Maanantai 15.7.2019

Professori: Laura Huhtasaaren ”gradun ja tutkinnon voisi hylätä”

Luotu: 
14.5.2018 09:26
Päivitetty: 
15.5.2018 08:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    "Gradua tehdessäni en varmasti ole toiminut vilpillisillä tarkoitusperillä. Olen pyrkinyt toimimaan silloisten saamieni viittausohjeiden mukaisesti", Huhtasaari kommentoi viikonloppuna uusia plagiointisyytöksiä.
|

Tampereen teknillisen yliopiston professori Jukka Konttinen kommentoi henkilökohtaisessa blogissaan perussuomalaisten kansanedustajan Laura Huhtasaaren graduun liittyviä plagiointisyytöksiä. Konttinen arvioi, että tuoreiden julkisten tietojen perusteella Huhtasaaren opinnäytetyön plagiointi on niin vakavaa, että gradun voisi hylätä, jos tiedot osoittautuvat paikkansapitäviksi.

Konttisen mukaan myös Jyväskylän yliopiston tarkastusprosessia voi kritisoida, koska se näyttää toimineen puutteellisesti sekä alun perin että uusintatarkastuksessa, joka Huhtasaaren graduun liittyvien epäilyjen vuoksi tehtiin. Tarkastuksen mukaan gradu sisälsi noin 10 prosenttia plagioitua sisältöä, kun Ylen selvityksen mukaan Huhtasaaren työstä peräti 30 prosenttia on kopioitu yhdestä lähteestä.

Konttinen huomauttaa, että tarkastusprosessi ei ole eikä voi olla aukoton. Ylen löytämä gradu, jota Huhtasaaren epäillään plagioineen kaikkein eniten, ei ilmeisesti ole ollut yliopiston tarkastajien tiedossa alun perin eikä nyt jälkikäteen.

– Tarkastajan on toki suotavaa tuntea alalla tehdyt muut tutkimukset ja arvioida työn arvoa myös niiden pohjalta, mutta täydellisyyteen ei inhimillisillä kyvyillä pysty kukaan. Vielä kun tilanne oli 2000-luvun alku, jolloin gradut olivat eri opinahjojen kirjastoissa, niin tarkastaja tuskin ulkoa kaikkia töitä muistaa, varsinkaan niiden sanamuotoja ja järjestyksiä. Nythän samanlaisuuksia sisältävä gradu löytyi ilmeisesti YLE:n toimittajan erityisen etsinnän tuloksena, Konttinen kirjoittaa.

– Sama koskee Jyväskylän yliopistossa tehtyä edellistä uudelleentarkastusprosessia (tulos noin 10 % plagioitua). En usko, että siinäkään oli haalittu kaikkia mahdollisia vastaavia graduja tausta-aineistoksi ja syynätty niistä tekstien samanlaisuuksia. Oli tutkittu ja vertailtu ne aineistot, mistä samanlaisuuksia oli jo löydetty.

Nykyisin plagioinnin selvittämiseen käytetään Turnitin-nimistä ohjelmaa, jota ei 2000-luvun alussa ollut käytössä.

Konttinen tekee blogissaan johtopäätöksen julkisista tiedoista.

– Huolimatta olosuhteiden erilaisuudesta ja mikäli esitetyt uudet väitteet pitävät paikkansa, niiden perusteilla Huhtasaaren gradun ja tätä myötä tutkinnon voisi hylätä. Hänen omat selityksensä eivät muuta faktoja miksikään, professori kirjoittaa.

”Hänen omat selityksensä eivät muuta faktoja miksikään”

– Mutta itse en toki tuomari asiassa voi olla samoin kuin ei asiaa pyörittävä someyleisö tai mediakaan. Vaan käsiteltäköön asia juridisesti oikein, jos näin koetaan tarpeelliseksi.

Hyväksytyn gradun saati tutkinnon hylkääminen jälkikäteen on Suomessa hyvin harvinaista, vaikka yksittäisiä ennakkotapauksia löytyy. Huhtasaaren tapauksessa hylkäämistä pidetään erityisen epätodennäköisenä siksi, että gradun hyväksymisestä on yli viisi vuotta, joka on hallintolainkäyttölain määrittämä määräaika hyväksymispäätöksen perumiselle. Tämän jälkeen gradun hylkäämiseen tarvittaisiin erityisen painava syy.

