Perjantai 24.5.2019

Palkka 18 000€/kk – ”Ainutlaatuinen näköalapaikka” soten ytimessä

Luotu: 
3.5.2018 17:03
  • Kuva: Karoliina Paavilainen
    Kuva
    Aki Lindén valittiin HUS:n toimitusjohtajaksi vuonna 2010. Nyt hän on jäämässä eläkkeelle. Arkistokuva.
|

Miltä kuulostaisi noin 24 000 alaista ja kahden miljardin liikevaihto? Ja pyöreästi 18 000 euron kuukausiliksa?

Tarjolla olisi nyt ilmoituksen mukaan ”ainutlaatuinen näköalapaikka Suomen terveydenhuollon muutokseen”, toisin sanoen suoraan sote-hässäkän ytimeen, kun HUS-kuntayhtymä hakee seuraajaa eläkkeelle jäävälle Aki Lindénille.

Ajankohta on mielenkiintoinen, koska maan hallitus ajaa parhaillaan sote- ja maakuntauudistusta kuin käärmettä pyssyyn.

–Ympäristöolosuhteista johtuen HUS tarvitsee nopeasti tiedon siitä, että siellä on pysyvä johto, joka luotsaa tulevaan, rekrytointia vetävä HUS:n hallituksen puheenjohtaja, Helsingin kaupunginvaltuutettu Ulla-Marja Urho (kok.) sanoo.

Hakuaika päättyy 18.5. Päätös valittavan henkilön nimestä on tarkoitus tehdä HUS:n valtuustossa syyskuun alussa, ja työt alkavat ensi vuoden alussa.

Työ on hyvin haastava muistakin syistä kuin sote-uudistuksesta johtuen. Esimerkiksi Lindénin edeltäjä Kari Nenonen ilmoitti vuonna 2009 erostaan sen jälkeen, kun oli tullut selväksi, että välit työntekijöiden kanssa eivät kaikilta osin toimineet.

Terveydenhuollon osaajalta edellytetään johtajataitoja tilanteessa, jossa helsinkiläinen huippuyliopistosairaala kilpailee alan huipuista esimerkiksi Tukholman Karolinska Institutetin kanssa. Lisäksi pitää hallita sukkulointi valtiovaltaan ja mahdolliseen tulevaan sote-järjestäjään eli maakuntaan päin.

–Sen täytyy olla henkilö, jolla on kokemusta suuren organisaation johtamisesta, Urho sanoo.

Tehtävää nyt jo jatkokaudella hoitava Aki Lindén on ollut vuosia Suomen kuntapuolen johtajien palkkakärki.

Esimerkiksi Savon Sanomien vertailussa vuonna 2015 Lindénin noin 18 000 euron kuukausipalkka keikkui 7 000 – 8 000 euroa korkeammalla kuin pääministeri Juha Sipilän palkka ja presidentti Sauli Niinistön työstään saama korvaus.

Myöskään Helsingin pormestariksi viime vuonna valittu Jan Vapaavuori ei nauti aivan yhtä suurta palkkaa kuin HUS:n ykköspomo. Ulla-Marja Urho sanoo, että uudelle johtajalle maksettava palkka ei ole laskemassa Lindénin tasosta.

HUS hakee toimitusjohtajaa tällä kertaa vakituiseen virkasuhteeseen.

–HUS:n henkilökunta ansaitsee sen, että sinne hakee vankka osaaja. He eivät lähde parin vuoden pätkätöihin, Urho toteaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Elias Habana

Hyvältä kuulostaa, mutta tämä virka vaatii valitettavasti jonkin suurimman puolueen jäsenkirjan. Virkaan ei valita todellisen osaamisen perusteella ketään. Hyväveli-kerho palkitsee vuorotellen toisiaan näillä ylipalkatuilla viroilla. Mitä todennäköisimmin virka on jo kulisseissa luvattu jollekin ja haku tehdään vain muodollisista syistä.

Tapio Mäkeläinen

Ikävä että Linden jää pois just nyt. Hus on hieno ja osaava lafka. Pelasti minutkin riesaksenne kun yksityinen sössi aivan kaiken.
Joskus vasemmistotaustainen turkulainen tarvittiin laittaan paikat kuntoon edellisen johdon ja konsulttien jäljiltä.