Maanantai 21.1.2019

Laura Huhtasaaren gradu tutkitaan uudelleen ”hyvin todennäköisesti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.5.2018 11:35
  • Kuva: Alma Talent arkisto
    Kuva
    Laura Huhtasaaren graduun liittyvät plagiointiväitteet on tutkittu jo kertaalleen. Silloin paljastui, että noin 10 prosenttia oli suoria lainauksia ilman lähdettä.
|

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren tekemään opinnäytetyöhön liittyvät plagiointiepäilyt selvitetään todennäköisesti uudelleen Jyväskylän yliopistossa.

Jyväskylän yliopisto on saanut tänä aamuna haltuunsa Tiina Simpasen pro gradu -tutkielman, josta Huhtasaaren epäillään kopioineen suuria määriä tekstiä omaansa.

Yliopiston eettisten asioiden erityisasiantuntija käy läpi tapausta parhaillaan, ja päätös esiselvityksen virallisesta käynnistämisestä saataneen alkuviikosta.

– Erityisasiantuntija tekee alustavaa vertailua Laura Huhtasaaren graduun, sitten meillä tehdään päätös siitä, käynnistetäänkö esiselvitys vai ei. Hyvin todennäköiseltähän se näyttää, mutta tietenkin meidän pitää ensin varmistua siitä, että tehty esiselvityspyyntö ei ole ihan perusteeton, Jyväskylän yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen sanoo Uudelle Suomelle.

Molemmat gradut ovat paperiversioina, eli niitä ei voi ajaa yliopistossa käytössä olevan Urkund-ohjelman läpi. Huhtasaaren gradu on vuodelta 2003 ja Simpasen gradu on tehty pari vuotta aiemmin.

On mahdollista, että Urkund kuitenkin tulee vertailussa jatkossa käytettäväksi, mutta se edellyttää siis sitä, että gradut olisivat sähköisessä muodossa.

Huhtasaaren graduun liittyvät plagiointiväitteet on tutkittu jo kertaalleen, jolloin paljastui, että noin 10 prosenttia oli suoria lainauksia ilman lähdettä. Ylen uusien tietojen mukaan tällaisen materiaalin määrä olisi 30 prosenttia.

Jyväskylän yliopiston aikaisemmassa selvityksessä tarkastelun kohteena ei vielä ollut Simpasen opinnäytetyö, johon Huhtasaaren gradua nyt siis verrataan. Ylen mukaan juuri Simpasen työ on ollut Huhtasaaren ”plagioinnin päälähde”.

LUE MYÖS:

Professori: Laura Huhtasaaren ”gradun ja tutkinnon voisi hylätä”

Laura Huhtasaari suoraan kysymykseen: ”Kun pitäisi muistaa 15 vuotta sitten tapahtuneita asioita pilkuntarkasti”

SK: Laura Huhtasaari vastaa uusiin syytöksiin: ”Pyrin noudattamaan ohjeita joita silloin annettiin”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Kuinka moneen kertaan Lauran työt pitää tutkia, jotta hänet saataisiin halventtua.
Kolamaskerta on jo mensossa ja varmaan jatkoa seuraa. Ilmeisesti maan tutkituin gradu.
Ei ole persuilla helppoa etenkään, jos vastustaa Pakkoruotsia.
Mutta tästäkin huomaa, että Pakko-Ruotsi tulee ehdottomasti poistaa vai pitäisikö varmuudeksi poistaa kaikki Ruotsi ?

Pertti Ikonen

Kun olen tutkiskellut entisten ja nykyisten poliitikoiden vaiheita nuoruudesta vanhuuteen, niin hyvin usein he ovat olleet opiskelemassa yhtä aikaa kun osallistuvat joko kunnalliseen- tai valtiolliseen politiikkaan. Tuosta teen sen johtopäätöksen, että ei opiskelijalla ja poliitikolla ole aikaa eikä mielenkiintoa suorittaa opintojaan loppuun täydellä intensiteellä. Näin saattaa herätä ajatus, että josko oikaisisi loppuopinnoissa - kukin sitten omalla tavallaan.

Antti Kasvio

Vertailukohdaksi voidaan ottaa Saksan puolustusministeri Karl-Theodor zu Guttenberg, joka joutui eroamaan vuonna 2011 hänen väitöskirjansa osoittauduttua osittain plagioiduksi. Samalla yliopisto voi häneltä tohtorintutkinnon jälkikäteen.

Saman kohtalon koki pari vuotta myöhemmin opetusministerinä toiminut Annette Schavan, jolta meni niinikään sekä ministerin salkku että tohtorin tutkinto.

Poliitikot ovat siis aiemminkin hankkineet akateemisia meriittejä petollisin keinoin. Joissakin maissa siitä joutuu kantamaan vastuun, toisissa ei.

Kenneth Ainetdin

Mikä mies tämä Kasvio oikein on? Hän on jo erottamassa rivikansanedustaja Huhtasaarta ja vetää analogin saksalaiseen ministeriin. Ei Suomessa aseteta koulutuksellisia kelpoisuusehtoja kansanedustajille. Meillä on kansanedustajina lukuisia ihmisiä joilla on rikosrekisteri.

Jättäisit hyvä Antti Kasvio Lauran rauhaan. Nolaat vai itsesi näillä ulostuloilla.

Vapaasana Kaikille

Mitä ei nämä "luotettavat valtamediat" tekisi, jotta saataisiin ihmisten alitajuntaan se viesti mikä sopii Ylelle, Hesarille ym. kaikkia kriittistä sanaa kertovia ihmisiä vastaan. Nykyään on paljon ohjelmia, joissa keskitytään vain torjumaan ihmisten "vääriä mielipiteitä". Yle ym. tekee nykyään sellaisia "asiaohjelmia" joissa tarkoin valikoidut henkilöt keskustelee keskenään kuinka vääriä ihmisten mielipiteet ja asenteet ovat. Pohditaan ja keksitään kokoajan rankempia toimia rangaista ihmisiä joilla nyt vain on väärät mielipiteet valtaeliitin ja valtamedian mielestä. Kumpa ihmiset tietäisivät, että nämä kansanvaellukset on tahallaan järjestetty mm. suurten bisnesmahdollisuuksien vuoksi. Monia muita motiiveja myös on joita kansalta salataan,joita käytetään häikäilemättä tiettyjen ryhmien ja eturyhmien hyötymielessä. Monen silmät aukenisivat jos he näkisivät mitä muun muassa Rockefeller ovat puhuneet jo 90 luvulla heille suurina mahdollisuuksina hallita kokonaisia valtioita ja maanosia, kun valtiot joutuvat ottamaan miljardeja ja miljardeja pystyäkseen hoitamaan nykyiset ja tulevat kansanvaellukset ja rahoittaakseen heidän palvelut. Näin on isojen keskuspankkien ym. etupiirien hyvä alistaa maat kiristyksen alle. Koskee se sitten lainsäädäntöä ym. mitä nyt vielä itsenäistä on jäljellä. En uskalla laittaa tiettyjä videoita missä suoraan sanotaan raharikkaiden suista mitä muuta tarkoitusperää tällä kansanvaelluksella on alkuperäisväestölle. Tiedä mitä siitä sitten seuraisi...Tässä lyhyt selitys, miksi valtamediat ym. on valjastettu tämän ainoan oikean totuuden alle sitä julistamaan!

Petri Ollila

On liikkunut huhuja muistakin maakuntakorkeakoulujen opinnäytteiden tarkastuskäytännöistä, On surullista, jos nämä huhut pitävät paikkansa. Ja kysymyshän on pitkälti tarkastajien huolellisuudesta tai huolimattomuudesta. Kun on tarve saada mahdollisimman paljon opiskelijoita valmiiksi, tässä asiassa saattaa valvonta pettää.

Olen itse tarkastanut urallani yli 300 gradua, eikä tällaista ongelmaa ole koskaan tullut eteeni.