Lauantai 25.5.2019

Kiuru STT:lle: Sote-aikataulu pettää juhannuksen yli – Li Andersson: Vaalien siirtäminen välttämätöntä

Luotu: 
4.5.2018 17:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, ex-ministeri Krista Kiuru (sd.) vahvistaa, että sote-aikataulu lykkääntyy. Arkistokuva.
|

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) arvioi STT:lle, että sote-asioiden käsittely lykkääntyy eduskunnassa kahdella viikolla.

Yle kertoi aiemmin tänään lähteisiinsä vedoten aikataulun olevan pettämässä, mutta tieto kiistettiin Uudelle Suomelle pariltakin taholta. Lue tarkemmin: Sotelle tulee äärimmäinen kiire – Päivi Nerg: ”Aikataulu on voimassa”

Uusi Suomi ei ole tavoittanut Kiurua kommentoimaan asiaa, mutta hän sanoo STT:lle, että soten kiireisimmät osat tulisivat käsittelyyn eduskunnan suuressa salissa juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kiurun mukaan tämä on tarpeen, jotta sote-kokonaisuus saadaan vietyä eduskunnassa asianmukaisesti läpi.

Hallitus on toivonut sote-äänestystä jo kesäkuun ensimmäiselle kokonaiselle viikolle puoluekokousten alle. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on asettanut aiemmin ehdottomaksi takarajaksi heinäkuun alun, jotta maakuntavaalit voidaan järjestää jo lokakuussa. Sote-lait tulee saada voimaan 1. heinäkuuta tai vaalit lykkääntyvät. Tänään Jääskeläinen kuitenkin kommentoi Lännen Medialle, että asia ei ole niin päivän päälle ja vaalien järjestämiseen tarvitaan nyt ”luova ratkaisu”.

Kiuru ei kommentoi vaalien aikataulua, mutta vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaati niiden lykkäämistä ja pitää sitä välttämättömänä. Anderssonin mukaan aikataulu on mahdoton ja vaarantaa demokratian toteutumisen.

– Maan poliittisen johdon on korkea aika kantaa vastuunsa ja viheltää tämä sotesekoilu poikki. Eduskunta ei ehdi kunnolla perehtyä vuosikymmenen tärkeimpään uudistukseen aikataulupaineista johtuen ja nyt ollaan jo keksimässä "luovia ratkaisuja" vaalien pitämiseksi vastoin demokratian pelisääntöjä, Andersson sanoo tiedotteessa.

– Nyt ollaan siinä pisteessä, että maakuntavaalien pitäminen lokakuussa ei enää näillä aikatauluilla täytä kansainvälisiä suosituksia. ”Luovia ratkaisuja” vaaliasioissa harjoitetaan jossakin aivan muualla kuin demokraattisissa oikeusvaltioissa. Ainoa kestävä ratkaisu on vaalien siirtäminen, Andersson sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Ei mitään hätää sanotaan Samuli Edelmanin albumissa pienellä kivellä.
Tämä on nyt sitä janssoninkiusausta loppu metreillä, jolla politikko tekee itsensä tykö. Ei kansalta jää huomaamatta tämä hidastelu ja selittely muka?
Maakuntavaalit voi siirtyä ihan hyvin mitä se suuremmin haittaa.