Torstai 27.6.2019

Yle: Eduskunnan aikataulu pettämässä – Estääkö vaalijohtajan ehdoton takaraja Sipilän suunnitelman?

Luotu: 
4.5.2018 09:35
Päivitetty: 
4.5.2018 09:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Hallitukselle tulee kiire sote-äänestysten kanssa, jos se haluaa järjestää maakuntavaalit suunnitellusti jo lokakuussa.
|

Hallituksen sote-uudistuksesta äänestäminen uhkaa lykkääntyä eduskunnassa heinäkuulle, kertovat lähteet Ylelle. Tämä tarkoittaisi sitä, että uudistukseen liittyviä maakuntavaaleja tuskin pystytään järjestämään suunnitellusti lokakuussa.

Ylen tietojen mukaan sote-aikatauluja käydään läpi perjantaina eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Esillä oleva aikataulu tarkoittaisi äänestysten siirtymistä heinäkuun puolelle.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen kertoi maaliskuussa Uudelle Suomelle, että Juha Sipilän hallituksen on saatava sote- ja maakuntalainsäädäntö läpi eduskunnassa kesäkuun loppuun mennessä, jos se aikoo järjestyttää maakuntavaalit lokakuussa. Tämäkin aikataulu on äärimmilleen venytetty kovan poliittisen paineen vuoksi.

– Ehdottomasti, se 1.7. on se raja. Lainsäädännön pitää olla voimassa silloin, Jääskeläinen sanoi.

Takarajan syy on se, että Euroopan neuvoston suosituksen mukaan vaaleja koskeva lainsäädäntö pitäisi olla olemassa vuosi ennen vaalia. Lisäksi Suomen vaalirahoituslain mukaan vaaliaika alkaa kuusi kuukautta ennen vaaleja, mikä jää vajaaksi jo nykyiselläkin aikataululla.

Jääskeläinen vahvistaa Ylelle, että hänen arvionsa on yhä voimassa.

– Vaalien toimittamiseen tarvitaan ehdottomasti se aika, jotta toimielimet saadaan asetettua ja puolueet saavat vaalikampanjat pidettyä, hän sanoo Ylelle.

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja ja sote-tuntija Sari Sarkomaa ei vahvista eikä kiellä Ylelle aikatauluväitteitä.

– Me katsomme melkein joka päivä sitä aikataulua. Tällä hetkellä on ennenaikaista arvioida sitä, missä aikataulussa me olemme valmiita, Sarkomaa sanoo.

Lue myös:

Vaalijohtaja: Hallituksen ehdoton takaraja on 1. heinäkuuta – muuten maakuntavaalit eivät onnistu

Maakuntavaalien kiire hämmästyttää: ”Tämä on suorastaan edesvastuutonta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heli Räty

Sipilän hallitus hyökkää eurooppalaisen demokratian peruspilareita vastaan tuputtamalla kansalle vaaleja, joihin ehdokkailla ja puolueilla on aikaa valmistautua vain kolme kuukautta. Tämä on pahasti ristiriidassa EU:n suositusten kanssa ja vastoin Suomen omaa vaalirahoituslakia, jossa vaaliajaksi määritellään 6 kk ennen vaaleja. Jos maakuntavaalit kaikesta huolimatta runnotaan läpi nykyisellä aikataululla, on todennäköistä että Suomi vastaa asiasta myöhemmin EU-tuomioistuimessa.

Harri Kovala

Suomenkin allekirjoittaman Venetsian-sopimuksen mukaan SoTe- ja maakuntalakien olisi pitänyt olla valmiita jo viime vuoden syyskuussa, jos maakuntavaalit halutaan pitää tämän vuoden lokakuussa.

Mutta mitäpä me välittäisimme länsimaisesta demokratiasta, elämmehän keskustalaista brezneviläisyyttä.

Kaarina Leinonen

Kuulepa Seppo se nyt kyllä on vähän kiinni meistä suomalaisistakin. Suurin osa suomalaisista EIVÄT hyväksy nykymenoa politiikassa sinä olet sokea ja kuuro ihmisten hädälle. Taitaa olla kytköksiä tiettyihin firmoihin/ sukulaisesi ovat tällaisten tahojen edustajia.

