Lauantai 19.1.2019

Puolustusministeriltä suora vastaus amerikkalaissotilaista: ”Kyllä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.5.2018 10:01
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö.
|

Suomen entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) vaatii Eurooppaa pysymään Iranin kanssa tehdyn sopimuksen takana. Sopimuksen tarkoituksena on estää Iranin ydinaseen kehittäminen. Presidentti Donald Trump on päättänyt, että Yhdysvallat irtautuu sopimuksesta. 

–Kun Yhdysvallat rikkoo tekemiään sopimuksiaan ja uhittelee vaihtavansa muiden maiden hallituksia, on Euroopan sekä sanoissa että teoissa pysyttävä tiukasti Iranin kanssa tehdyn sopimuksen takana ja puolustettava yhteistyövaraista ja sopimuspohjaista kansainvälistä yhteistyöjärjestelmää, Tuomioja toteaa Facebookissa. 

–On myös kysyttävä, onko nyt sellainen aika, jolloin haluamme nähdä amerikkalaisten sotilaiden harjoittelevan Suomessa, hän jatkaa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) vastaa Tuomiojalle suoraan Twitterissä.

–Vastaus on kyllä, hän toteaa ja jakaa samalla Demokraatin Tuomiojan päivitystä koskevan uutisen.

 

 

Trumpin päätös on kauhistuttanut maailmalla laajalti turvallisuuspoliittisista syistä, mutta Yhdysvallat varoitti lisäksi länsimaisia yrityksiä sanktioista, mikäli ne jatkavat liiketoimintaa Iranissa.

Monet eurooppalaiset poliitikot vetosivat viime viikkoina Trumpiin, että hän ei romuttaisi Barack Obaman kaudella vuonna 2015 solmittua sopimusta, mukaan länsimaat lopettaisivat Iranin vastaisen kauppasaarron. Iranin puolestaan oli määrä lopettaa ydinaseohjelmansa ja luopua lähes kaikesta jo valmiina olleesta ydinmateriaalista.

Lue lisää:

Vakava varoitus eduskunnassa: ”USA ja EU ovat aivan uudessa tilanteessa”

Trump tyrmistytti Iran-päätöksellään – Obamalta heti harvinainen varoitus: ”Vakava virhe”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Kivenheimo

Neuvostoliiton seuraajavaltion panssarit ja muukin sotakalusto on tunnetusti yhä uudestaan harjoitellut ainakin Karjalan kannaksella tulemista Suomen puolelle sotimaan. Siksi onkin mielestäni tasapainon vuoksi oikein mainiota, että amerikkalaisetkin nyttemmin haluavat vuorostaan harjoitella yhteistoimintaa maamme puolustusvoimien kanssa tällaisen mahdollisen hyökkäyksen torjumiseksi.

Tämä on erityisen hyödyllistä siltä varalta, että itä joskus kyllästyisi pelkkään leikkisotaan ja haluaisi taas vaihteeksi kokeilla oikeaakin. Niin Suomessa kuin Amerikassakin osataan näiden yhteistoimintaharjoituksista saatujen kokemusten perusteella nähdä mahdollisimman realistisesti, millaisen avun tarjoaminen ja vastaanottaminen olisi sellaisessa tilanteessa parasta ja miten se käytännössä toimisi.

Kaikkein suurimpana tällaisesta yhdessä harjoittelemisesta saatavana hyötynä pidän kuitenkin sitä, että se on omiaan pientämään vaaraa, että Kremlin isäntäväki jossain vaiheessa todellakin kyllästyisi pelkkään leikkisotimiseen ja haluaisi tuoda Suomen puolelle rajaa ihka oikean sodan. Stalinkaanhan ei tunnetusti ammuttanut Mainilan laukauksia ennen kuin oli saanut sovituksi Hitlerin kanssa, etteivät ainakaan Saksan panssarit sellaisessa tilanteessa olisi tulossa suomalaisten avuksi. Stalinin rauhanneuvotteluhalukkuutta Helsingin hallituksen suuntaan kevättalvella 1940 taas lisäsi olennaisesti tieto siitä, että Iso-Britannia ja Ranska olivat tuolloin suunnittelemassa oman sotakalustonsa siirtämistä Suomen suunnalle. Sotilaalliset voimasuhdelaskelmat olivat siis vaarassa kääntyä olennaisesti epäedullisemmiksi hyökkääjälle, joten rauhakin sille sitten taas kelpasi.

