Sunnuntai 26.5.2019

Laskelma paljastaa: Rinteen vappulupaus maksaisi jopa 1,4 miljardia euroa – oma arvio oli selvästi pienempi

Luotu: 
2.5.2018 20:00
Päivitetty: 
3.5.2018 18:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Puheenjohtaja Antti Rinne ja muita demareita eduskunnassa. Arkistokuva.
|

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen vappulupaus eläkekorotuksesta olisi kasvattanut eläkemenoja liki 1,4 miljardilla eurolla, jos korotus olisi tullut voimaan vuoden 2017 alusta, laski Eläketurvakeskus (ETK) Uuden Suomen pyynnöstä.

Rinne lupasi vappupuheessaan 100 euroa kuukaudessa lisää nettona alle 1400 euron eläkkeisiin. Rinne sanoi Uudelle Suomelle, että korotus maksaisi arviolta noin 700 miljoonaa euroa vuositasolla.

Sadan euron nettokorotus tarkoittaisi ETK:n mukaan 167 euron bruttokorotusta kuukausieläkkeeseen, koska rajaveroprosentti relevantista eläketulosta on tässä tapauksessa noin 40 prosenttia. Eläkeläiset siis maksavat itse eläkkeestään 40 prosentin marginaaliveron.

Rinteen esittämä korotus tarkoittaisi ETK:n mukaan siis keskimäärin noin 16 prosentin korotusta, kun korotus lasketaan sen saavasta ihmisjoukosta eli alle 1400 euroa kuussa saavista, joiden keskieläke oli 1030 euroa kuukaudessa. Nettomääräiset kustannukset kasvaisivat noin 820 miljoonaa euroa, jos korotukset lasketaan vain alle 1400 €/kk eläkettä saaville.

ETK:n laskelma pohjautuu tietoon, jonka mukaan vuoden 2017 lopussa oli 687 000 eläkkeensaajaa, joiden eläke oli alle 1400 euroa kuukaudessa.

ETK:sta kuitenkin huomautetaan, että yli 1400 €/kk eläkettä saavat jäisivät ikävästi väliinputoajiksi, joten käytännössä korotus pitäisi suunnata myös noin 1500 €/kk eläkettä saaville. Tällöin bruttokustannus nousisi noin 1,5 miljardiin euroon vuositasolla. Nettokustannuksina puhuttaisiin noin 900 miljoonan euron lisäyksestä.

Täsmennys 3.5. klo 18:40: Rinne korostaa puhuneensa nettoluvusta. ETK:n luvuissa 1,4 miljardia on bruttoluku ja 820 miljoonaa nettoluku. Poistettu otsikosta ilmaus "puolet vähemmän".

Lue myös:

”Jos joku alle 40-vuotias vielä pohti SDP:n äänestämistä, niin ei kannata pohtia enää”

Antti Rinne selittää kovaa eläkelupausta: Hintalappu olisi 700 miljoonaa euroa

Opetusministeri varoittaa: ”Antti Rinne on aloittanut vaarallisen huutokaupan”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Hagelin

Niin on kuin miltä haluaa asioiden näyttävän! Tosiasia on, että bruton ja neton väli on veroa eli nettosumma, joka on lähempänä totuutta on noin 850 miljoonaa, joka on toki melko paljon vähemmän kuin mitä Juha Sipilän kutsuvieraiden kestitseminen maksaa!

Elis Aspelin

Suomen Eläkeläisten Puolue SEP, yritti aikanaan tuommoisia eikä saanut koskaan yhtään edustajaa. Nyt Rinteen johdolla SDP kokeilee samaa strategiaa. Kuka veikkaa, että nyt äänestäjät tarttuvat paremmin pyydyksiin:) Huutonaurua!

Kai Lähteenmäki

Meillä on valtavat tuloerot. Ja eläkeerot.
- professori 8000+ €/Kk vs apurahatutkija, dosentti 1200 e/kk
-lääkäri 6500 €/kk vs lastentarhanopettaja 2300€ /kk, lastenohjaaja 1700€/kk, lähihoitaja samoin,...
- eläkkeissä samoin ex-yrittäjä 1400€/kk, opettajat, professorit n 4-5000 e/kk
...

Kaikki ovat olleet ahkeria, toisia vaan on lykästänyt...?

