Keskiviikko 24.7.2019

IL ja US mittasivat poliitikkojen suosion: Li Anderssonin noste jatkuu – Häkkänen kiilasi heti kuudenneksi

Luotu: 
11.5.2018 19:31
Päivitetty: 
14.5.2018 08:28
 • Kuva: ILTALEHTI / PETRO SALONEN
  Kuva
  Koko Poliitikkopörssin tulokset näet alempaa jutusta. Kyselyn kovin nousija oli vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, jonka suosio oli noussut joulukuun kyselystä viisi prosenttiyksikköä 31 prosenttiin. Kyselyn uusi tulokas Antti Häkkänen (kok.) ylsi heti kuudenneksi.
 • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
  Kuva
  Kokoomuksen Antti Häkkänen (kuvassa keskellä) nousi oikeusministeriksi reilu vuosi sitten. Hän oli IL-US-kyselyssä suositumpi kuin kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo. Häkkänen on myös kokoomuksen varapuheenjohtaja.
 • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
  Kuva
  Lähes kaksi vastaajaa kolmesta antaisi tasavallan presidentille Sauli Niinistölle lisää päätösvaltaa. Pekka Haaviston sijoittui jälleen suosiokyselyssä selkeällä marginaalilla toiseksi.
|

Tietoykkönen Oy selvitti toistamiseen Iltalehden ja Uuden Suomen toimeksiannosta, kenelle kansalaiset antaisivat enemmän poliittista päätösvaltaa. Sauli Niinistö on kyselyssä yhä aivan omilla lukemillaan.

Vastaajille esitettiin 22 poliitikon nimilista ja he saivat valita listalta niin monta nimeä kuin halusivat. Poliitikot esiteltiin vastaajille nimi kerrallaan. Koko nimilista kannatuksineen nähtävissä alempana jutussa.

64 prosenttia vastaajista ilmoitti, että he olisivat valmiita antamaan nykyistä enemmän poliittista päätösvaltaa alkuvuodesta valitsijayhdistyksen ehdokkaana jatkokaudelle valitulle tasavallan presidentille Sauli Niinistölle. Kun sama kysely tehtiin joulukuun lopussa, 66 prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa valmiita antamaan Niinistölle lisää päätösvaltaa.

Presidentinvaaleissa toistamiseen toiseksi sijoittunut vihreiden Pekka Haavisto on lisännyt hieman suosiotaan. 42 prosenttia vastaajista oli halukkaita antamaan enemmän päätösvaltaa Haavistolle, kun joulukuun lopussa sillä kannalla oli 39 prosenttia vastaajista.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson oli kyselyn kovin nousija – Anderssonin suosio oli noussut joulukuun kyselystä viisi prosenttiyksikköä 31 prosenttiin. Lukemalla irtosi kyselyssä selkeä kolmas sija.

Anderssonin suosio ei ole siivittänyt ainakaan toistaiseksi nousuun vasemmistoliiton kannatusta, joka on pysynyt yhdeksän prosentin haarukassa.

Häkkänen on esittänyt kiristyksiä rangaistuksiin

Kristillisdemokraateilla oli Iltalehden ja Uuden Suomen tuoreessa kyselyssä vain neljän prosentin kannatus, mutta puolueen puheenjohtaja Sari Essayah on "poliitikkopörssin" mukaan yksi maan suosituimmista poliitikoista: 23 prosenttia vastaajista antaisi Essayahille enemmän päätösvaltaa.

Sote-uudistusta äskettäin "umpipöllöksi" uudistukseksi sättinyt Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) säilytti kyselyssä viitossijansa: 21 prosenttia vastaajista antaisi Vapaavuorelle lisää päätösvaltaa.

Kuudenneksi sijoittui Antti Häkkänen (kok.), joka oli kyselyssä mukana ensimmäistä kertaa. 19 prosenttia vastaajista oli valmiita antamaan Häkkäselle lisää päätösvaltaa. Jo aiemmin 80 prosenttia kokoomuksen piiripäättäjistä oli MTV:n kyselyssä sitä mieltä, että Häkkänen on onnistunut oikeusministerinä erittäin hyvin.

Häkkänen on muun muassa ajanut kiristyksiä seksuaali- ja väkivaltarikollisten rangaistuksiin ja esittänyt virkavelvollisuuden rikkomisesta tuomitun valtakunnansyyttäjän Matti Nissisen erottamista. Hallitus irtisanoi Nissisen Häkkäsen esityksestä tammikuun lopussa. Lue tarkemmin: Oikeusministeri: Seksuaalirikosten rangaistukset kiristyvät

Häkkäsen toimille löytyy tukea kansalaisilta. Peräti 96 prosenttia Iltalehden presidentinvaalikoneen käyttäjistä – vaalikoneella oli yli 142 000 käyttäjää – oli sitä mieltä, että Suomessa rikoksista, erityisesti väkivalta- ja seksuaalirikoksista, langetetaan liian lieviä rangaistuksia.

Tässä koko nimilistan suosiolukemat. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

 

 
 

 

Liikenneuudistuksia ajanut Berner jäi hännille

Häkkäsen ohella Iltalehden ja Uuden Suomen poliitikkopörssissä mitattiin ensimmäistä kertaa Elina Lepomäen (kok), Sanna Marinin (sd) ja Anne Bernerin (kesk) suosiota.

Kokoomuksen sote-kapinallinen Lepomäki ja SDP:n 1. varapuheenjohtaja Marin pärjäsivät kyselyssä yhtä hyvin: 13 prosenttia vastaajista antaisi lisää valtaa Lepomäelle ja Marinille.

Rautateiden henkilöliikenteen kilpailuttamista, liikenneverkon yhtiöittämistä ja taksiliikenteen vapauttamista ajanut Berner jäi kyselyssä häntäsijalle – vain seitsemän prosenttia vastaajista antaisi Bernerille lisää päätösvaltaa.

Hallitustriosta eniten suosiota oli menettänyt valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), joka oli kyselyssä neljän prosenttiyksikön pudotuksesta huolimatta jaetulla seitsemännellä sijalla SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa 18 prosentin suosiolukemalla.

Laura Huhtasaaren (ps) suosio oli taas noussut neljä prosenttiyksikköä. 14 prosenttia vastaajista antaisi lisää päätösvaltaa presidentinvaaleissa kolmanneksi sijoittuneelle Huhtasaarelle, joka on joutunut tällä viikolla jälleen otsikoihin pro gradu -työnsä vuoksi.

Suosiomittaus toteutettiin osana Tietoykkösen huhti-toukokuun kannatusarviotutkimusta. Kyselyyn vastasi 1473 henkilöä. Haastattelut tehtiin puhelimessa ja internetissä 19.4.–2.5. Virhemarginaali on noin 2,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Iltalehti ja Uusi Suomi mittaavat poliitikkojen suosiota säännöllisin väliajoin. Listalla olevia nimiä saatetaan vaihtaa jatkossakin.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Henri Järvi

oliko se Kekkonen joka kehoitti demokratian itsepuolustukseen

en mä silti Sipilää tappaisi, kepulle marttyyriä, ei en

mutta päälle sylkisin jos vastaan tulisi

sylkisin, sylkisin

sillä niin kuvottavaa on hänen vallanhimonsa