Sunnuntai 20.1.2019

Suomen sosiaaliturvamenot paisuvat – pelkät vanhuusmenot jo yli 27 miljardia euroa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.5.2018 10:16
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Vanhuuteen liittyvien menojen osuus sosiaaliturvan menoista on 2000-luvulla kasvanut noin 31 prosentista 40 prosenttiin.

Tuoreen tilaston mukaan Suomen sosiaaliturvan menot olivat 69,1 miljardia euroa vuonna 2016. Menojen reaalikasvu edellisestä vuodesta oli 2,5 prosenttia, Talouselämä kertoo.

Sosiaaliturvan menot ovat kasvaneet tasaisesti vuodesta 2000 lähtien, jolloin menojen reaaliarvo oli noin 61 prosenttia nykymenoista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL verkkosivullaan.

Sosiaaliturvan menoista suhteellisesti suurin osuus oli vanhuuteen liittyviä menoja. Vanhuuteen liittyvien menojen osuus sosiaaliturvan menoista on 2000-luvulla kasvanut noin 31 prosentista 40 prosenttiin. Vuonna 2016 vanhuuteen liittyvät menot olivat yhteensä 27,7 miljardia euroa ja kasvoivat reaalisesti lähes 5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Työttömyysmenojen vuodesta 2011 jatkunut kasvu pysähtyi vuonna 2016. Työttömyysmenojen (5,6 miljarsia euroa) osuus oli 8,1 prosenttia kaikista sosiaaliturvan menoista.

Maahanmuuttokustannukset kasvoivat selvästi vuonna 2016. Ne olivat 0,74 miljardia euroa ja 1,1 prosenttia kaikista sosiaaliturvan menoista.

Asukasta kohden sosiaaliturvan menot olivat 12 548 euroa. Sosiaaliturvan menojen suhde bruttokansantuotteeseen oli 32 prosenttia vuonna 2016.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Elias Habana

Katastrofihallituksemme suunnittelee varmaankin nopeasti jonkinlaisen "aktivointimallin", jolla vanhukset saadaan tuottavaan toimintaan. Se onnistunee kun laitetaan pienten eläkkeiden/toimeentulotukien ehdoksi osapäiväinen pakkotyö.

Elias Habana

"Kun eläke ei riitä edes aamiaiseen – Meksikossa vanhukset ajavat takseja ja siivoavat metrot pärjätäkseen"

Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10177337

Suomen hallitus ja EK lukevat näitä uutisia vesikielellä. Meksikolainen malli olisi varmasti myös heidän mieleensä Suomessa. Suunta on jo hyvää vauhtia menossa sitä kohden. Aiemmin Suomi otti mallia kehittyneistä maista ja nykyisin otamme mallia kehitysmaista.

Mari Mattila

Maahanmuuton kustannukset ovat pieni huoli, kun vertaa muihin kustannuksiin. 2000-luvun alusta sosiaaliturvaan käytetyn rahan määrä on kasvanut miljardeja ja silti puhutaan pelkistä leikkauksista. Mitä tulee vanhustenhoutoon, laskisiko joku myös tulopuolen? Kotihoidon työllistämisvaikutukset? Sairaaloiden ja hoitolaitosten käyttäjämaksut ja työllistämisvaikutukset? Kuinka paljon tuloja jäisi generoimatta ilman vanhustenhuoltoa?

Raimo Ilaskivi

Valtion budjetin loppusumma 55,4 mrd euroa. Ja vanhuusturvamenot kaiken kaikkiaan yli 27 miljardia. Mukana siis kuntapuolen menot ja mitä muuta - ja bruttosumma, tuloja ei vähennetty. Ihan kuin olisi tarvetta vanhuusasiamiehelle tarkastelemaan tällaista tiedottamista!