Tiistai 18.6.2019

Politiikan tutkija Antti Rinteen kommenteista: ”Tässä on kyllä menty kunnon loikka vasemmalle”

Luotu: 
12.5.2018 11:09
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Antti Rinne.
|

Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund arvioi, ettei seuraava hallituspohja tule olemaan ainakaan sinipuna. Grönlund viittaa kommentillaan oppositiopuolue SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen esiintymiseen Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

–Tässä on kyllä menty ei vain pari piirua, vaan kunnon loikka vasemmalle. Ei ainakaan sinipunaa tulossa seuraavaksi hallituspohjaksi, kun Antti Rinnettä kuuntelee. Esiintyminen Rinteellä on parantunut ja politiikan sisällöt hallussa, Grönlund tviittaa.

 

 

Rinne arvioi Ykkösaamussa muun muassa, että seuraava hallitus joutuu muuttamaan sote-mallia, jos se menee läpi Juha Sipilän hallituksen esittämässä muodossa.

–Hallitus ajaa läpi tilaajan ja tuottajan erotteluun perustuvaa markkinamallia vastoin kansainvälisiä ja kotimaisia kokemuksia. Se on ongelmakohta, joka tekee tästä järjettömän kalliin ja epäoikeudenmukaisen. Tämä on se osa, jonka seuraava hallitus joutuu muuttamaan, Rinne sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

SDP:n mallissa julkinen sektori sekä järjestää että tuottaa ja käyttää harkintansa mukaan apuna yksityistä ja kolmatta sektoria.

Lisäksi Rinne kiristäisi pääomaverotusta ja laittaisi kaikki osingot lähdeveron piiriin, jolloin myös instituutioiden, yhdistysten, eläkeyhtiöiden ja ulkomaille maksettavista osingoista maksettaisi veroja.

Rinne linjasi myös, että SDP peruu hallitukseen noustessaan irtisanomissuojan heikennykset, jos ne toteutetaan Sipilän hallituksen kehysriihessä ehdottamassa muodossa. Aktiivimallista hän lupaa perua osan.

-Aktiivimallia sinällään en peru, mutta sen perusteettoman työttömyysturvan leikkurin kyllä perun.

Sipilän hallituksen työvoimapolitiikka sai muutenkin Rinteeltä tylyn arvion.

–En muista sellaista hallitusta historiasta, joka olisi tällä tavoin lisännyt jännitteitä työmarkkinoilla.

Rinne kommentoi myös vappuheessaan esittämäänsä lupausta, jonka mukaan  SDP hallituksessa korottaisi kaikkien alle 1400 euron eläkkeellä elävien eläkkeitä sadalla eurolla. 

–Lähtökohta on se, että nettona 100 euroa näitä etuuksia nostetaan. Puhun vuosista, saattaa olla, että yhden vaalikauden aikana pystytään toteuttamaan, mutta voi olla, ettei yksi vaalikausi riitä, hän sanoi.

Myös keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska kommentoi Rinteen ajatuksia.

–Antti Rinne heittelee puheessaan kymppejä, satasia ja välillä satoja miljoonia euroja. ”Laitetaan ... kolmekymppiä.” Rahaa on, hän tviittasi.

 

 

Lue myös: 

Puoluesihteerin huomio suomalaisten eläkkeistä: ”Tulisi ajatella enemmän veroista maksettavana sosiaaliturvana”

Tyly kuitti Antti Rinteeltä: ”Sipilä ja Orpo keskittyvät muiden haukkumiseen sen sijaan, että tekisivät asioille jotain”

Antti Rinne puski vappulupaustaan Juha Sipilälle – sai täystyrmäyksen: ”Tarkoittaa 1,4 miljardia euroa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Kuka sai selvää, mikä on Antti Rinteen ja SDP:n sote- sekä maakuntamalli ? Jos tilaaja-tuottaja -malli erotetaan, on kaavaillut tehtävien siirrto kunnilta maakunille pistettävä uusiksi eli koko nykyinen lakipaketti.

Ja taloudesta, jos nousukautta ja sen jatkoa kestää vielä tämä ja ensi vuosi, julkistalouden rahoitus ajautuu heikossa talouskasvussa velanottoon nykyisten velkojen päälle.

Ja verotus. Suomi ei kestä enää kokonaisveroasteen nousua. SDP:n puheissa vilisee lukuisten verojen korotuksia, josta seuraa työlisyyden laskua ja entistä pahempaa julkistalouden kriisiä

Esko Riikonen

Lyhyesti sanottuna, Antti Rinne kannattaa nykyistä huonosti toimivaa terveyskeskusmallia ja ei salli sen rinnalle mitään muuta.
Tuli mieleen, mitähän "terveyskeskusta" Rinne itse käyttää, "työnantajansa" yksityistä vai kuntansa kunnallista. Käytti kumpaa tahansa, niin aina ohittaa jonossa olevat.

Pertti Jokela

Tie sosialismiin on päällystetty katteettomilla lupauksilla, jotka vaalikarja ottaa todesta. Kuka kehtaa lähteä sosialistien kanssa samaan hallitukseen toteuttamaan utopioita velkarahalla? Katainen ja Stubb kokeilivat sitä edellisellä vaalikaudella ja jäljet ovat karmeat.