Jyväskylän yliopisto on ilmoittanut perehtyvänsä Ylen esiin nostamiin uusiin plagiointiepäilyihin ja aloittavansa todennäköisesti uuden selvityksen Huhtasaaren gradusta.

Koko Jukka Konttisen blogin voit lukea Puheenvuorosta tämän linkin takaa. Huhtasaari on itse vastannut blogissaan syytöksiin, joita hän pitää henkilöönsä kohdistuvana mustamaalauksena.

LUE MYÖS:

Plagiointitutkija: ”Huhtasaaren teksti ei ole millään tapaa poikkeava”

Laura Huhtasaaren gradu tutkitaan uudelleen ”hyvin todennäköisesti”

Laura Huhtasaari suoraan kysymykseen: ”Kun pitäisi muistaa 15 vuotta sitten tapahtuneita asioita pilkuntarkasti”

SK: Laura Huhtasaari vastaa uusiin syytöksiin: ”Pyrin noudattamaan ohjeita joita silloin annettiin”

Yle: Laura Huhtasaaren gradusta paljastui rajusti lisää plagiointia

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Auer

Professori Konttisen toivoma tutkinnon hylkääminen Perussuomalaiselta Huhtasaarelta saattaisi olla pieni katastrofi Suomalaiselle työelämälle, sillä plagiointitutkija Erja Moore on sanonut Suomessa työskentelevän eri ammateissa tuhansia vastaavan laisia väärennettyjä tutkintoja.

Huhtasaaren plagiointi (olkoonkin 10% tai 30%) on kevyttä esimerkiksi jo edesmenneen professori Carl Öhmannin (rkp) totaalisiin valetutkintoihin tai kokoomuksen kansanedustaja Jari Vilenin (yli 50% plagiointia) pro graduun. Molemmat pääsivät piinasta ilman sanktioita hyväveliverkoston avulla.

Matti Karvonen

Plagiointia tai huolimatonta viittailua, mutta yhtä kaikki: Jos kelvottomia töitä pääsee läpi tarkastusprosessista, niin täytyy avata sitten aihe laajemminkin. Muutoin kysessä on poliittinen ajojahti, joka ei kuulu mihinkään järkevään hallintomuotoon. Myös tarkastaja ja työn ohjaaja joutaa nostaa esiin tässä, sillä myös heillä on vastuunsa.

Timo Virtanen

Höpö, höpö. Mikäs ajojahti se on, jos käryää kopioinnista ? Raskauttavaksi asian tekee se, ettei Huhtasaari ole maininnut/viitannut lainkaan alkuperäisaineistoon. Viittauksethan pitää aina olla gradussa mainittu. Tarkoituksellista harhauttamista ? Myös yliopisto joutuu outoon valoon tässä asiassa. Hylkäyspäätös minusta olisi varsin aiheellinen. Onkohan sieltä lunastettu "maisterin papereita" paljonkin kyseenalaisin keinoin ? Marttyyriksi heittäytyminen vaan pahentaa asiaa.

Martti Immonen

Nyt puhutaan yhden ihmisen gradusta, vain yhden. Olisiko syytä laajemminkin selvittää, mitä noihin vanhoihin graduihin on plagioitu, sillä tämä tuskin lienee ainoa tapaus !
Jos systeemi on ollut kuten blogisti kirjoittaa, on porsaanreikiä varmasti käytetty paljon hyväksi. Kyllä tämä mielestäni haiskahtaa ajojahdilta, joka ei YLE:n tapauksessa ole uutta. Koska YLELLÄ näyttää olevan resursseja penkoa vanhoja graduja ja verrata niitä arkistossa oleviin, olisi hyvä tehdä laajempi selvitys aloittaen politiikkojen tekemistä graduista, poliisilla ei ole resursseja moiseen !

