Maanantai 21.1.2019

Ministeriö Tullin pääjohtajan tapauksesta: ”Ei tarpeellista ryhtyä virkamiesoikeudellisiin toimenpiteisiin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.5.2018 15:54
  • Kuva: Alma media arkisto / Tulli: Mika Parkkonen
    Kuva
    Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen on ilmoittanut olevansa tyytymätön käräjoikeuden tuomioon virkavelvollisuuden rikkomisesta. Arkistokuva.
|

Valtiovarainministeriö (VM) ei ryhdy toimenpiteisiin Tullin pääjohtajaa Antti Hartikaista kohtaan. Ministeriö kertoo asiasta tiedotteessaan. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 4. toukokuuta Hartikaisen virkavelvollisuuden rikkomisesta. 

Valtiovarainministeriö sanoo suhtautuvansa vakavasti Tullin pääjohtajana merkittävässä asemassa olevan Hartikaisen saamaan käräjäoikeuden tuomioon. 

–Esteellisyyssääntöjen tarkka noudattaminen on keskeinen hyvän ja kestävän hallinnon perusperiaate. Ministeriö ei kuitenkaan näe tarpeelliseksi ryhtyä samassa asiassa virkamiesoikeudellisiin toimenpiteisiin, VM toteaa.

Valtiovarainministeriö on tekemässään kokonaisarviossa huomioinut eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen 25.5.2016 antaman ratkaisun ja Helsingin käräjäoikeuden 4.5.2018 antaman tuomion sekä niiden perustelut. Ministeriön mukaan oikeusprosessissa ei ilmennyt mitään olennaisesti uutta verrattuna eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätökseen. 

Ministeriö huomioi käräjäoikeuden arvion teon vakavuudesta tahallisuuden ja tuottamuksellisuuden rajapinnassa, rangaistusseuraamuksen alentamisperusteet sekä suhteellisuusperiaatteen eli sen, että viranomaispäätöksen on oltava tavoiteltavaan päämäärään nähden oikeassa suhteessa.  

Rikosasia liittyy tapaukseen, jossa Hartikainen ei poistunut Tullin johtoryhmän kokouksesta 3.11.2015 esteellisyyden vuoksi. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi asiasta päätöksensä 25.5.2016 todeten, että Hartikainen menetteli asiassa hallintolain 27 §:n 1 momentin vastaisesti.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, sillä Antti Hartikainen ilmoitti viime viikolla tyytymättömyytensä päätökseen. 

Hartikainen on ollut viime vuosina monesti otsikoissa. Valtiovarainministeriö on kolmen vuoden aikana antanut hänelle kaksi huomautusta sopimattomasta käyttäytymisestä.

Tulli on valtiovarainministeriön hallinnonalaan kuuluva virasto. Valtiovarainministeriö vastaa Tullin tulosohjauksesta.

Lue myös:

Tullin pääjohtajalle tuomio: Ministeriö arvioi jatkon

HS: Tullin pääjohtajalle syyte virkarikoksesta – Professori: Saattoi syyllistyä heti toiseen

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: