Tiistai 21.5.2019

Kokoomusveteraani SDP:n ideasta: ”Muistissa alkoi tykyttää - Uutta tukea entisten päälle”

Luotu: 
14.5.2018 16:13
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Raimo Ilaskivi arvioi, ettei SDP:n esittämä negatiivinen palkkavero merkitse veronalennusta ainakaan kaikille.
|

Kokoomuksen konkaripoliitikko, ylipormestari Raimo Ilaskivi arvioi, ettei SDP:n esittämä negatiivinen palkkavero merkitse veronalennusta ainakaan kaikille. 

–Se merkitsee veronkorotusta niille, jotka yhteiskunnan hyvinvoinnista vastaavat, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että SDP esittää Suomeen negatiivista palkkaveroa, joka kannustaisi pienituloisia sosiaalitukien varassa eläviä työntekoon. 

Puoluetta eduskunnan verojaostossa edustava Timo Harakka vahvisti Uudelle Suomelle, että tämä työtulotueksi nimitetty malli on osa Sdp:n vero-ohjelmaa. Mallissa verotukea maksettaisiin pienen palkan päälle. Sitä siis saisivat ne pienituloiset, jotka tekevät työtä.

–Negatiivinen palkkavero. Kuulostaa ihan hyvältä, veroja kai alennetaan, kun pannaan miinusmerkki eteen. Negatiivinen. Mutta entisenä kansantaloustieteilijänä muistissa alkoi tykyttää. Ei ole uutta. Puoli vuosisataa sitten negatiivisesta tuloverosta kansainvälisillä areenoilla keskusteltiin, kirjoitin siitä itsekin artikkelin Kansantaloudelliseen aikakauskirjaan. Mutta ei keskustelu pitkään jatkunut, se laimeni ja lopahti sitten kokonaan. Teoria ja käytäntö kun osoittautuivat eri asioiksi, Ilaskivi kommentoi.

Hän huomauttaa, että vero on julkisen vallan perimä pakkomaksu sen budjetin rahoitustarvetta kattamaan. 

–Ei tämä demarien ehdotus sisällöltään entistä negatiivista tuloveroa muistuta. Tämän demariveron ideahan on - oleellisen poimien - siirtää pienipalkkaiselle alalle työllistyvälle valtion tukea niin, että työhön meno kannattaa. Tässä ei tietenkään mitään pahaa ole. Mutta ajan muotisana on tukiaisten karsiminen, subventioiden. Entä tämä demarien ehdotus: Uutta tukea entisten päälle, Ilaskivi luonnehtii.

Blogista syntyneessä keskustelussa toinen Puheenvuoron bloggaaja Juha Kuikka huomauttaa Ilaskiven olevan oikeassa, paitsi siinä tapauksessa, että negatiivisen tuloveron rasitus valtiontaloudelle on vähäisempi kuin työmarkkinatuen maksaminen kyseisille työllistetyille.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen luonnehtii SDP:n esitystä työtuloihin kohdistuvaksi verotueksi.

–Malli on siis lähempänä USA:n ja UK:n verotuksen kautta maksettavia matalapalkkatukia kuin perinteistä negatiivista tuloveroa, jota maksettaisiin myös niille joilla ei ole työtuloa, hän kommentoi Twitterissä.

Timo Harakan mukaan SDP:n työtulotuki olisi työtulovähennykseen tehtävä laajennus, joka voitaisiin tarvittaessa säätää vaikka joka vuosi, kuten nykyäänkin.

– Ohjelma ei ota kantaa työtulotuen tavoiteltavaan suuruuteen, ja esitetyt luvut ovat esimerkkilaskelmia. Julkisen talouden kestävyys on aina huomioitava, hän sanoo.

Harakan mukaan mallin esillä ollut, alimmillaan 41 miljoonan euron arvioitu kustannus on realistinen. Hän muistuttaa, se on valtion budjetista vain noin promillen luokkaa. Luku ei huomioi työllisyysvaikutuksia.

Lue myös: Sdp kiristäisi ruuvia uudella verolla: ”Suomessa omistaminen kevyemmin verotettua”

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit