Lauantai 25.5.2019

Yle: Laura Huhtasaaren gradusta paljastui rajusti lisää plagiointia – professoreilta tyly arvio

Luotu: 
9.5.2018 14:54
Päivitetty: 
9.5.2018 15:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Perussuomalaisten kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari ei kommentoi Ylen uutta selvitystä.
|

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren gradussa on selvästi enemmän plagiointia kuin Jyväskylän yliopiston selvityksestä kävi ilmi, kertoo gradua läpi käynyt Yleisradio.

Huhtasaaren graduun liittyvät epäilyt nostettiin esiin tämän ollessa presidenttiehdokkaana. Jyväskylän yliopisto antoi epäilyistä oman selvityksensä, jonka mukaan gradussa on plagiointia, mutta hyvän tieteellisen käytännön loukkaus ei ole luonteeltaan vakavaa sorttia. Lue tarkemmin: Jyväskylän yliopisto teki päätöksen Laura Huhtasaaren gradusta – Yle: Plagiointia, mutta vain vähän

Huhtasaari oli kopioinut graduunsa tekstikappaleita aikaisemmin julkaistuista opinnäytetöistä. Yliopiston selvityksen mukaan kopioidun tekstin määrä oli kymmenen prosenttia gradun kirjallisuusosiosta.

Yle kuitenkin kertoo, että peräti 30 prosenttia Huhtasaaren koko gradusta on kopioitu yhdestä lähteestä – Tiina Simpasen vuonna 2001 kirjoittamasta gradusta Kohti monikulttuurista koulua. Huhtasaari on kopioinut Simpasen työstä tekstiä suoraan sekä hieman muuttaen. Simpasen työtä ei ole listattu Huhtasaaren gradun lähdeluettelossa.

Professorit Marita Mäkinen ja Veli-Matti Värri ovat käyneet Huhtasaaren gradun ja uudet plagiointiepäilyt läpi Ylen toimittajan kanssa. Heidän arvionsa yhteydestä Simpasen työhön on rankka.

– Plagiointia Huhtasaaren gradussa ei voi mitenkään kiistää. Sen havaitsee jokainen tieteellistä kirjoittamista harrastanut, professorit sanovat.

Heidän mukaansa erityisen kiusallista on se, että myös Huhtasaaren tutkimustuloksiin on kopioitu tekstiä mainitusta julkaisusta.

– Tällainen toiminta vaikuttaa jopa tulosten anastamiselta, he toteavat kirjallisessa lausunnossaan Ylelle.

Professori Värri on tutkimuseettisen neuvottelukunnan jäsen.

Ylen mukaan Laura Huhtasaari ei kommentoi asiaa muuten kuin toteamalla, että yliopisto on tutkinut ja ratkaissut asian.

Lue lisää:

Laura Huhtasaaren gradusta nousi äläkkä – Asiantuntija ja professori eri mieltä plagiointisyytöksestä

Talousprofessori Virén Huhtasaaren gradusta: ”Samanlaisia viittauksia löytyy tuhansista opinnäytetöistä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Esa Heikkinen

Näistä uusimmista syytöksistä... jos tulokset jälkimmäisessä ( Huhtasaaren) tutkimuksessa olleet suunnilleen yhtäpitäviä edeltävän (Simpasen) tutkimuksen kanssa niin gradunkirjoittajien kapulakielellä on johtopäätösten kieliasukin suunnilleen samanlaista, kun formaalia ilmaisua on tavoiteltu.

Panu Saarela

Huhtasaari on tietenkin viaton uhri, perustelutkin vanhoja tuttuja. Yle sekaantuu sille kuulumattomiin asioihin - tosin gradun tutkineet ovat professoreja. Mut ku USA -perustekin löytyy: kaikki muutkin plagioivat.

Heikkinen vielä kruunaa kaiken: kyse ei ole plagioinnista, tutkimuksessa vain sattui tulemaan samat tulokset.

Case closed, sanoi vaihtoehtoista totuutta rakastava persufani.