Eihän karhun naapurin olisi kiva yksinkään jäädä, jos täältä taas joskus katsottaisiin jotakin karhuttavaa löytyvän. Siksi ei olisikaan mitään järkeä asettaa esteitä kriisitilanteen avunsaantia edistävän rauhanajan sotilaallisen yhteistoiminnan tielle, kuten puolustusministeri onneksi hyvin ymmärtääkin.

Harri Tapani

Koomista lähinnä, että jotkut ottavat tuon itänaapurin hyökkäystarinat ihan tosissaan, sieltä ei ollä oltu tulossa tänne edes 70-luvulla tai sen jälkeenkään, kuten brittitiedustelu meille kertoi jo vuosia sitten, toki sillä suomalaiset saatiin peloteltua EU:hun, tuolla hyökkäystarinalla, mutta luulisi jo jokaisen tietävän, että se oli vedätys

.Suurin uhka meille on ollut ja tulee olemaan talous jonka ns. ystävämaat suomalaisilta valtaavat, ostelevat siinä ohessa kaiken tuottavan suomalaisilta pois...ja suomalaiset säästävät ja leikkaavat kun ei rahat riitä...Samanlaisia juttuja nämä ystävälliset länsimaat ovat tehneet kehitysmaissa (sitä on sanottu uuskolonialismiksi) joista ovat vieneet vuosittein pelkästään verosuunnittelujen avulla ja laittomasti kymmen kertaa sen mitä kehitysapu on ollut, siksi sieltä tulee tänne pakolaisia paljon.

Toki kun aikamme pullistellaan ja uhotaan kuten nykyään, niin voihan tulla itänaapurissakin joku kyllästyä ja laittaa noottia tulemaan tavalla tai toisella, mutta siihen voi sanoa, vanhan kansan viisauden, että sitä saa, mitä tilaa.

Petri Kivenheimo
Vastaus kommenttiin #37

Tuopa olikin hauska kommentti, siinä kun sama asia näköjään sekä kielletään että myönnetään: 'Eihän meitä idästä tietysti mikään koskaan ole uhannut eikä uhkaa, ihan naurettavaa olisi mitään muuta kuvitellakaan – paitsi että jos emme aina ja kaikessa olekaan mielin kielin Moskovan suuntaan, niin sittenhän se tietysti onkin ihan oma vikamme.'

Ei pitäisi olla vaikeakaan nähdä, miten erilaista tämä on verrattuna vaikkapa Ruotsi-suhteeseemme. Miltä nimittäin seuraava kuulostaisi: "Toki kun aikamme pullistellaan ja uhotaan kuten nykyään, niin voihan tu[o]lla länsinaapurissakin joku kyllästyä ja laittaa noottia tulemaan tavalla tai toisella, mutta siihen voi sanoa, vanhan kansan viisauden, että sitä saa, mitä tilaa."

Juuri siitä syystä, että tuolla itänaapurissa toistuvasti harjoitellaan alueellemme suuntautuvia sotatoimia ja että nootin voi sieltä lähettää milloin ikinä mieli tekee, on aivan asiaankuuluvaa rajan tällä puolen pitkäjänteisesti harjoitella puolustussotaa ja tehdä jo nyt rauhan aikana kaikki tehtävissä oleva myös mahdollisen kriisiavun vastaanottamisedellytystemme eteen siltä varalta, että tuolla itänaapurissa joku tosiaan jossain vaiheessa kyllästyisi ja laittaisi nootin lisäksi (tai sijasta) jotain tukevampaakin tulemaan, tavalla tai toisella.

Tämä ei liioin ole mitään pullistelua vaan ihan arkista varautumista toteuttamaan jo entisessä YYA-sopimuksessakin todettuja Suomen velvollisuuksia itsenäisenä valtiona sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi jouduttuaan taistella kaikin käytettävissään olevin voimin kyseisen hyökkäyksen torjumiseksi, tuolloin tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan ulkopuolista apuakin vastaanottaen. Niinhän tehtiin talvisodassakin, joskin tuolloin se ulkopuolinen sotilasapu jäi lähinnä yksilötason vapaaehtoisuuden varaan. Nyt tilanne toivottavasti on tässä suhteessa silloista parempi.

