Perjantai 24.5.2019

Jo 69% papeista siunaisi samaa sukupuolta olevat parit: ”Tulee aiheuttamaan lisää jännitteitä kirkon sisällä”

Luotu: 
4.5.2018 16:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Pappien asenteet samaa sukupuolta olevien parien siunaamista ja vihkimistä kohtaan ovat muuttuneet merkittävästi myönteisemmiksi. Kuluvana vuonna 69 prosenttia papeista ilmoitti kannattavansa samaa sukupuolta olevien parien siunaamista, kun vuonna 2002 kannattajia oli vain neljännes. Vastustajia oli tänä vuonna enää 22 prosenttia, kun vuonna 2002 heitä oli vielä 62 prosenttia.

Esitetyt luvut ovat alustavia tuloksia työmarkkinajärjestö Kirkon akateemisten vuoden 2018 jäsentutkimuksesta, johon vastasi 858 henkilöä. Järjestö julkistaa laajemman raportin asiasta elokuussa.

Myös samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä kannattaa yhä useampi pappi. Kuluvana vuonna kannattajia oli papistossa 55 prosenttia ja vastustajia 34 prosenttia, kun vielä vuonna 2014 kannattajia oli 35 prosenttia ja vastustajia 50 prosenttia.

Samaa sukupuolta olevien henkilöiden välisen avioliiton solmiminen tuli lain mukaan mahdolliseksi maaliskuun 2017 alusta. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisällä on eriäviä näkemyksiä siitä, kuinka kirkon pitäisi asiaan suhtautua. Laki ei velvoita pappeja vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja avioliittoon.

– Etenkin pappien asenteet muuttuvat nopeasti, mikä tulee aiheuttamaan yhä kasvavia jännitteitä kirkon sisällä, jos nykyinen epäselvä tilanne avioliiton siunaamisen ja vihkimisen suhteen ei vähitellen ratkea, Kirkon akateemisten toiminnanjohtaja Jussi Junni arvioi tiedotteessa.

Kirkon akateemisten tutkimuksen mukaan myös kanttoreiden kohdalla näkyy muutos myönteisempään suhtautumiseen samaa sukupuolta olevien siunaamiseen, mutta ei yhtä voimakkaana kuin pappien suhtautumisessa.

Kanttoreista puolet kannatti vuonna 2018 samaa sukupuolta olevien parien kirkollista siunaamista, kun vuonna 2006 osuus oli 22 prosenttia. Vastustajia oli tänä vuonna 43 prosenttia, mikä on 24 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2006. Vihkimistä kannatti kuluvana vuonna 37 prosenttia, kun vuonna 2014 osuus oli 23 prosenttia. Vihkimisen vastustajia oli tänä vuonna kanttoreista 54 prosenttia, kun vuonna 2014 heitä oli 63 prosenttia.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Eklund

Veikkaan että 100% suvaitsevista ovat naispappeja ja konservatiivit kaikki 22% miespappeja. Ei siis ole mikään ihme kun Paavali opetti, ettei naisten ole hyvä olla seurakunnassa paimenen asemassa. Vastapalloon tulee vielä kohta ja lujaa! Mark my word!

Pekka J. Mäkinen
Vastaus kommenttiin #6

Olkohan Mark Twain joka totesi viisaasti: "Minua ei vaivaa ne kohdat Raamatussa joita en ymmärrä, vaan ne jotka ymmärrän". Ts. ne vaivasivat siksi että Mark Twain ymmärsi olevansa syntinen ihminen joka tarvitsee syntien sovitusta, ja armoa.

Veden muuttaminen viiniksi oli Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko, ja se perustui siihen, että näin tehden Jeesus pelasti häiden järjestäjän maineen, sillä viinin loppuminen häissä oli suuri häpeä isännälle sen ajan yhteiskunnassa.

Tuosta suolapatsaaksi muuttumisestakin on esitetty jotain teorioita, jotka ovat vaikeasti todistettavissa. Myös oletettuja kuviakin on esitetty. http://www.einoniemi.fi/media/tiedostot/loot-sodomassa-ja-sooarissa3.pdf

Näiden teorioiden ja kuvien arvo on kuitenkin uskonvaraista, ja onkin viisasta jättää kaikki sellainen avoimeksi mitä emme vielä ymmärrä ja johon tämänhetkinen tietomme ei yllä.

Huomion arvoista on että runsaat sata vuotta sitten Ranskan tiedeakatemia julkaisi pienen lehtisen, jossa esiteltiin 51 luonnontieteellistä faktaa, joiden väitettiin silloin olevan ristiriidassa Raamatun kanssa. Tänä päivänä yksikään tiedemies ei usko yhteenkään noista "faktoista".

Tutkimuksia, selityksiä ja kirjoja tulee ja menee, mutta Raamattu pysyy. .

. On ihan viisasta jättää vaikeat kohdat Raamatusta avoimeksi, ja tehdä kuten Luther, eli nostaa hattua ja kulkea ohi. Näille vaikeille kohdille kun saattaa vielä myöhemmin löytyä jokin selitys.

Jos Raimo Laine perehtyisi ennakkoluulottomasti niihin ihmeisiin mitä tapahtuu käytännössä nykyäänkin uskovien parissa, kuten ns. ruokintaihmeitä , joissa ruoka moninkertaistuu, hän ei olisi enää niin pilkallinen. Raamattu on 99.99 prosenttisesti ihan jotain muuta, kuin ne vaikeat kohdat. Raamattu on täysin ymmärrettävää¨kirja ja joka vetoaa ihmisen korkeimpiin mahdollisiin henkisiin ihanteisiin kuten anteeksi antoon, armoon ja rakkauteen, niin lähimmäisiään kuin Jumalaa kohtaan.

Te jotka väitätte Raamattua satukirjaksi, menkääpäs kirjastoon satukirjojen osastolle. Eipä taida löytyä Raamattua sieltä.

Kuuluisa englantilainen kirjailija Charles Dickens joka ymmärsi satukirjoen ja totuutta julistavien kirjojen eron, on todennut näin: "Raamattu on paras kirja minkä maailma on koskaan tuntenut tai tulee tuntemaan, koska se antaa parhaat ohjeet joiden mukaan totuutta rakastava ja velvollisuuden tuntoinen ihminen voi elää".

Toinen kuuluisa brittiläinen kirjailija ja kirjallisuudentutkija Clive Staples Lewis julkaisi nelisenkymmentä teosta, uskonnollista ja tieteiskirjallisuutta aikuisille sekä seitsenosaisen lastenkirjallisuuden klassikon Narnia-sarjan (1950-56).
C.S. Lewis on sanonut: "Uskon Raamattuun kuin auringon nousuun. En vain, koska näen sen, vaan koska sen valossa näen kaiken muunkin."

On sanottu että Raamattu on kirja jota ihminen ei pystyisi kirjoittamaan vaikka haluaisi, ja vaikka pystyisi ei silti haluaisi. Ja vain siksi että Raamattu loukkaa itseriittoista ja ylpeää ihmistä, joka ei ymmärrä rajallisuuttaan ja riippuvuuttaan Jumalasta.

Raimo Laine
Vastaus kommenttiin #9

Sodoman homot yrittivät raiskata Lootin, mutta Loot pääsi pakoon. Hänen vaimonsa
katsoi taakseen kiellosta huolimatta ja muuttui suolapatsaaksi Jumalan tuhotessa Sodomaa.
Kaivauksissa on löydetty tuhon jälkiä juuri tuolta ajalta.

Pekka J. Mäkinen

On ilmeistä että kirkko tulee jakaantumaan kahtia. Se ei ole kirkon eikä Raamatun vika, vaan epäuskoisen kansamme. Ihmisten arvot ovat tuuliajolla, ja ne eivät kiinnity mihinkään ihmistä korkeampaan. Ihmisestä itsestään on tullut kaiken mitta. Usko Jumalan sanaan on vähenemässä, etenkin nuorison parissa.

