Maanantai 27.5.2019

Juhana Vartiainen kannustaa matalapalkkaisiin töihin: ”Työ kannattaa Suomessa poikkeuksellisen heikosti”

Luotu: 
11.5.2018 11:47
Päivitetty: 
11.5.2018 11:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) on profiloitunut työmarkkinakysymyksissä ja puolustanut voimakkaasti muun muassa vuoden alussa voimaan tullutta työttömyysturvan aktiivimallia. Arkistokuva.
|

Suomessa työnteko kannattaa poikkeuksellisen heikosti sosiaaliturvan vuoksi. Tätä mieltä ovat kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) ja kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä, jotka kirjoittavat aiheesta yhteisblogissaan.

Vartiainen on aiemmin profiloitunut työmarkkinakysymyksissä ja puolustanut muun muassa hallituksen aktiivimallia voimakkaasti julkisuudessa. Vartiainen ja Maanselkä kirjoittavat, että Eurostatin mukaan työssäkäyvien ja työttömien köyhyysaste on EU-maiden matalin, mutta silti Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea moitti Suomen alimpia sosiaaliturvaetuuksia liian vähäisiksi vuonna 2015.

– Komitea tarkasteli ratkaisussaan toimeentulon määrää ainoastaan työmarkkinatuen perusosan ja asumistuen laskennallisen keskiarvon perusteella. Se ei ottanut laskelmissaan huomioon toimeentulotukea ja sen muita osia. Sosiaalisten oikeuksien komitean arvio antaa tilanteestamme väärän kuvan, Vartiainen ja Maanselkä kirjoittavat blogissa.

Kirjoittajien mukaan vähimmäisturvan riittävyyttä arvioitaessa pitäisi huomioida Suomen sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuus, johon kuuluvat rahallisten etuuksien lisäke sote-palvelut ja niihin liittyvät maksukatot ja helpotukset.

–Suomen järjestelmä antaa yksinasuvalle helsinkiläiselle toimeentulotukea jopa 1 188 €/kk. Toimeentulotuki on erittäin ongelmallinen tukimuoto.

Vartiaisen ja Maanselän mukaan vähimmäisetuuksia kannattaisi vertailla maiden välillä. He nostavat esille muun muassa sen, että Suomessa ja Ruotsissa on saman verran toimeentulotuen käyttäjiä, vaikka Ruotsissa on noin kaksinkertaisesti asukkaita Suomeen verrattuna.

Lisäksi asumistuki ja toimeentulotuki ovat Suomessa korkeammat kuin Ruotsissa, ja Ruotsissa yli vuoden työttömänä olleista vain alle viidennes sai työttömyysetuutta, kun Suomessa osuus oli yli 90 prosenttia. Tosin Suomea ja Ruotsia on hyvin vaikea verrata toisiinsa muun muassa erilaisten vuokra-asuntomarkkinoiden takia. Lue lisää: Asumistukimenot uudelle miljardiluvulle – ”Kannustinloukun purkamisella on aina hinta”

Vartiaisen ja Maanselän mukaan Ruotsin tilannetta selittää se, että ansiosidonnaisen menettäneet pitkäaikaistyöttömät saavat aktiivisuutta vastaan maksettavia tukia, joita ei lasketa varsinaisiksi työttömyysetuuksiksi EU-tilastoissa.

– Ruotsin edustama pohjoismainen malli on minimietuuksien osalta Suomea tiukempi ehdoiltaan ja pienempi tukitasoiltaan.

Korkeat vähimmäistyöttömyysetuudet ovat kirjoittajien mielestä perusteltuja köyhyyden vähentämisen kannalta, mutta ne johtavat heikkoihin kannusteisiin tehdä erityisesti matalapalkkaisia töitä verrattuna muihin Pohjoismaihin. Kirjoittajat pitävät tätä yhtenä syynä työvoimapulalle.

Lisäksi Vartiainen ja Maanselkä muistuttavat Suomen työn rajaveroasteen olevan korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa. Rajaveroaste tarkoittaa sitä, kuinka paljon veroa pitää maksaa jokaisesta tienatusta lisäeurosta.

– Suomen muita Pohjoismaita korkeammat rajaveroasteet matalilla tulotasoilla johtuvat ennen muuta työtulovähennyksistä, jotka poistuvat nopeammin tulojen kasvaessa. Työnteon kannustimet ovat siis heikot.

Kirjoittajien mielestä tukijärjestelmän pitäisi kannustaa paremmin työntekoon.

– Katseet tulisikin siirtää matalapalkkaisen työn kannustavuuden parantamiseen työtulovähennyksiä kasvattamalla. Muuten työlle ei löydy tekijöitä, talouskasvumme hidastuu jo piankin työvoimapulan vuoksi ja julkistaloutemme ongelmat eivät ratkea, Vartiainen ja Maanselkä kirjoittavat.

Lue myös: Puoluesihteeri selvitti: Näin ankara Ruotsi on sosiaaliturvan saajille – Suomessa lapsiperheelle 500 €/kk enemmän

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-Petri Jantunen

Tulonsiirtotason laskeminen on äärimmisen vaikeaa. Teoriassa kai voitaisiin säätää poikkeuslaki, että jokainen vuokra laskee 20% ja sosiaalituet samassa suhteessa. Tällöin kuitenkin asuntosijoittajat myisivät asuntonsa ja syntyisi yleinen asuntojen hintaromahdus sekä vuokra-asuntopula

Pana Markov

Herrahan voisi pudottaa palkkaansa 98 prosenttia niin voisi huomata miten mukavaa on olla matala palkkaisissa töissä , vai onko se niin että toisten pitäisi tehdä ilmaisin ja minulle prosentti korostukset entisten päälle

Pasi Karlsson

Kaikki työ tulisi kelvata, mutta Vartiainen voisi näyttää esimerkkiä ja menisi edes joskus töihin joka tuottaisi oikeasti verotuloja!
Nyt näyttää enemmän kekkuloivan avoimessa ikkunassa pallit paljaana ja verovaroin rahoitettuna.