Raimo Laine

Venäjä on naapurimme ja meillä on 1300 km pituinen rauhanraja , joka pysyy sellaisena ellemme liity vihamieliseen sotaliittoon. Venäjän joukot ovat omalla maallaan eivätkä ole uhanneet maatamme.
Amerikkalaiset ovat 10000 km päässä, josta ovat aloittaneet agressionsa Itämerelle, jonne tuovat koko ajan lisää sotilaitaan, kalustoa ja ydinaseita jännitystä lisäten.
Jatkosodassa Suomi turvasi Suursaksan sotavoimaan, mutta kehnostihan siinä kävi, hyvä kun itsenäisyys edes säilyi.
Voisiko historiasta jotain oppia ?
Jälkimaailma seiso täällä omalla pohjallasi aläkä luota vieraaseen apuun.

Petri Kivenheimo
Vastaus kommenttiin #40

Yhtä mieltä olemme siitä, että Venäjä on rajanaapurimme. "Rauhanraja" sen sijaan on jo melko hämärä käsite, kun sen tuolla puolen aina välillä harjoitellaan hyökkäystoimia. Semmoinen on kallista puuhaa, ei sitä ihan huvin vuoksi tai muuten vain ajan kuluksi tehdä. Niin kauan kuin pysytään rajan takana, se tietysti on vain leikkisotaa, mutta kyllä hyökkäysharjoituksia voi uhkanakin pitää.

Amerikkalaiset ovat paikalla rajoittamassa rajanaapurimme hyökkäyshaluja. Sehän tappelee mieluiten vain itseään pienempiä vastaan. Baltit ovat hartaasti toivoneet Nato-liittolaisiltaan selkeää sotilaallista vastapainoa Venäjän joukoille, ja jotain on saatukin. Jännitystä tuskin voi enää lisätä tilanteessa, jossa Venäjä on harjoituksissaan simuloinut ydiniskua milloin Varsovaan, milloin Tukholmaan, ja uhannut ydinaseilla myös Tanskan Itämeren-laivastoa. Pikemminkin jonkinlainen paikallinen sotilaallisen tasapainon suuntainen muutos on omiaan vähentämään jännitteitä: lännen paikallinen sotilaallinen alivoima vähenee vahvempien Nato-liittolaisten käydessä paikan päällä lippuaan näyttämässä. Hyökkäykseenhän ei idästäkään käsin ryhdytä ilman riittäväksi arvioitua sotilaallista ylivoimaa. Ellei sellaista ole, niin kaikki osapuolet voivat ottaa ainakin hieman rennommin.

Muun muassa tällaisia seikkoja historiasta nimenomaan voi oppia. Talvisodan allahan meillä oli Neuvostoliiton kanssa sen omasta aloitteesta solmittu hyökkäämättömyyssopimus emmekä kuuluneet mihinkään "vihamieliseen sotaliittoon". Silti pamahti, ensin Mainilassa, sitten kautta tuon Suomen pitkän itärajan. Syyn tapahtuneeseen selvitin mielestäni riittävästi jo edellispuheenvuorossani: tuolloin olimme yksin.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #41

"Amerikkalaiset ovat paikalla rajoittamassa rajanaapurimme hyökkäyshaluja. "

Tuo on juuri se koominen virhekäsitys jonka suomalaisille jo useiden vuosien aikana tyrkytetty propaganda on tuottanut, ei kyetä edes tajuamaan sitä mitä tuolla edellä kerrottiin olemattomista hyökkäyshaluista ja kertojina oli brittitiedustelu, oikeasti lännen sotilallinen ja tiedustelujohto on tiennyt asian jo vuosia, mutta kun Eurooppa on pitänyt pitää kurissa kuten amerikkalaiset ovat kertoneet ja kuvanneet, sen tajuaminen on tuottanut monille kovasti vaikeuksia.

