Perjantai 24.5.2019

Politiikan tutkija: Uskaltaako kokoomus oikeasti mennä tällaisella sote-mallilla eduskuntavaaleihin?”

Luotu: 
5.5.2018 12:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Politiikan tutkija Kimmo Grönlund muistuttaa Petteri Orpon julistautuneen keskiluokan puolestapuhujaksi tultuaan valituksi kokoomuksen puheenjohtajaksi.
|

Åbo Akademin valtiotieteen tohtori Kimmo Grönlund pohtii, mitä maakuntauudistusmalli, jossa sote rahoitetaan jatkossa pääosin rahoitetaan valtion tuloverolla merkitsee eri tuloluokissa ja kunnissa.

–Tämä kiinnostanee äänestäjiä, Grönlund toteaa Twitterissä ja viittaa ensi vuoden eduskuntavaaleihin.

Valtiovarainministeriön finanssineuvos Tanja Rantanen vastaa, että uudistuksen veromuutokset on suunniteltu niin että kenenkään verotus ei kiristy uudistuksen takia.

–Totta se on. Verovähennyksiä ja muita parametreja rukkaamalla onnistuu kyllä. Lisäksi verotuksen kiristymisen estämiseksi tehdään ylimääräinen pieni veronkevennys v. 2020. Jatkossa suurempi osa verotuloista kerätään valtion tuloverolla, joka on sama kaikkialla maassa, hän toteaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

 

 

Grönlund kuvailee mallia tulonsiirroksi urbaanilta keskiluokalta.

–Uskaltaako kokoomus oikeasti mennä tällaisella sote-mallilla eduskuntavaaleihin? Tulonsiirto urbaanilta keskiluokalta. Eikö Petteri Orpo nimenomaan julistautunut keskiluokan puolestapuhujaksi valintansa jälkeen, hän kommentoi.

 

 

Sote-uudistuksen aikataulu nousi esiin viikolla, kun perustuslakivaliokunta kertoi jatkavansa valinnanvapauslakia koskevia kuulemisia kokouksissaan keskiviikkoon 16.5. asti. Valiokunnan lausunnon on arvioitu valmistuvan touko–kesäkuussa. Tämän jälkeen asian käsittelyä jatkaa sote-valiokunta perustuslakivaliokunnan lausuntoon nojautuen. Käsittelylle tulee kiire, etenkin jos esityksessä ilmenee perustuslaillisia ongelmia, sillä hallituksen tavoitteena on saada sote-lait äänestykseen ja läpi eduskunnassa jo ennen päähallituspuolueiden puoluekokouksia, jotka pidetään 8.-10. kesäkuuta.

Koko sote-ja maakuntauudistusta rajusti arvostellut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) muistutti lauantaina, että oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on asettanut eduskunnan sote-äänestyksen ehdottomaksi takarajaksi aikaisemmin heinäkuun alun, jotta maakuntavaalit voidaan järjestää jo lokakuussa. Perjantaina Jääskeläinen kuitenkin kommentoi Lännen Medialle, että asia ei ole niin päivän päälle ja vaalien järjestämiseen tarvitaan nyt ”luova ratkaisu”.

–Maku-vaalit 7 kk lakien voimaantulosta riskialtista, mutta mahdollista sanoi OM:n vaalijohtaja 2016. Nyt kun lähtökohta alle 4 kk: Käsittelyn lykkääntyminen vieläkin ei välttämättä vaikuta aikatauluun, vaan tarvitaan 'luova ratkaisu'. Mitä jää, jos usko menee vaalijohtajaan, Vapaavuori kysyy Twitterissä.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen, vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto sanoo, että hallitus vie toiminnallaan eduskunnalta uskottavuuden ja arvovallan.

–Suomesta on tullut Absurdistan. Demokratian polkemista kutsutaan ”luovaksi ratkaisuksi”. Mitä seuraavaksi? Keskustan, kokoomuksen ja sinisten hallitus vie toiminnallaan eduskunnalta uskottavuuden ja arvovallan, hän toteaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

 

 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson vaati perjantaina maakuntavaalien lykkäämistä. Anderssonin mukaan aikataulu on mahdoton ja vaarantaa demokratian toteutumisen.

– Maan poliittisen johdon on korkea aika kantaa vastuunsa ja viheltää tämä sote-sekoilu poikki. Eduskunta ei ehdi kunnolla perehtyä vuosikymmenen tärkeimpään uudistukseen aikataulupaineista johtuen ja nyt ollaan jo keksimässä "luovia ratkaisuja" vaalien pitämiseksi vastoin demokratian pelisääntöjä. Nyt ollaan siinä pisteessä, että maakuntavaalien pitäminen lokakuussa ei enää näillä aikatauluilla täytä kansainvälisiä suosituksia. ”Luovia ratkaisuja” vaaliasioissa harjoitetaan jossakin aivan muualla kuin demokraattisissa oikeusvaltioissa. Ainoa kestävä ratkaisu on vaalien siirtäminen, hän sanoi tiedotteessaan.

