Sunnuntai 16.6.2019

Laura Huhtasaari suoraan kysymykseen: ”Kun pitäisi muistaa 15 vuotta sitten tapahtuneita asioita pilkuntarkasti”

Luotu: 
12.5.2018 09:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Laura Huhtasaari.
|

Kansanedustaja, perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari vakuuttaa Puheenvuoron blogissaan, ettei ole gradua tehdessään toiminut vilpillisillä tarkoitusperillä.

– Gradua tehdessäni en varmasti ole toiminut vilpillisillä tarkoitusperillä. Olen pyrkinyt toimimaan silloisten saamieni viittausohjeiden mukaisesti, ja luottanut että viimeistään esitarkastuksessa olisi ilmennyt, jos siinä on merkittäviä puutteita tai muuta tarkennettavaa. Tein kiireellä, eikä kunnianhimoni ollut korkealla, hän kirjoittaa.

Ylen selvityksen mukaan Huhtasaaren gradusta, joka nousi valokeilaan presidentinvaalien aikana, peräti 30 prosenttia on kopioitu yhdestä ja samasta lähteestä eli Tiina Simpasen vuonna 2001 kirjoittamasta gradusta Kohti monikulttuurista koulua. Tämä jäi huomiotta Jyväskylän yliopiston gradusta tekemässä selvityksessä.

Puheenvuoron blogista syntyneessä keskustelussa Huhtasaarelta kysytään suoraan, onko hän käyttänyt Simpasen tekstiä ilman lähdeviittausta.

–Yksi ongelma onkin, että kun pitäisi muistaa 15 vuotta sitten tapahtuneita asioita pilkuntarkasti. Jos olisin merkinnyt sekundaarisen lähteen alkuperäisen lisäksi, tuskin tästä nyt keskusteltaisiin. Se ei olisi paljon vienyt edes aikaa, Huhtasaari vastaa.

Hän pitää plagiointisyytöksiä edelleen ajojahtina.

–Gradukohu päällä, ainahan minusta on joku kohu meneillään. Minua nyt paalutetaan vilpilliseksi ihmiseksi. Ihminen on luonteenpiirteidensä kokonaisuus. Vilpillinen persoona en ole. Olen suurpiirteinen. Pedantti en ole. 

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen kertoi keskiviikkona, että yliopisto aikoo tutkia Huhtasaaren gradun uudelleen.

–Tutustumme esille tuotuun uuteen aineistoon ja etenemme tutkimuseettisten ohjeistusten mukaisesti. Tarvittaessa uudella selvityksellä, hän tviittasi.

STT kertoi perjantaina, että Jyväskylän yliopisto on saanut selvityspyynnön Huhtasaaren gradusta.

Lue myös: 

SK: Laura Huhtasaari vastaa uusiin syytöksiin: ”Pyrin noudattamaan ohjeita joita silloin annettiin”

Yle: Laura Huhtasaaren gradusta paljastui rajusti lisää plagiointia

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

On asioita ja Asioita. Vapaan maan lehdistö valitsee käsiteltävät asiat niiden journalistisen tärkeyden mukaan. Muutama kuukausi sitten itä-eurooppamainen poliitikko nimesi ex-pääministeri Paavo Lipposen rikolliseksi venäjäyhteyksiensä takia. Muutama viikko sitten ex-MEP ja ex-kansanedustaja Jaakko Laakso jäi kiinni kansainvälisessä luottamustehtävässä otetuista lahjuksista. En ole huomannut suomalaisen lehdistön käyneen näitä asioita läpi, vaikka syytä olisi. Sen sijaan kansanedustajan gradua ruoditaan läpi jo toista kierrosta rehtorin, professorien ja ylen toimittajien toimesta.

Kysyn: miten kansanedustajan gradu voi journalistisesti olla merkittävämpi kuin ex-pääministerin ja europarlamentaarikon kansainväliset rikossyytteet?

Osaako Huusko vastata? Ei osaa. Taaskaan.

Esa Mäkinen

Olwt väärässä. Ja se on helppo todistaa: Yksinkertainen Google-haku ’Jaakko Laakso’ tuottaa listan kaikista johtavista tiedistusvälineistä ja liudan maakunnallisiakin: MTV, Yle, Hesari, molemmat iltapäivälehdet, US, KU, verkkouutiset, Savon Sanomat... kaikissa aiheena juurikin tuo tuorein suhmurointi Azerbaidzhanin kanssa.
Poliittisesta eläkeläisestä toki kirjoitellaan vähemmän kuin jonkin puolueen nykyisestä kansanedustajasta, joka on ollut äskettäin presidenttiehdokkaanakin.

Juhani Kleemola

Niin. On eri asia uutisoida lyhyesti, ilman Laaksolle toimittajien esittelemiä tiukkoja jatkokysymyksiä. Laakso sanoo kirkkain silmin kyseessä olevan 'konsultointi', kun raportti osoittaa rikoksen. Miksi toimittaja ei utele 'konsultoinnista' tarkemmin?

Ja 'eläkeläisyys' on Lipposen osalta huono selitys rikosväitteisiin.

Näköjään vanha gradu on vakavampi juttu kuin tuoreet 'konsulttipalkkiot' Azerbaizanin hallitukselta. Naurettavaa.