"NATO on ollut eräänlainen vedätys ja pääasiassa eurooppalaisten kurissapidon väline, kuten Christopher Layne kuvasi...

"Kylmä sota ei syntynyt Neuvostoliiton vaan Yhdysvaltojen hegemoniapyrkimyksen vuoksi. Kylmä sota oli vain keino säilyttää Yhdysvaltojen herruus Euroopassa." (1.)

"Yksi suosituimmista "Neuvosto-uhista" oli Puna-armeijan invaasio Länsi-Eurooppaan (Tämä oli tekosyy Naton perustamiseen)."

https://www.uusisuomi.fi/comment/772368#comment-772368

Tapio Mäkeläinen
Vastaus kommenttiin #40

Laineelle sen verran että juuri Saksan takia itsenäisyys säilyikin. Sen nyt jokainen muutakin kuin Pravdaa ja Ilta-Sanomia lukenut tietää.
Oli se Stalin siinä mielessä vekkuli ukko että ammutti Otto-Villeä lukuunottamatta kaikki työläisten ja merimiesten Paratiisiin paenneet ja joukkonsa hylänneet punaisten johtajat.
Ei ollut sodan jälkeen vasemmistolle kapinajohtajia mistä ottaa . Paitsi Tuomiojan isoäiti Hella Wuolijoki jonka liturgioihin Yleisradiossa tympääntyivät kommunistitkin. Clippejä löytyy ylen arkistosta.
Saksan vaihtoehto olisi ollut balttien tie ja Katyinin metsä.
Loistavaa, että harjoitellaan vapaan maailman joukkojen kanssa. Niinistö on paras puolustusministeri koskaan.

Esa Auramäki

Tämä asia ei liene ja toivottavasti ole Niinistön eikä edes epäsuositun hallituksen päätettävissä? Siis jos halutaan puhua demokratiasta ja kansan vallasta. Hallituspuolueiden kannatus oli viimeksi yhteensä 37,5 % (Kok, Kepu, Sin). Melkoinen lasku vaalituloksesta v. 2015 (Kepu, Kok, PerSu yht. 57 %). Ja sitten kun tuo USAn diktaattorivetoinen touhu nyt on mitä on. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005668361.html https://www.stat.fi/til/evaa/2015/evaa_2015_2015-04-30_tie_001_fi.html

Mark Andersson

Koskaan ei ole sellainen aika, jolloin suomalaisten vankka enemmistö haluaisi nähdä amerikkalaissotilaita Suomessa – edes harjoittelemassa omaa toivomaansa suursotaa varten (ja Niinistön?).

Niinistöllä saattaa olla jonkinlainen ohut muodollinen oikeus maamme hivuttamiseen USAn vasallivaltioksi, mutta ei minkäänlaista moraalista oikeutta.

Onneksi kaikesta päätellen Niinistö tulee saamaan "ansionsa" mukaan, viimeistään vuoden kuluttua. Historia hänet on tuomitseva.

Olavi Nissinen

Jos amerikkalaisten kanssa harjoittelemme sotimista niin eikö puolueettoman Suomen pitäisi myös harjoitella venäläisten kanssa. Silloin olisimme puolueettomia. Näyttää siltä,että Suomessa nyt eletään päättäjien toimesta liian sotaan valmistautumisaikaa. Parasta olisi ettei sotaharjoituksia pidettäisi kenenkään kanssa,ei edes omien joukkojen kanssa. Tehtäisi vain rauhantyötä . Opetettaisi kansoja elämään sovussa. Tätä sovussa elämisen oppia on Suomi harjoittanut vuosikymmeniä. Nyt näyttää suunta muuttuneen kun kuuntelee meidän nykyistä puolustusministeriä.

Harri Tapani

Ongelma on tietysti siinä, että Suomi ei ole enää puolueeton, ei ole ollut enää vuosiin. Taustalla on myös Yhdysvaltojen suhteellisen rankka painostus Suomea kohtaan ja pakotteilla uhkaaminen jo aikoja sitten, sillä uutisten mukaan Suomi kiristettiin taustalla Yhdysvaltojen puolelle jo tuolloiseen kylmään sotaan, muuten olisi talous mennyt todella nurin, ei olisi ollut Nokiaa sun muuta teknologiaa jonka patentit olivat Yhdysvalloissa. Niille olisi käynyt kuten Rauma-Repolan meritekniikalle.

