Perjantai 24.5.2019

Antti Rinne selittää kovaa eläkelupausta: Hintalappu olisi 700 miljoonaa euroa

Luotu: 
2.5.2018 14:58
Päivitetty: 
2.5.2018 16:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Antti Rinteen mukaan Sdp haluaa korotuksen alle 1400 euron eläkkeisiin.
|

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo Uudelle Suomelle, että hänen vappupuheessaan esittämänsä pienten eläkkeiden korotus maksaisi lopulta vuositasolla noin 700 miljoonaa euroa.

Rinne lupasi vappupuheessaan 100 euroa kuukaudessa lisää nettona alle 1400 euron eläkkeisiin, jos SDP pääsee hallitukseen.

– Tämä tapahtuisi usean vuoden ohjelmalla yhden tai kahden vaalikauden aikana. Mitä tahansa investointeja tehdäänkin, ne on sovitettava budjettiin, Rinne sanoo Uudelle Suomelle.

Lue myös: ”Jos joku alle 40-vuotias vielä pohti SDP:n äänestämistä, niin ei kannata pohtia enää”

Sdp ehdotti jo vaihtoehtobudjetissaan 30 euron korotusta takuueläkkeeseen ja kansaneläkkeen ja työeläkkeen yhteensovitusta siten, että pientä työeläkettä saavien ihmisten kansaneläke nousisi 30 eurolla kuukaudessa. Tämän ehdotuksen menolisäykseksi on arvioitu vuositasolla 179 miljoonaa euroa. Vappupuheessaan Rinne siis esitti vielä merkittävästi suurempaa korotusta eläkkeisiin kuin vaihtoehtobudjetissa esitettiin.

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund puolestaan arvioi varovaisesti Turun Sanomille, että eläkkeiden sadan euron korotuksesta aiheutuvat kustannukset olisivat noin 300–500 miljoonaa euroa.

Rahoitus veromuutoksilla

Rinteen mukaan sadan euron nosto voitaisiin rahoittaa pitkälti muuttamalla verotusta. Sdp:n vero-ohjelma ehdottaa lähdeveroa lähinnä ulkomaisille yleishyödyllisille yhteisöille.

– Ne vievät pörssin kautta satoja miljoonia euroja ulos maasta maksamatta mitään. Esitämme tähän viiden prosentin lähdeveroa. Saksassa lähdevero on 15 prosenttia, eikä sillä ole ollut mitään vaikutuksia sijoittajiin, Rinne sanoo.

Hänen mukaansa pelkästään lähdeveron avulla voitaisiin rahoittaa 100 euron nettokorotus alle 1400 euron eläkkeisiin ilman, että vaikutetaan ansiotulo- tai kulutuksen verotukseen.

– Missään tapauksessa ei tulisi karsintaa muualta. Kysymys on alle 1400 euroa saavien eläkeläisten toimeentulon parantamisesta.

Rinne muistuttaa, että Suomessa on 200 000 köyhyysrajalla tai sen alapuolella elävää eläkeläistä, joista valtaosa saa kansaneläkettä tai takuueläkettä. Joukkoon kuuluu myös täyden työuran tehneitä eläkeläisiä.

Kansaneläkkeen ja takuueläkkeen maksaa Kela valtion budjettivaroilla.

Ei suoranaista ääntenkalastelua

Rinne sanoo, ettei hänen vappupuheessa esittämällään eläkkeidenkorotuksella ole suoraa yhteyttä vaalisuunnitelmiin.

– Olemme käsitelleet asiaa jo ennen vuotta 2017. Tämä vain on asia, joka pitää hoitaa kuntoon.

Rinteen mukaan eläkeläisköyhyyden torjuntaa käsiteltiin vuonna 2017 Sdp:n puoluekokouksessa.

Sdp:ltä on tulossa muutaman viikon kuluessa vero-ohjelma, jossa lähdeveron lisäksi esitetään muun muassa listaamattomien yritysten osinkotuottojen tuomista listattujen yritysten kanssa saman verotuksen piiriin.

