Sunnuntai 26.5.2019

Laura Huhtasaari: ”Täysin selvää, että esiselvityspyyntö on tehty puhtaasti poliittisesta motiivista”

Luotu: 
15.5.2018 17:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Laura Huhtasaari.
|

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Laura Huhtasaari pitää pro gradustaan tehtävän uuden esiselvityksen motiiveja poliittisina.  

–Yliopisto on jo kerran tutkinut ja ratkaissut asian. On täysin selvää, että yliopistolle saapunut esiselvityspyyntö on tehty puhtaasti poliittisesta motiivista, ei tutkimuseettisestä motiivista, hän toteaa Twitterissä.

Jyväskylän yliopisto kertoi iltapäivällä aloittavansa uuden esiselvityksen Huhtasaaren pro gradu -tutkielmasta. Yliopiston mukaan tarkoituksena on kartoittaa uusien esitettyjen loukkausepäilyjen aiheellisuus. 

–Esiselvityksessä käytetään yliopiston ulkopuolisia asiantuntijoita ja selvityksen yhteydessä kuullaan Laura Huhtasaarta. Yhteiskunnan, tiedeyhteisön ja tutkijoiden edun mukaista on, että kaikki tutkimuksen asianmukaisuutta koskevat epäilyt selvitetään, yliopisto kommentoi.

Lue myös:

Nyt se varmistui: Laura Huhtasaaren gradusta tehdään uusi selvitys – seuraukset hyvin epätodennäköisiä

Plagiointitutkija: ”Huhtasaaren teksti ei ole millään tapaa poikkeava”

Professori: Laura Huhtasaaren ”gradun ja tutkinnon voisi hylätä”

Laura Huhtasaari suoraan kysymykseen: ”Kun pitäisi muistaa 15 vuotta sitten tapahtuneita asioita pilkuntarkasti”

SK: Laura Huhtasaari vastaa uusiin syytöksiin: ”Pyrin noudattamaan ohjeita joita silloin annettiin”

Yle: Laura Huhtasaaren gradusta paljastui rajusti lisää plagiointia

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Reino Mäkinen

Laura Huhtasaari on yksi poimittu esimerkki huonosti tarkastetusta gradusta. Gradujen tarkastamista pitää valvoa tarkemmin. On erittäin ilmeistä, että graduja on hyväksytty joko tietoisesti tai tietämättä puutteellisina - nämä puutteet keskittyvät enemmän tiettyihin korkeakouluihin.

Niina Susanna

Oletan, että plagiointia on iät ja ajat, enemmän tai vähemmän. Pitää myös muistaa, että laitoksilla/ tarkastajalla on myös ISO vastuu. Valmistuin -90 luvulla TEKUSTA, myös siellä jokainen teki lopputyön (teknikko- tai insinöörityö). Aloittelin omaa lopputyötä. Aihe oli valmiina. Päätin käyttää hyväksi vahvaa työkokemusta ja erilaista aineistoa mitä olin kerännyt töissä ollessa. Koska aihe oli laaja, mietin sen rajaamista ja oikeaa perspektiiviä. Sain vihjeen, että laitoksessamme oli tehty samasta aihealueesta laaja lopputyö, hyvin arvosanoin. Hämmästyin, koska aihe oli erikoinen ja tunsin alan, alalla työskentelevät sekä organisaatiot.

No, päätin käydä vilkaisemassa tuota ”teosta”. Se oli ”tuore”, valmistunut edellisenä talvena. Avatessani n. 100 sivuisen ”teoksen” tajusin, että se oli kopioitu sanasta sanaan, kuvasta kuvaan, sivu sivulta, materiaalista, joka oli lähtöisin eräästä valtion laitoksesta. Sen oli tehnyt Diblomi-insinööri, joka oli työskennellyt vuosia aiheen parissa. Eli samasta organisaatiossa, missä minä olin työskennellyt useaan otteeseen ennen opiskelua ja opiskeluaikana. Olin järkyttynyt. Siinä oli sivujakoja myöten, tehty kaikki yks yhteen.

Kaivoin alkuperäisen teoksen käsiini ja menin linjavastaavan puheille. Kerroin, että olen työskennellyt fyysisesti aiheen parissa pitkään, tunnen alan. Näytin hänelle molemmat teokset. Mitä tapahtui ? Ei mitään. Ei minkäänlaista kommenttia asiasta. Seisoin siinä hölmistyneenä ja tunsin olevani pahan teossa. Siis minä olin pahan teossa, kun paljastin täydellisen plagioinnin. Kävelin ulos ”vastaanotolta” ja tajusin, että olin tehnyt virheen. Sillä lopputyönhän oli ohjannut ja tarkastanut tämä kyseinen linjavastaava. Hän oli antanut siitä parhaan mahdollisen arvosanan 5. Itse lopputyön tekijä ei ollut koskaan työskennellyt aiheen parissa.

Yritin vinkata asiasta laitoksessamme myös ylemmäs, mutta asiaa ei noteerattu mitenkään. Sain omasta lopputyöstä arvosanaksi 3. Sitä vähän hämmästeltiin työpaikalla, kun valmistumisen jälkeen sain vakituisen työpaikan. Siinä samassa yhteydessä jouduin esittelemään lopputyön ja todistukseni. En ollut tyytyväinen tapahtumien kulkuun. Enkä ole vieläkään. Joka kerta, kun tulee julkisuuteen plagiointi aiheisia juttuja, muistuu mieleeni nämä tapahtumat.

P.S. Muistaakseni tuon plagiodun lopputyön lähdeluettelo oli myös yks yhteen. No, siinä asiassa lopputyön tekijä ei ”narrannut”, mutta teoksen laatijan nimi puuttui : )