Lauantai 20.7.2019

Kansanedustajan tv-esiintyminen kuohuttaa – Li Andersson: Tämä ajattelutapa ohjaa hallituksen politiikkaa

Luotu: 
15.5.2018 13:00
Päivitetty: 
15.5.2018 13:14
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (kuvassa vas.) katsoo, että kansanedustaja Susanna Koski (kok.) on kyvytön asettumaan "toimeentulonsa ja terveytensä kamppailevan ihmisen asemaan".
|

”Meillä kaikilla on rajoitteita”, huudahti kansanedustaja Susanna Koski (kok.) kohdatessaan useista sairauksista kärsivän pitkäaikaistyöttömän Ylen Kuplat-ohjelmassa.

Kosken esiintyminen ja erityisesti yllä mainittu kommentti ovat aiheuttaneet kuohuntaa sosiaalisessa mediassa ja blogeissa. Oppositiopoliitikko Li Andersson (vas.) katsoo Kosken sanojen kertovan ajattelutavasta, joka on ohjannut Sipilän hallituksen politiikkaa.

Ylen mukaan pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen, 55, sairastaa nivelkipuja aiheuttavaa reumasairautta fibromyalgiaa, keuhkoahtaumatautia, diabetestä sekä kärsii allergioista. Hän liikkuu osin rollaattorin kanssa ja on hakenut työkyvyttömyyseläkettä.

Kansanedustaja Koski kysely kaksikon kohdatessa, mikä auttaisi korkeakoulutettua Tikkasta kohentamaan talouttaan ja saamaan töitä. Koski totesi, että ”köyhyys on aineellista puutetta” ja ”työttömyys lisäarvon puutetta”.

– Työtön ei kykene myymään osaamistaan tai tuottamaan lisäarvoa, joka auttaisi köyhyydestä pois, Koski linjasi.

Anna-Maija Tikkanen vastasi, että tietokone auttaisi – jos olisi työkykyinen.

– Maailma on mahdollisuuksia täynnä niille, jotka kykenevät niitä käyttämään. Mutta sitten jos on rajoitteita [se ei onnistu], Tikkanen huomautti viitaten terveysongelmiin.

– Kaikilla meillä on kuule rajoitteita! Koski huudahti.

Tikkanen totesi keskustelun päätteeksi, että hän tuntee elävänsä tyystin eri maailmassa kuin Koski.

”Ei, meillä kaikilla ei ole samanlaisia rajoitteita”

Oppositiopuolue Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson otti some-tileillään kantaa Kosken lausahdukseen.

– Ei, meillä kaikilla ei ole samanlaisia rajoitteita. Ihminen ei voi valita, sairastuuko vai ei, tai mihin perheeseen syntyy. Kansanedustajan kyvyttömyys asettua toimeentulonsa ja terveytensä kamppailevan ihmisen asemaan on todella surullista katsottavaa, mutta kuvastaa valitettavasti miten monet hänen aatetoverinsa eduskunnassa ajattelevat: että köyhyys ja työttömyys on ihmisen oma vika, ja asioita jotka ratkeavat jos vain ottaa itseään "niskasta kiinni", Andersson kirjoittaa Facebookissa.

Andersson katsoo, että ”tämä ajattelutapa on ohjannut Sipilän hallituksen politiikkaa tällä vaalikaudella”.

– Hyvätuloisia suosiviin verokevennyksiin on uponnut lähes 1,5 miljardia, samalla kun leikkaukset on kohdistettu koulutuksen lisäksi pienituloisten sosiaaliturvaan. Lääkeomavastuita ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja on korotettu, perusturvaetuuksien indeksit jäädytetty ja asumistukea heikennetty. Aktiivimalli leikkaa lähes joka toisen suomalaisen työttömän toimeentuloa, ja kohtelee erityisen epäoikeudenmukaisesti juuri heitä, jotka eivät ole täysin työkykyisiä mutta eivät kuitenkaan täytä työkyvyttömyyseläkkeen ehtoja, Andersson ryöpyttää.

– Kun oppositio esittää toimenpiteitä eriarvoisuuden vähentämiseksi, pyrkii hallitus monen median avustuksella tyrmäämään esitykset liian kalliiksi ja epärealistiksi. Yritysten mittaviin verotukiin ja suurituloisten verokevennyksiin voi kyllä aina käyttää rahaa, mutta köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen on aina "liian kallista".

Susanna Koski itse kuvaa Tikkasen kanssa käymäänsä keskustelua hyväksi ja korostaa, että lähetettyyn ohjelmaan mahtui keskustelusta vain osa.

– Ensikohtaamisemme oli vilpitön. Tässä tuntien keskustelussa haettiin mm. ratkaisuja erilaisiin tilanteisiin, ei vain hänen, Koski kirjoittaa Twitterissä.

Alla Anderssonin ja Kosken twiitit sekä Ylen tiivistelmä Kuplat-ohjelmasta.

 

 

 

Lue myös:

Sdp kiristäisi ruuvia uudella verolla: ”Suomessa omistaminen kevyemmin verotettua”

Plagiointitutkija: ”Huhtasaaren teksti ei ole millään tapaa poikkeava”

Professori: Laura Huhtasaaren ”gradun ja tutkinnon voisi hylätä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Kokko

Ei se kuulukkaan, tyyppi on jo nuorena eläkkeelle pääsyt vanha kapiainen ja kaikenlisäksi vielä itseään täynnäoleva persu, mielipiteet on pelkkää #####a ja työttömien ja huono-osaisten parjaamista. Ei kestä itseensä ja kirjoituksiinsa kohdistuvaa arvostelua ja poistattaa ylläpidolla muiden viestejä. Näitä kaikkitietäviä besserwissereitä, muiden elämän "asiantuntijoita" ja arvostelijoita täällä kyllä riittää.

Petri Kokko

Ei se kuulukkaan, tyyppi on jo nuorena eläkkeelle pääsyt vanha kapiainen ja kaikenlisäksi vielä itseään täynnäoleva persu, mielipiteet on pelkkää #####a ja työttömien ja huono-osaisten parjaamista. Ei kestä itseensä ja kirjoituksiinsa kohdistuvaa arvostelua ja poistattaa ylläpidolla muiden viestejä. Näitä kaikkitietäviä besserwissereitä, muiden elämän "asiantuntijoita" ja arvostelijoita täällä kyllä riittää.

Timo Virtanen

Näin aikoinaan tuon ensimmäisen ohjelman. Tätä toista en nähnyt. Jo ensimmäisessä ohjelmassa kävi ilmi, ns työtön on selvästi työrajotteinen. Nyt olen ymmärtänyt, että hänen työrajotteisuutensa on pahentunut - siis nyt myös fyysisesti työrajotteinen. Paikkahan ei ole silloin työttömyyskortisto. Eikö kortistosta löydy työkykyisiä työttömiä ? Toimeentulotuki on oikea osoite, jos ei työkyvyttömyyttä lääkärin lausunto osoita. Toimittaja on tehnyt virhevalinnan. Pitää ottaa todellinen työkykyinen työtön ohjelmaan. Taitaa olla niin, että heitä ei saa ohjelmiin niin kauan kuin ansiosidonnainen juoksee kotiin ? Li Anderssson pitäisi myös haastaa kertomaan, miten hän hoitaisi työttömyyden pois. Se ei vähene korvauksilla, vaan työpaikkojen luomalla ja työttömiä aktivoimalla. Nykyinen hallitus lähtee tästä hyvästä ja ainoasta todellisesta työttömyyttä vähentävästä toiminnasta.

Tapio Mäkeläinen

Älä Li viitsi.
Koko ohjelma formaatti oli törkeä alisuoritus Yleltä.
Molemmat henkilöt olivat väärässä paikassa. Työttömän pitäisi päästä työkyvyttömyyseläkkeelle ja Kosken paikka olisi Hjalliksen Nyte! Osastolla. Hän ei missään nimessä edusta yli puolen miljoonan Kokoomusta äänestävän kantaa. Meni Ylen miinaan molemmilla korkokengillä.

