Maanantai 22.7.2019

Plagiointitutkija: ”Huhtasaaren teksti ei ole millään tapaa poikkeava”

Luotu: 
14.5.2018 19:06
Päivitetty: 
15.5.2018 09:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Laura Huhtasaari.
|

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan, kansanedustaja Laura Huhtasaaren tekemään opinnäytetyöhön liittyvät plagiointiepäilyt eivät ole epätavallisia. Plagiointitutkija Erja Mooren mukaan plagointeja on paljon eikä niiden käsittelystä ei ole olemassa selkää linjausta.

Uusi Suomi kertoi maanantaina, että Jyväskylän yliopisto on saanut haltuunsa Tiina Simpasen pro gradu -tutkielman, josta Huhtasaaren epäillään kopioineen suuria määriä tekstiä omaan graduunsa. Jyväskylän yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen sanoi Uudelle Suomelle, että Huhtasaaren gradu tutkitaan uudelleen ”hyvin todennäköisesti”.

Lue lisää: Laura Huhtasaaren gradu tutkitaan uudelleen ”hyvin todennäköisesti”

– Plagiaatteja on opinnäytteissä oikeasti paljon, eikä Huhtasaaren teksti ole millään tapaa poikkeava, Moore kommentoi Uudelle Suomelle.

Hän sanoo, että plagiointien käsittelyt ovat ”hirvittävän sekavia”.

– Ei ole selkeää linjausta. Näitä käsitellään vähän miten milloinkin. Joskus laitetaan vain päälle leima, jossa lukee, että ”sisältää plagiointia.” Välillä on voitu todeta, ettei ole plagiointia, vaikka plagiointi olisi ihan selvää, Moore kertoo.

Myös Huhtasaaren graduun oli Mooren mukaan luvattu laittaa vastaavanlainen huomautus.

– Ei tuollaisilla leimoilla ole juuri merkitystä. Muutama päivä kohutaan, ja sitten asia unohtuu, hän toteaa.

Mooren mukaan plagiointia tapahtuu paljon. 

– Plagiointia löytyy sähköisesti julkaistuista opinnäytteistä ihan  älyttömästi. Se on karannut ihan käsistä. Yliopistoista sitä on vaikea selvittää, koska kaikkia graduja ei julkaista sähköisesti. YAMK-opinnäytetyöt  julkaistaan lähes kaikki. Tutkin niitä satunnaisotannalla vuonna 2012, ja ilmeni, että 12 prosenttia niistä sisälsi plagiointia, ja kolmasosa oli hyvin epäselviä lähdeviitteiltään.

Julkisuudessa on ollut muutamia tapauksia, joissa gradu on hylätty jälkikäteen.

– Ainoa tapaus, joka on käynyt oikeudessa, on Itä-Suomen yliopiston tapaus. Yliopisto perui itse tutkinnon, ja opiskelija valitti. Hallinto-oikeus sanoi, että yliopistolla ei ole oikeutta peruuttaa tutkintoa luottamuksensuojan takia, ja hallintolaki ei ilmeisesti anna oikeutta perua päätöstä. KHO:ssa tutkinto peruttiin hallintolainkäyttölain perusteella. Hallintolainkäyttölain mukaan ”Päätös voidaan purkaa, jos asiaan on tullut sellaista uutta selvitystä, joka olisi olennaisesti voinut vaikuttaa päätökseen, eikä hakijasta johdu, että uutta selvitystä ei ole aikanaan esitetty”, Moore kommentoi.

Hänen mukaansa KHO:n päätöksen perusteella näyttää, että hallintolaki ei anna perusteita perua tutkintoa, mutta hallintolainkäyttölaista löytyy kuitenkin kohta, jolla yksi maisterintutkinto on peruutettu. 

Lain mukaan ”Päätöksen purkua haetaan korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Korkeimmassa hallinto-oikeudessa vireillä olevan asian ratkaisemisen yhteydessä voidaan siihen liittyvä päätös purkaa ilman hakemusta tai esitystä. Purkua on haettava viiden vuoden kuluessa siitä, kun päätös sai lainvoiman. Samassa ajassa on suoritettava purku ilman hakemusta tai esitystä. Erityisen painavista syistä voidaan päätös purkaa määräajan jälkeenkin.”

