on jo reilut 200 Miljardia! Aiheellinen kysymys todellakin on, että mihin niitä rahastojen varoja on tarkoitus käyttää. Maataloustukiin, yritystukiin??? Nyt näyttä jo selvältä, että ei niitä varoja ainakaan eläkeläisille anneta. Rosvot hoitaa homman, saattepa nähdä.

Maritta Norberg

Onhan meillä rahaa, miljardeja ollaan laittamassa hyökkäyskoneisiin ja suuryritysten tukemiseen riittää kokoomuksella empatiaa ja nyt saanut kaverikseen yrittäjä Sipilän, Lobbarit mellastavat kun hallituksessa ei ole asioihinperehtyneitä osaajia.

Markku Koivisto

Muistutan nyt vaan siitä, kuka tai mikä maksaakaan ne palkat, joista verot kerätään. Ynnä siihen päälle yhtä ja toista sosiaalimaksua. Minustakin on kyllä merkillistä, ettei Suomessa oikein mikään kannata ilman tukia. Jonkinmoinen veron ja velan kierrättämisen noidankehä siinä vissiin on syntynyt. Jos ne tuet nyt yhtäkkiä poistettaisiin, kuinkahan kävisi sen palkanmaksukyvyn. Aika olemattomaksi jäi kyllä tämä tukien vähentämisrumba, etten sanoisi merkityksettömäksi.

Airi Pulkkinen

Melkoinen osa valtion velasta menee maailman sosiaalitoimistona olemiseen. Antti Rinne sanoi häpeävänsä kehitysavun euromäärää vaikka se oli v. 2014 ennätyssuuri yhteensä 1300 miljoonaa euroa: https://keskustelu.anna.fi/threads/antti-rinne-haepeaeae-ettei-velkaraha...
V. 2014 maksettiin myös Eu-nettomaksua 809 miljoonaa euroa (siis maksettiin Eu:lle enemmän kuin sieltä saatiin). V. 2012 lähetettiin riihikuivaa rahaa EVM:lle 1440 miljoonaa euroa. Kaikki pois suomalaisten käytöstä.

Aarto Jylhä

Asumistuet ovat valuneet muille kuin asujille. Piilotuki on aiheuttanut vai asumisen kallistumista. Myös työnantajat ovat hyödyntäneet yhteiskunnan etua maksamalla palkkaa jolla ei pärjää ja vedonneet siihen että saathan sinä asumistukea.

Airi Pulkkinen

Antti Rinteen lupaus 100 euroa kuukaudessa eläkkeisiin olikin hämäystä. Kysyttäessä häneltä tarkennuksia asiaan, sanoi että tuo summa jaetaankin useammalle vuodelle siten että todellinen eläkkeen nousu onkin 30 euroa per kk, siis 1 euroa per päivä lisää. Kannattaapa tuolla röyhistellä ja kalastella ääniä vanhuksiltamme. Voi Luoja sentään!

Kim Floor

Soo soo Henrik Vuornos! Sodanjulistustako tässä julistat? Nuoret v. vanhukset. Eläkeläiset kyykkyyn. Tänään eläkeläinen, entinen nuori Suomen hyvinvointiyhteiskuntaa rakentantanut ja eläkkeensä etukäteen maksanut. Nyt on nuorten vuoro, olkaa hyvät ja jatkakaa rakentamista. Eikö eläkeläisten selkänahasta jo revitty "taitetun indeksin" muodossa tarpeeksi. Lain piti olla väliaikinen. Mutta se vaan jatkuu, vaikka Suomi saatiin nousuun, itseaiheutetun pankkikriisin ja huonoilla poliittisilla päätöksillä. Silloin uhrattiin Suomen yrittäjiä, demaripresidentti Koiviston käskystä. Vietiin monelta yrittäjältä kokonaan eläkemaksukyvyn. Nyt sitten on kituuttava eteenpäin ja leikattu indeksi jatkaa syömistä.