Jaan Johanson

hmmm, alkaa tilastollisesti näyttää huolestuttavalta. v.2018 en ole löytänyt yhtään toimittajien tai edes tutkijoiden paikkaansapitävää artikkelia. Käsittääkseni (jos verottaja ei kovasti valehtele) eläkkeiden veroprosentti alle 1000e/kk eläkkeillä kait 0%, vai? No, ei se niin tarkkaa, mutta kiinnostaa tietää minne ne veroeurot häviää. Ymmärrän että verottajan kirstu on pohjaton, mutta jos kuitenkin kuvitellaan että ne veroeurot on siellä kirstussa. Tietysti jos verokirstu on kateissa tai se on siirretty veroparatiisiin, niin hankala on tilanne :) Eli minne ne yli 1000e tuloista maksettavat veroeurot päätyy?

Kimmo Tallqvist

100 verotarkastajaa vakansseille lisää tutkimaan harmaata taloutta ja yritysten veronkiertoa niin äkkiä saadaan pari miljardia lisää nettojaettavaa myös työttömän peruspäivärahaan ja näin päästäisiin lähemmäs euroopan sosiaalisen komitean ministerineuvoston suomea jo pari kertaa huomauttaneen liian alhaisen perusturvatason minimivaatimustasosta.
Tonni pitäisi joka kansalaisella olla käyttörahaa per kk jotta oltaisiin edes minimivaatimustasolla EU jäsen- ja sivistysvaltiossa.
Nyt olemme pohjoismainen pahoinvointivaltio ja perusturva on banaanitasavaltojen tasolla suhteutettuna elinkustannuksiin.

Jukka Kervinen

Meillä on valtavat tuloerot. Ja eläkeerot.
- professori 8000+ €/Kk vs apurahatutkija, dosentti 1200 e/kk
-lääkäri 6500 €/kk vs lastentarhanopettaja 2300€ /kk, lastenohjaaja 1700€/kk, lähihoitaja samoin,...
- eläkkeissä samoin ex-yrittäjä 1400€/kk, opettajat, professorit n 4-5000 e/kk
...

Kaikki ovat olleet ahkeria, toisia vaan on lykästänyt...?

Tuloeroja pitääkin olla. Tasapalkatko sitten? Ammatinvalinta
kysymys. Joku haluaa lääkäriksi, toinen opettajaksi, parturiksi, lentokapteeniksi. Ahkeruudella ei taida palkkauksen kannalta olla merkitystä. Ahkeruudella ei mitata osaamista tai työn vaativuutta.
Yhtäkaikki. Kaikkia meitä eri ammattikuntia kuitenkin tarvitaan.

Teijo Myllylä

Vaalihöpinää. Iloa eläkeläisillä pilaa, se että eläkenosto pienentäisi asumistukia. siis sinnittely jatkuu. Eläkeen pikkuset nousut tulee tuskin paljonkaan elintasoa nostamaan. Koskapa linjaus on indeksienkin suhteen synkkä, eipä heru poliitikoilta ymmärrystä. Tärkeämpää on verovapaat osingot ja vakuutuskuoret.

Per-ole Stenman

Ei 1,4 miljardia ole niin paljon kuin vertaa Sipilän 10 miljardin tukirahoja joka on jaettu eri firmoille joka sitten on jaettu osinkona ja johtajien palkkoihin paljon investointeja ei ole tehty vaan kyllä se mene kankkulan kaivoon ja hyvää velien serkkujen ja lapsien tilille.

Erkki Martikainen

Kuten tavallista SDP:n lupaukset ovat vailla todellisuuspohjaa.
Demarithan lupaavat ihan mitä vain mutta hulluinta koko tarinassa on että äänestäjät jättävät aivot kotiin ja antavat tukensa tällaiselle kohotukselle joka sitten sulaa verotukseen heti valinnan jälkeen.

Elias Habana

Rinteen lupaus voisi itseasiassa olla jopa positiivinen sykäys taloudelle. Kyseinen korotus kun osuisi juuri sellaiseen väestöryhmään, joka käyttäisi sen pääasiassa kotimaiseen kulutukseen. Tämä lisäisi kuukausitasolla vähempiosaisten ruoka, vaate jne. ostoksia n. 10%:ia. Uskaltaisin väittää, että korotuksella olisi "aktivoivampi" vaikutus Suomen talouteen kuin Lindströmin pakko- ja rankaisumalleilla.

