Sunnuntai 26.5.2019

Keskustasta heti vastaus: ”SDP laittaisi taas suomalaisten verot nousuun”

Luotu: 
16.5.2018 10:57
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Olavi Ala-Nissilä arkistokuvassa.
|

Keskustan talous- ja veropoliittisten työryhmien puheenjohtaja, kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä arvostelee SDP:n tänään julkistettua vero-ohjelmaa suomalaisten kokonaisverotuksen kiristämisestä.

Ala-Nissilä uskoo, että nykyisen hallituksen keskeisiin tavoitteisiin kuulunut työn verotuksen alentaminen ja Suomen kokonaisveroasteen kasvun pysäyttäminen on auttanut maan talouden kasvuun.

– Samalla verotukseen on tullut lisää ennakoitavuutta, mikä on etenkin työllistävien yritysten menestyksen näkökulmasta välttämätöntä. Poukkoileva politiikka on kaikille huono toimintaympäristö eikä ylipäätään kanna pitkälle, Ala-Nissilä vastaa SDP:lle tiedotteessaan.

– SDP:n ohjelman toteuttaminen tarkoittaisi, että suomalaisten verot lähtisivät kokonaisuudessaan taas nousuun, ja verotukseen tulisi ennakoimattomuutta. Se puolestaan vakavasti vaarantaisi aikaansaadun myönteisen talous- ja työllisyyskehityksen jatkumisen, ja sitä kautta verotulojen kertymisen.

Lue myös: SDP julkaisi 12 kohdan listan: Näin verotusta tiukennettaisiin ja verovuotoja tukittaisiin

Ala-Nissilän mukaan keskustan linja seuraavalla vaalikaudella on uudistaa verotus kokonaisuudessaan yksinkertaisemmaksi, oikeudenmukaisemmaksi ja työntekoon kannustavammaksi.

– Kotimaista omistamisen suosimisesta voidaan päättää jo tällä vaalikaudella toteuttamalla sijoitustili eri sijoitusmuotoja kohtelevalla oikeudenmukaisella tavalla.

Hän arvostelee sitä, että ”SDP poistaisi kaikkien pienituloisimpien yrittäjien yrittäjyysvähennyksenkin”.

– Keskusta haluaa taas veroratkaisuilla parantaa etenkin pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä sekä tukea suomalaista omistamista.

– SDP puolestaan vero-ohjelmallaan hankaloittaisi yritysten mahdollisuuksia menestyä. Ohjelmassa valitettavasti näkyy myös ideologinen vastenmielisyys kotimaista omistamista kohtaan, keskustalainen väittää.

Siinä keskustan ja SDP:n näkemykset Ala-Nissilän mukaan yhtyvät, että mahdolliset tulonveronalennukset on lähivuosina kohdennettava ennen muuta pienituloisille.

SDP kääntäisi vero-ohjelmansa toimilla verotuksen painopistettä nykyistä vahvemmin omistamisen verottamiseen. Oppositiopuolue muun muassa kiristäisi pääomatulojen verotusta ja toisi instituutionaalisten sijoittajien osinkotuloihin viiden prosentin lähdeveron. Puolue itse tiivistää asian niin, että se ”lisäisi verotuksen tasapuolisuutta tiivistämällä veropohjaa”.

Lue myös: Sdp kiristäisi ruuvia uudella verolla: ”Suomessa omistaminen kevyemmin verotettua”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Ala-Nissilältä unohtui taas Kepun pitkähuuliset tukijussit, niiden luottoäänestäjät.
Siellä on niin paljon leikkausvaraa ettei idean toteuttamiseen mitään veronkorotuksia tarvita, korkeintaan niiden uudelleenkohdistamista oikeudenmukaisempaan suuntaan.
Pääomatulojen ja palkkatulojen yhdenmukaistamisesta olisi hyvä lähteä liikkeelle.
._.

Niilo Mäkelä

Kuten edellä niistä tukiaisista olisi paljoon varaa ilman lisäveroja. No eihän edustajan palkastakaan ole varaa antaa sille heikoimmalle 6000 palkkaa ja 2000 kulukorvauksia joten sille joka saa 500 toimeentulotukea on tietty kannustinloukussa ja pitäisi työtä hakea sairaanakin tai leikkuri iskee?

Risto Salonen

Suomen Pankki ilmoitti tänään huolestumisensa kotitalouksien ennätysvelkaantuneisuudesta.
Mitä tekee demarit: ilmoittaa suosivansa lisää kulutusta säästämisen sijaan ehdottamalla osakesäästämisen verojen korotusta.
Kuluta lisää, niin mekin teemme, kun pääsemme hallitukseen. Lainaa saa niin halvalla ja sillä rahalla saa paljon kivaa kannattajillemme.