Moore kertoo ennakkotapauksesta, jossa eräs väitöskirjan käsikirjoitus ajettiin Urkund-tunnistimen läpi ja tekstistä paljastui osia, jotka oli jo julkaistu toisessa väitöskirjassa.

– Tässä tapauksessa hirvittävän isojen selvittelyjen jälkeen väitöskirjan päällä on tekstillä rehtorin päätös, jonka mukaan kirjoittaja on väitöskirjassaan syyllistynyt vilppiin tieteellisessä toiminnassa.

Mooren mukaan plagioinnintunnistusjärjestelmiin ei voi luottaa, sillä pelkästään sanajärjestyksen muuttamisella tai synonyymejä käyttämällä voidaan hämätä plagiaatintunnistusjärjestelmää.

– Järjestelmä on niin mekaaninen, että se tunnistaa vain kolmen sanan peräkkäisiä nippuja. 

Suomessa muistetaan vielä hyvin kokoomuspoliitikko Jari Vilénin gradun ympärille syntynyt kohu. Oulun yliopiston selvitysryhmä totesi Vilénin pro gradu -opinnäytetyön olevan laajalti suoraa lainausta aiemmista teoksista ilman asianmukaisia lähdeviitteitä. Työryhmä katsoi vastuun työstä olevan tekijällään, mutta myös Vilénin graduohjaaja ja tiedekuntaneuvosto saivat asiasta moitteita. 

Vilén ja hänen ensisijainen graduohjaajansa katsoivat, että gradu oli vallinneeseen käytäntöön nähden asiallisesti arvioitu jo sitä hyväksyttäessä ja Vilén vakuutti toimineensa vilpittömästi. Työryhmä totesi, että tutkielman hyväksymisen purkamiselle ei ole lain edellyttämiä perusteita.

– Vilén-tapauksessa perusteena on käytetty luottamuksensuojaa, eli sitä, että opiskelijan on voitava luottaa ohjaajiin, tarkastajiin ja tiedekuntaan, Moore kommentoi.

Tampereen teknillisen yliopiston professori Jukka Konttinen on arvioinut, että tuoreiden julkisten tietojen perusteella Huhtasaaren opinnäytetyön plagiointi on niin vakavaa, että gradun voisi hylätä, jos tiedot osoittautuvat paikkansapitäviksi. Tämä on kuitenkin käytännössä epätodennäköistä, sillä gradun hyväksymisestä on yli viisi vuotta, joka on asiaa koskevan lain määräaika hyväksymisen perumiselle.

Konttisen mukaan myös Jyväskylän yliopiston tarkastusprosessia voi kritisoida, koska se näyttää toimineen puutteellisesti sekä alun perin että uusintatarkastuksessa, joka Huhtasaaren graduun liittyvien epäilyjen vuoksi tehtiin. Tarkastuksen mukaan gradu sisälsi noin 10 prosenttia plagioitua sisältöä, kun Ylen selvityksen mukaan Huhtasaaren työstä peräti 30 prosenttia on kopioitu yhdestä lähteestä.

Laura Huhtasaari vastasi itse syytöksiin blogissaan perjantaina. Hän pitää syytöksiä henkilöönsä kohdistuvana mustamaalauksena.

Lisää aiheesta:

Laura Huhtasaaren gradu tutkitaan uudelleen ”hyvin todennäköisesti”

Professori: Laura Huhtasaaren ”gradun ja tutkinnon voisi hylätä”

Laura Huhtasaari suoraan kysymykseen: ”Kun pitäisi muistaa 15 vuotta sitten tapahtuneita asioita pilkuntarkasti”

SK: Laura Huhtasaari vastaa uusiin syytöksiin: ”Pyrin noudattamaan ohjeita joita silloin annettiin”

