Keskiviikko 22.5.2019

Sdp kiristäisi ruuvia uudella verolla: ”Suomessa omistaminen kevyemmin verotettua”

Luotu: 
14.5.2018 14:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Timo Harakka (sd.) kertoo, että Sdp haluaisi verottaa omaisuutta tiukemmin ja työntekoa keveämmin sekä uudistaa arvonlisäveron.
|

Sdp:n keskiviikkona julkistettavassa vero-ohjelmassa esitetään linjauksia omaisuuden tiukemmasta verotuksesta, kertoo oppositiopuoluetta eduskunnan verojaostossa edustava Timo Harakka Uudelle Suomelle ennakolta. Lisäksi puolue uudistaisi merkittävästi arvonlisäverotusta.

– Suomessa verotetaan omistamista merkittävästi kevyemmin kuin EU:ssa, mutta työtä verotetaan kireämmin. Pieni askel tiukempaan omaisuuden verotukseen ja vastaavasti keveämpään työn verotukseen veisi meitä kohti EU:n keskiarvoa, Harakka sanoo Uudelle Suomelle.

Muun muassa Antti Rinne on jo aiemmin kertonut Sdp:n vero-ohjelman ehdottavan muun muassa viiden prosentin lähdeveroa, jolla saataisiin verolle etenkin ulkomaisten eläke- ja sijoitusrahastojen osingot. Rinne sanoi Uudelle Suomelle, että rahoittaisi vappupuheessaan lupaamansa eläkkeennostot lähdeverolla.

Harakka vahvistaa, että lähdevero sisältyy Sdp:n vero-ohjelmaan.

– Viisi prosenttia on esimerkkilaskelma, mutta käsittääkseni se on kohtalaisen realistinen, Harakka sanoo.

Sdp on esittänyt myös vaihtoehtobudjetissaan muun muassa ulkomailla rekisteröityjen yhteisöjen verovelvollisuuden laajentamista Suomessa. 

Vaikka Sdp haluaa lähdeverolla saavuttaa etenkin ulkomaiset yhteisöt, väistämättä lähdevero koskettaisi myös vastaavia suomalaisia yhteisöjä ja säätiöitä sekä ammattiyhdistyksiä. Harakka huomauttaa, että esimerkiksi suomalaisista eläkerahastoista ei ole ryöpsähtänyt täyslaidallista Sdp:tä kohtaan, vaikka lähdeveroasia on ollut julkisuudessa.

– Luku on suhteutettava. 25 prosentin veroetu olisi mallin esimerkin mukaan vain 20 prosenttiyksikön veroetu.

Harakan mukaan viiden prosentin lähdeverolla saataisiin kerättyä arviolta 250–500 miljoonaa euroa verotuloa.

Sdp:n vero-ohjelman ajatus tiivistyy Harakan mukaan tiiviisiin ja laajoihin veropohjiin sekä mataliin verokantoihin, ja tarkoituksena on tukkia verotuksessa olevia porsaanreikiä. Esimerkiksi Harakka nostaa tiettyjen sijoitustuotteiden erilaisen verotuskohtelun.

– Lobbarit ovat onnistuneet saamaan tietyille tuotteille veroetuja. Verotuksen pitäisi olla eri tuotteiden välillä neutraalia. Esimerkiksi kapitalisaatiosopimuksiin liittyvät vähennykset on poistettava, Harakka sanoo.

Negatiivinen palkkavero esillä

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että Sdp esittää Suomeen negatiivista palkkaveroa, joka kannustaisi pienituloisia sosiaalitukien varassa eläviä työntekoon. Harakka vahvistaa Uudelle Suomelle, että tämä työtulotueksi nimitetty malli on osa Sdp:n vero-ohjelmaa.

Mallissa verotukea maksettaisiin pienen palkan päälle. Sitä siis saisivat ne pienituloiset, jotka tekevät työtä.

Työtulotuki olisi työtulovähennykseen tehtävä laajennus, joka voitaisiin Harakan mukaan tarvittaessa säätää vaikka joka vuosi, kuten nykyäänkin.

– Ohjelma ei ota kantaa työtulotuen tavoiteltavaan suuruuteen, ja esitetyt luvut ovat esimerkkilaskelmia. Julkisen talouden kestävyys on aina huomioitava.

Harakan mukaan mallin esillä ollut, alimmillaan 41 miljoonan euron arvioitu kustannus on realistinen. Hän muistuttaa, se on valtion budjetista vain noin promillen luokkaa. Luku ei huomioi työllisyysvaikutuksia.

