Maanantai 20.5.2019

Nyt tuli vahvistus: Kela leikkasi 80 000 työttömän tukea – ”Toimeentulotukimenot kasvavat”

Luotu: 
3.5.2018 11:02
Päivitetty: 
3.5.2018 11:08
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Työttömyysturvan aktiivimallin leikkuri iski 80 000 työttömään, jotka eivät täyttäneet aktiiviehtoa.
|

Kelan työttömyysetuuksia on leikattu 80 000 ihmiseltä huhtikuussa, Kela kertoo tiedotteessaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun hallituksen aktiivimallin leikkuri on toteutunut käytännössä.

Hieman yli puolet Kelan työttömyysturvan saajista täytti niin sanotun aktiivisuusehdon ensimmäisellä tarkastelujaksolla, joten heidän etuutensa säilyy ennallaan. Näitä henkilöitä on noin 90 500 eli 52,3 prosenttia Kelan työttömyysetuuksien saajista.

Kela tarkistaa kaikkiaan noin 173 241:n työttömän osalta, täyttyikö aktiivisuusehto ensimmäisellä aktiivimalliin liittyvällä 65 maksupäivän tarkastelujaksolla. Jakso päättyi kuukausi sitten.

– Tiedot ovat vielä vajavaisia ja lopulliset tilastot ensimmäisestä aktiivimallin tarkastelujaksosta saadaan Kelasta heinäkuussa, sosiaali- ja terveysministeriö toteaa omassa tiedotteessaan.

Jo noin 90 prosenttia tiedoista on kerätty, Kela kertoo.

Ministeriön mukaan tilannetta seurataan tarkasti. Kelan mukaan aktiivimalli ei toistaiseksi ole lisännyt perustoimeentulotuen saajien määrää, mutta näin odotetaan käyvän.

– Kelan tietojen mukaan aktiivimalli on lisäämässä toimeentulotukimenoja. Tämä mahdollisuus toimeentulon täydentämiseen huomioitiin jo hallituksen esityksessä, ministeriö toteaa.

Aktiiviehdon täyttäneistä noin 26 000:lla oli työ- tai yritystoiminnan tuloja ja noin 68 000 henkeä kävi työllistymistä edistävässä palvelussa. Hieman yli 4600 henkilöltä ei edellytetty aktiivimallin mukaista aktiivisuutta tiettyjen poikkeusehtojen täyttyessä heidän kohdallaan.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Kokko

"Aktiiviehdon täyttäneistä noin 26 000:lla oli työ- tai yritystoiminnan tuloja ja noin 68 000 henkeä kävi työllistymistä edistävässä palvelussa."

Tästähän tuleekin kokolailla se sipilän ja muiden urpojen hehkuttama työllisten lisäys... (90 000)

Elias Habana

Sipilän ja Orpon tempputyöllistäminen näkyy eksaktilleen tilastoissa. Suomen taloustilanne ei ole kohentunut siis lainkaan tämän surkean hallituksen aikana vaikka muu maailma on jo noususuhdanteessa. Vieläkö löytyy lisää keppiin perustuvia ratkaisuja? Vai olisiko kenties aika kokeilla ensimmäistä kertaa jopa porkkanaa ja parantaa samalla hieman ilmapiiriä? Vai ovatko lobbarit (liike-elämän edustajat) edelleen niskanpäällä orjatyövoimaa ajavien säännösten valmisteluissa?

Teppo Testi

Hyvä hallitus/valtio/KELA/kultapossukerho/eduskunta, rahat vaan pois köyhiltä, ei ne sillä kuitenkaan mitään tee... Kunhan oma kukkaro täyttyy.
Itse olen yleensä saanut palkankorotuksia hyvin tehdystä työstä, mikähän se eduskunnan "hyvä teko" on ollut?
Itselläkin taisi aktiivimallileikkuri leikata.. jännä että tästä ei tullut enää erikseen mitään ilmoitusta/ukaasia, että viemme rahojasi, jos et täytä aktiivimallin ehtoja.. ei mitään TE-toimistolta eikä työttymyyskassalta, rahat vaan vähennettiin kaikessa "hiljaisuudessa".

Kristiina Ilmarinen

Kuinka monelta kassojen ansiosidonnaista saavilta on leikattu?

Vain SAK julkaissut tiedot.

"Alle puolet eli 47 prosenttia liiton ansiopäivärahaa saavista on täyttänyt aktiivisuusehdon ensimmäisen kolmen kuukauden aikana."
"Nyt kerätyt tiedot perustuvat kahdeksan työttömyyskassan huhtikuun alkupuolen tilanteeseen."

Missä muiden kassojen tiedot?

Sitaatit
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3889906-sak-aktiivimalli-leikkaa-...

Pana Markov

Ne työttömät jotka älysiivät hakee eläkettä laskettiin että täyttivät aktiivi mallin.toivottavasti kaikki työttömät vaivaitusivat hakemaan eläkettä se olisi jo aktiivisuutta tälle hallitukselle oikein se tyllistäisi muistakaa hakemiseen ei tarvita lääkärin lausuntoa

Kaarina Leinonen

Minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta työttömyydestä mutta olen erityisen huolestunut Suomalaisista nuorista. Ei toivoa kunnollisesta elämästä johon kuuluu ensimmäiseksi työpaikka jossa voi ansaita rahaa toimeentulonsa eteen. Vasta sitten kun elämä on turvallisissa uomissa voi ajatella perhettä ja lisääntymistä. Tämä digimaailma on EK:n ja hallituksen mielestä se joka ratkaisee kaiken, ei se kyllä niin ole päinvastoin silloin tehdään karhunpalvelus ihmisyydelle ja ihminen tuhoaa lopulta itsensä. Kertoo kohtuullisen hyvän lapsuuden kokenut vanhempi nainen.