Yle: Laura Huhtasaaren gradusta paljastui rajusti lisää plagiointia

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vapaasana Kaikille

Mitä ei nämä "luotettavat valtamediat" tekisi, jotta saataisiin ihmisten alitajuntaan se viesti mikä sopii Ylelle, Hesarille ym. kaikkia kriittistä sanaa kertovia ihmisiä vastaan. Nykyään on paljon ohjelmia, joissa keskitytään vain torjumaan ihmisten "vääriä mielipiteitä". Yle ym. tekee nykyään sellaisia "asiaohjelmia" joissa tarkoin valikoidut henkilöt keskustelee keskenään kuinka vääriä ihmisten mielipiteet ja asenteet ovat. Pohditaan ja keksitään kokoajan rankempia toimia rangaista ihmisiä joilla nyt vain on väärät mielipiteet valtaeliitin ja valtamedian mielestä. Kumpa ihmiset tietäisivät, että nämä kansanvaellukset on tahallaan järjestetty mm. suurten bisnesmahdollisuuksien vuoksi. Monia muita motiiveja myös on joita kansalta salataan,joita käytetään häikäilemättä tiettyjen ryhmien ja eturyhmien hyötymielessä. Monen silmät aukenisivat jos he näkisivät mitä muun muassa Rockefeller ovat puhuneet jo 90 luvulla heille suurina mahdollisuuksina hallita kokonaisia valtioita ja maanosia, kun valtiot joutuvat ottamaan miljardeja ja miljardeja pystyäkseen hoitamaan nykyiset ja tulevat kansanvaellukset ja rahoittaakseen heidän palvelut. Näin on isojen keskuspankkien ym. etupiirien hyvä alistaa maat kiristyksen alle. Koskee se sitten lainsäädäntöä ym. mitä nyt vielä itsenäistä on jäljellä. En uskalla laittaa tiettyjä videoita missä suoraan sanotaan raharikkaiden suista mitä muuta tarkoitusperää tällä kansanvaelluksella on alkuperäisväestölle. Tiedä mitä siitä sitten seuraisi...Tässä lyhyt selitys, miksi valtamediat ym. on valjastettu tämän ainoan oikean totuuden alle sitä julistamaan!

Viljo Tuononen

Suuret onnittelut LAURA HUHTASAARELLE siitä , että voitit sen väittelyn mitä nämä heikosti ajattelijatelevat mustamaalaajat yrittivät sinulle väitöksillään tehdä. Se jo alussa huomattiin, että nämä mustamaalaajat ovat saaneet heikot synnyinlahjat ja siksi heillä ei ole kaikki kotona. Jääkööt he omaan arvomaailmaansa murehtimaan kun hävisivät väittelyissään.

Juhani Kleemola

Ei tämä anna hyvää kuvaa suomalaisesta yliopistomaailmasta. Yksi professori vaatii gradun hylkäämistä ja tutkinnon mitätöimistä. Toinen plagiointitutkija sanoo asian olevan linjassa yleisten käytäntöjen kanssa.

Luulisi, että tämän tason kellokkailla olisi jotakuinkin samanlainan ymmärtämys asioiden luonteesta. Jos tässä joku taho itsensä naurettavaksi tekee, on se yliopistomaailma. Noloa. Kerrassaan noloa.

Juha Saari
Vastaus kommenttiin #7

Konttinen kirjoittaa:"Huolimatta olosuhteiden erilaisuudesta ja mikäli esitetyt uudet väitteet pitävät paikkansa, niiden perusteilla Huhtasaaren gradun ja tätä myötä tutkinnon voisi hylätä." Hän ei VAADI mitään. Se kuinka paljon Huhtasaari on plagioinut suoraan mm. Simpasen tutkimustuloksia niin gradun todellakin voisi hylätä. Se taas on KKO:n päätettävissä, jos asia sinne saakka etenee. ps. Kumpikin gradu on netissä, jolloin normaalilla lukutaidolla on plagioinnin laajuus itsekkin todettavissa. Jos halua siihen riittää.

Timo Harju

Pari vuotta sitten sama Moore kirjoitti, että vilpillisesti suoritettu opinnäytetyö on rinnastettavissa valetutkintoon, jollaisella voi olla vakaviakin seurauksia. Lisäksi hän huomautti,, että pimentoon jäävästä plagioinnista ja sen seurauksista vaietaan usein.

Kun nyt puhutaan, ei tunnu hyvältä sekään? Jos 30% tekstistä ja vielä johtopäätöksistäkin on peräisin muiden kuin Huhtasaaren ajattelukoneistosta, niin kyllä siinä voi kulmakarvoja kohotella.

