Maanantai 27.5.2019

Naantali 24h: Uusi yhteiskunnallisen vaikuttamisen festivaali etsii Suomelle suuntaa

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kesäkuisen festivaalin näyttämönä toimii Naantalin kaupunki. Naantalissa sijaitsee myös presidentin kesäasunto Kultaranta, josta arkistokuva on otettu.

Uusi Naantali 24h -tapahtuma kokoaa yhteen päättäjiä monilta yhteiskunnan osa-alueilta.

Alma Talent, EK, Miltton, Naantalin kaupunki ja SAK järjestävät Naantalissa 12.–13. kesäkuuta yhteiskunnan uudistamisen festivaalin nimeltä Naantali 24h. Tapahtuma yhdistää eri alojen vaikuttajia, ja kattoteemoja ovat luottamuksen rakentaminen ja dialogin paluu.

Alma Talentin toimitusjohtaja Juha-Petri Loimovuori kertoo, että tavoitteena on luoda tapahtuma, jossa poliittiset päättäjät, elinkeinoelämä ja media kohtaavat.

– Alma Talent osaltaan haluaa yhdistää ja luoda päättäjien verkostoja. Tämä on pilottitapahtuma ja on kiinnostava nähdä, mitä siitä seuraa, Loimovuori toteaa.

Festivaalissa pohditaan yhteiskunnan suuria kysymyksiä työpajoissa yllättävilläkin kokoonpanoilla. Toisena päivänä keskustelun anti viedään suoraan poliittisten päättäjien kommentoitavaksi. Päättäjäpaneeliin osallistuvat eduskuntapuolueiden edustajina Katri Kulmuni, Sanni Grahn-Laasonen, Simon Elo, Antti Rinne, Touko Aalto, Li Andersson, Laura Huhtasaari, Anna-Maja Henriksson ja Sari Essayah.

Järjestävät tahot uskovat tapahtuman mahdollisuuksiin.

– Usein ollaan perinteisissä asetelmissa erilaisilla foorumeilla ja puhutaan päivän polttavista asioista. Yksi tapahtuman tavoitteista on lisätä luottamusta ja hakea yhteistä näkemystä siihen, miten Suomi pärjää tulevaisuudessa, toteaa EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

– Suomen tulevaisuus on varmasti yhteinen tavoite ja siitä on erilaisiakin näkemyksiä, mutta varmasti keskusteluissa katsotaan vaalejakin pidemmälle. Olennaista on, että tämä ei ole väittely tai neuvottelutilanne, vaan hengeltään sellainen, että haetaan mieluummin yhteistä suuntaa ja yhteisiä nimittäjiä.

Miltton Oy:n toimitusjohtaja Jukka-Pekka Myllys korostaa, että yritysten on otettava toimintansa yhteiskunnalliset vaikutukset huomioon kokonaisvaltaisesti.

– Meille on tärkeää olla mukana kehittämässä erilaisia keskustelua edistäviä alustoja, joista Naantali 24h on erinomainen esimerkki, toteaa Myllys.

SAK:n puheenjohtaja Jaakko Eloranta korostaa, että yhteiskunnallisessa keskustelussa on kuultu rajujakin sävyjä. Hän odottaa paluuta neuvotteluun ja keskusteluun.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa on vahvistettava luottamusta. SAK on aina halunnut rakentaa suomalaista yhteiskuntaa sopimisen ja luottamuksen varassa. Naantali 24h tarjoaa tämän tavoitteen edistämiseen oivan mahdollisuuden, Eloranta sanoo.

– 24 tuntia on tiivis aika ja siinä on mahdollista tuoda yhteen sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät muuten kohtaisi. Saamme aikaa positiivisia törmäyksiä.

Kesäkuisen festivaalin näyttämönä toimii Naantalin kaupunki.

– Halusimme kutsua koolle uudenlaisen yhteiskunnallisen keskustelun festivaalin, johon Naantali vetovoimaisena kesäkaupunkina avaa luontevat puitteet, toteaa kaupunginjohtaja Jouni Mutanen.

Naantali24h pyrkii olemaan uudenlainen vaikuttamisen ja yhteiskunnallisen keskustelun foorumi. Yhteiskunnallisen keskustelun viime aikojen sävystä päätellen sille on tarvetta.

– Avoimin mielin mukaan! Tämä on kaikille hieno mahdollisuus oppia toisiltaan, toteaa Alma Talentin Loimovuori.

– Samat terveiset itselle ja muille: jotta tapahtuma saavuttaa tavoitteensa, pitää kuunnella paremmin muita. Ei tulla mukaan vaan omalla agendalla, sanoo Jyri Häkämies.

Uusi Suomi ja Kauppalehti kuuluvat Alma Talentiin.

Yritykset: 
Jaa artikkeli: