Sunnuntai 20.1.2019

Petteri Orpo: ”Olemme valmiit maksamaan jonkin verran lisää EU-budjettiin, kun se on Suomelle eduksi”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.5.2018 08:40
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomen EU-maksuosuuden nousu on hyväksyttävissä, jos lisäpanostukset hyödyttävät Suomea.

– Olisi epärehellistä väittää, että samanaikaisesti voidaan lisätä uusia menoja, säilyttää vanhat ja pitää silti kiinni kohtuullisesta jäsenmaksujen tasosta. Siksi hallitus on linjannut, että olemme valmiita maksamaan jonkin verran lisää EU-budjettiin, kun se on Suomelle eduksi. Pidämme kiinni myös siitä, että EU:n rahankäytön tulee olla tehokasta ja läpinäkyvää, Orpo kommentoi EU:n budjetin rakentamista valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Komissio on antanut esityksensä Euroopan unionin monivuotisesta rahoituskehityksestä Britannian eron jälkeisessä tilanteessa. Orpo toteaa komission esittävän merkittäviä lisäyksiä muuttoliikkeeseen, rajavalvontaan, puolustusyhteistyöhön sekä tutkimukseen, kehitykseen ja innovaatiotoimintaan.

– Eurooppalaisen puolustusyhteistyön tiivistäminen on Suomen pitkäaikainen tavoite. Muuttoliikkeen hallinta edellyttää massiivisia toimia EU:lta nyt ja tulevaisuudessa, Orpo kommentoi.

Valtionvarainministeri kirjoittaa, että vaikka komissio esittää koheesiorahoituksen ja yhteisen maatalouspolitiikan osuutta laskettavaksi EU-tasolla, Suomen lopullinen osuus määrittyy yksityiskohtaisissa neuvotteluissa.

– Suomen on pidettävä puolensa ja vaikutettava yhteisen maatalouspolitiikan rahanjakokriteereihin niin, että ne olisivat suomalaisille tuottajille mahdollisimman edulliset.

– Suomalaisen ruuantuotannon edellytyksistä on huolehdittava koko maassa. Tähän tarvitaan jatkossakin rahoitusta sekä EU:lta että kotimaan budjetista.

Orpon mukaan Suomi, kuten muutkin EU-jäsenmaat, tasapainottelee rahoituskehysneuvotteluissa kolmella tasolla eli uusien ja vanhojen tarpeiden sekä kehyksen kokonaistasoon liittyvien tavoitteiden välillä. 

– On tosiasia, että mitä korkeampi rahoituskehyksen kokonaistaso on, sitä korkeampi on myös Suomen jäsenmaksu.

– Jäsenmaksun yksioikoinen tuijottaminen ei kuitenkaan vie meitä neuvotteluissa pitkälle. Kokonaistasoa täytyy arvioida ensisijaisesti sisällön kautta: mahdollisten lisämaksujen täytyy tuottaa lisäarvoa suomalaisille. Samalla on huomioitava suorat rahavirrat, jotka suuntautuvat EU:sta Suomeen. Niistä maatalous on suurin, hän jatkaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

EU:lla on ollut vuosikausia ns.nopean toiminnan joukot, joita ei ole pystytty käyttämään kertaakaan. Nyt Herra Orpo esittää, että EU: n puolustukseen tarvitaan lisää rahaa! Lisäksi hän lausuu, että EU:n rahoitusta voidaan kasvattaa kunhan rahankäyttö on avointa ja läpinäkyvää. Olisi kohtuullista, että Orpo kertoisi, kuinka paljon ne nykyiset turhakkeet, " nopean toiminnan" joukot on maksaneet meille veronmaksajille.

Jonny Wadd

Kuinka yksinkertainen mies Orpo on? Tähän asti EI MITKÄÄN maksut EU:n byrokratiaan tai Kreikan (lue Saksalaisten pankkien) pelastamiseksi ole hyödyttäneet suomea. Siksihän on kansallista maatalous (lue Kepu) tukea ettei byrokratia EUssa hukkaa osaa rahasta. Suomen pitää neuvotella pienin mahdollinen summa ja kieltäytyä "solidaarisuudesta" ottaa kouluttamattomia maahanmuuttajia elätettäväksi maahamme.