Sunnuntai 26.5.2019

”Vielä ei ole myöhäistä kääntää Suomen suuntaa” – Pk-seudun kuntapoliitikoilta suorat sanat sotesta

Luotu: 
15.5.2018 19:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääkaupunkiseudun valtuustot pitivät tiistaina yhteiskokouksen hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kuvaili ennen kokouksen alkua, että siellä käsitellään ”suurinta asiaa, jota kukaan paikalla olijoista tulee koskaan valtuustourallaan käsittelemään”.
|

Pääkaupunkiseudun valtuustot pitivät tiistaina yhteiskokouksen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kuvaili ennen kokouksen alkua, että siellä käsitellään ”suurinta asiaa, jota kukaan paikalla olijoista tulee koskaan valtuustourallaan käsittelemään”.

–Vielä ei ole myöhäistä kääntää Suomen suuntaa, Vapaavuori tviittasi kokouksen alla.

 

 

Sote-uudistus sai kokouksessa osakseen rankkaa arvostelua. Muun muassa RKP:n edustajat tyrmäsivät koko uudistuksen.  RKP:n Helsingin kaupunginvaltuuston ryhmän puheenjohtaja ja  Uudenmaan liiton maakuntavaltuuston jäsen Björn Månsson sanoi suoraan pitävänsä maakuntauudistusta täysin turhana.

− Maakuntauudistus on täysin turha. Suunnitteilla olevista maakunnista ei tulisi demokraattisia välitason hallintoja, koska ne olisivat kokonaan riippuvaisia valtion rahoituksesta. Yksi ainoa maakuntamalli ei myöskään kerta kaikkiaan sovi kaikille alueille, joiden väestöpohjat vaihtelevat noin 70 000 asukkaasta aina Uudenmaan 1,7 miljoonaan, hän totesi.

Maakuntauudistus ei RKP:n edustajien mukaan myöskään huomioi pääkaupunkiseudun erityispiirteitä: kaupungistuminen kansainvälisenä megatrendinä, suuri nettomuutto, eikä vähiten maahanmuutto.

− Pääkaupunkiseutu soisi muulle Uudellemaalle paremman kohtalon kuin pääkaupunkiseudun varjoon jääminen, Månsson sanoi.

Kauniaisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi (r.) painotti hoidon saamisen tärkeyttä ihmisen omalla äidinkielellä.

− Lakiesityksen mukaan asiakasetelin ja henkilökohtaisen budjetin palveluntuottajien on mahdollisuuksien mukaan tarjottava palveluja asiakkaan äidinkielellä. Toteutuuko valinnanvapaus tässä yhdenvertaisesti, Rehn-Kivi kysyy.

Hän on myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, joka käsittelee uudistusta. Rehn-Kivi suhtautuu kriittisesti kireään aikatauluun.

− Länsimaisessa demokratiassa pitää antaa tarpeeksi aikaa vaalien järjestämiseen. Ehdokkaille pitää antaa mahdollisuus tutustua tuleviin tehtäviin, toisaalta kansalaisten pitää tietää mistä he äänestävät, hän kommentoi.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö (vihr.) korosti, että uudistukseen sisältyy merkittäviä riskejä.

–On suorastaan todennäköistä, että asiat eivät mene, kuten valtion mainoskampanjassa luvataan. Nyt esitetty uudistus ei toteuta mitään sille asetettuja tavoitteita. Tätä mieltä on valtaosa alan ammattilaisista. Terveyserot ja eriarvoisuus eivät vähene. Saumattomien hoitoketjujen sijaan palvelut pirstaloituvat. Kustannuksiakin hillitään lähinnä hillittömillä leikkauksilla, Hyrkkö sanoi.

– Pahimmassa tapauksessa pesuveden mukana menee myös hyvinvointivaltion perusta, jos esimerkiksi neuvolan laatu ja yhdenvertaisuus vaarannetaan, hän jatkoi.

Myös Hyrkön mukaan hallituksen ajaman sote-uudistuksen aikataulu on läpeensä epärealistinen.