Ralf Karlsson

Yle penkoo koska oli syytä penkoa kun Huhtasaaren gradu oli jo paljastunut osittain plagioiduksi. Kukaan ei estä sinua tutkimasta graduja ja verrata niitä saman aihepiiriin graduihin ja tuoda löytämäsi epäilyt juli jolloin joku Yle tai lehdistö alkaa penkomaan. pääsääntöisesti graduntekijöitä pidetään rehellisinä niin kauan kuin toisin todistetaan. Rintala voisi lukea Ylen jutun: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/05/09/ylen-selvitys-paljastaa-laura-h... kun hän nyt on onnistunut välttämään sitä. Klikkaa niitä sinisiä kuvia suurentaaksesi sitä niin näet että Huhtasaari on kopioinut jopa kirjoitusvirheet kuten vaikkapa suomi pienellä kirjaimella ja nimessä Skutnabb esiintyvä tupla t eli Skuttnabb. Tuskin sattumanvaraisia virheitä kumpikaan.

Erkki Laitinen

Ajojahti sanan varsinaisesa merkityksessä. Ei Yleä tunnu laisinkaan huolettavan muut gradut ja se, miten ne on saatu aikaan. Huhtasaari haluttu nostaa tikun nokkaan. Nämä Vileenit ja Kataiset ovat näköjään unohdettu, muista nyt puhumattakaan.

Matti Karnaattu

Löperöitä graduja löytyy yllinkyllin. Syy miksi Huhtasaari on siinä tikun nokassa johtuu siitä miten hän on omaa ajatteluaan tuonut julki ja se antanut syytä siihen, että tässä on nyt jotain pielessä. Ei tämä muuten kiinnostaisi yhtään ketään.

Enemmistö kansasta kykenee tieteelliseen ajatteluun riippumatta siitä onko tutkintoa vai ei.

Mauno Strandén

Käteinen pääsi pääministeriksi ja huijasi koko kansaa ei se yleä huolettanut? Wigipedian mukaan käteisen matikka numero oli aliarvoinen, ja jäljistä sen huomaa, miljarditappiot oli käteisestä hyvää bisnestä, jota ei yle ole halunnut analysoida? Nyt hän kerää lisää maksettavaa eu:ssa eikä yle tutki, eli onko yle valehtelijoiden klubi?

Heikki Tala

Kyllähän näitä jälkikäteen hylättäviä opinnäytetöitä riittäisi: https://sananvapauteen.fi/artikkeli/436

Tässä pari esimerkkiä:

Jari Pekka Olavi Vilén kokoomuslainen poliitikko ja diplomaatti, toiminut kansanedustajana ja ministerinä ja suurlähettiläs Unkarissa. Puolassa 2012–14 toimi Varsovan suurlähetystön päällikkönä. 2014 EU:n suurlähettilääksi.
2002 Oulun yliopiston selvitysryhmä totesi Vilénin pro gradun olevan laajalti suoraa lainausta aiemmista teoksista ilman asianmukaisia lähdeviitteitä. 1989 hyväksytyn gradun tekstiosuuden 45 sivusta noin puolet on plagioitu.
Carl Hugo Öhman on suomenruotsalainen teatterinjohtaja. Öhman oli Helsingin Ruotsalaisen teatterin johtaja 1963−1982. Finlandia-talon johtajana vuoteen 1988 ja Tampere-talon johtajana. 1995 ruotsalainen kirjallisuustutkija Björn Meidal käsitteli Öhmanin vuonna kirjaa August Strindberg and the Origin of the Scenic Expressionism. Öhman väitti Michiganin yliopistossa 1961 julkaisseensa tohtorinväitöskirjan. Meidal löysi kirjasta puutteita eikä väitöskirjaa löytynyt, ei myöskään lähteinä mainittuja Strindbergin kirjeitä ja muistiinpanoja. Lisäksi se sisälsi tekaistuja haastatteluja. Michiganin yliopisto tuntenut Öhmania eikä väitöskirjaa löytynyt Yhdysvalloista. Öhman ilmoitti, ettei hän ole filosofian tohtori ”käsitteen suomalaisessa mielessä” vaan hän on saanut tohtoridiplomin yksityisestä amerikkalaisesta Putnay & Roberts Foundation -säätiöstä pidettyään luentosarjan Ann Arborissa vuonna 1961. Tuonnimistä säätiötä ja sen myöntämää tohtorindiplomia ei kuitenkaan löytynyt. Öhmanin mukaan diplomi oli hävinnyt muutossa, mutta hän kertoi löytäneensä kadoksissa olleet Strindbergin kirjeet talonsa ullakolta tyttärensä lelulaatikosta Barbie-nuken patjan alta.

