Perjantai 19.10.2018

Oikeusoppineet Minna Helteen toiminnasta: ”Vaaransi ilmiselvästi häneltä edellytetyn puolueettomuuden”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.5.2018 20:06
  • Kuva: Alma Media arkisto / Pete Anikari
    Kuva
    Minna Helle.

Prosessioikeuden emeritusprofessori Jyrki Virolainen arvioi valtakunnansovittelija Minna Helteen puolueettomuuden vaarantuneen, kun hän neuvotteli Teknologiateollisuuden palvelukseen siirtymisestä samaan aikaan rakennusalan työriidansovittelun kanssa.

–Valtakunnansovittelijan työriitasovittelun aikana käymät neuvottelut työnantajapuolen merkittävään tehtävään siirtymisestä vaaransivat ilmiselvästi häneltä edellytyn puolueettomuuden, Virolainen kommentoi Twitterissä.

Hän nostaa esiin myös työoikeuden professori Seppo Koskisen Ylelle antaman lausunnon. Koskinen sanoi, että Minna Helteen siirtyminen kesken kauden työnantajapuolen palvelukseen on hyvin ongelmallinen asia puolueettomuuden kannalta.

–Tosi yllättävää, että näin on tapahtunut, koska sovittelijan pitää kuitenkin huolehtia omasta puolueettomuudestaan. Nyt kyllä huomattavia ongelmia tämän puolueettomuuden kanssa syntyi, hän kommentoi.

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi väitti aikaisemmin sunnuntaina, että Helteen sidonnaisuus Teknologiateollisuuteen tuli selvästi esille sovittelussa. Helle tyrmäsi tämän.

–Rakennusliiton pj:n väitteistä: olin myös tässä sovittelussa puolueeton, kuten kaikissa. Sovittelu ei silloin edennyt, koska näkemyserot ammattiliiton ja työnantajien välillä olivat poikkeuksellisen suuret, Helle kommentoi Twitterissä.

Helteen nimitys Teknologiateollisuuteen julkistettiin 27.4. Hän irtisanoutui toimestaan valtakunnansovittelijana välittömästi.

STT kertoi sunnuntaina, että työmarkkinajohtajien mukaan seuraavan valtakunnansovittelijan valinnassa esitysoikeus on työnantajilla. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo, että työmarkkinajärjestöt ovat keskustelleet asiasta viime viikon aikana. 

Menettelytavasta on STT:n mukaan olemassa kirjallinen sopimus, joka laadittiin, kun Minna Helle valittiin valtakunnansovittelijaksi. Valtakunnansovittelijan valinnasta päättää työ- ja elinkeinoministeriö.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ihmettelee tällaista sopimusta.

–Sovittelija on valtion virkamies, ja virkaan pitää valita normaalilla hakuprosessilla pätevin eikä järjestöjohtajien suosikki. Olisi perusteltua nimittää oikeasti riippumaton valtakunnansovittelija, ja vapauttaa tärkeä pesti järjestöjen pihdeistä. Nykymalliin sisältyy iso rakenteellisen korruption riski, hän kommentoi Twitterissä

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta korostaa luottamuksen merkitystä.

–Viime kerralla esitys tuli työntekijäpuolelta ja nyt työntekijäliitot epäilevät puolueettomuutta. Ei oikein rimmaa tuohon sinun väitteeseen. Esittää tai hakee kuka vaan niin molempien osapuolten pitää hyväksyä henkilö. Muuten ei edellytyksiä toimia, hän tviittaa.

Lisää aiheesta:

Minna Helle tyrmää ay-pomon syytöksen: ”Olin myös tässä sovittelussa puolueeton”

Ay-pomolta raju väite valtakunnansovittelijan toiminnasta: ”Siinäpä se sovittelu sitten oli”

Ay-pomo ihmettelee Minna Helteen toimintaa: ”Oliko meillä erotuomari, joka pelasi toisen joukkueen pussiin?”

Valtakunnansovittelija Minna Helle vaihtaa leiriä kesken vaikean riidan: ”Parempi että irtisanoudun välittömästi”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Epäilen että virkaan yritetään seuraavaksi saada joku sisäministeriön leirijaoksen vaikeasta takapurennasta kärsivä nerkki, siis laittamaan valtion ylempien virkamiesten alamaiston laiska ja rotjoileva liha lestadiolaiseen kuriin ja järjestykseen.
._.

Jouni Borgman

Rakennusliitto on aika punakka liitto ja sen kanssa toimiessa voi olla helppo leimautua työnantajien näkemyksiä myötäileväksi. Mutta tästä huolimatta tapaus on varsin räikeä ja osa viime vuosina niin tutuksi tullutta hillotolppa- ja pyöröovi-ilmiöiden sarjaa, jossa yleisen edun näkökulma vaihtuu vahvojen yksityistahojen edun puolustamisen.

En oikein ymmärrä, miksi politiikkaan tai julkiselle puolelle hakeutuu niin paljon henkilöitä, joilla ei ole kykyä tarkastella yhteiskuntaa kokonaisuutena ja toimia esimerkiksi niin, että omista eduistaan tehokkaasti huolehtimaan pystyvän väen ylivoimaa suhteessa heikompaan väkeen tasoitettaisiin. Tämä ei ole välttämättä sosialismia, vaan suhteellisen klassista yhteiskuntapolitiikkaa. Tämä oli mm. monien itsevaltaisten kuninkaiden ihanteena, kun he halusivat heikentää aateliston vaikutusvaltaa suhteessa muihin säätyihin.

Veikko Anttila

Perusajatus oli, että tällä työehtosopimuskierroksella nimenomaan tarkastellaan yhteiskuntaa kokonaisuutena tekemällä kilpailukyvyn säilyttävät palkakorotukset, jossa vientiyritysten sopimus on katto. Nyt kävi niin, että rakennusliitto ei tuota kattoa hyväksynyt ja löysi mukavasti tekosyyn ärhentelyynsä valtakunnansovittelijasta. Puhutaan siis aidanseipäästä eikä aidasta.

Hannes Manninen

Professorien mielipiteille on tietysti oikeudellisia perusteita, mutta tuskin käytännössä on näin tapahtunut. Kun nykyään on asia tarkoin harkittava, niin eikö jo se, että eri osapuolet vuorollaan esittävät henkilöä, saata sovittelijan tasapuolisuuden vaaraan. Oikeampi tapa olisi, että tehtävä on avoimessa haussa ja osapuolet yhdessä valitsevat parhaan ilman etukäteissitoumuksia.

Markku Koivisto

Niinpä niin, työnantajat julistivat omalle porukalleen yleissitovuuden työsululla. Sitä kai työntekijäpuoli nyt kipuilee ja syö lakoillaan jopa saatavissa olevan palkankorotushyödyn lisäkorotuksesta puhumattakaan. Ylettömästi se kyllä työnantajillekin maksaa. Kisassa on vain häviäjiä. Liian periaatteellinen tapaus minkään sovittelijan ratkaistavaksi.