Sunnuntai 16.6.2019

Kahta tuloa on pimitetty pitkään mutta nyt verottaja on herännyt: Ohje koskee tuhansia suomalaisia

Luotu: 
8.5.2018 10:42
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jarno Juuti
    Kuva
|

Tuhannet suomalaiset ovat viime vuosina keränneet trendikkäitä tuloja, joista eivät ole ilmoittaneet verottajalle.

Osalla suomalaisista on tänään tiistaina viimeinen päivä palauttaa täydennetty veroilmoitus. Osalla takaraja on viikon kuluttua.

Tuhannet suomalaiset ovat viime vuosina keränneet muhkeitakin tuloja antamalla asuntonsa lyhytaikaiseen, niin sanottuun airbnb-vuokraukseen. Myös bitcoineilla ja muilla kryptovaluutoilla on tienattu isoja summia.

Näitä trendikkäitä ansaintatapoja yhdistää se, että monet ovat jättäneet tulonsa ilmoittamatta veroilmoituksessaan. Siitä ei ole usein seurannut mitään, koska verottaja ei ole päässyt tulojen jäljille.

Tilanne on muuttunut. Verottaja on ruvennut tarkkailemaan airbnb- ja bitcoin-tuloja eri keinoin ja tehnyt niistä jopa veropetosilmoituksia poliisille.

Kun Verohallinto analysoi viime vuonna 10 000 bitcoin-lompakkoa, paljastui, että tuotot oli jätetty ilmoittamatta ainakin 500 tapauksessa. Muutama tapaus päätyi rikospoliisin tutkintaan.

Lyhytaikaista vuokraamista koskeneessa Verohallinnon selvityksessä kävi ilmi, että joka kolmas suomalainen airbnb-vuokraaja ei ilmoita verottajalle vuokratuloistaan. Verohallinto tunnisti vuosilta 2015–16 1900 suomalaista, jotka eivät maksaneet vuokratuloistaan pääomatuloveroa.

Kaikkiaan verottaja löysi yli 6 000 suomalaista, jotka saivat airbnb:n kautta vuokratuloja vuosina 2015–16. Heistä 4 240 eli noin kaksi kolmasosaa oli ilmoittanut tuloista asianmukaisesti.

Tänä keväänä verottaja on antanut selkeät ohjeet siitä, kuinka kryptovaluutta- ja airbnb-tulot kuuluu ilmoittaa.

Kryptovaluuttaohjeet:

1) Tee veroilmoitus verkossa.

Tee täydennykset veroilmoitukseen osoitteessa vero.fi/veroilmoitus. Voit ilmoittaa virtuaalivaluuttatulot verkkopalvelussa kohdassa "Muut pääomatulot". Ilmoita louhinnasta saadut tulot kohdassa "Muut ansiotulot".

2) Älä lähetä paperisia erittelyjä virtuaalivaluuttatapahtumista veroilmoituksen mukana.

Säästä virtuaalivaluutoilla tehdyt hankinta- /osto- ja myyntidokumentit itselläsi. Verohallinto pyytää muistiinpanoja tarvittaessa. Muistiinpanoja on säilytettävä kuusi vuotta verotusvuoden päättymisestä.

3) Tulot verotetaan joko pääomatulona tai ansiotulona.

Virtuaalivaluutan käytöstä saatu tulo verotetaan kokonaan pääomatulona. Louhinnassa saatu tulo verotetaan kokonaan ansiotulona. Virtuaalivaluutan arvona käytetään sen vaihtokurssia käytön tai louhinnan hetkellä.

4) Toimi ajoissa.

Vältä työläs jälkiselvittely ja ikävät seuraamukset ilmoittamalla tiedot veroilmoituksella ajallaan. Verohallinto seuraa ja valvoo myös virtuaalivaluuttakauppojen ilmoitustietoja. Tämänkaltaisiin uusiin ilmiöihin voi liittyä harmaata taloutta, mutta usein on kysymys siitä, ettei ilmoittaja tiedä, mitä kaikkea kuuluu ilmoittaa. Verohallinto kohdistaa verovalvontaa tehostetusti niihin toimijoihin, joiden ilmoituksissa havaitaan puutteita. Valvonnassa hyödynnetään käytössä olevia vertailutietoja.

Airbnb-ohjeet:

1) Tee veroilmoitus verkossa.

Verkkopalvelussa voit ilmoittaa 20 vuokralaisen tiedot. Jos vuokralaisia on enemmän, ilmoita tiedot "Lisätietoa" -laatikossa.

2) Älä lähetä erittelyjä vuokralaisista erillisillä papereilla veroilmoituksen mukana.

Säästä asunnon vuokraamiseen ja vuokralaisiin liittyvät dokumentit itselläsi. Muistiinpanoja on säilytettävä viisi vuotta verovuoden päättymisestä. Verohallinto pyytää muistiinpanojasi tarvittaessa.

3) Saat vähentää verotuksessa tulonhankkimisesta aiheutuneet kulut.

4) Asunnon satunnainen vuokraaminenkin saattaa vaikuttaa asunnon verovapaaseen myyntiin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veijo Paasonen

Jokin aika sitten tuli esiin paljastus verottajan siaäisestä ohjeesta ettei pieniä lahjoja tutkita, vaikka niistä tulisi ilmianto. Verottajan mielestä pieni oli aika iso tavalliselle kaduntallaajalle.

Aikaa riittää naapuri- ja talkootyön valvomiselle.

Olli Parviainen

Tämähän oli huojentava uutinen. Verottaja toisin sanoen analysoi 10000 bitcoinin käyttäjää, ja totesi että vain noin 5% unohti ilmoittaa tuotot verottajalle ja rikolliseksi epäiltävää toimintaa liittyi ainoastaan muutamaan prosentin sadasosaan tapauksista.

Bitcoinia koskevaa uutisointia seuraamalla on saattanut saada käsityksen että bitcoin olisi etupäässä rikollisten ja veronkiertäjien suosima vaihdon väline. Tämä uutinen osoitti huolen aiheettomaksi.

Irja Laamanen

Verottaja etsii kansalaisten tuloja, mutta miten käyt tulevien taksikuskien, joilta ei odoteta kirjanpitoa eikä ilmoituksia verottajalle. Salliiko toisaalla pimeät tulot ja jahtaa toisaalla pieniäkin ylimääriä. Ei ihan oikealle tunnut.

Mika Härkönen

Suomessa on lähtenyt lapasesta kaikki. Jos tämä pieniin murusiin ja muihin turhuuksiin puuttuminen jäisi pois niin voimavarat voisi keskittää suurempiin ja laajemmin vaikuttaviin asioihin. Suomessa kielletään / verotetaan asioita kokoajan vain lisää, Mitään ei järkeistetä, varsinkaan jos siitä on valtiolle tuloa. Ihmisistä viis. Poliisi sakottamassa tien laidasta pienimmästäkin erheestä. Kohta ihmiseltä toisen keuhkon voi poistaa, ettei ilmaakaan hengitetä kuin toisella. Ja tämä hölmöläisten raati luulee että maailma pelastuu.. Päästöt ja vero, ollaan kuin keskiajan Roomassa riekaleina metsissä, "kuningas" tulee ja polttaa asumukset.. Kerää kaiken rahan ja esineet pois..