Lauantai 25.5.2019

Valtiotieteilijä ryöpyttää: ”Jokin korkeampi taho varjelkoon meitä tämän hallituksen luovilta ratkaisuilta”

Luotu: 
5.5.2018 15:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilän hallitus haluaa pitää kiinni aikataulusta, jonka mukaan maakuntavaalit järjestetään lokakuussa 2018. Arkistokuvassa hallitus kehysriihessä.
|

Sekä valtiotieteiden tohtori Göran Djupsund että RKP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anders Adlercreutz vaativat maakuntavaalien siirtämistä. Djupsundin mukaan ajatus vaaleista voitaisiin kuopata kokonaan.

–Jos halu olisi säilyttää kunniasta enemmän kuin rippeet niin vaaleja ei ylipäätänsä järjestetä ja maakuntamalli kuopataan sote-mallin viereen, hän kirjoittaa Twitterissä.

Perjantaina selvisi, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ehdi käsitellä hallituksen esitystä ennen juhannusta. Tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että sotesta päästään äänestämään aikaisintaan heinäkuun alkupuolella. Tästä huolimatta hallitus pysyy kannassaan, jonka mukaan vaalit järjestetään lokakuussa 2018.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on asettanut eduskunnan sote-äänestyksen ehdottomaksi takarajaksi aikaisemmin heinäkuun alun, jotta maakuntavaalit voidaan järjestää jo lokakuussa. Perjantaina Jääskeläinen kuitenkin kommentoi Lännen Medialle, että asia ei ole niin päivän päälle ja vaalien järjestämiseen tarvitaan nyt ”luova ratkaisu”.

Djupsund ei pidä tätä hyvänä ajatuksena.

–Jokin korkeampi taho varjelkoon meitä tämän hallituksen ”luovilta ratkaisuilta”. Keskustalta ei löydy maalaisjärkeä joten urbaanin kokoomuksen olisi puhallettava peli poikki, hän kommentoi.

Anders Adlercreutz muistuttaa, että kyseessä on itsenäisen Suomen historiaan suurin uudistus.

–Hallituksen uskottavuus ei enää kestä tätä härskiä valtapeliä. Lainvalmistelun ja demokratian keskeisiä periaatteita ei voi loputtomasti peukaloida ilman, että sillä on kauaskantoisia seuraamuksia. Sote-uudistus ansaitsee ja vaatii kunnollisen käsittelyn - ja vaalit demokratiaa kunnioittavan aikataulun, hän sanoo tiedotteessaan.

Sote-uudistuksen nauttima tuki on eduskunnassa tällä hetkellä äärimmäisen pieni. Tämä on Adlercreutzin mukaan yksi syy siihen, että pääministeripuolue keskusta nyt kynsin hampain yrittää pitää kiinni alkuperäisestä vaaliaikataulusta.

–Venetsian komission ja ETYJ:in linjaukset edellyttävät, että keskeisiin vaalilakeihin ei kosketa alle vuosi ennen vaaleja. Hallitus on ohittanut nämä linjaukset, vaikka Suomi itse tähän asti on edellyttänyt muiden maiden noudattavan niitä. Nyt saa riittää: sote-politikoinnissa on tullut hyvän maun ja kohtuullisuuden rajat vastaan. Maakuntavaaleja on siirrettävä, hän vaatii.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson vaati jo perjantaina maakuntavaalien lykkäämistä. Anderssonin mukaan aikataulu on mahdoton ja vaarantaa demokratian toteutumisen.

– Maan poliittisen johdon on korkea aika kantaa vastuunsa ja viheltää tämä sote-sekoilu poikki. Eduskunta ei ehdi kunnolla perehtyä vuosikymmenen tärkeimpään uudistukseen aikataulupaineista johtuen ja nyt ollaan jo keksimässä "luovia ratkaisuja" vaalien pitämiseksi vastoin demokratian pelisääntöjä. Nyt ollaan siinä pisteessä, että maakuntavaalien pitäminen lokakuussa ei enää näillä aikatauluilla täytä kansainvälisiä suosituksia. ”Luovia ratkaisuja” vaaliasioissa harjoitetaan jossakin aivan muualla kuin demokraattisissa oikeusvaltioissa. Ainoa kestävä ratkaisu on vaalien siirtäminen, hän sanoi tiedotteessaan.

Hallituksen 105 kansanedustajan enemmistö eduskunnassa on supistumassa jälleen yhdellä, kun Paavo Väyrynen ilmoitti palaavansa kesäkuussa kansanedustajaksi. Väyrynen eroaa keskustasta ja ryhmittyy omaksi ryhmäkseen, joten pääministeripuolue menettää Väyrysen tieltä väistyvän Mikko Kärnän tuen eduskunnan äänestyksissä.

Erityisen keskeistä tämä on juurikin sote- ja maakuntauudistuksessa, sillä hallitukselle jäävistä 104 kansanedustajasta puhemies Paula Risikko (kok.) ei osallistu äänestyksiin, ja kokoomuksen Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Kokoomuksesta hiljattain eronnut kansanedustaja Harry Harkimo sanoi viikonloppuna, että hänen on yhä vaikeampaa kuvitella äänestävänsä sote-uudistuksen puolesta eduskunnassa.

Lisää aiheesta:

Politiikan tutkija: Uskaltaako kokoomus oikeasti mennä tällaisella sote-mallilla eduskuntavaaleihin?”