– Jotta tämä uudistus voisi edes teoriassa toteutua onnistuneesti, kaiken pitäisi sujua täydellisesti aikataulussa. Me kaikki tiedämme, että tämän kokoluokan operaatiossa niin ei tapahdu. Miten huolehditaan tämän ennennäkemättömän monimutkaisen muutoksen keskellä siitä, että ihmisten hoitosuhteet eivät katkea ja että kukaan ei jää ilman tarvitsemaansa apua? Näin valtavan ja vakavasti keskeneräisen hankkeen puskeminen kiireellä läpi on täysin vastuutonta, Hyrkkö sanoi.

Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja  Antti Lindtman (sd.) muistutti, että pääkaupunkiseudulla asuu lähes neljännes Suomen väestöstä. 

–Nyt jos koskaan tarvitaan pääkaupunkiseudun yhteinen viesti. Tuloista puolet lähtee, mutta menot jää. On aihetta huoleen, on aihetta äänen korottamiseen, hän painotti.

Lindtmanin mukaan ei koskaan ennen ole oltu tilanteessa, jossa näin massiivista muutosta kuntien tehtäviin ja ihmisten palveluihin vietäisiin täysin väkisin eteenpäin kuuntelematta pääkaupunkiseudun päättäjien ja asukkaiden perusteltuja huolia.

–Vantaan kaupunki on lausunut sote- ja maakuntauudistuksen eri osista noin 20 kertaa. Joka kerta olemme vakavalla ja harkitulla otteella tuoneet esiin uudistuksen epäkohtia. Nyt on käynyt ilmi, että joka ikinen meidän esittämämme epäkohta on käymässä toteen. Ja itseasiassa pahempana kuin kukaan meistä osasi edes arvioida. Koko Suomen kilpailukyvyn turbomoottori ja talouden ehdoton veturi ei voi jäädä sivusta seuraamaan hallituksen kovakorvaisuutta.

Sote-uudistusta puolusti Helsingin kaupunginvaltuustossa istuva Pekka Puska (kesk.), joka kehui itse uudistusta, mutta moitti siitä käytyä keskustelua. 

–Keskustelua käydään mielikuvien pohjalta. Uudellamalla tarvitaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta ihan yhtä paljon kuin muualla Suomessa, hän sanoi.

Puska kuvaili lisäksi valtuustojen yhteiskokousta turhaksi teatteriksi.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungir julkistivat aikaisemmin tässä kuussa yhteisen lausunnon, jonka mukaan sote-ja maakuntauudistuksen ehdotuskokonaisuutta ei tule hyväksyä esitetyssä muodossa.

Lue myös:

Yleisö ihmetteli kustannuksia ja palkkaharmonisointia sote-kiertueella: ”Lähes vaiettu asia”

Nyt tuli tyrmäys koko pääkaupunkiseudulta: Sotea ei tule hyväksyä

Pk-seudun vihreiltä tyly sote-kannanotto: ”Ilmeinen riski, että joudutaan leikkaamaan palveluista”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

On kuin hallitus olisi järkeä vailla sote ja maakunta asiassa.
On selvää, että sote tarvitsee ehkä rajujakin muutoksia, mutt ei edes sen suubbab tavalla mitä Kokoomus-Kepe lehmänkauppahallitus sitä ajaa.
Todellinen tehontarve ja kustannus on 100% ratkaiseva tekijä eikä se kuka keräsi rahat ja vallan

Voi olla, että on jopa vedettävä rajoja mihin hyvin kallista hoitoa annetaan.
Tehokkaan ja laadukkaan ja heti saatavilla olevan perusterveydenhuollon organisoiminen ei ole edes ongelma vaan ymmärrys ja tahtokysymys

Miten tahansa niin yh´teisön on asiassa oltava määräävä moottori joka voi käyttää yksityisiä tuottajia alihankkijoinaan

Atso Eerikäinen

Suomen suunta on aina ollut pääkaupunkiseutu ja sen sosiaaliset edut ja halpa verotus. Jos verot maksettaisiin siihen maakuntaan, edes puoliksi, jossa on syntynyt ja joka on sijoittanut jokaiseen syntyneeseen hänen kouluttamisekseen ja elinolosuhteisiin, niin maakunnat elpyisivät ja koko Suomi voisi paremmin, eikä vain pääkaupunkiseutu.