Ralf Karlsson

Ei se ihan toimi noin. Ei valelääkärikään saanut jatkaa toimintaansa kun selvisi ettei hänellä ollut pätevyyttä tutkinnon muodossa. Jos Huhtasaari ei ole tehnyt tutkintonsa itse vaan plagioinut sen toisten tutkinnoista ei häntäkään voida pitää pätevänä.

Tapio Meriluoto

Nyt kannattaa muistaa, että meillähän ei ole mitään näyttöä mistään "30 prosentin plagioinnista", vaan koko homma lepää ainoastaan Ylen toimittajan lausunnon varassa.

Eikä tämän lausunnon uskottavuutta ainakaan lisää se, että kyseinen toimittaja ja hänen työnantajansa eivät ole suostuneet esittämään minkäänlaisia todisteita väitteidensä tueksi.

Kaikki nojaa siis pelkästään yhden ihmisen väitteeseen, jota millään tavoin ei ole todistettu.

Tapio Meriluoto
Vastaus kommenttiin #24

Vaan kun tässä ei näytä olevan aineksia edes sille "perustellulle väitteellekään".

Nuo linkissä esitetyt muutamat kohdat ovat lähinnä vanhan kohun toistoa, eikä tuosta aineksesta saa mitenkään kasaan sitä mainittua 30 prosentin laajuista osuutta. Nämä uudet väitteet siis lepäävät edelleenkin ihan tyhjän päällä.

Sopivasti nämä kohun lietsojat myös "unohtavat" sen, että olennaisena taustatekijänä tässä koko asiassa on Jyväskylän yliopiston aikoinaan opiskelijoilleen antama puutteellinen ohjeistus siitä, miten lähteet tulee merkitä - etenkin nk. toisen käden lähteitä käytettäessä. Nyttemminhän tilanne on tältä osin jo parantunut, mutta on aika nurinkurista ruveta jälkikäteen edellyttämään, että opinnäytteen laatijan olisi vuonna 2003 pitänyt ymmärtää käyttää vuonna 2018 voimassa olevia standardeja - kun kerran laitoksen opettajatkaan eivät tuossa vaiheessa ymmärtäneet tällaista vaatia.

Oikeusvaltiossahan ei yleensä ole tapana soveltaa taannehtivaa lainsäädäntöä.

Matti Karnaattu

Mielestäni tämä pitäisi voida korjata. Kun on työ- ja elämänkokemusta takana, uuden gradun vääntää kuukaudessa tyhjästä.

Mutta jos tekee samasta aiheesta ja käyttää aiempaa työtä pohjana, lainaukset deletoituna ja tuo sen oman satsauksensa, prosessoininsa ja havaintonsa siihen, tuon pitäisi olla triviaalia.

Voisi sitten homman taputella kuntoon sen gradun tekijän osalta ja siirtää huomion muualle.

Antero Koski

Se toimii juuri noin. On aivan eri asia toimia ostetulla todistuksella alalla missä voi tehdä hengen vaarallisia päätöksiä.
Sen takia on koulutuskin erilaista eri aloilla.
Tietääkseni ei Huhtasaari edes toimi opettajan virassa kuten annat viesteissäsi ymmärtää.
Eikö se gradun tonkiminen ole silloin turhaa?
On myös täysin oikeutettua antaa tässä ”keississä” palautetta verovaroin ylläpidettävän laitoksen tuotteesta sekä mitä siellä palkan eteen tehdään.
Kovasti toitotetut jsn jäsenyydet tuntuvat olevan lähinnä hukkakauraa.
Tämä Huhtasaaren tapaus on kuin suoraa plagiointia MV-lehdestä.
Ihmetellä myös voi miksi ei muitakin vihjattuja asioita tutkita? Niinistön tutkinto sekä todistus, Haaviston professuurit ( joista kirjoitukset pysähtyivät kuin seinään Haaviston ilmoittaessa ettei kestä sitä rumpaa ), Biaudetin virka kelpoisuudet ja mitä kaikkea niitä onkaan.
Tässä on media mennyt Huhtasaaren onneksi jo liian pitkälle ja tämä kääntyy itseään vastaan.
Suomessa löytyy kyllä suoraselkäisyyttä ja kansalaiset kyllä ymmärtävät milloin on kyse uutisesta ja milloin ajojahdista.
Asiaan liittyy myös varmasti median arvostelu PS:n puolelta ja mitä siellä ei suvaita. Suvaitsevaisuus onkin sangen rajoitettua nykyään.
Jopa erittäin suppeaa kun tarkemmin ajattelee.