Ilkka Tikkanen

Joo minua on vaivannut jo pidemmän aikaa nuo Rinteen ja Heinäluoman jutut. En ainakaan minä löydä niistä mitään johdonmukaisuutta ja realistista linjaa. Mielestäni heidän pitäisi aina kertoa sanomisiensa vaikutukset tulevaisuuteen

Pirjo Klemetti

Hieno haastattelu! Aivan poikkeuksellisesti toimittaja kysyi todellisia kansalaisten kannalta tärkeitä kysymyksiä ja antoi vielä Rinteen kertoa rauhassa demareiden vaihtoehdot hallituspuolueiden ohjelmaan ja tavoitteisiin. Oli todella ilo kuunnella tavallisten kansalaisten kannalta demareiden oikeudenmukainen verohjelma, jolla katetaan osittain nykyisen hallituksen leikkaukset tavan kansalaisilta ja vauraan kansanosan verohuojennukset. Rinteen puhe oli uusi demokraattinen avaus monien vuosien jälkeen, kun tavallisia kansalaisia on hujutettu ja maksatettu verot varakkaiden ja yritysten puolesta, jota ovat saaneet pimittää ja vältellä maksamasta heille kuuluvia veroja.

Markku Koivisto

Rinne peruisi sitä ja romuttaisi tätä sekä lisää veroja sieltä sun täältä. Mitäpä sitten tilalle? Jotakin epämääräistä, joka kuitenkin vaatii lisää verttamista. Se vasta kamalaa on, että ay-liikkeeltä vaaditaan vähintäkään sopeutumista oleviin oloihin. Kyllä se ay-pomoa jurppii.

Seppo Simonen

Antti Rinne ei pihada Paavo Lipposen lanseeramasta eläkeiden ideksi muutoksesta joka huonontaa ja aiheuttaa eläkeläisköyhyyttä.

Katsoin Antti Rinteen teesit Ykkösaamusta ja kävi kylmät väreet hänen verolinjoista puolitoista miljardia lisää veroja elikä 1500 miljoonaa tosta vain lonkalta luetteli verotus kohteita kohteita.
Antti Rinteen mukaan käytännössä sotessa kuntamonopoli tilaa palvelut ja kuntamonopoli järjestää palvelut siis ei monen sotepalvelun tarjoajia eikä kilpailua, tämä on kuin suoraan neukulasta.

Esko Riikonen

Ainakaan terveyspuolelle ei tule mitään uudistusta. Tehoton terveyskeskustoiminta on Rinteen suojeluksessa, koska se tuntuu sosialismilta.
Mutta Rinteen ehdottamia uudistuksia, leikkausten perumisia ja lisälupausten rahoittamiseksi tarvitaan vuositasolla miljardikaupalla rahaa, joten veroja nostetaan ja velkaa lisätään.

Mauno Strandén

Voisko ensin vasemmiston verottomat miljarditulot laittaa verolle ja palauttaa veroparatiiseista suomen köyhille lapsiperheille köyhille eläkeläisille koulutukseen ja oikeiden työpaikkojen luomiseen eikä vaan politrukki toimintaan! Alimmat eläkkeet suomessa on himpun päälle 500€/kk niistä rinne ei välitä höikäsen pölähtävää, sellaisen eläkkeen saajat on lukittu kaikkien muiden tukien ulkopuolelle!

Pekka Kippo

Omakohtaiseen kokemukseen perustuen , täytyy sanoa, Helsingin kapina ei ole tuulesta temmattu.
Silmäsairauksien uudelleen järjestely tuotti melkoisen kassavirran yksityisen palveluntuottajan laariin, aikaisemmin hus:sin suorittama toimenpide hoitu yhdellä kerralla, nyt
uudella palveluntuottajalla, keikkalääkäri Oulusta kävi kaks eri kertaa saman asian takia.
Mitä tämä maksaa, viikonlopun työtunnit ,eri henkilökunta opastamassa, kahdet eri matkat, kahdet pysäköintimaksut, viikonlopun ajankäyttö,
voi vain kuvitella kustannuksia mitä tästä syntyy,?? asiakas maksaa ja yhteiskunta maksaa ,turhasta tehottomuudesta, kuka tästä hyötyy,,?

Niilo Mäkelä

Antilla hyvä suunta. Edellisistä kommenteistä päätellen enemmistö suomalaisia on rikkaita pörssipelureita? Epäillä sopii ja kuka huolehtisi heikoimmista? Ei voi olla populismia jos haluaa ottaa huomioon työn syrjästä syrjäytetyt.

Vesa Partanen

Tämä on selkeästi "blokkitaktiikkaa", jota Tuomioja suoraan jo ehdottikin. Toivottavasti äänestäjät eivät usko lupaksiin, joiden kulut peitetään arvatulla talouskasvun jatkumisella. Saadaan punaviher -hallitus, joka verottaa Suomesta ihmiset ja yritykset ulkomaille, sotkee ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä joutuu pettämään lupauksensa, mikäli talouskasvu ei jatku.

Kauko Kaarlela

Lisää valtion budjetista rahoitettavia virastoja ja virkamiehiä uusia lakeja ja sääntelyä. Ammattiliittojen tilit salaiseksi ja niille täyskielto ehdottaa mitään työllisyyden lisäämiseksi niiden tulee edistää työn ilon ja arvon poistamista. Toimikunta kehittämään veroja. Kaikille kansalaispalkka. Edistetään median kautta kaikkien SDP arvojen propakandaa. Näinhän se onnistuu. Historia osoittaa sen esim. kaikki tuomitsevat natsit mutta stalinismi on kùnniassa vaikka aatu sai 26 milj. vainaata ja isä aurinkoinen 36 milj.

Mauno Strandén

Montako työpaikkaa Antti rinne on tehnyt ja moniko on vasemmiston luomissa työpaikoissa? Antti rinteenkin työpaikat tekee hänen vastapelurinsa, jotka hän ilomielin ajaisi konkurssiin, hän haluaisi olla määräämässä, vastuita se jätkä ei ota muuta kuin tänne kaikki ja heti hänen lähipiirilleen!