Keskiviikko 24.7.2019

Antti Rinteen heitto lapsilisistä puhuttaa: ”Syntyvyyden näkökulmasta esitys ei ole viisas”

Luotu: 
13.5.2018 11:58
  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
    SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on väläyttänyt lapsilisien verolle panemista.
|

Lapsilisien verotuksesta on käynnissä vilkas keskustelu sosiaalisessa mediassa. Asian nosti lauantaina esiin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka Ylen Ykkösaamussa väläytti lapsilisien verolle panemista.

Rinteen mukaan osa perheistä pystyy säästämään lapsilisän pesämunaksi tulevaisuuteen, mutta sellaiseksi sitä ei ole tarkoitettu.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen muistuttaa Kelan tutkijoiden havainnosta, jonka mukaan lapsilisiä pitäisi korottaa reippaasti, jos ne laitettaisiin verolle.

Demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven mukaan olennaista on varmistaa, ettei eriarvoisuus tai lapsiköyhyys kasva.

–Tuohon voi totta kai vaikuttaa muutenkin kuin lapsilisällä ja sen tasolla. Verottamisella olisi mahdollista saada varsin iso potti, jonka voisi varmasti kohdistaa paremmin, hän tviittaa.

 

 

Demarinuoret ehdotti viime syksynä, että lapsilisiä pitäisi korottaa tuntuvasti ja samalla verottaa niitä perheen suurituloisimman jäsenen tulojen mukaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n työelämäasioista vastaava johtaja Ilkka Oksala arvioi, että syntyvyyden näkökulmasta esitys ”ei ole viisas”. 

–Lapsilisien tehtävä on kattaa lapsista aiheutuvia kustannuksia. Lisäksi niiden tehtävä on kaikilla tulotasoilla tasoittaa toimeentuloeroa lapsiperheiden ja muiden välillä Tuloista johtuvia eroja tasoitetaan muutoin esimerkiksi tuloveroilla, hän huomauttaa.

–Muuttamalla lapsilisät tulosidonnaiseksi luotte taas yhden kannustinloukun Eikö niitä pitänyt purkaa? Jos haluatte tasata tuloeroja, käyttäkää keinoja, jotka kohtelevat lapsiperheitä samalla tavalla kuin muita Ehkä minun tehtäväni ei ole kertoa mitä sellaiset keinot voisivat olla, hän jatkaa.

 

 

 

 

Työministeri Jari Lindströmin (sin.) erityisavustaja Juha Halttunen korostaa, että universaalilla lapsilisällä on oma arvonsa ja tehtävänsä.

–Mutta 1,4 miljardia on aika pirusti rahaa ja en nyt ole lainkaan varma että nykymallinen lapsilisä on sen rahan tehokkainta käyttöä esimerkiksi syntyvyyden näkökulmasta.

Halttusen mukaan lapsilisien verotus on teknisesti ”aika kinkkistä”.

–Pidän parempana ideana iskeä lapsilisät osaksi uutta sosiaaliturvamallia eräänlaiseksi lapsiköyhyystueksi.

Lue myös: Politiikan tutkija Antti Rinteen kommenteista: ”Tässä on kyllä menty kunnon loikka vasemmalle”

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Korpela

Eipä näitä kannustinloukkuja yksinhuoltajilla tainnutkaan olla vielä tarpeeksi...

Eivät demarit taida ymmärtää ollenkaan mitä ehdottelevat. On monia yksinhuoltajaperheitä, joissa on vain 1 ihminen elättämässä koko perheen. On myös monia 2 vanhemman perheitä, joissa vain toinen on töissä ja toinen elättää myös toisen aikuisen lasten lisäksi. Näihin perheisiin tälläinen lapsilisän verotus kohdistuisi kaikkein ankarimmin - ei siis niinkään suurituloisiin, vaan köyhiin perheisiin, jossa yhdellä vanhemmalla voi olla hyväkin tulotaso, joka jakautuu sitten kaikille.