Ei tarvitse kuin klubiaskin takakansi tehdä laskelma, kuten eduskunnassa 25 vuotta toiminut kansanedustaja Erkki Koivisto vuonna 1970. Sallan kunta voisi lopettaa kuntalaisten verottamisen ja jopa alkaa jakaa osinkoa kuntalaisille. Tietysti rahat käytettäisiin kunnan olojen parantamiseen ja teollisuuden rakentamiseen. On ihan sama, onko tehdas Sallassa vai Helsingissä. Sallassa ei ainakaan lakkoiltaisi.

Suurin puute sotessa on, että maakunnilla ei ole verotusoikeutta. Japanissa, jossa asun, on 50 maakuntaa, joilla on verotusoikeus. Valtio saa vähemmän veroja, ainoastaan koko maan yhteisiin asioihin, kuten puolustusvoimille ja hävyttömän kalliin parlamentin menoihin kansanedustajien kinastelua varten lillukanvarsista.

Jonny Wadd

Sipilän hallitus tekee maamme historian vertaansa vailla olevaa rikosta kansalaisiaan kohtaan. Ei aseilla vaan maakunta ja sote uudistuksella. Sipilällä on kiire saada betonoitua Kepun valta maakunnissa rakentamalla käsittämätön hallintohimmelu. Himmeliin kuuluva hallinnon määrä vastaa saksan väkilukua. Samaan aikaan väestö muuttaa pois kasvukeskuksiin. Miksi siis hallintoa kasvatetaan? Sipilän agendalla on tulonsiirrot pks maakuntiin samalla kun esim. pakolaisongelman kulut jäävät pks maksettavaksi.

Seppo Simonen

On vielä hetki aikaa pk-seudun kuntapolitikoilla ottaa sosialismin viitta pois harteiltaan. Näin Espoolaisena tulee mieleen että onko tuo helsinkiläis pääkiho saanut viherpuna piikityksen oikein tuplana kun agiteeraa kapinaa kuin kommunisti agentit konsanaan tuossa 100 vuotta sitten.
Ei oikein järkevää politiikkaa Pk-seudun kunnallisluottamushenkilöiden viritellä luokkasotaa kuvittelemalla olevansa I luokkaa ja muu maa sitten II luokka palvelemassa heitä.
Nyt on hyvä aika pk-seudun ottaa uusi sote ja maakuntamalli haltuun ja kehittyä sen mukana moderniksi yhteiskunnaksi muun maan mukana.

Pasi Käyhkö

Onneksi Espoossakin poliitikkojen järki voitti eilisessä neljän kaupungin äänestyksessä. Espoossa äänestystulos oli selkeä 49 -24 nykyisen sote-maakuntauudistusvirityksen kaatamisen puolesta.
Kokonaisuudessaan äänestystulos kertoo selkeästi sen mitä lähemmäksi kansaa asia menee sitä voimakkaampi on vastustus.

Mitä ja keitä varten tätä uudistusta nyt väsätään?
Kansanedustajien kannattaa miettiä nyt asiaa tarkkaan jos haluavat saada jatkopaikan tulevissa vaaleissa.

Seppo Simonen

Pk-seudun kuntapolitikot haraa palliensa puolesta kun valta kuihtuu olemattomiin. Uudessa sote ja maakuntamallissa valtio ottaa huolehtiakseen sote kustannukset ja hallinto on maakuntavaltuutettujen käsissä siis nykyisestä 400 toimijan joukko supistuu 18 maakunnan hallintoon.
Kunnallisveroprosentti putoaa rastisesti ja kuntahallinto supistuu toimintoja vastaavaksi. Tämä todella parasta mitä yhteiskunnassamme tulee tapahtumaan. Eikä tätä voi kukaan järkiaivoilla varustettu voi vastustaa.