Sama toki koskee myös muuta läntistä Eurooppaa, eli vasalleita ollaan oltu ja tullaan olemaan.

Petri Kivenheimo

Ihan valaiseva kommentti: Suomella tosiaankin on silmiensä edessä sekä idän keppi että lännen porkkana, ja sen lännen porkkanan me haluamme, vaikka sitten idän kepin uhallakin. Tuon porkkanan menettäminen kun olisi loppuviimeksi meille paljon pahempi kepitys kuin idän kepinheristykset konsanaan.

Tämä epäyhtälö kuitenkin toimii vain sikäli kuin meillä tarvittaessa on myös riittävä kilpi idän keppiä vastaan, nimittäin siltä varalta, että sen käyttötapa ei joskus jäisikään pelkän heristelyn tasolle. Siitähän tuossa puolustusministerimme twiitissäkin nähdäkseni on kysymys.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #49

"Suomella tosiaankin on silmiensä edessä sekä idän keppi että lännen porkkana,"

Taisit ymmärtää tahallasi väärin päin, keppiä nimenomaan tuli lännestä ja lujaa, tottahan tuon nyt jo jokainen aihetta seuranut tietää. Itänapuri kai jotain nahistunutta porkkanaa heilutteli talouden tueksi, mutta mitäpä me taloudesta, kyllä rakennemuutos hoitaa talouden romutuskuntoon ja kannattavan ja tuottavan ylikansallisille yhtiöille länteen, kuten aikoinaa Kalle Isokallio hauskasti kuvasi blogissaan:

" Chicagon koulukunnan oppi palveluiden yksityistämisen autuudesta luotiin kaksikymmentä vuotta sitten, jotta amerikkalaisille rahoitusyhtiöille syntyisi uusia tuottoisia sijoituskohteita. Monen pienen maan kansallisvarallisuus siirrettiinkin alihintaan sijoittajille. Nyt kun alihinnoitteluun ei suostu enää kuin Suomi..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/328579#comment-328579

Tuohon ongelmaan, että meidät kupataan kuin kehitysmaat konsanaan tarvittsisiin mainitsemaasi keppiä nimenomaan länttä vastaan, valitettavasti sellaista ei ole ja EU itse on ns. globalisaattori jonka tarkoituksena ja tavoitteena on kaiken kattava globalisaatio kaikilla aloilla, kuten EU-komissaari meille kertoi.

Se että me ollaan nyt rähmällään ja mielistellään jopa terrorismin uhallakin Yhdysvaltoja ei muuta mitenkään sitä tosiasiaa jonka jo Kissinger totesi sanoen, että Yhdysvalloilla ei ole ystäviä, sillä on vain etuja ajettavanaan, me ollaan vain kuten edellä todettiin "kurissapidettäviä".

Ilkka Paananen

Onneksi ainakin vielä demokratia toimii ja hallitus tekee työtään sille vaaleissa annetulla valtuutuksella. Vajaan vuoden kuluttua saa taas äänestää ja seuraava hallitus hoitaa tehtäväänsä. Näin on ollut ja pitää oleman jatkossakin.

Kaarlo Kunnari

Kirjoittajissa tuntuu olevan paljon niitä, jotka vaihtaisivat amerikkalaiset sotilaat mielellään idän suunnalta meille harjoittelemaan tuleviksi. Amerikkalaiset lähtevät harjoittelun jälkeen maasta pois, mitenkähän nämä toiset, lähtisivätkö vai jäisivätkö meille pysyvästi? Kysyn vain ulkopolitiikkaa tuntematta.

Kaarlo Kunnari

Kirjoittajissa tuntuu olevan paljon niitä, jotka vaihtaisivat amerikkalaiset sotilaat mielellään idän suunnalta meille harjoittelemaan tuleviksi. Amerikkalaiset lähtevät harjoittelun jälkeen maasta pois, mitenkähän nämä toiset, lähtisivätkö vai jäisivätkö meille pysyvästi? Kysyn vain ulkopolitiikkaa tuntematta.