Kiuru STT:lle: Sote-aikataulu pettää juhannuksen yli – Li Andersson: Vaalien siirtäminen välttämätöntä

Sari Essayah vihjasi sote-kannastaan: ”Suomen ykkössijaa ei kannata kiireessä heikentää”

Ministeriltä sote-kysymys kansanedustajille: ”Kumpi on parempi vaihtoehto?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Elias Habana

SOTE, Pakkoruotsi, tuulivoimatuet, kallis byrokratiakoneisto ylisuurilla palkkioilla, EU-maksut, ylisuuret hävittäjähankinnat... Tässä vain muutamia esimerkkejä jotka maksavat Suomelle tulevaisuudessa kymmeniä miljardeja ja joilla ei saada murto-osankaan vastinetta takaisin.

Seppo Simonen

Sanottakoon näin että korkein suokoon meille uuden tulevan sote ja maakuntauudistuksen ja varjelkoon meitä tämän vastaisilta anarkisteilta.

Eikös Ahvenanmaan maakunta ole miltei oiva esimerkki tulevista maakunnista jossa soten ja maakuntahallinon hoitaa maakunta.
Länsirannikon ruotsinkieliset alueet saavat oman maakuntansa ja samalla hoituu Vaasan sairaalan päivystys asia myönteisesti.

Marja-Liisa Penttinen

Kiitos, rohkealle kirjoitukselle,harvinaista vanhalle medialle! Ps.Ajan saatossa ei ole koskaan käynyt hyvin kansanpettureille! Ps.Lukekaa monipuolista uutisointia,kuten myös tutustukaa suomen historiaan.Suomen kansa on pitkämielistä,hyväntahtoista kansaa,mutta aina jossain kulkee raja,mitta täyttyy!

Timo Harju

Aivan. Tolkullista sanottavaa luo sokea usko johonkin, jonka todellista sisältöä ei kukaan pysty ennakoimaan eikä määrittelemään. Usko mukava asia. Se ei tarvitse argumentointia eikä petä koskaan. Usko ei petä kun uskoo.

Arvo Tammela

Ei voi kuin ihmetellä, miksi nämä Djupsundit, Adlercreutzit ja muut samanhenkiset sote-uudistusta raivokkaasti arvostelevat saavat viikosta toiseen suurta julkisuutta eri medioissa. Olisiko jo korkea aika tuoda julki myöskin uudistuksen tekijöiden ja näin ollen siitä parhaiten tietävien mielipiteet. Käsittääkseni he tietävät parhaiten, mitä kaikkea koko valtava uudistus kansalaisille tulee tarjoamaan. Oletan, että näillä nyt suurta julkisuutta saavilla sotea vastustavilla "asiantuntijoilla" tavoitteena on pelotella kansalaisia siinä uskossa, että he onnistuvat ja sote-uudistuksen surullinen historia saa taas uuden, loppumattoman ajanjakson.

Jaakko Aalto

Minä olen aina kuvitellut, että asiantuntija on sellainen henkilö, joka on perehtynyt asiaan ja kykynee esittämään selkeästi ja objektiivisesti sen keskeiset piirteet. Tämä ei kyllä alkuunkaan päde näihin sote-asiantuntijoihin. Porua ja mielipiteitä on tolkuttomasti, mutta varsinainen asian etsiminen on sama kuin yrittäisi huuhtoa kultaa mielivaltaisesti valitusta sorakuopasta.

Ralf Karlsson

No viikolla oli ministeri Pirkko Mattila A-studiossa haastateltavana. Oli todella kiusallista kuunnella kuinka täysin tietämätön tai vaihtoehtoisesti haluton vastaamaan ministeri oli kysymyksessä kuin kysymyksessä. Joten Arvo Tammella kyllä heille on annettu mahdollisuus kertoa. Päivä päivältä käy yhä selvemmäksi etteivät uudistusta suunnittelleillä ole harmainta aavistusta mihin päädytään.

Elias Habana

Tältäkin palstalta katoaa kymmeniä SOTE-tröllejä jos kyseinen katastrofi saadaan runnottua lävitse. Nämä SOTE-tröllit tuskin kehtaavat enää palata selittelemään omilla nimillään miksi kustannukset nousivatkin niin valtavasti ja palvelut heikentyivät aiempaan verrattuna kun ovat täällä SOTE-uskon kiihkoissaan selitelleet kaiken aikaan asioiden parantuvan ja kustannusten laskevan. Tulevia faktoja vastaan kun on hankalaa argumentoida enää pelkällä uskolla.

Heikki Rosti

Huutoa ja meteliä,kuten Suomen tulevassa MM-loppuottelussa.Varsinkin mieleen jäi ennakkokommentit kelvottomasta kipparista.Kaikille lehtereillä mölyäville huomautan ,voisitko vilkaista kipparimme pääministerin selän taakse.Siellä on voimaa,taitoa,kykyä,osaamista,päätöksentekokykyä enemmän kuin kaikissa tämän telluksen yliopistoissa ,ja niiden professoreissa ja tohtoreissa ja niiden käytäntöönsovelluksissa yhteensä.It is it. Kun on divisioonat takana ja varmistamassa etenemisen.Kuitenkin Köpenhaminassa ja Suomen politiikan hiekkalaatikolla ei vielä ammuta protestiäänen esittäjiä päinvastoin kuin Lähi-idässä,jossa politiikan ruumiita raahataan muovipusseissa kierrätyskeskuksiin.Hyvää kesää suunpieksäjille varsinkin oppositiossa oleville.

Arto Saari

Kyllä tämä sote on jo susi syntyessä,nyt pitäisi ensin asiaa kokeilla pienemmässä mittakaavassa ja sitten laajentua vasta toimivana valtakunnallisesti,En oikein ymmärrä kuinka tällainen sus on oikein saatu aikaiseksi,mutta kun katsoo tuota 200 päistä sika/pässilaumaa+yksi lammas zyskowicz