Keskiviikko 26.6.2019

Huomio soten aikatauluongelmasta: ”Erityisesti kokoomukselle pelottava vaihtoehto”

Luotu: 
13.5.2018 10:57
Päivitetty: 
13.5.2018 18:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Hallitus pitää tiukasti kiinni tavoitteestaan, jonka mukaan maakuntavaalit pidetään 28.10.2018. Arkistokuvassa hallituspuolueiden puheenjohtajat Sampo Terho, Juha Sipilä ja Petteri Orpo.
|

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen arvioi, että jos perustuslakivaliokunta velvoittaa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen noudattamaan maakuntavaalien suhteen Euroopan neuvoston suosittamia aikarajoja vaalit eivät siirtyisi vain seuraavien eduskuntavaalien ajankohtaan, vaan vielä niitä myöhemmäksi. 

–Sipilän hallituksen kannalta ajatus siitä, että eduskunnan perustuslakivaliokunta velvoittaisi hallituksen vaaliaikataulun suhteen noudattamaan Euroopan neuvoston suosittamia aikarajoja on pelottava vaihtoehto, hän toteaa Puheenvuoron blogissaan.

Hallituksen tavoitteena on pitää maakuntavaalit 28.10.2018. Jos maakuntauudistus on hyväksytty heinäkuun alussa, jää vaaleihin valmistautumiseen aikaa vain neljä kuukautta, eli poikkeuksellisen lyhyt. Euroopan neuvoston alaisena toimivan ns. Venetsian komission suosituksen mukaan vaalit tulisi järjestää aikaisintaan vuosi sen jälkeen, kun vaaleja koskeva lainsäädäntö on hyväksytty. 

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen on aikaisemmin asettanut eduskunnan sote-äänestyksen ehdottomaksi takarajaksi aikaisemmin heinäkuun alun, jotta maakuntavaalit voidaan järjestää jo lokakuussa. Toukokuun alussa hän kuitenkin kommentoi Lännen Medialle, että asia ei ole niin päivän päälle ja vaalien järjestämiseen tarvitaan nyt ”luova ratkaisu”.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettamaan sote-uudistuksen valmistelun ja toimeenpanon tuen asiantuntijaryhmään kuuluva Lehtonen sanoo suoraan, että sote-uudistukselle toivottu aikataulu aiheuttaa myös ongelmia lainvalmistelulle sekä hallituksen esitysten käsittelylle eduskunnassa. 

–Sipilän hallitus on sote-esityksissään edustanut linjaa, jonka mukaan ei ole niin väliä, vaikka esitykset ovat epäjohdonmukaisia eivätkä uudistuksen tavoitteet toteudu. Ministerit ilmoittavat osaltaan avoimesti julkisuuteen, että sote-lakeja on tarkoitus korjata myöhemmin. Tosin silloin unohtuu se, että nykyhallituksen mandaatti päättyy eduskuntavaaleihin eivätkä korjauksia välttämättä ole tekemässä nykyiset ministerit. Erityisesti kokoomukselle sote-lakien korjaaminen seuraavassa eduskunnassa on pelottava vaihtoehto, hän kommentoi. 

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen vastasi sunnuntai-iltana Lehtoselle kommentoimalla puolueiden välisiä valtasuhteita.

Lue tarkemmin: Kokoomuksesta tyrmäys sote-asiantuntijalle: ”Tarina kepun valta-aseman vahvistumisesta on huuhaata”

Lehtonen muistuttaa, että pääoppositiopuolueet kun ovat avoimesti ilmoittaneet, että ne muuttavat vaalit voittaessaan merkittävästi valinnanvapauslainsäädäntöä. 

–On jopa mahdollista, että seuraava eduskunta kumoaa valinnanvapauslainsäädännön, mutta jättää voimaan maakuntauudistuksen ainakin jossain muodostaan, hän ennakoi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi viimeksi lauantaina, että seuraava hallitus joutuu muuttamaan sote-mallia, jos se menee läpi Sipilän hallituksen esittämässä muodossa.