Tero Mustalahti

Itse asiassa juuri päin vastoin. Tieteellinen vilppi ei ole rikos eikä laitonta sinänsä, mutta toisaalta se ei vanhene koskaan. Kaikkia vanhoja tutkielmia ei kuitenkaan kukaan ehdi tutkimaan. Onko kyse siis ajojahdista? Vai saiko YLE:n toimittaja ehkä vinkin, ettei 10 % ole lopullinen totuus plagioinnin määrästä?

Veijo Murtomäki

Vaikka plagiointi on anteeksiantamatonta ja Huhtasaaren tapauksessa jopa "syntistä", kyllä se on ohjaaja ja yliopiston yksikkö, joka tässä kantaa päävastuun. Kun se on hyväksynyt, turha siinä on takakäteen jurputtaa.

Kokonaan eri asia on tekaistu tutkinto, kuten Finlandia-talon ex-johtaja Öhmanin tapauksessa. Toisaalta epäilen, että monen poliitikon eri tasoisissa opinnäytetöissä voi olla tapahtunut tollainen "antaa nyt mennä" -hyväksyntä.

Entäs nuo ulkomaan tohtorit? Olisin hyvin kiinnostunut tietämään, mikä on Stubbin taso tieteen teossa, kun eduskunnassa hän valehteli niin lahjakkaasti. Ettei vain Stubukan tohtoraatti tai väitöskirja olisi samaa höttöä?

Juhani Kleemola

Olisi kivaa, mikäli väitteiden tueksi olisi muutakin faktaa kuin vilkas mielikuvitus. Stubb on väitellyt tohtoriksi London School of Economicsista, mikä on yksi maailman huippuyliopistoista. Tästä yliopistosta on tullut useita nobelisteja. Vain typerys väittää ilman todisteita, että tämän yliopiston väitökset perustuu valheisiin.

Jaakko Arra

Huippuyliopisto jossa opetusta tarjoilevat maankuulut luennoitsijat kuten Milton Friedmann ja Gaddafi, Stubidosta kyllä näkee minkälainen on opetuksen taso kun ei näe 10% ja 90% välillä mitään eroa. Tässä se nyt koettaa jotain selitellä, mutta kyllä mä luulen, että Stubb ei ihan rehellisesti vaan tajunnut.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001043661.html
https://en.wikipedia.org/wiki/London_School_of_Economics

Heikki Rosti

Yle onkin konkurssifirma. Ja konkurssifirma kertoo kaikenlaista pääasiassa vain siksi ,että lopputörmäyksessä selviäisi mahdollisimman vähällä vauriolla.Palaan aiheeseen v.2021 kesällä.Leppoisaa kesää meidän tohtoriasiantuntijoillemme.

Matti Hytölä

Haiskahtaa... YLEltä niin läpinäkyvää toimintaa että suurin osa kansasta antaa YLEn. Kaikkien veronmaksajien rahoilla kustannetun laitoksen tulisi olla poliittisesti tasapuolinen mutta vielä mitä! Eipä näitä ajojahteja ole juuri vasemmistopoliitikkoihin suunnattu eikä Tiitisen listakaan YLEä kiinnosta mutta gradu jossa on puutteelliset lähdeviitteet!