Hannu Karppinen

Tietylle osalle ihmisistä riittää varmaan ylenannon
värittyneet uutiset.

Muut hiljentävät telkkarin, jaksaa kiinnostaa.

Tämäkö sitten muka uutinen?

Mikä on tämän uutisarvo?

Samalla pitäisi tutkia muutkin gradut kuinka
paljon niissä on kopiointia.

Taustalla kuitenkin jotain muuta kuin selvitys gradusta.

Mitenkäs Panu Saarela Jari Vilen?
http://jukkahankamaki.blogspot.fi/2018/05/huhtasaari-vs-vilen-mita-eroa....

Irina Gagarin

Selvä poliittinen ajojahti on menossa. Millä tavalla tällaisen poliittisen pelin ylläpitäminen liittyy verovaroilla ylläpidetyn YLE:n tehtäviin.
Plagiointi on tutkittu (Jyväskylän yliopisto), mutta koska tutkimisen johtopaatös ei johtanut toivottuun lopputulokseen, aletaan mediassa huutelu.

Risto Nikander

YLEn päivän uutinen kaikissa ? lähetyksissä. Kyse on perussuomalaisten mustamaalauksesta. Onko tämä edes Suomen tärkein asia koko päivän?!? YLE on maahan tulleitten nuorten muslimimiesten ja verovaroilla elävien asialla vihervassurien ääinitorvena. Haluaa täyttä maan vankilat ulkomaisilla rikollisina. Kustannus yli € 100,000 vuodessa.
Veronmaksajista viis, kun eduskunta takaa jatkuvat vuotuiset kustannukset YLEn vihervassuri uutispäällikölle ja toimittajille, (joka pilasi Aamulehdenkin niin., että en siihen koske tikullakaan).

Jaakko Muranen

Myönteistä asiassa on, että se nousee julkisuuteen näin myöhään. Kesken presidentinvaalikampanjan se olisi saattanut tuoda Lauralle varsinaisen äänisaaliin. Samaan tapaan kuin Kankaanpään omaa poikaa Juhantaloa ei hylätty valtakunnanoikeuden langettavan tuomion jälkeen, vaan Kake sai suoranaisen äänivyöryn seuraavissa vaaleissa. Se siitä nuhteettomuusvaatimuksesta suomalaisessa politiikassa.

Markku Matikainen

Kun nyt kohta taas koittaa kansanedustajien pitkät kesälomat ,niin Huhtasaari voisi julkisesti heittää roskikseen tuon copy-gradun ja paneutua tarmokkaasti krjoittaan jonkin uuden aidon gradun.Aiheena voisi olla vaikkapa virkamieslain muuttaminen tai kuinka selvitä 100:lla kansanedustajalla.Näistä tehty hyvä gradu nostaisi Lauran arvostusta ja auttaisi kansaa unohtamaan tuon 30-prossa copy-gradun!!

Tapio Mäkeläinen

Säälittäviä nuo komppaajien selitykset. Jos on väärennös niin sitten on. Piste.
Lukuisia firmagraduja työnantajan puolesta toimeksiantaneena ja assisteeranneenena ei voi kuin ihmetellä miten tuo on voinut mennä läpi.
Onko siellä oppilaitoksessakaan kaikki ok? Se ei mitenkään vähennä mokaa jos se nyt noin on.
Akateemisen maailman tehtävä on valvoa ettei tämmöistä tapahdu ikinä, vaikka viimeinen kivi käännettäisin.
Voi olla joillekin vaikeaa ymmärtää miksi.

Pirjo Tolonen

Inho Yleä kohtaan sen kun kasvaa! Hankkikaa rahoituksenne muualta kuin pakkoveroilla! Laura Huhtasaari on hampaissanne, asia ei teidän tutkittavaksi edes kuulu. Ja jos kuuluu, niin MISSÄ VIIPYVÄT TUTKIMUKSET Presidentti Niinistön opinnoista? Entä Pekka Haaviston ja Jyrki Kataisen. Jään oodottamaan tutkimus tuloksianne, YHDENVERTAISUUSLAKIIN VEDOTEN.