Ainoa mikä ohjelmassa oli jotenkin hyvää, on kysymys työkyvyttömyyseläkkeiden korkeasta rajasta. Ikänä rekrytointia tehneenä minun on vaikea kuvitellla mihin tämä syyttään vaikeaan tilanteeseen joutunut voi pysyvästi työllistyä.
Yhteiskunta voi hakata päätään mäntyyn mutta tosi on että pitkäaikaistyöttömisstä iso joukko on väärässä ryhmässä ja tämä toivoton myllytys tukkii sekä masiinan että mielet. Niin työnhakijoilta kuin virkamiehiltä.
Tämä on se iso asia tuossa eikä Kosken jo tiedossa oleva suhtautuminen asioihin.

Niilo Mäkelä

Ohjelma osoitti ettei kokoomuslainen halunnut tai osannut paneutua ko henkilön asemaan ja sitä kautta etsiä ratkaisua.
Vajaan 500 käyttöraha ei anna mahdollisuutta lähteä tavoittelemaan työmarkkinoilla paikkaansa ja rollaattorilla vaikeasti liikkuva vielä vähemmän.
Aktiivi rankaiseen vaikka pitäisi kannustaa.

Meiju Lindström

Kirjoitin seuraavanlaisen kirjeen Susanna Koskelle. Jää nähtäväksi tuleeko vastausta.

Hei

Jos et itse näe käytöksessäsi mitään väärää niin olen todella huolissani käsityksistäsi yhteiskunnasta ja sen vastuista heikompiosaisia kohtaan.

Rehentelet että on hyvä että keskustelua syntyy sosiaaliturvan muutosten tarpeesta. Tämähän on totta.
Mitä olet itse henkilökohtaisesti valmis tekemään asian eteen?

Vastakeskustelijasi, Kupla ohjelmassa on todellakin sairas ihminen ja jos et ymmärrä kuinka invalidisoivia hänen sairautensa ovat niin ota edes selvää ennen kun naurat ihmiselle päin kasvoja.

Eikö hän mielestäsi kuulu työkyvyttömyyseläkkeelle eikä työttömien joukkoon?
Työtä hakiessa on pakko kertoa kroonisista sairauksista, koska jos ei kerro niin se on peruste irtisanoa henkilö.

Ymmärrätkö miten suuret ovat sairastamisessa kaikki rajat:
Lääkekatto 605,13 €
Matkakatto 300,00 €
Terveydenhuollon maksukatto 683,00 euroa ja tiedäthän että siihen eivät kuulu esim hammaslääkäri ja silmälasit, eivätkä monesti moneen paikkaan tarvittavat lääkärintodistukset.

Voitko tehdä laskelman kuinka sinä ajattelet että ihminen jolla on n tuhannen euron tulot (ryhmään kuuluu moni eläkeläinen, vaikka on koko ikänsä tehnyt töitä ja sen lisäksi paljon työkyvyttömyyseläkeläisiä) selviää noista katoista ja lisäksi kun ihminen ikääntyy tulee lisääntyvä tarve hammashoitoon ja silmälaseille?
Alle 1100,00 € eläkeläistuloilla joutuu tämän päivän Suomessa elämään jo yli 400 000 ihmistä. Heistä paljon on naisia jotka ovat tehneet pienellä palkalla töitä ja kasvattaneet siinä sivussa lapsensa.

Pitääkö näiden ihmisten mielestäsi nöyrtyä toimeentuloluukulle kun sairaudet iskevät?

Annan sinulle pari neuvoa joista voit alkaa nauramisen sijaan aloittaa aloitteiden teon joilla on todellista painoarvoa uudistettavassa sosiaaliturvassa:

1. Pienituloisille pienemmät katot kaikissa sairastamiseen liittyvissä maksuissa.

2. Pura esteet lyhytaikaisten työsuhteiden edestä, viikkojen/kuukausien odotukset päätöksissä.

Katselin ”aikaansaannoksiasi” eduskunnassa ja pikaisesti laskien sain aloitteidesi hinnaksi MILJARDIN, eri reitistöjen korjauksiin.
Niihin ei tarvitse näköjään olla aloitteen tekijällä mitään ehdotuksia mistä rahat otetaan. Tulevatko nämä rahat siitä kuuluisasta ”seinästä”?