Jarmo Makkonen

"Kirjoittajissa tuntuu olevan paljon niitä, jotka vaihtaisivat amerikkalaiset sotilaat mielellään idän suunnalta meille harjoittelemaan tuleviksi."

Minä taas en ole nähnyt ensimmäistäkään tuota tukevaa kommenttia, mutta eipä natottajilla ole muutenkaan tosiasiat hallussa.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #18

Kesäkuun 24. päivä alkoi Neuvostoliitto pommittaa mm. Helsingin ja Turun satamia. 25. kesäkuuta Neuvostoliitto pommitti mm. Helsingin kaupunkia. Kesäkuun 29. päivä alkoi suomalaisten liikekannallepano ja 11. heinäkuuta suomalaiset joukot olivat maamme rajalla valmiina puolustustoimiin.

Joten, eiköhän se ollut itänaapuri, joka tuonkin kahakan aloitti.

Heikki Rosti

Oppositiossa olevien politikkojen pyhäpuheita,suomalainen sosialismi katsoo kristittyjen korkeimman pyhän olevan sopiva päivä kakofonian levittämiseen.Tähän olemme jo tottuneet.Talvisodasta lähtien suomalainen sotilas tiennyt Joulu,Pääsiäinen,Helatorstai ne päivät,jolloin vihollisen hyökkäyssyklit ankarimmat.Leppoisaa kesää näille globaalin uhkakuvan maalajille.

Jaakko Muranen

Vähemmän fiksusti toimittu. Tämän uuden "YYA-sopimuksen" myötä Suomea varmasti pidetään Venäjällä ja sen blokissa Natoon kuuluvana. Eli ollaan ikäänkuin Natossa ilman Naton viidennen pykälän tarjoamaa suojaa. Mahtaako Niinistön tarkoitus olla Suomi tähän rakoon ajamalla saada se Naton täysjäseneksi??

Mark Andersson

Se on täysin selvää. Kun "puupäinen" Suomen kansa haluaa mieluummin rauhaa kuin sotaa, pieni sotahaukkojen porukka on jonkin aikaa sitten jo aloittanut hivutustaktiikan, kun niitä "puupäitä" ei sitten millään saada käännytettyä sotahulluiksi.

Lähiaikoina tulemme kuulemaan sen pienen natottajavähemmistön suusta että mehän käytännössä jo olemme Natossa, olisi tyhmää olla liittymättä täysjäseneksi. Tämä on varmaa.

Natottajien hankkeen estämiseksi on suomalaisten valtaenemmistöllä onneksi tallella talonpoikais-, maalais-, urbaani, arki- ja kaikki mahdollinen terve järki ja tolkku.

Harri Tapani

" Suomen kansa haluaa mieluummin rauhaa kuin sotaa, pieni sotahaukkojen porukka on jonkin aikaa sitten jo aloittanut hivutustaktiikan, kun niitä "puupäitä" ei sitten millään saada käännytettyä sotahulluiksi."

Heh, mutta kyse onkin kuuluisasta demokratian jälkeisestä ajasta jossa kansan mielipiteet eivät juuroikaan paina, eivät edes enemmistön ja kansahan aina äänestää muutenkin hassusti itseään ja tavoitteitaan vastaan :P

Heikki Rosti

Ystävämme Mr.Trump ja Mr.Putin ovat arvaamattomia päätöksisään näyttää olevan vakiokommennti.Mikä se sellainen suurvallan ylipäällikkö on joka kertoo Ylen,IS n,Iltalehden lööpeissä alkavan offensiivin reittikartan.Pyhäpäivän mäkihöpinöitä nyt myös CNN,RussianTv,France tv , BBC ja Nippontv pullollaan.Epäsymmetrisessä sodassa vanhakantainen ennustajaeukoilta ja-ukoilta kysely ei johda mihinkään.Me tiedämme ,siksi emme kysele.Leppoisaa viikonvaihdetta myös tietämättömille.