Ensio Jauhiainen

kun koulussa opiskellaan tieto haetaan kirjoista ja julkaisuista sitten kun sitä opinnäytettä annetaan niin kyllä vahva käsitys on että se tieto on peräisin niistä kirjoista ja julkaisuista eli kaikki on siinä tapauksessa sitä "plagiointia"

Jarkko Mynttinen

Gradu tehdään opinnäytetyönä maisterin tutkinnossa yleensä siinä 25-30 ikävuoden välilä. Gradu ei ole tutkimus vaan tutkielma, eli enempi ja vähempi plagiointia tutkimuksista. Gradun tarkoituksena ei ole tuottaa uutta tietoa, vaan lähinnä kertoa millaista uusinta tutkimustietoa asiasta on jo olemassa, ja vähän omaakin analysointia asiasta, mutta plagiointia niissä on kaikissa enempi ja vähempi, että vähän suhteellisuutta.

Toiseksi, mikä on työtä ohjaavan, tarkastavan ja sen hyväksyneen professorin vastuu, ei vastuuta plagioinnista nyt ihan nuoren gradun tekijän vastuulle voi yksin jättää? Tuohon aikaan tuskin oli tietokoneohjelmia, muualla kuin laboratoriossa jos sielläkään, joilla on voinut tarkistaa teksin alkuperän, kuten nyt?

Kaiken kaikkiaan tarkoituksella tehty ilmanaikuinen kohu saada mustamaalattua yksi poliittinen vastustaja.

Jarkko Palmgren

Poliittisen kostomentaliteetin suhteen on mielenkiintoista, että YLE. FST:llä oli rahaa laittaa juuri ja ainoastaan vain Laura huhtasaaren gradun tutkimuksiin. Paljonko maksoi? Kuka tutki?

Nyt sitten otetaan jatkossa kaikkien myös RKP-läisten gradut tukimuksiin ja syynätään kaikki. Piikki on auki, YLE-FST:n budjetista, kun kerran sitä tasa-arvoa ja yhdenmukaisuutta ovat kovalla äänelle, kaiken aikaa määkineet!

Tosiaan missä on YLE.n ohjelmissakin " Afrikka-asiantuntijaksi" ja " rauhanrakentajaksi" tituleeratun Pekka Haaviston opinnäyte työ. No, sitä ei ole. On vain ylioppilaspojan paperit!

Nyt YLE.ltä voisi leikata Euro-( Gay-ro)-viisu budjettia roimalla kädellä. Sieltä löytyy tutkivaan journalismiin kaikkien puolueiden kärkiehdokkaiden tasapuoliseen graduprojektiin miljoonat. Aloitetaan RKP:läisitä, sitten viheriäiset ja sitten nuo ns. punakat. jne.

On aika kohdella tasapuolisesti ihmisiä!

Heikki Pertilä

Ei se plagiointi(=akateeminen varkaus) ole ongelma, vaan se, ettei kansanedustaja voi myöntää tehneensä typerästi kopioidessaan. Syy "akateemiseen varkauteen" on muiden kuin Huhtasaaren ja näitä selittelyjä emme hyväksy. Pyydä edes anteeksi.

Kaarle Akkanen

Sen aikainen "maan tapa" näyttää tietysti tänään toisenlaiselta? Jos joku viitsii kaivella näitä nykyisiä päättäjiä ja heidän opinnäytteitään, niin saattaisi tulla "yllätyksiä"? Jos tämä kohu jää tähän, niin kyse on yksittäisestä poliittisesta ajojahdista!

Arto Pyökäri

Yliopistot ovat nyt vaikean tehtävän edessä. Näyttää olevan täysin hyväksyttyä, että tutkinnon voi saada kopsaamalla muilta. Niiden tulee ehdottomasti määritellä kuinka suuri määrä plagiointia on hyväksyttävää. Onko se 30%, 70% vai voiko koko gradu olla plagiaatti.
Huhtasaari on opettaja. Mitenköhän hän menettelisi jos oppilaansa kärähtäisi lunttaamisesta. Ehkäpä näin " Alä välitä tuo on täysin hyväksyttyä, sillä niin minäkin tein".