Keskutelen mielelläni asioista lisää jos et ymmärtänyt jotain kohtaa.

Odotan sinulta sen verran suoraselkäisyyttä että vastaat itse tähän viestiin.

Meiju Lindström
Työkyvyttömyyseläkeläinen

Jaan Johanson

Asia on tärkeä, henkilöt väärät, mutta kuvaa tilannetta. Juopot ja muut itsensä täysin loppuun ajaneet pääsevät kyllä eläkkeelle. Mutta puuttuu joustavuus. On paljon ihmisiä jotka eivät ole 100% työkykyisiä ja heitä tulee koko ajan lisää, etenkin nyt kun aktiivimalli kunnolla puraisee. Joustavat, Lyhyemmät tai osa-aikaiset työsuhteet mahdollistaisivat monelle osallistumisen. Työstä, pienestäkin saisi sitä lisäarvoa elämälleen. Osittain työkykyisten koulutus 40h työviikkoja varten on hukkaan heitettyä rahaa. Harjoitteluista ja kokeiluista jää lähinnä negatiivinen yhteenveto käteen. Ei työkykyinen, ei sairas. Ja kuluineen työtön voi todeta että loppukuukausi on sitten syötävä kynsiä.

Markku Savikivi

Lii vaikuttaa jokseenkin säälimättömältä veronmaksajaa kohtaan. Pienituloinenkin joutuu makselemaan arvonlisäveroa. Verot ja sosiaaliturvamaksut ovat omiaan viemään yritysten kilpailukykyä ja aiheuttamaan työttömyyttä. Korkea verotus aiheuttaa pääomakatoa yrityksiltä. Liikään ei pysty sijoittamaan suomalaisiin yrityksiin tarpeeksi, kun verottaja vie rahat. Suomen korkea verotus tekee puolestaan nannaa veroparatiiseille.
Globaalisessa taloudessa on suomalaisten viisainta varautua jatkuvaan elintason alenemiseen.
Liikään ei pysty järjestämään muonaa tulevaisuudessa kansainvaelluksessa maahamme tuleville henkilöille, jotka eivät kykene näillä palkoilla työllistymään.
Umpikujapolitiikalta Liin linja vaikuttaa.
Globaali markkinatalous, jossa Liinkin äänestäjät valitsevat ostoksiaan, on omiaan luomaan köyhien luokan entisten "hyvinvointivaltioiden" sisälle.

Kauko Aalto

Mitäs Li, jos sosialisoinnin sijaan monikulltturistaisimme Suomen, yksikertaisesti palkkaamalla kaikki työttömät kulttuuritulkeiksi, toimittajiksi tai vaikkapa yhteisöpedagogeiksi. Poistakaamme myös rasismi, sillä se on ainut este luku, kirjoitus ja kielitaidottoman uralle edetä esimerkiksi lääkäriksi.

Elias Habana

Aika paljon sensuuria vaikuttaa olevan nykyisin uudensuomen yleisöpalstalla. Edes tavalliset viestit eivät vaikuta menevän lävitse jolleivat ne ole tiettyä poliittista näkemystä tukevia.

Kuten Mikael Jungner totesi jo toisessa mediassa niin poliitikkojen ei tarvitse itse juurikaan käyttää rahaa ruokaan, sillä muut maksavat lähes täysin kaikki tällaiset menot. Heille palkka on lähinnä vapaa-ajan harrastuksia varten kun taas tavallinen vähäosainen Suomessa kamppailee siitä, että saisi edes tavallista edullista ruokaa päivittäin itselleen. Näillä poliitikoilla ei ole nykyisin enää mitään kosketusta arkipäivän elämään, mutta silti tekevät jatkuvasti uusia leikkauksia ns. "omista lähtökohdistaan".