Olavi Kanervisto

"Nythän samanlaisuuksia sisältävä gradu löytyi ilmeisesti YLE:n toimittajan erityisen etsinnän tuloksena", kerrotaan uutisessa. Kun Yleisradiomme on juridisesti yhtä riippumaton kuin Saksan radio oli kansanvalistusministeri Göbbelsin aikaan lienee syytä kysyä, tutkivatko tutkivat journalistimme verorahoillamme tasapuolisesti kaikkien puolueiden kansanedustajien opinnäytetöitä, vai keskitytäänkö vain tiettyihin, ja millä perusteilla.

Vapaasana Kaikille

Mitä ei nämä "luotettavat valtamediat" tekisi, jotta saataisiin ihmisten alitajuntaan se viesti mikä sopii Ylelle, Hesarille ym. kaikkia kriittistä sanaa kertovia ihmisiä vastaan. Nykyään on paljon ohjelmia, joissa keskitytään vain torjumaan ihmisten "vääriä mielipiteitä". Yle ym. tekee nykyään sellaisia "asiaohjelmia" joissa tarkoin valikoidut henkilöt keskustelee keskenään kuinka vääriä ihmisten mielipiteet ja asenteet ovat. Pohditaan ja keksitään kokoajan rankempia toimia rangaista ihmisiä joilla nyt vain on väärät mielipiteet valtaeliitin ja valtamedian mielestä. Kumpa ihmiset tietäisivät, että nämä kansanvaellukset on tahallaan järjestetty mm. suurten bisnesmahdollisuuksien vuoksi. Monia muita motiiveja myös on joita kansalta salataan,joita käytetään häikäilemättä tiettyjen ryhmien ja eturyhmien hyötymielessä. Monen silmät aukenisivat jos he näkisivät mitä muun muassa Rockefeller ovat puhuneet jo 90 luvulla heille suurina mahdollisuuksina hallita kokonaisia valtioita ja maanosia, kun valtiot joutuvat ottamaan miljardeja ja miljardeja pystyäkseen hoitamaan nykyiset ja tulevat kansanvaellukset ja rahoittaakseen heidän palvelut. Näin on isojen keskuspankkien ym. etupiirien hyvä alistaa maat kiristyksen alle. Koskee se sitten lainsäädäntöä ym. mitä nyt vielä itsenäistä on jäljellä. En uskalla laittaa tiettyjä videoita missä suoraan sanotaan raharikkaiden suista mitä muuta tarkoitusperää tällä kansanvaelluksella on alkuperäisväestölle. Tiedä mitä siitä sitten seuraisi...Tässä lyhyt selitys, miksi valtamediat ym. on valjastettu tämän ainoan oikean totuuden alle sitä julistamaan!

Hannu Korpilampi

Enää ei puutukaan kuin todisteet, joita Yle ei suostu jostain syystä näyttämään.

Lieneekö samanlainen juttu kuin se taannoinen Forssan konflikti, jossa Yle haastatteli tapahtuneesta vain turvapaikanhakijoita (ei edes poliiseja!) ja raportoi heidän lausuntonsa kyseenalaistamattomana totuutena.

Lähinnä ottaa päähän etten voi lopettaa Ylen rahallista tukemista, vaan valtio pakottaa minut vankilan uhalla tukemaan itseäni vastaan suuntautuvaa poliittista propagandaa.

Jarkko Mynttinen

Mites on työn ohjaajan ja tarkastaja professorien virka-/ valvontavastuun laita? Heidänhän olisi kuulunut valvoa, että plagiointi ei mene sallitun yli, ilmeisesti vastuu on sitten siirretty opiskelijalle yksin, vain miten se menee?. Jos gradu on jo kerran hyväksytty, niin eipä luulisi olevan nokan koputtamista, ja kysyä asiasta päätöksen tehneiltä virkamiehiltä.

Johan Lapje

Suomessa syynätään vaan papereita eikä mitä henkilö osaa tehdä. Hienosti olen menestynyt inssi tutkinnolla rapakon takana eikä papereita ole syynätty vaan on kutsuttu työhön. Velipoika jolla on koneteknikko tutkinto Suomesta tekee tupla rahat mitä lääkärit Suomessa. Poika ei koskaan ehtinyt työ kiireiltä lopettaa yliopisto tutkintoa ja tienaa yli puoli miljoonaa vuodessa.