Mikäli Sdp päätyy hallitukseen, eläkkeiden korottaminen on Rinteen mukaan asia, jonka puolue haluaa hoitaa.

– Jollakin tavalla tämä tulee hoidettua, jos sosiaalidemokraatit ovat hallituksessa. Varmemmin tulee hoidettua, kun ihmiset äänestävät Sdp:n hallituspuolueeksi, Rinne sanoo.

Rinteen mukaan puolue on eläkeasiassa tosissaan.

– Olen päättänyt, että sosiaalidemokraattinen puolue ei tule antamaan mitään sellaisia lupauksia, jotka eivät ole toteuttamiskelpoisia ja asiantuntijoiden tutkimia. Vaikutusarviot pitää tehdä näiden esitysten pohjalta. Me olemme aika monesta jo tehneet.

Muun muassa kokoomusnuoret on tuoreeltaan ehtinyt arvostella Rinteen vappulupausta vastuuttomaksi.

Lue lisää: Opetusministeri varoittaa: ”Antti Rinne on aloittanut vaarallisen huutokaupan”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

"Rinne lupasi vappupuheessaan 100 euroa kuukaudessa lisää nettona alle 1400 euron eläkkeisiin, jos SDP pääsee hallitukseen."

Siis yritys ostaa ääniä korruptiolla, veronmaksajien piikkiin? Kuinka alas voi SDP:n helppoheikki vielä päästä?

Esko Riikonen

Rinne on eläkeläisten ystävä ja auttaja. Vuonna 2014 olessaan vv-ministerinä, hän leikkasi työeläkkeiden korotusta yli prosentilla.

Nyt hän antoi hienon lupauksen ja vuorokauden kuluttua se jo tarkentui. Sata euroa kuukaudessa onkin nyt 12,50 e/kk. Ensimmäisenä vuonna.

Muitakaa eläkeläiset, tässä on teille luotettava autttaja.

Petri Ollila

Tämä puhe oli kyllä Rinteeltä pohjanoteeraus. Olen muutenkin huolissani siitä, että demareilta ei oikeastaan tullut yhtään varteenotettavaa ehdotusta seuraavan hallituskauden toimenpiteiksi, jos ei oteta lukuun samanlaisia valtiontalouden lisäämisiä, jotka meidät nykyiseen lamaan johti.

Tuomas Sikander

Rinteen kannattaisi käyttää vanhatestamentillisia fraaseja puhuessaan oikeudenmukaisuudesta, näin ehkä saataisiin hiukan järjen valoa ja kristillistä jakoperiaatettakin istutettua myös rajatilavyöhykkeen tukijuppien lestadiolaisesta oikeistopropagandasta himmenneeseen tajuntaan.
._.

Eero Pekonen

Lipposen hallitus antoi meille eläkkeisiin leikatun indeksin, joka on köyhdyttänyt pienituloiset eläkeläiset leipäjonoihin asti. Jutta Urpilainen antoi parempituloisille eläkeläisille raippaveron. Kyllä demarit pitää huolta eläkeläisistä.

Joe Peksi

Jos Rinteestä tulee pääministeri, niin Suomi lähtee takaisin velan tielle. Pk-yritysten toiminta tehdään mahdottomaksi, investoinnit Suomeen tulevat tippumaan eli työttömyys lähtee uudelleen nousuun. No sehän sopii tälle ammattiliiton miehelle, ammattiliittojen vahvuus on korkeassa työttömyydessä. Maksetaan ansiosidonnaisia ja asumistukea ulkomaan velalla ja kaikilla on kivaa muutaman vuoden ajan. Mutta kivaa ei ole niillä alle 40 vuotiailla, jotka Suomeen jäädessään joutuvat tulevaisuudessa maksamaan kovan hinnan tästä Rinteen vastuuttomasta politiikasta.