Seppo Marjamäki

Heikompien auttamiseen pyrkiminen on populismia? Milloin tulee ensimmäinen väite, että se on myös perustuslain vastaista? Näillä kahdella sanalla voi nykyään leimata minkä tahansa aloitteen. Jotain tasoa keskusteluun ja täsmällisyyttä väitteisiin ja vastaväitteisiin. Ja mulkkusipilä kirjoitukset pitäisi poistaa näiltä palstoilta. Haloo moderaattori!

Eero Pekonen

ETK:n pahimmassakin laskuharjoituksessa Rinteen ehdotus pienten eläkkeiden korotuksesta aiheuttaisi 900 miljoonan nettokustannusten nousun. Eläkerahastojen kahdesadan MILJARDIN varat siis riittäisivät 222 vuodeksi tähän vaalilupaukseen. Eiköhän suuret ikäluokat ole silloin viimeistä mummoa myöten haudassa. Kysyn edelleen, että mihin ne eläkevarat on tarkoitus suhmuroida?

Juha-pekka Naukkarinen

Jos 100€/kk toteutuisi,niin varmasti se menisi kulutukseen kokonaisuudessa ja köyhimpien eläkeläisten nöyryytys vähenisi,voisi ihmisarvokin vähän kohentua,hävittäjiin ollaan valmiit laittamaan ainakin 10 miljardia,eu:lle 1,5 miljardia,pakolaisiin 1,5 miljardia..ym,kun omia kansalaisia autettaisiin ja helpotettaisiin ehkes vähän,jotka on tämän maan rakentaneet,niin tuntuu kohtuuttomalta tämä tämä kohu 100€/kk korotuksesta,katsokaa johtajien palkkoja ja eläkkeitä!

Petri Suomi

Juuri näin. Tuskin kukaan 1000-1200€/kk eläkkeensaaja pystyy summasta mitään säästämään, joten kulutukseen se menee. Jokaisen on syötävä ja useilla eläkelläisillä on kremppoja, joihin tarvitaan lääkkeitä. Jotta vältyttäisiin siltä tosiasialta, että sadat tuhannet pinen eläkkeen turvin elävät joutuvat miettiään kummasta tinkii, syömisestä vai lääkkeistä, niin jotenkin sekin ongelma on ratkaistava. Miljardi kulutukseen on lopulta vähän, jos ajatellaan kokonaisuutta. Se miljardi aie häviä tästä maasta mihinkään. Korkea elintasomme pitää huolen ettei sitä 100€/kk kukaan veisi veroparatiisiin. Se vain olisi monelle todella iso apu elämässä.

Petri Suomi

Eläkemenoihin lisää, jos maksettaisiin enemmän. Luonnollisesti jostakin se on pois. Köyhyysjalla ja sen alapuolella elää kuitenkin paljon kansalaisia, sillä eläkkeiden keskiarvo naisilla on juuri tuo 1200€/kk-verot. Jos poistoja ei ole niin 12% veroa menee. Koska tuo on keskiarvo, niin sen allekin joku saa eläkettä. Omalta kannalta ajatelleen, tuntuu ihmeeltä, jos sillä pärjää, yksin. Voisko asiaa ajatella jollakin muulla tavalla. Espanjassa on varaa antaa ihmisten ansaita 1000€ ilman veroja. Eikä siellä eläkelläinen maksa latiakaan lääkkeistään eikä lääkäreistä. Ruokakin on edullista vain siksi, että sen alv on alhainen.
Täällä eläkkeisiin kuuluu idenksikorotus, mutta se on ns. leikattu indeksi. Yleinen elinkustannusindeksi, kun saadaan selville, niin palkkoja nostetaan vastavasti, mutta eläkkeitä ei nosteta. 10 vuodessa liksat ovat nousseet yli 40% ja eläkkeet alle 20%. Mitä pidempään elät, sitä vähemmän laskutavan vuoksi tarvitset. Ei ihme, että moni vanha jättää lääkkeensä ostamatta. Ehkä se onkin tarkoitus ja sitä kuuluisiaa priorisointia.
Jotain tarttis tehä, eikä kauhistella, kun se maksaa.

Petri Suomi

Sattui sopivasti silmiin is.fi juttu: Nämä yritykset nauttivat miljardin euron veroalesta. Lukekaa ja ihmetelkää.
Vain yksi esimerkki:

Helen Oy > 10 000 000€ – 30 000 000€ <- Tuo on siis suoraa tukea.
Listassa niitä on kymmeniä muita yrityksiä.

Miksi?