Maanantai 17.6.2019

Sauli Niinistöltä vakava kannanotto: ”Jos poikkeusten tielle lähdetään, mihin piirtyy raja?”

Luotu: 
14.5.2018 19:38
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Transatlanttinen yhteys joutuu Sauli Niinistön mukaan kovalle koetukselle Iranin kysymyksen vuoksi.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kuvailee maailman olevan ”oudossa mallissa”. Juuri nyt akuutteja asioita ovat Niinistön mukaan muun muassa, miten käy Israelin ja Iranin konfliktissa, ja miten käy transatlanttisen suhteen. 

–Yhtäkkiä, muutaman viime vuoden kuluessa, on harpattu valtapolitiikan ajassa taaksepäin. Digiajan, tekoälyn ja taloudenkin huima kehitys ei ihmiselle ollenkaan korvaa sitä, että samaan aikaan taannutaan arkipäiväistämään sanat ballistinen ohjus, ydinase ja sota, siis suursota. Puitteiltaan parempi ihmiskunnan tulevaisuus on muuttumassa perusteiltaan epävarmemmaksi, hän kirjoittaa Presidentin kynästä -blogissaan

–Ja se, että maailman kuva muuttuu jatkuvaan hektiseen tahtiin, on huono asia, presidentti jatkaa.

Transatlanttinen yhteys joutuu Niinistön mukaan kovalle koetukselle Iranin kysymyksen vuoksi.

Euroopan maat aikovat jatkaa Iranin ydinsopimuksessa, josta Yhdysvallat ilmoitti irtautuvansa. Samalla Yhdysvallat palauttaa Iranille sanktiot, jotka välillisesti koskevat myös maassa toimivia eurooppalaisyhtiöitä.

–Yhdysvaltojen Iranille asettamat tiukat talouspakotteet purevat myös Eurooppaa. Rahoitussanktioilla on itseään laajentava taipumus – sanktion ympärille kertyy varovaisuuden kehä, joka moninkertaistaa vaikutukset. Eurooppalaiset yritykset tulevat tämän kohtaamaan, Niinistö pohtii.

Yhdysvallat on ilmoittanut keskustelevansa EU:n kanssa siitä, miten se tulee suhtautumaan yrityksiin, jotka toimivat pakotteiden vastaisesti. 

Niinistö muistuttaa, että eurooppalaisen teollisuuden intressit Iranissa ovat suuria. Hän uskoo, että poikkeuksia tullaan Yhdysvalloilta peräämään siinäkin tilanteessa, että EU pysyttelisi ydinsopimuksessa.

–Jos taas poikkeusten tielle lähdetään, niin mihin sitten piirtyy raja? Jotkut jäävät rannalle, eikä se ole ollenkaan omiaan vahvistamaan eurooppalaista yhtenäisyyttä, presidentti huomauttaa. 

Presidentti Trumpin vetäytyminen sopimuksesta synnyttää Niinistön mukaan myös yleisen luottamuskysymyksen. 

–Ranskan presidentti Emmanuel Macron on jo toistanut eurooppalaisen turvallisuuspoliittisen oppinsa strategisesta autonomiasta. Euroopan tasolla tämä lyhyesti kuvattuna tarkoittaisi, että Natolle ollaan solidaarisia, mutta varaudutaan hoitamaan joitain turvallisuusongelmia myös ilman Yhdysvaltoja. Omaan eurooppalaiseen puolustukseen asti oppi ei ole venynyt, hän kuvailee.

Niinistön mukaan voima ja vahvuus tuntuvat määrittelevän tulevaisuutemme. 

–Miten siihen tuottaa yhteisen järjestyksen arvoja? Huonosti saa heikko äänensä kuulumaan, vaikka kuinka hyvä sanoma olisi. Siksi olisi koottava voimaa ja vahvuutta kuuluvuuden takeeksi. EU:lla on siinä paljon tehtävää.

Niinistön kirjoitus on alustus kesäkuussa kuudetta kertaa järjestettäville Kultaranta-keskusteluille.Kultarantaan on kutsuttu noin sata keskustelijaa yhteiskunnan eri aloilta. Vieraita on niin politiikan, talouden, tieteen kuin kulttuurin saralta. Joukossa on myös kansainvälisiä vieraita.