Sdp mullistaisi arvonlisäveron

Sdp tekee vero-ohjelmassaan myös periaatelinjauksen kestävän kehityksen arvonlisäverosta. Asiasta on aiemmin uutisoinut muun muassa Demokraatti

– Tuotannon ja kulutuksen verotus vaikuttaa käyttäytymiseen. Tuotantoa voidaan ohjata päästökaupalla ja -veroilla, kulutusta puolestaan alv-kannoilla ja valmisteveroilla.

Harakka sanoo, että Suomen eri tuotteille erilaiset alv-kannat ovat tilkkutäkki, eikä tiettyjen tuotteiden tai palveluiden erisuuruisille alv-kannoille ole kovin yhtenäisiä perusteita. Siksi Sdp ehdottaakin hänen mukaansa muun muassa haitta- ja valmisteverojen yhdistämistä ja veron suuruuden määräämistä kestävän kehityksen periaatteisiin perustuen. Erilaiset ympäristövaikutuksiin liittyvät verot, kuten muovivero, pitäisi Harakan mukaan yhtenäistää siten, että verotuksessa huomioidaan ilmastovaikutukset.

Harakka myöntää, että eri tuotteiden ja palvelujen ilmastovaikutuksiin perustuva arvonlisävero olisi monimutkainen toteuttaa, eikä Sdp Harakan mukaan esitäkään heti toteutettavia täsmätoimenpiteitä sellaisen luomiseksi. Harakan mukaan tärkeämpää on kuitenkin periaate ja se, että aiheesta saadaan synnytettyä keskustelua ja sitä kautta myös muutosta.

– Se on kehittämisen arvoinen asia, ja jos se omaksuttaisiin kansainvälisesti, tärkeä ajattelutavan muutos, Harakka sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Valtteri Aaltonen

"Sdp:n vero-ohjelman ajatus tiivistyy Harakan mukaan tiiviisiin ja laajoihin veropohjiin sekä mataliin verokantoihin, ja tarkoituksena on tukkia verotuksessa olevia porsaanreikiä."

Tässäpä se on asiallisesti pähkinänkuoressa. Jos saadaan kaikki maksamaan veroja samojen sääntöjen mukaan, niin verotuksen yleistä tasoa on vastaavasti mahdollista laskea.

Juhani Vinberg

jokainen asuntonsa omistava jouiuisi maksamaan vielä lisää veroja, kiinteistöveron päälle, mökistä samoin lisää veroa, metsäpalasesta samoin, eikö tuolle himoverotukselle ole mitään rajaa. pääministerikiimassaan demarit ja antti ranta lupaavat vaikka kuun taivaalta, mutta aikovat lunastaa lupauksensas verojen kiristämisellä. ei tule ääntä demärille tällä meiningillä, vasikka mitä galluppeja yritätätte teettää

Raimo Laine

SDP haluaa verottaa kaiken 110-prosentttisesti. Vain kaikkensa tuhlanneilla olisi negatiivinen palkkavero ehkä myös - 110 prosenttia. Tällaiseen ei Neuvostoliittokaan pystynyt.
Jopa Ruotsissa ei ole perintöveroa ja omaisuusveroa lainkaan eli vero voisi olla vaiikka -110 %.

Juhani Kleemola

Vuonna 2016:
"Etenkin ay-liikkeen vuokra-asumisyhtiö VVO:lta vuosien varrella saamat kymmenien miljoonien eurojen verovapaat osingot ovat nousseet toistuvasti otsikoihin.

...
Mitä mieltä olette ammattiyhdistysten verovapaista osingoista? Rinteeltä kysyttiin Ykkösaamusssa.

Rinteen mukaan asiassa on kyse isosta kokonaisuudesta.

– On kyse yleishyödylliseksi määritellystä toiminnasta. Kun tätä lähdetään miettimään kokonaisuudessaan, siihen kuuluu myös ammattiyhdistysliikkeen yleishyödyllisyys. Verovapauden peruste on yleishyödyllisyys.

Toimittaja kysyi Rinteen omaa kantaa asiaan.

– Minun mielestäni tämä nykyinen tilanne ei ole mitenkään erityisen vääristävä, Rinne vastasi."

Niin. AY-liike tienaa valtion tukemana kymmenien mijoonien verovapaat osingot. Lisäksi valtion tuella on hankittu miljardiomaisuus. SDP ei pidä tätä veroparatiisia ongelmana, vaan muiden rahat SDP ottaisi itselleen.

Antti Salonen

Demarit ovat olleet lähes jokaisessa itsenäisyyden ajan hallituksessa, useammin kuin mikään muu puolue ja aikaa on kyllä ollut viedä läpi omien arvojen mukaisia uudistuksia jo 100 vuotta. Olisiko ollut järkevää ajaa näitä jokapäiväisiä uudistusehdotuksia läpi silloin kuin olivat edellisessä hallituksessa tai joissakin niistä kymmenistä muissa, joissa ovat olleet.