Mikko Kangasoja

"Katseet tulisikin siirtää matalapalkkaisen työn kannustavuuden parantamiseen työtulovähennyksiä kasvattamalla. Muuten työlle ei löydy tekijöitä, talouskasvumme hidastuu jo piankin työvoimapulan vuoksi"

Työvoimapulaa on etenkin hyvä- ja keskipalkkaisista tekijöistä (mm. rakennus- ja hoitoala):

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/245379-tyovoimapula-laajentunut-suomess...

Kas siinäpä dilemma niille, joiden mielestä juuri pienipalkkaisiin töihin ei saada tekijöitä ja että syynä olisi liian runsas työttömyysturva.

Per-ole Stenman

Jepp Vartiainen Puola laske kannssanedustajien palkkoja 20% tehkä tekin suomessa samoin kuin te aina kehutte miten ulkomailla on kaikki parempi ja malli otetaan sieltä eri maalta ainakin köyhälle ajatte sitä jään odottamaan milloin kannssanedustajat laskee palkkannssa ja lopeta nukkuminen ja juoppotulu työaikana ja antaka torkkupeittot kierätykseen se olisi pieni kiky teillekin eihän muualla työpaikkalla saa nukkua.

Petri Rissanen

Periaatteessa oikea ratkaisu olisi palkkojen nostaminen. Toisaalta robotisaation ja digitalisaation tuoma työpaikkojen katoaminen poistaa palkkojen nostamisen tarpeen, koska kansalaisten ylläpito jää väistämättä valtion huoleksi.

Pertti Ikonen

Vartiainen on tuuliviiri ja äänestäjiensä petturi kun loikkasi demareista kokkareihin. Miksi tällaista miestä pidetään uskottavana kun ei pysy omille äänetäjilleen uskollisena. MItä seuraavaksi tekee esim. tulevan eduskuntavaalin jälkeen - jos pääsee eduskuntaan.

Seija Matikainen

Juhana vartiainen miksi et itse mene matalapalkkaiseen työhön , näkisit.
miten sillä tulee toimeen?
vietät luksusaikaa eduskunnassa nukkumalla päiväunet, palkka
tulee kuin "manulle illallinen" veronmaksajien rahoilla tekemättä mitään
järkevää.

Teijo Myllylä

Kepun piika ja renkiyhteiskunta oli melko lähellä Vartiaisen toiveunta. Työllähän ei ole muuta merkitystä, kuin että pääomapiirit rikastuu. Harmihan se on jos työstä pitää maksaa oikeaa palkkaa. Riittää kun sitä on pakko elääkseen tehdä, jolloin työnantaja sanelee kaikki ehdot. Vartiainen vaan ei saa puettua tätä sanoiksi.

Jukka Laine

Suomessa on ollut 25 vuotta painetta palkkojen nostamiseen. Eihän niitä nosteta niin kauan kuin Kokoomus on vallassa. Ja EK. Palkkakehitys pitää saada luonnolliselle uralle, kuten 80-luvulla oli. Kaikilla oli töitä, Suomella meni mukavasti eikä ollut Kokoomusta hallituksessa.

Seppo Himanen

Nykytilanne johtuu pitkälti eurosta ja halpatyövoiman pääsystä Suomeen. Halpatyövoiman käyttö suomalaisten korvaajana, on kuin hölmöläisten peiton jatkamista. Oma nuoriso on työttömänä ja syrjäytyy. Isoille yrityksille ehkä lyhyellä tähtäimellä hyvä, mutta suomalaiselle yhteiskunnalle erittäin tuhoisaa.

tom brunila

"Kirjoittajien mukaan vähimmäisturvan riittävyyttä arvioitaessa pitäisi huomioida Suomen sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuus, johon kuuluvat rahallisten etuuksien lisäke sote-palvelut ja niihin liittyvät maksukatot ja helpotukset."
Näillä ei makseta vuokraa, ruokaa, lääkkeitä eikä monia muitakaan menoja joita ihmisillä tuppaa olemaan. Niiden maksamiseen tarvitaan rahaa, siis käteistä!

Kari Aaltonen

On hyvä keskustella tuista ja niiden määristä, sekä tarpeellisiuudesta, mutta tukia pitäisi tarkastella kokonaisuutena, missä otetaan huomio myös maataloustuet, yritystuet, puoluetuet, ynnä muut rahansiirtokikkailut, silloin kaikki työ kannattaisi kun saisimme verobrosentit alas.

Harri Tapani

Tuosta hieman juttua osatotuuksista jotka tuntuvat olevan nykypäivän politiikkaa uutisoinnissa ja lausumissa noin yleensäkin:

"Voisiko joku resursseja omaava taho vihdoin tehdä tutkivaa journalismia ja selvittää oikeasti Pohjoismaiden järjestelmien ja tukitasojen erot, jotta tämä jatkuva spekulointi ja osatotuuksilla luodut mielikuvat loppuisivat?"

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255177-vartiaisen-ja-maa...