–Hallitus ajaa läpi tilaajan ja tuottajan erotteluun perustuvaa markkinamallia vastoin kansainvälisiä ja kotimaisia kokemuksia. Se on ongelmakohta, joka tekee tästä järjettömän kalliin ja epäoikeudenmukaisen. Tämä on se osa, jonka seuraava hallitus joutuu muuttamaan, Rinne sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Lehtosen mielestä juuri tästä syystä hallituspuolueet ovat pyrkineet toimeenpanemaan uudistusta jo ennen kuin lait on hyväksytty parlamentaarisessa menettelyssä. 

–Sote-lakien toimeenpano on lisäksi osoittautunut käytännössä vaikeaksi. Onkin hyvin todennäköistä, että jos eduskunta lait hyväksyy, niiden täytäntöönpanoaikataulu on huomattavasti hitaampi, kuin se aikataulu, mitä kokoomus olisi toivonut. Käytännössä hidas aikataulu mahdollistaisi seuraavalle hallitukselle valinnanvapauslainsäädännön perumisen keskeisiltä osiltaan, Lehtonen huomauttaa.

Valtiotieteiden tohtori Göran Djupsund esitti viikko sitten maakuntavaaleista luopumista.

Lue lisää:

Hallitukselta vahva sote-kannanotto: ”On vastuutonta esittää jatkamista nykyisellä mallilla”

Valtiotieteilijä ryöpyttää: ”Jokin korkeampi taho varjelkoon meitä tämän hallituksen luovilta ratkaisuilta”

Politiikan tutkija: Uskaltaako kokoomus oikeasti mennä tällaisella sote-mallilla eduskuntavaaleihin?”

Kiuru STT:lle: Sote-aikataulu pettää juhannuksen yli – Li Andersson: Vaalien siirtäminen välttämätöntä

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Lasse Lehtonen
Lasse Lehtonen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Uotinen

Sipilän hallitus on yleensäkin esityksissään edustanut linjaa, jonka mukaan millään ei ole niin väliä, esitykset ovat epäjohdonmukaisia eikä uudistuksista tule valmista. Koska valmistelu on ala-arvoista ministereiden on pakko myöntää julkisuuteen, että sote-lakeja täytyy korjata myöhemmin eli tehdä uudet lait. No, tyhjän saa pyytämättäkin.

Nita Hillner

Kokoomus tekee tyhmästi, mikäli ei kaada hallitusta. Valinnanvapaus ei tule kuitenkaan sellaisenaan toteutumaan, mutta uusi laaja hallinnonporras on todennäköinen. Kokoomuksen ja Keskustan lehmänkaupat ovat aiheuttamassa paljon pahaa!

Matti Kurki

Tämän hirvittävän käärmeen pyssyyn ajamisen taustalla on Esko Ahon kuuluisa reformi, joka jäi tuhnuksi, mutta jota nyt samoilla taustavoimilla ajetaan hinnalla millä hyvänsä. 18 maakuntaa on aivan järkyttävän suuri uudistus, kun ei nykyisessä systeemissä ole kuin hieman viilattavaa ja sillä pärjättäisiin. Miksi korjata toimivaa ja ehjää systeemiä.Sote on sellainen soppa ja mahdottomuus, että sille ei pärjää kuin Turun toriparkki. Kepu on kaikesta huolimatta auringonlaskun puolue ja tulevaisuus ei näytä kovin ruusuiselta. Jos maataloustuista luovuttaisiin, niin voisi Maalaisliitto panna lapun luukulle ja Sipilä voisi jatkaa valtion tuella "yritystoimintaansa" vai mitä se nyt onkaan. Tämä Kempeleen propellipää on jo kolmessa vuodessa saanut tämän maan niin sekaisin, että taas riittää paikattavaa seuraavalla hallituksella. SDP ja Sekoomus sorvaavat jo sopivia hattuja ja mukaan ei mahdu yhtään smurffia, vaikka sopivan kokoisia melooneja löytyisikin.

Markku Koivisto

Pari pientä kysymystä: Mitä lakeja mellä on otettu käyttöön tuon Venetsian suosituksen mukaan, vuoden päästä tai myöhemmin, kuin laki on eduskunnassa hyväksytty?

Onko meillä voimassa lakeja, joita ei ole korjattu, täydennetty tai muutettu miltään osin niiden alkuperäisen säätämisen jälkeen.
Saa niitä nimetäkin, jos sattuu tietämään.