Erkki Malinen

Ymmärtääkö osa kirjoittajista miten maalima on muuttunut, kun pitää vasemmistolasesti ajattelevia Venäjämielisinä kun se on muka vasemmistolainen vaikka sielä on äärioikeisto. Kiina on Marksilainen komnisti missä toisinajattelijat on vankilassa, sen hyväksyy meidänkin oikeisto mukisematta. Kannattais tutustua tosiasioihin ennenkuin syyttää toisia.

Miikka Heikkinen

Eurooppalaiset vain sinisilmäiset uskovat sopimisen voimaan. OK, toimii yleensä sopimusperiaatteita noudattavien kanssa - Iran ei kuulu tähän kategoriaan. Ydinaseen kehitystyö ja siihen liittyvä ohjusteknologian kehittäminen on jatkunut myös sopimuksen aikana. Tästä vielä mittava todistusaineisto, uutisoitu laajalti kansainvälisessä mediassa mutta eipä ylittänyt uutiskynnystä Suomessa. Ehkä tuossa syy, miksi Yhdysvallat halusi irti sopimuksesta. Ei se maailma muutu kauniiksi sillä, että uskotaan kaikista kaikkea hyvää.

Kuisma Jussi

Ei ole puoluella varaa ostaa ministerille uutta takkia kun on väärän puolueen merkki.Eli nyt ollaa n sitten Amerikkalaisten liittolaisia eräiden silmissä ja ministeri saa nimensä historiaan ,taitaa loikkakauden avaus olla lähellä ,ennen kalevankisoja.

Jaakko Muranen

Jarmo: Muuttuu muuttu, kunhan vain tappaa ne pahat pois. Näinhän se on aina koetettu hoitaa. Niin, ja kun pöly laskeutuu, niin voittajat ovat niitä hyviksiä ja hävinneet saivat ansionsa mukaan. Sadan vuoden päästä sitten koetetaan kääntää palettia toisin päin "historian" avulla.

Heikki Rosti

Ystävämme Mr.Trump ja Mr.Putin ovat arvaamattomia päätöksissäkään näyttää olevan vakiokommentti.Mikä se sellainen suurvallan ylipäällikkö on joka kertoo Ylen,IS n,Iltalehden lööpeissä alkavan offensiivin reittikartan.Pyhäpäivän mäkihöpinöitä nyt myös CNN,RussianTv,France tv , BBC ja Nippontv pullollaan.Epäsymmetrisessä sodassa vanhakantainen ennustajaeukoilta ja-ukoilta kysely ei johda mihinkään.Me tiedämme ,siksi emme kysele.Leppoisaa
viikonvaihdetta myös tietämättömille.

Henri Järvi

Nykyisen hallituksen toimia voi verrata Rangellin hallitukseen, 1941-1943, ns jatkosodan hallitukseen jonka aikana Suomi pääsi Saksan pyörityksessä jatkosotaan pyörittyään hetken ajopuuna toisen maailmansodan näyttämöllä. Presidentti Risto Rytin sanoin Saksan nerokkaan johtajan, Adolf Hitlerin rinnalla. Saksan nerokkaan johtajan rinnalla lyötiin päätä Karjalan mäntyyn niin kauan että kovimpaankin suur-Suomen rakentajan kalloon upposi se tosiasia että 5 miljoonaisen kansan ei kannata taistella lähes 200 miljoonaista kansaa vastaan, ei vaikka olisi kuinka 'nerokkaita' johtajia käytössään.

Noiden tapahtumien jälkeen on kyetty elämään jonkin aikaa hyvissä väleissä mutta taas on ilmestynyt jostain nerokkaita johtajia jotka ovat vieneet meidät keskelle konfliktia. Nyt vaan on Berliini vaihtunut Brysseliksi ja Washingtoniksi. Aika on toinen joten toistaiseksi olemme käyneet vain kauppasotaa. Tosin sotaministerimme on käynyt nauttimassa sotilasparaateista Yhdysvalloissa mikä ehkä enteilee tulevaa.

Noille nerokkaille johtajille maailma on pelikenttä jossa he pelaavat shakkia meidän elämällämme, tekevät siirtojaan niin kauan kun tulee patti tilanne, joka valitettavan usein purkautuu uhitteluna ja lopulta sotana. Sodan seurauksethan maksat sinä ja omaisesi terveyden ja ihmishenkien menetyksenä.