Lauantai 25.5.2019

HS-gallup: Aktiivimallista jyrkkä mielipide-ero – niukka enemmistö peruisi mallin

Luotu: 
7.5.2018 08:08
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Niukka enemmistö suomalaisista peruisi vuoden alusta voimaan tulleen työttömyysturvan aktiivimallin, selviä Helsingin Sanomien teettämästä gallupista.

Yhteensä 53 prosenttia vastaajista haluaisi perua mallin, kun 42 prosenttia pitäisi sen voimassa. Joka neljäs vaatii aktiivimallin kumoamista ehdottomasti.

Opposition ja hallituksen kannattajien välinen mielipide-ero näkyi kyselyssä selvästi: Vasemmistoliiton kannattajista peräti 84 prosenttia peruisi aktiivimallin, SDP:n kannattajista vastaava luku oli 79 prosenttia. Myös keskimääräistä useampi vihreä soisi mallin kumottavan.

Sen sijaan hallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen äänestäjistä 72 ja 68 prosenttia haluavat pitää aktiivimallin voimassa. Selvänä enemmistönä aktiivimallin kannattajista erottuivat yrittäjät. Työttömistä puolestaan neljä viidestä halusi poistaa aktiivimallin.

HS-gallupissa kysyttiin myös kahdesta muusta hallituksen työmarkkinapäätöksestä, joista linjattiin kehysriihessä. Päätökset jakavat kansan kahtia. Irtisanomisen helpottamista korkeintaan 20 työntekijän yrityksissä kannatti 47 prosenttia ja vastusti 46 prosenttia vastajista. Perusteettomia määräaikaisuuksia vähintään kolme kuukautta työttömänä olleille nuorille kannatti 49 prosenttia ja vastusti 43 prosenttia vastaajista.

Kantar TNS haastatteli kyselyä varten 1003 ihmistä 16.–27.4. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä.

Uudesta Yrittäjägallupista puolestaan selviää, että 80 prosenttia vastaajista katsoi, ettei aktiivimallista ole ollut hyötyä omalle yritykselle. Yrittäjägallupiin vastasi yhteensä 1 055 pk-yritysten edustajaa. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Kukaan ei vain tiedä, missä ovat sadat tuhannet avoimet työpaikat, joten aktiivimallilla saavutetaan lähinnä tilastokosmetiikkaa. Samalla rangaistaan passiivisia työttömiä syvemmällä köyhyydellä.
Mitä hallitus on tehnyt uusien työpaikkojen syntymiseksi?

Topi Rantakivi

Erikoinen otsikointi sanoa niukasta enemmistöstä?

Työkkäri korjasi erehdyksensä ja lähetti lausunnon eteenpäin Kelalle, että minä en todellakaan kuulu aktiivimallin piiriin, koska vammaistuki.

Samantapaisia olen saanut tietooni useita some-paikoista, että ovat laskeneet vääriä ihmisiä mukaan aktiivimallin piiriin. Minä näen tässä, että yritetään saada aktiivimalli näyttämään paremmalta työntämällä ihmisiä siihen, ketkä eivät oikeasti kuulu.

Esimerkiksi yhdessä kotisivussa sain selville, että Eurostatin tilastoissa ne työvoiman ulkopuolella olevat ovat itse asiassa työkykyisiä vammaisia 35%, joille on ehdotettu takuueläkettä työpaikkojen sijasta ja määrä on 63 000 kpl.

Näin ne Suomen tilastot huijaavat selkeästi todellisuuden ja halutaan näyttää maailmalle, että näin hyvin meillä mukamas toimii.