Ensio Jauhiainen

Suomessa 19 vuotta asunut lääkäri varoittaa Suomen päättäjiä turvapaikanhakijoista
Egyptistä muuttanut, Suomessa 19 vuoden ajan asunut lääkäri Ashraf Benyamin kirjoitti viime viikolla pääministeri Juha Sipilälle pitkän ja tunteikkaan avoimen kirjeen. Pohjois-Kymen sairaalassa ylilääkärinä työskentelevän Benyaminin kirjettä on jaettu Facebookissa yli 7 500 kertaa.
Benyamin on sitä mieltä, ettei Sipilä ymmärrä turvapaikanhakijoiden mukanaan tuomia ongelmia riittävän laajasti.
– Olette avannut oven turvapaikanhakijoille. Niille, jotka ovat aiheuttaneet turvattomuutta suomalaisille. Suurin osa suomalaisista on erittäin ahdistuneita ja peloissaan. Ei enää kukaan uskalla päästää omaa tytärtään, vaimoaan tai äitiään yksin illalla kadulle. Kohta suomalaiset alkavat etsiä itselleen turvapaikkoja. Edelleenkö uskotte, että he ovat hädässä?! Me kaikki tiedämme, että hädässä oleva on nöyrä, kiitollinen, kun apua saa ja tekee parhaansa avustajan hyväksi. Jopa Ruotsin pääministeri, joka on aina puolustanut maahanmuuttoa, on nyt myöntänyt, että hän ja koko Ruotsi on ollut naiivi. Mutta Te ette! Montako suomalaista pitää kuolla terrorismi-iskussa ja montako suomalaista tyttöä pitää vielä raiskata ennen kuin heräätte ja pistätte rajat kiinni? Pakkolakeja voi kyllä säätää kilteille suomalaisille, muttei rikollisille turvapaikanhakijoille!, Benyamin kirjoitti.
”Maa, joka väittää olevansa edelläkävijä tasa-arvossa”
Egyptiläislääkäri kertoo myös järkyttyneensä Sipilän kommenteista liittyen raiskauslainsäädäntöön. Hän suomii sitä, että Suomessa raiskaajia tuomitaan usein ehdolliseen vankeuteen.
– En tiennyt itkeäkö vai nauraa, kun kuulin Teidän kertoneen, että raiskauslainsäädäntö on Suomessa ajan tasalla. Maa, joka väittää olevansa edellä kävijä tasa-arvossa. Siinä, pahin naiseen kohdistuvan rikoksen rangaistus voi olla vain ehdollinen vankeus. Itkettävää! On täysin eri asia olla suvaitsevainen tai olla sinisilmäinen ja tyhmä. Jos näen kadulla hädässä olevan ihmisen, jolla ei ole ruokaa eikä vaatteita, otan hänet kotiini ja tarjoan hänelle turvan ja kodin. Se on hyvä asia. Mutta, jos näen hädässä olevan tai sen, joka väittää olevansa hädässä ja epäilen, että tämä ihminen saattaisi tappaa minut, räjäyttää kotini tai raiskata minun lapseni ja silti otan tämä ihmisen kotiini, en ole silloin suvaitsevainen vaan tyhmä. Tyhmyydestä sakotetaan. Ikävä kyllä, hyvä Pääministeri, se joka joutuu sakkoa maksamaan on tavallinen viaton suomalainen, Benyamin kirjoittaa.
– Nämä eivät ole yksittäisiä tapauksia, hyvä Pääministeri. Itse olette kertonut, että se on väkivallan ja häiriön sarja. Luulen myös, että itse tiedätte, että se on loputon sarja. Turkille maksetaan niin, ettei se päästä pakolaisia Eurooppaan. Se on naurettavaa. Jos en halua vastaanottaa epätoivottuja vieraita, silloin oikea ratkaisu ei ole, että jätän oveni auki ja maksan naapurille niin ettei hän päästä heitä minulle. Pikku lapsikin tietää, että oikea ratkaisu on laittaa ovi kiinni, hyvä Pääministeri. Jos ei Euroopan rajat mene kiinni ja heti, Suomen rajat on sitten suljettava. Käsittääkseni Suomi on itsenäinen maa ja päättää omista asioistaan. Rikolliset on palautettava heti, Benyamin vaatii kirjeessään.

terveisin, enska

Kaarina Leinonen

Tämän paremmin ei kukaan voi sanoa asia on juuri näin! Täytyy varmaan tapahtua näille päättäjien lapsille tai sukulaisille, ystäville ennenkuin herätään siihen ettei se halvan työvoiman tulo suomeen kannattanutkaan vrt. elättäminen/koulutus. Heistä tulee Suomelle suuri taakka jonka maksavat Suomen alkuperäiset kansalaiset.