Kauko Kaarlela

Ihmisillä tulee olla hallinnantunne omasta elämästä eikä tunne että on holhouksen alla.Suomen kokonaisveroaste ja sosiaaliturva on sillä tasolla että se ei tee hyvää. On turha selitellä syystä politiikkojen matematiikka ei toimi

Markku Koivisto

"lähdevero koskettaisi myös vastaavia suomalaisia yhteisöjä ja säätiöitä sekä ammattiyhdistyksiä."
Niinhän se Rinne sanoi, mutta jatkoi, että yhteisöjä, jota tämä vero kohtelisi kohtuuttomasti voitaisiin sitten tukea. Mikähän yhteisö mahtoi Rinteellä olla mielessä tuon sanoessaan, kun arvaa kuka sen kohtuuttomuuden määrittelee. Käyeväähän se on kun järkkää porsaanreiät heti etukäteen.
Nämä ulkomaiset yhteisöt olisi kätevintä määritellä heti "ulkomaisiksi agenteiksi" itämaiseen tapaan. Päästäisiin pikaisesti eroon heidän investoinneistaan Suomeen sekä niihin perustuvista kaiketi sitten haitallisista työllisyysvaikutuksista.
Alv-kantojen yhtenäistäminen sekä haitta- ja valmisteverojen liittäminen yhteen määrittäen veron suuruus kestävän kehityksen mukaisesti onkin sitten jo sellainen puuro, että ylittänee jo sotenkin vaikeaselkoisuuden tavallisen taniaisen mielessä. Mutta se lienee tarkoituskin.

Eero Pekonen

Eniten huolestuttaa toveri Harakan vihjaus, että työeläkerahastojen tuottoja voitaisiin ryhtyä verottamaan. No se sopii kyllä demarien linjaan; ensin Lipposen leikattu indeksi, sitten Urpilaisen raippavero ja nyt Harakan keksimä vero eläkerahastoille! Pääasia, että eläkkeitä ei koroteta ja eläkkeiden verotus pidetään kireänä. Näin palkitaan suomalaista työmiestä.

Tapio Mäkeläinen

Ihan uskomaton esitys. Miltä vuodelta nämä ajatukset ovat?
Negatiivinen tulovero? Pitäisikö ponnistella alimpien palkkojen nostamiseksi? Näillä tuilla yms rupeaa olemaan piiloitetun yritystuen leima.
Mä luulen , että SDP ampuu omaan jalkaansa sillä nuoret ovat avanneet ovet maailmaan ja eivät tällaista verotushelvettiä katso.

Matti Salonoja

Sosiaalidemokraateille tuntuu verottaminen olevan itseisarvo. Verottamisen syy tulee olla pelkästään yhteiskunnan palveluiden rahoittaminen, toimeentulon turvaaminen heikompiosaisille sekä haitallisen toiminnan ohjaaminen vähemmän haitalliseen suuntaan.

Kun pienempi tuloverotus tuottaisi valtion kassaan enemmän veroeuroja, Sosiaalidemokraatit haluavat siitä huolimatta pitää tuloverotason korkeammalla omista ideologisista syistään ilman järkiargumentteja.

Mark Andersson

Erittäin kummallista on se, että työllä ansaittua palkkaa verotetaan raskaammin kuin työtä tekemättä saatua tuloa.

Ja suuri, usein suurin osa korkeista palkkatuloista ei ole työllä ansaittua vaan pelivoiton kaltaista bonusta.

Siksi progressio niin palkka- kuin pääomatuloissa on oikein, vaikka nyt progressio iskee vain 8% koko verokannasta, ja kaikki muu on tasaveroa ja osin jopa regressiivistä, rikkaita hyödyttävää, köyhiä kyykyttävää.

Jos verotus olisi oikeudenmukaista, ei sosiaalitukien kanssa joutuisi köyhä nöyristelemään.

Sipilän hallituksen kaatumista odotellessa...

Heikki Rosti

Epäsymmetrisessä maailmassa kaikki on vähintäänkin kummallista ,kun katsoo maailmaa sammakkoperspektiivistä.Isäjumala on opettanut meitä karismaatikkoja muiden mukana katsomaan tätä maailmaa yläperspektiivistä ja mikään ei ole kummallista ,mutta just on time täysi symmetria vallitsee.

Kim Pihl

Taas raskaasti äärivasemmistolaista politiikkaa joka ei ole tältä vuosituhannelta ja jonka seurauksista vasemmistopuolueet eivät kantaisi vastuuta. Kuten ei tähänkään asti! Työllistäminen pysähtyisi kuin seinään, ulkomaiset investoinnit lähtisivät taas muualle!