Lue myös: 

Valiokunnan jäsen sote-aikataulusta: ”Teemme työtä siitä lähtökohdasta, että hallituksen aikataulu pitää”

Kiuru STT:lle: Sote-aikataulu pettää juhannuksen yli – Li Andersson: Vaalien siirtäminen välttämätöntä

Sotelle tulee äärimmäinen kiire – Päivi Nerg: ”Aikataulu on voimassa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Taasen on tullut viikonloppu ja saamme tuhdin annoksen sosialismia pöytään ei se mitään mutta kun Jan Vapaavuori on sosialismin rattailla aisoissa eturivissä.

Kysytään uskaltaako Kokoomus olla mukana tälläisesa sote-ratkaisussa, kysymys on todella älytön elikä pitäisikö Kokoomuksen hypätä Karl Marxin kyytiin kuten vasemmisto vannoo menevänsä ja Li Andersson oikein tunnustautuu.

Erkki Vainionpää

Oikeasti hei! Kansa on ehkä jotenkin selvillä, että sote koskee terveysasioita, mutta mitä on maakuntahallinto. Miten näin uudesta ja ihmeellisestä asiasta voidaan järjestää kysely näin lyhyellä varoitusajalla? Sote ehkä voisi olla asia mutta ei joku maakuntahallinto, josta kukaan ei ymmärrä äänestää yhtään mitään.

Mikael Nygård

Uskokaa pois, väite että kenenkään verotus ei kiristy yksilötasolla on ihan huuhaa. Viitataan mm verovähennyksien käyttämiseen keinona varmistaa ettei verotus kiristy. Taitaisi käydä niin että eläkeläisiä ei tässä mutenkään huomiouda kun he eivät ykeensä mutään verovähennyksiä saa, päinvastoin yleensä tulee vaan veronkorotuksia.

Hannu Rautomäki

Sote-uudistuksen ongelma on se, että kokoomus ja kepu eivät täysin hahmota seurauksia, vaikkakin yksityisbisneksien edistäminen verovaroin suorastaan paistaa läpi.
Herääkin kysymys, onko kokoomuksessa ja kepussa itsetuhoisuutta näinkin lähellä vaaleja?

Heli Räty

Kyllä Kokoomus (Orpon johdolla) näyttää uskaltavan. Kilpailun vapauttaminen ja kepun maakuntauudistus näyttävät olevan tärkeämpiä kuin oman puolueen menestys seuraavissa vaaleissa. Rivijäsentä hirvittää ja kentällä aletaan valmistautua oppositiokauteen. Puolet Kokoomuksen vaalikoneesta jää eduskuntavaaleissa seuraamaan sivusta miten muut paistavat vuorostaan makkaraa. Ja perustelevat äänestäjille "fantastista sote- ja maakuntauudistusta".

Seppo Simonen

Ei kannata juosta sutta pakoon tulee karhu vastaan.
Näitä varmasti manaajia piisaa mutta kun on aikansa eletty uudessa systeemissä huomataan edut ja ollaan onnesta sykkyrällä ja ihmetellään miksei tätä oltu tehty jo iemmin.

Jari-Jukka Annala

Jos turha hallintohimmeli ja Euroopan edullisimman terveydenhuoltojärjestelmän alasajo ovat edistystä, niin sitten täytyy olla höyrykoneen uudelleen käyttöön ottamisen ja koneistamattomaan maatalouteen palaamisenkin olla. Ei nyt sentään ihan sokeana kannata kulkea.

Seppo Simonen

Tuleva kehittynyt 18 maakunnan hallinto korvaa 295 kuntapäättäjän ja yhteensä 400 toimijan nykyisen todellisen hallintohimmelin.
Uusi sote ja maakuntamalli on ollut jo kolmen aiemman hallituksen työlistalla joten kansan mitta on jo täyttynyt joten valmista pitää tulla viimein.

Hannu Soikkeli

Varmasti ovat suuret yksityiset terveysalan toimijat onnesta sykkyrällä ihmettelemässä, kuinka on mahdollista, ettemme ole hyötyneet yhteiskunnan (veronmaksajien) rahoista jo paaljon aikaisemmin. Kiitos ja ylistys Kokkareet ja Kepulistat!