Antero Koski

Mielestäni Lauralta hyvä vastine YLE:n henkilö ajojahtiin. Siinä ei selitellä vaan myönnetään gradun "heikohko laatu" sekä joidenkin lainausten lähteen puuttuminen.
Vaikka ohjeistus onkin nyt erilaiset kuin silloin gradua tehdessä, niin on merkillisiä väitteitä siitä etteikö yliopistolla ole mitään vastuuta esitarkastuksessa , tarkastuksessa ja vaikka lisätarkastuksessakin.
On täysin selvää ettei kukaan tee gradua ilman lainauksia ja kuinka moni tekee niitä vain muuttamalla sana-järjestyksiä ilman lähde mainintaa? 90% gradun tekijöistä?
No silläpä ei sinällään ole mitään väliä Lauran gradun suhteen, mutta onko Lauran gradu kovin poikkeava muista sen aikaisista graduista, niin tuskinpa.
Ei sitä olisi hyväksytty, ellei se olisi ollut kuten muidenkin hyväksytyt gradut.
Siinä ei lienee mitään epäselvää.

Mutta erittäin epäselvää on miten sen gradun saa kytkettyä PS:n politiikkaan, kuten moni mielikuvitus maailmassa oleva kommentoija Lauran vastine keskusteluketjussa tekee. Melko lapsellista ja lyhytnäköistä "itsensä leimaamista".
Ja vaikka YLE:n toimittajat onkin selvittelyä verovaroin tehnyt sekä Lauraa itseään kuin myös PS:ää vastaan.
Koko kohu ja YLE:n selkeä ajojahti on aivan naurettavissa mitoissa ja kertoo paljon enemmän punavihreiden toimittajien persoonista sekä YLE:n vajoamisesta MV-lehden rinnalle uutisoinneissaan.
Kysymys siitä onko Lauran gradu enää 15v hyväksymisen jälkeen kelpoinen (mihin?) ei ole lainkaan olennaista, vaan olennaista on kuinka YLE käyttää tämän kaltaiseen kuraan sille myönnettyjä verovaroja ja onko nyt se etukäteen pelätty, uuden punaisen päätoimittajan linja uutisoinnissa esitetty? Pahoin pelkään, että niin on käynyt.

Mikael Nygård

Pidän ihmeellisenä sitä, että 'unohtaa' mainita lähdettä josta on lainannut 30% oman gradunsa tekstiin. En mitenkään osta selitystä 'suurpiirteisestä' luonteesta tai että 'tein kiireellä ja kunnianhimo puuttui'.

Sen sijaan uskon että tässä on oikaistu siitä missä aita on matalalla tarkoituksena saada työ nopeasti hyväksyttyä. Keinot jotka valittiin eivät olleet oikeat eikä missään nimessä osoita sellaista korkeata moraalia jota kaikki odotamme politiikassa toimivilta henkilöiltä. Pikemminkin ne osoittavat ajattelemattomuuteen ja tyhmyyteen, uskoon siitä ettei tästä jää kiinni.

Kaikki selittely jonka nyt luemme murentaa poliittista - ja henkilökohtaista - uskottavuutta. On aika kohdata totuus ja tehdä siitä oikeat johtopäätökset.

Tapio Mäkeläinen

Pro gradu on tavallisen opiskelijan kovin paikka siihen asti. Mulla on 38 v asiasta ja muistan erittäin hyvin mitä tein. Raskaana ollut Vaimo tuli töistä ja tsekkas montako sivua on tullut, korjas virheet ja sit syötiin. Kuunneltiin Van Halenia. Aurinko paistoi 1981 ja lainassa oli punainen Triumph sähkökirjoituskone!!!!
Ainoa mikä meni pieleen oli aihe eli työoikeuteen liittyvä yt-tutkimus. Sitä sit puuhasin vuoteen 2015. Olis pitänyt tehdä äkkirikastumisesta vaikka kohtuulllisen hyvin toikin kantoi eläkkeelle.
Älä Huhtasaari selitä. Käry kävi.

Raimo Tulkki

Kyl on menny tältä hämäläiseltä vellit sekaisin jos nyt tutkitaan noinkin vanhaa juttua niin palatkaa samoihin lähtötelineisiin mitä oli silloin.
Nyt taitaa olla kyllä totta se että joltain on palanut hihat Huhtasaareen nähden, mikä siinä voi olla noin vaikeeta. Kun lähdetään tuolle tielle niin sitten täytyy avata kaikki gradut mitä on tähän asti hyväksytty.
Sanoisin tähän voi saatana noita kateellisia.

Pekka J. Mäkinen

Huhtasaari saa nyt myötätuntopisteet. Vaikka Huhtasaari ei olisi tehnyt mitään gardua, eikä läpäissyt edes kansakoulua lunttaamisen takia, hän olisi kansalaisten silmissä edelleen sama rakastettava Laura, jotka ovat hänen ajatuksiaan tukeneet esim. Uutissuomalaisten vaalikoneissa enemmän kuin Sauli Niinistön.

Tapio Mäkeläinen

Kenellä mahtaa olla puurot ja vellit sekaisin? Huhtasaari joko plagioi tai sitten ei. Sillä ei ole hevon p tekemistä muiden tekemisten kanssa tai miten ihana on ja kö sai ääniäkin. Avataan kaikki Suomen gradut yhden maaseutuyliopiston filiaalin vilpin takia?? Miettikää nyt vähän.
Tämä persujen henkilöpalvonta muistuttaa uskonnollisten lahkojen viritystä, jossa tarkoitus pyhittää keinot.

Antti Ahvenainen

Aika moni opiskelija haluaa vaan valmistua, arvosanoilla ei niin väliä. Gradu tehdään sillä periaatteella, että kunhan menee läpi. Ja jos meni läpi, niin se oli sit siinä. Ei Laura Huhtasaari tässä mielessä ole lainkaan erikoistapaus.