Esa Aaltonen

Eikö nämä ongelmat ratkeaisi perheverotusmahdollisuudella? Paino yhdyssanan loppuosalla eli eri perhemuodoissa voisi valita verotetaanko perheen kokonaistulon summa jaettuna sen hankkijoiden määrällä vai kutakin erikseen? Mikä kannustaisi tehokkaammin perheen yhteiseen ja tasapuoliseen taloudenpitoon?

Markku Koivisto

Pääasia että päästään verottamaan, sehän on SDP:lle tärkeintä. Seurauksista viis.
Itse olen sitä mieltä, että lapsilisät pitäisi säätää tarveharkintaiseksi painottaen se vain tarvitseville.
Omat lapsemme ovat nyt vähän alle ja yli viisikymppisiä emmekä juuri keskituloisista silloin poikenneet, mutta lapsilisät olivat meille aivan tarpeettomia, tarpeeton tulonlisä.
Olen aivan varma, että nykyiseen melkein kaiken kattavaan tilastointiin perustuen sosiaaliviisaat kykenevät kyllä määrittämään järkevän rajan myös siten ettei "väliinputoajia" synny.
Niin niin, eriarvoistuminen, vedotkoot vastustajat siihen jos eivät muuta keksi.

Tuomas Sikander

Sosiaalitoimistolle sankoin joukoin hyökänneet hyvätuloiset ovat saaneet taseet sekaisin.
Henki on Laestadiuksen johdolla mennyt niin perin juurin itäeurooppalaiseksi että ne voitot pitää kiskoa vaikka haukkaamassa olevan nälkäisen suusta.
._.

Timo Malste

Ehkä ei verotusta kummiskaan, vaan poistetaan subjektiivinen oikeus lapsilisään siten että tietyn tulorajan jälkeen lapsilisän saanti loppuu (paitsi jos lapsia on 3 tai enemmän) se että jos on perhe voi tallettaa lapsilisät on merkki jo riittävistä ansio- ja/tai pääomatuloista. Toisaalta voitaisiin lapsilisän maksatusta jatkaa siihen saakka kunnes lapsi täyttää 18-v eli tulee täysi-ikäiseksi.
Kaikkein pienituloisimmat voisivat saada korotettua lapsilisää 10-15 vuotiaista koska silloin on kasvupyrähdyksen aika ja lapset kavavat nopeasti vaatteistaan ulos.

Airi Pulkkinen

Millähän periaatteella Rinne jaottelisi ihmiset lapsilisiä tarvitseviin tai ei. Akateemisen tutkinnon suorittanut nuori isä tai äiti jolla bruttopalkka on suurempi kuin vaikkapa ammatillisen koulutuksen käyneellä, voi olla niin että on pelkkiä velkoja; opintolainoja, asuntolainoja, autolainoja jne. Näin vaikka korkeampi bruttopalkka, taiteilee maksujensa kanssa kädestä suuhun. Lapsilisä voisi olla ensimmäisestä lapsesta korkein ja pienempi seuraavista ja lopetetaan kokonaan 4 lapsen jälkeen. Siis maltillinen lisääntyminen ja vastuu elannosta myös vaikkapa Afrikasta tulleille.

Anssi Laakso

Rinne ei ymmärrä yhtään mitä hän ehdottaa. Mikä on perhe nykyään ja kuka on minkäkin perheen hyvätuloisin. Perheissä on sinun ja minun lapsia ja yhteisiäkin. Eikä perhe välttämättä ole pysyvä. tulee taas uusia perheitä kesken vuoden. Miten verottaja näissä pysyisi perässä. Aikamoinen byrokratia ja lisää virkamiehiä sitä selvittämään.

Anssi Laakso

Rinne ei ymmärrä yhtään mitä hän ehdottaa. Mikä on perhe nykyään ja kuka on minkäkin perheen hyvätuloisin. Perheissä on sinun ja minun lapsia ja yhteisiäkin. Eikä perhe välttämättä ole pysyvä. tulee taas uusia perheitä kesken vuoden. Miten verottaja näissä pysyisi perässä. Aikamoinen byrokratia ja lisää virkamiehiä sitä selvittämään.