Historian tutkija Kaari Utrio kirjoitti jo muutama vuosi sitten tästä arvomurroksesta että "synnistä on tullut ylistettävä suoritus".

Liberaalit eivät näe ihmisen syntisyyttä. Ne eivät näe että ihmisen seksuaalisuus tulee olla alisteinen henkisyydelle. Raamattu puhuu viisaasti hengen ja lihan jännitteestä ihmisessä. Aikamme ylikorostettu seksuaalisuus riivaa ihmisiä hakemaan elämän tyydytystä väärästä paikasta, eli aistillisuudesta ja nautinnoista.

Silloin kun seksuaalista nautintoa ei alisteta millekään ylemmälle arvolle, kuten rakkaudelle ja uskollisuudelle, saati Jumalan sanalle, vaan sitä aletaan palvomaan itseisarvona, se romuttaa myös moraalin. Ihmisten arvovammaisuus (termi jota aivotutkija Matti Bergström käytti) johtaa ns. kielletyn hedelmän houkutukseen. Ihmistä kiehtoo kaikki se minkä hän sisimmässään tietää vääräksi. Esim elokuvia mainostetaan syntisen hyviksi. Väkivalta ja kauhu kiehtoo jostain kumman syystä ihmistä. Eräs krsistitty filosofi totesikin oivallisesti että nykyilmiseltä puuttuu kaikki välineet pahuutta vastaan, koska hän pitää ihmistä normaalina.

Samoin seksuaalisuuden alueella kaikki uudet rajoja ja normeja rikkova kokeilut tuovat ihmiselle jännitettä. Juuri tämän jännitteen takia ihmiset hakeutuvat entistä useammin lesbo- ja homo-kokeiluihin. Väestöliiton uudehko tutkimus toteaakin että naiset ovat alkaneet kiinnostumaan enemmän naisista.

Ihmisten luontainen vastenmielisyys homoutta ja lesboutta kohtaan halutaan kieltää (kyse on siis taipumuksesta, eikä ihmisistä) . Vastenmielisyys on kuitenkin erittäin yleistä, mutta ongelmana on se, ettei sitä saa sanoa eikä tuoda ilmi. Jos joku uskaltaa, se leimataan - täysin väärin ja kierosti - homofobiaksi.
Homoudesta ja lesboudesta on tullut tabu jota ei saa arvostella ja jota media ei myöskään sanallakaan arvostele. Toimittajat sensijaan tuovat esiin omaa arvomaailmaansa, joissa loistaa poissaolollaan konservatiisten arvojen kunnioitus. Vrt. Ilta-Sanomat 4.5.-18 jossa hehkutetaan Minä- Simon homoelokuvaa täysin kritiikittömästi.

Medialla onkin pelottavan suuri vaikutus ja siksi me tarvitsisimme uudenlaista puolueetonta mediaa.

Homous normalisoidaan, vaikka yli 90 % ihmisistä ei pidä sitä normaalina taipumuksena itselleen. Vähemmistöjen seksuaaliset tarpeet ohjaavat koko yhteiskuntaamme ja sen arvoja. Me elämme todella kummallista aikaa. Emme huomaa että mitä enemmän me tuputamme homoutta - nykyään lapsille kouluissa ja jo pienten lasten lehdissä - sitä enemmän sitä tulee myös olemaan.

Tällaisia lehtiä jaetaan alakouluissa Vaasassa ruotsinkielisille. Otsikko kuuluu "Luulen, että olen homoseksuaali" ja lehdessä kerrotaan, että on ihan ok, että 12-vuotias poika tykkää pojista.
Tuollaiset opetukset ruokkivat lasten mieltä, tuossa laitetaan 12v poika pohtimaan itseään: "voisinko minäkin tykätä pojista, miltähän tuntuis tykätä pojista sillä tavalla"
Tuollainen homoepäilyjen mieleenkylväminen voi olla joillekin pojille haitallista, jopa vaarallista.
Kyseessä on lastenlehti Eos joka on nykyään Vaasassa ilmestyvä ruotsinkielinen lastenlehti.

Suvaitsevaisuuden nimissä me kiellämme konservatiiviset arvot ja konservatiivisen ajattelun.
Kyse on muoti-ilmiöstä. Kyse on myös Setan ideologisesta pakkosyötöstä, jonka syötin - ikäävä kyllä - myös opetushallituksemme on purematta niellyt. .

Miten kauan tämä voi jatkua ennenkuin kansa ymmärtää että nyt on menty metsään ja vieläkin kauemmas harhaan. Jo nyt on viitteita siitä kaaoksesta mihin tämä seksuaalivallankumous on johtamassa kansaamme.

Kirkon tulee nyt ehdottomasti pitää kiinni omista arvoistaa ja Jumalan sanasta, ja kieltäytyä menemästä ihmisten korvasyyhyjen riepotelviksi. Jumalaa pitää totella enemmän kuin ihmistä.

Christine Lofranco

Evoluutio teoria ei puolusta homoseksuaaleja, kun tuhansien vuosien aikana ei samaa sukupuolta edustaville ole parisuhteen aikana syntynyt lapsia kertaakaan.
Kaikki uskontokunnat kieltää homoseksuaalisuuden.

Homous on vain nautinnon hakemista.
Pitääkö kaikki nautinto antaa poikkeaville ihmisen kaltaisille. Raiskaajille oikeus raiskata haluamansa ihminen, koska he haluavat vain nautintoa itselleen? Pedofiileille oikeus rakastella lasten kanssa, kuten muslimeilla on heidän kulttuurissaan ja uskonnossaan ollut tapana eli pedofilia sallittava kaikille? Oikeus ihmiselle mennä naimisiin koiran, kissan, hevosen, vuohen, sian tai vaikka kalan kanssa, koska seksuaalisesti erilaiset ihmiset olisi hyväksyttävä setan mukaan ?

Onneksi vakaumus ja mielipide ja samoin sananvapaus eli Suomen Perustuslaki suojaa myös heitä, jotka vastustavat homoja.
On luonnotonta olla homoseksuaali ja sen vuoksi kaikki uskontokunnat tuomitsee homouden. Evoluutio teoria ei tue homoutta myöskään.

Pekka J. Mäkinen

Hannu. Näillä "loitsuilla" siis siunauksilla haetaan hyväksyntää, koska tiedetään että noin puolet kansasta vastustaa edelleen homoliittoja, eikä pidä niitä normaaleina ja luonnollisina.

Milla Salinin tutkimuksen (Turun yliopisto) mukaan suomalaisten enemmistö pitää lasten kasvatuksen ihanteena sitä että lapsella on sekä isä että äiti. Salin toteaa (Helsingin Sanomat 28.10.2016) näin: "Vain 40% kansalaisista on sitä mieltä että naispari pystyy kasvattamaan lapsen yhtä hyvin kuin miehen ja naisen muodostama pari. Miesparien kohdalla vain runsaat 30% suomalaisista pitää heitä yhtä hyvinä kasvattajina kuin heteroja".

Itseasiassa on kummallista että tästä vähemmistön "syrjimisestä" jaksetaan yhä meuhkata, vaikka homot saavat jo mennnä naimisiin. Eikö yhteiskunnassa saisi olla pienitäkään saareketta konservatiiviselle ajattelulle jota - kuten jo totesin - noin puolet kansasta edelleen edustaa. Tämä vain osoittaa että setankaaripiirit ovat itse sortamassa ja syrjimässä osaa kansaa ja kieltämässä heiltä uskonnon- ja mielipiteenvapauden. Sorretusta on tullut näin sortaja. Eikä leipäpapeilla ole rohkeutta seistä asiansa takana, vaan haluavat mielistellä ihmisiä. Kuten alussa todettiin, homot perustakoot oman kirkkonsa, ja tehkööt omat leikkijumalansa ja leikkiraamattunsa, jos se niin kamalaa on ettei nykyinen luterilainen kirkko lähde heidän pillinsä mukaan tanssimaan.