Perjantai 19.7.2019

T&T: Olkiluoto 3:n värähtely ylittää moninkertaisesti rajat – ”Pahimmassa tapauksessa putkistot menevät rikki”

Luotu: 
15.5.2018 08:36
  • Kuva: TVO/Hannu Huovila
    Kuva
    Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktori rakennusvaiheessa.
|

Koekäyttövaiheeseen päässeen Olkiluoto 3:n ydinreaktorin tärkeimmässä putkistossa ilmenevä värähtely ylittää moninkertaisesti sallitut rajat, kerrotaan Stukista Tekniikka&Talous-lehdelle.

Stukin projektipäällikkö Minna Tuomainen kertoo, että reaktorin jäähdytyspiiriin kuuluvan paineistimen yhdysputkisto olisi saanut koeohjelman mukaan värähdellä enintään 12 millimetriä sekunnissa, mutta värähtely ylitti ajoittain jopa sata millimetriä sekunnissa. Tulokset saatiin kuumakokeissa, joilla varmistetaan, että yksikköön voidaan ladata ydinpolttoainetta.

Värähtelyn syytä ei vielä tiedetä.

– Asia on vielä aikalailla epäselvä. Asia on kuitenkin merkittävä ja putkistojen on kestettävä normaalikäyttöä. Jos värähtely on suurempaa kuin pitäisi, ei voi luottaa, että putkistot kestävät. Pahimmassa tapauksessa putkistot menevät rikki, Tuomainen sanoo.

Hänen mukaansa värähtelyongelma on ratkaistava ennen laitoksen käytön aloittamista.

– Putkirikkoon on myös varauduttu. Hätäjärjestelmät käynnistyisivät, jotta saataisiin tilalle uutta vettä, mutta sen varaan ei putkistoa voida jättää.

Stuk kertoi ongelmasta tuoreessa valvontaraportissaan.

Olkiluodon kolmosreaktorin piti alun perin valmistua jo 2009. Myös reaktorin nyt käynnissä oleva koekäyttö on kestänyt suunniteltua kauemmin. Toistaiseksi OL3:n säännöllisen sähköntuotannon odotetaan alkavan toukokuussa 2019, mutta laitostoimittaja Areva kertoi huhtikuussa, että se on päivittämässä aikataulua "lähiviikkoina" kuumakokeiden viivästysten vuoksi.

Lue myös: Areva-Siemens päivitti aikataulun – TVO: OL3 myöhästyy 10 vuotta

Jaa artikkeli:

Kommentit

anne sanila

Helsingin veden - mittaritestauslaitteiston - toimittajana lahtelainen hyvin tunnettu yritys, tarjouspyyntö tuli lopulta VTT:tä kun eivät pystyneet sitä itse tekemään. Asennuspaikkana sörnäisten rantatien viereisellä tontilla sijaitseva rakennus. Testien yhteydessä kävi ilmi samainen ongelma: PUTKIEN VÄRÄHTELY. Sanoin jo samantien tuolloin, että tarvitaan jouset ja iskunvaimentimet kuten mm liikennevälineissäkin. Ko aikajana oli n1989-1990.

Leonardo

BTW Tuo nimi a.s. tuossa on väärä - tällä selaimella, mutta näillä nyt mennään.

anne sanila

Helsingin veden - mittaritestauslaitteiston - toimittajana lahtelainen hyvin tunnettu yritys, tarjouspyyntö tuli lopulta VTT:tä kun eivät pystyneet sitä itse tekemään. Asennuspaikkana sörnäisten rantatien viereisellä tontilla sijaitseva rakennus. Testien yhteydessä kävi ilmi samainen ongelma: PUTKIEN VÄRÄHTELY. Sanoin jo samantien tuolloin, että tarvitaan jouset ja iskunvaimentimet kuten mm liikennevälineissäkin. Ko aikajana oli n1991-1993.

Leonardo

BTW Tuo nimi a.s. tuossa on eri tällä selaimella, mutta näillä nyt mennään.