Lue myös: 

Ranska varoittaa Donald Trumpia Euroopan vastaiskusta

Uusi suomalaisvaroitus Iran-sopimuksen kaatumisesta: ”Öljyraha täyttää monen maan budjetit – valitettavasti”

Vakava viesti eduskunnassa: ”USA ja EU ovat aivan uudessa tilanteessa”

Trump tyrmistytti Iran-päätöksellään – Obamalta heti harvinainen varoitus: ”Vakava virhe”

Puolustusministeriltä suora vastaus amerikkalaissotilaista: ”Kyllä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Rosti

Maailmassa ei koskaan ole keskusteltu rauhan asiasta niin kiivaasti kuin viimeisen 30 vuoden aikana ja koskaan ei ihmiskunnan historiassa ollut paikallisia kylätappeluita kuin näiden vuosien aikana.Suurvaltablokit eläneet omaa elämäänsä ja pienvallat,joihin Suomikin kuuluu ollut ahkerasti keskustelemassa ,mitä kauempana keskustelu sen parempi,viisaus kasvaa kuulemma etäisyyden neliössä.Me karismaatikot emme keskustele rauhasta ja sen elementeistä,me teemme rauhan,tässä ja nyt,ilman sarvia ja hampaita.Rauhankeskustelijat sanovat helpommin sanottu kuin tehty.Me karismaatikot sanomme helpommin tehty kuin sanottu,koska meidän ylipäällikkömme käski meitä tekemään ,ei puhumaan.No niin hyvät ystävämme Vladimir Putin ja Donald Trump ,näytetään Saulille mistä se kana jne myös Eu n pikkuvaltiot Ranska ,Saksa ja Isobritannia voivat olla kuunteluoppilaina .Teemme ensin rauhan kaakkois-Aasiassa ja sitten Lähi-Idässä.It is not so difficult ,it is easy.God only bless you ,but do it.

Pertti Jokela

Tuo nyt on niin vanhakantaista vasemmistolaista probagandaa, että siihen ei usko edes putinistitkaan. Sotia tarvitsevat ne, jotka haluavat jotain mitä niillä ei ole. Aseita on kaikilla, enemmän tai tehokkaampia, mutta riittävästi kuitenkin. Valta ylitse muiden on yksi suurvaltoja ja vähän pienempiäkin kiihottava tavoite, jonka saavuttamiseksi eräät ovat valmiita uhraamaan suunnattomia määriä ihmiselämiä kuten mm. Syyriassa parhaillaan tapahtuu.

Tom Snellman

"The Crisis of Multilateralism
The world has many regional institutions that bind nations together. For some, their time and place in global affairs may have passed."

https://thediplomat.com/2012/07/the-crisis-of-multilateralism/

Tämä artikkeli on vuodelta 2012. Sen jälkeen ei ole tapahtunut kovin paljoa. Nyt alkaa vain olemaan paljon vaikeampaa pitää kuvioita kasassa kun perustukset on päästetty rappautumaan. Asioiden painaminen pinnan alle toimii oman aikansa. Lopulta ne tulevat sieltä pintaan. Tämä pätee niin yksilölle kuin yhteisöllekin.

On päivänselvää, että maailman kuva tulee muuttumaan tulevaisuudessa ja sen tahti tulee kiihtymään huomattavasti. Best case on totaalin kaaoksen välttäminen.

SN tottakai tietää tämän, mutta ei voi sanoa monia asioita julkisesti. Erona menneeseen on kuitenkin, että kaikki nämä asiat tullaan hoitamaan julkisuudessa.

Kestääkö monenkeskinen, multilateralistinen malli päivänvaloa?

Tom Snellman

Tosin ei voi tietää mitä SN tietää. Hänen kannanotosta voisi myös päätellä, "että maailman kuva muuttuu jatkuvaan hektiseen tahtiin", on vain huono asia.

Merkel on tällä linjalla, joten se on todennäköisesti yhteinen näkemys.

"Angela Merkel träumt von einer Welt, die es nicht gibt.
In einem Impulsreferat pries Merkel den „Multilateralismus“ als beste Lösung für die Probleme der Welt. Wenn man international nicht zusammenarbeite, „dann macht eben jeder, worauf er Lust hat. Dann ist das eine schlechte Nachricht für die Welt“, sagte Merkel."

https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2018/05/12/angela-merkel-tra...