Harri Mäki-Petäjä

Sote- ja maakuntauudistus syö myös keskustan kannatusta. Maakuntavaaleissa maakunnan suurin kaupunki saa hallintoon eniten edustajia, muutamassa maakunnassa enemmistön, pienemmät kunnat eivät saa yhtään edustajaa. Keskusvaltaisuuden periaate tässä hyvin toteutuu. On aihetta epäillä, että säästötoimet ja palvelujen alasajot kohdistetaan syrjäseutujen sote-keskuksiin, vanhustenhoitoon ja henkilöstökuluihin. Tekeviä käsiä on hoito- ja hoivatyössä liian vähän. En ole havainnut, että keskustan ministerit olisivat sinne luvanneet lisää resursseja, mutta lomarahaa kyllä leikattiin.

Vanhusten vaivaisuudesta puhumiseen liittyy poliittista haluttomuutta. Vanhushoivaa käsittelevästä kirjasta osui silmään seuraava kohta: ”Monet niistä ratkaisuista, jotka vanhushoivan politiikassa ovat nykyään arkipäivää, olisivat muissa yhteyksissä välittömästi tuomittavia. Päivähoitopalveluja suunniteltaessa tiettävästi kukaan ei ole ehdottanut, ettei lasta tarvitse päästää vessaan, kun tarpeet voi tehdä vaippaankin. Miltä muulta ryhmältä kuin vanhuksilta voitaisiin evätä mahdollisuus päivittäiseen ulkoiluun? Vangeillakin on oikeus - ja mahdollisuus - päivittäiseen ulkoiluun. Jos näistä oikeuksista voidaan huolehtia muiden ihmisryhmien kohdalla, miksi ei myös vanhusten?”

Valtiovalta antaa maakunnalle rahat sote-palvelujen järjestämiseen. Tavoitteena on kustannusten nousun hillintä. Valta keskittyy maakuntakeskukseen. Syrjäseutujen palvelujen alasajot, maksujen korotukset ja kustannussäästöt verhotaan hoivan laatua parantavaksi muutokseksi. Vanhushoivan ongelmat häivytetään politiikkakielen rivien väliin. Vaalipuheissa keskusta puhuu lähipalveluista ja ihmisyysaatteesta, mutta politiikka menee toiseen suuntaan. Sen vuoksi kannatus on alhaalla.

Niilo Mäkelä

Jos tällä mennään niin kannatus ropisee.
Veroja kevennetään? Tasaveroilla paikataan ja
se saa aikaan kulutuksen laskun sekä lisää työttömyyttä.
Sotella rikkaille halvempaa hoitoa ja verovaje kasvaa -
maakuntamalli tuo lisää kuluja - mahdoton yhtälö,
mutta miten osaisivat perääntyä kasvojaan menettämättä?

Vesa Kaitera

Pasi Käyhkö kirjoitti: "Jos Sote-/maakuntauudistus menee läpi nyt suunnitellussa muodossa niin Kokoomus tulee kärsimään reilun tappion ainakin Helsingissä, Uudellamaalla ja Tampereella sekä Turussa."

Tuo esittämäsi voi hyvinkin pitää paikkansa. Jan Vapaavuoren tukijoineen käynnistämä amok-juoksu SoTe-pakettia ja siihen liitettyä maakuntamallia kohtaan varmaan aiheuttaa ainakin tilapäisen kuprun Kokoomuksen joukkokannatuksessa. Ja tuo kupru realisoituu nimenomaan etelän suurissa kaupungeissa. Mutta ensi kevään eduskuntavaalit eivät ole viimeiset, jotka Suomessa järjestetään, eikä Kokoomus siihen tuhoudu, vaikka se yhden vaalikauden ajan olisikin poissa hallituksesta. Seuraavan vaalikauden aikana Suomi joutuu maailmantalouden laskun seurauksena kohtamaaan ankaran taloustaantuman ja siinä tilanteessa oppositiossa köllötellyt Kokoomus voi esiintyä "tuoreena ja raikkaana" vaihtoehtona punamulta-/kansanrintamahallitukselle. Kokoomuksen suurin paikkamäärä historiansa aikana on ollut 53 paikkaa. Jos Kokoomus on seuraavan vaalikauden oppositiossa, sen saalis voi kevään 20203 vaaleissa nousta yli 60:n paikan.

Kokoomus on olemassa viedäkseen tätä maata haluamaansa suuntaan. Mahdollisimman suuri joukkokannatus on tärkeä väline tuohon tavoitteeseen pääsemiseksi, mutta se on silti vain väline, ei itseisarvo. Pidän hyvin epätodennäköisenä sitä, että Kokoomus suurenkaan vaalitappion pelossa rupeaisi SoTessa kompuroimaan omiin jalkoihinsa. Toteutetaan tehdyt poliittiset linjaukset ja odotetaan sitten kansan tuomiota. Gallupdemokratian ehdoilla ei kannata toimia.