Sunnuntai 26.5.2019

”Suomen pääministeri ei johda” – Junckerin kokoomuslainen neuvonantaja arvostelee Juha Sipilää

Luotu: 
16.5.2018 12:30
  • Kuva: Minna Karkkola / Uusi Suomi
    Kuva
    "Pienet maat voivat vaikuttaa EU:ssa, mutta se ilmatila pitää ottaa. Muuten sen ottaa joku muu", viestii kokoomuslainen EU-vaikuttaja Aura Salla pääministeri Sipilälle.
|

Suomi on ollut aivan liian hiljaa EU-politiikassa viime vuodet, arvioi tilanteesta huolestunut Aura Salla (kok.), joka on EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajatiimin jäsen Brysselissä.

Kokoomuksen puoluevaltuuston johtoon pyrkivä Salla antaa pyyhkeitä etenkin pääministeri Juha Sipilälle (kesk.), jonka pitäisi johtaa Suomen EU-politiikkaa. Pöydällä on jatkuvasti isoja asioita, kuten talousunionin kehittäminen, pankkiunioni ja EU-puolustusyhteistyön kehittäminen, mutta Suomella ei ole selkeitä kantoja näiden kehittämiseen.

-Suomelta ei tule selkeitä esityksiä EU:n kehittämiseksi. On tosi huolestuttavaa, että Suomen pääministeri ei ota johtavaa roolia EU-politiikassa, Salla sanoo Uudelle Suomelle Brysselissä.

-Pienet maat voivat vaikuttaa EU:ssa, mutta se ilmatila pitää ottaa. Muuten sen ottaa joku muu.

Sallan mielestä Suomessa ei ole onnistuttu käymään relevanttia keskustelua EU:n syvenevästä puolustusyhteistyöstä, jonka edistämisessä Suomen on nähty olleen aktiivinen. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, ettei Suomessa ole oikein käsitetty, mitä yhteistyö tarkoittaa.

-Oikeastaan se koko keskustelu on käymättä.

”EU maksaa meille kahvikupin päivässä, mutta tuo 12 kuppia takaisin joka päivä”

Lue myös reaktio: Keskustalainen hermostui Junckerin avustajan puheista – julkinen Sipilä-kritiikki oli liikaa

Salla ennakoi, että Eurooppa uhkaa väistämättä seuraava taloustaantuma 5-10 vuoden kuluessa.

-Seuraava taloustaantuma varmasti vauhdittaa pankkiunionin kehitystä.

Tällä hetkellä EU kamppailee myös määräenemmistöpäätösten edistämisessä, kun nykyään päätökset pitää tehdä yksimielisesti. Määräenemmistöpäätökset sujuvoittaisivat EU:n toimintaa ja tilanteisiin voitaisiin reagoida nopeammin. Nykyään EU:lla kestää pahimmillaan useita viikkoja antaa lausuntoja esimerkiksi kriisitilanteista, kuten muun muassa Jerusalemin tilanteessa kävi.

Lisäksi oikeusvaltio-ongelmat Puolan ja Unkarin kanssa hankaloittavat kaiken aikaa EU:n toimintaa ja nakertavat sen uskottavuutta. Tässäkin haasteessa määräenemmistöpäätöksistä olisi hyötyä. Niiden lisäämiseksi tarvitaan kuitenkin muutoksia EU:n perussopimukseen, mikä ei ole yksinkertaista.

Sallan makuun Suomessa käydään ylipäänsä liian vähän keskustelua EU-politiikasta, jonka media usein typistää pieniksi ulkomaan uutisiksi. Siksi moni mieltää EU-asiat kaukaisiksi ja vaikeiksi, vaikka ne vaikuttavat jokaisen arkeen. Sallan mielestä EU-asiat ovat ennen kaikkea kotimaan politiikkaa: suomalaisen maalaiskylän asukas hyötyy EU:sta muun muassa vapaiden markkinoiden johdosta, kun paikalliset yritykset voivat toimia laajasti ja tuovat kylään elinvoimaa.

-Muun muassa EU:n sisämarkkinoiden ja kauppapolitiikan ansiosta yritys voi palkata ehkä kaksinkertaisen määrän ihmisiä, mikä tuo asiakkaita myös kylän ruokakauppaan ja hinnat ovat halvempia. EU maksaa meille kahvikupin päivässä, mutta tuo 12 kuppia takaisin joka päivä.

Lue myös: Rahariita seisottaa 1500 sotilaan joukkoja - Jyrki Katainen: "Iso ongelma"

Jaa artikkeli:

Kommentit

Elias Habana

Tottahan se on ettei Sipilä ole maamme johtaja varsinaisessa merkityksessä. Hän on liikemies joka ajattelee omia etuja ensisijaisesti. Jos edut ovat linjassa maan etujen kanssa niin hyvä, mutta jos eivät niin varmistetaan aina ensin omat ja lähipiiriläisten edut.

Hyvä Salla!

EU:n syventämisestä käytävä keskustelu tulee aloittaa heti vaikka EU:n Valkoisen kirjan viidestä skenaariosta:

https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/valkoinen_kir...

Edellä olevan lisäksi Suomen tulee "macronisoida" sote- ja maakuntauudistus ENNEN KUIN siitä eduskunta äänestää: suomalaisia kansalaisia, erityisesti suomalaisia siirtyviä sote-työntekijöitä ja -henkilöstöä sekä LUOVA-viranomaisia tulee kuulla virallisesti hallinnollisesti ja perustuslain mukaisesti yhdenvertaisesti, julkisuuslaki huomioiden.

Esko Riikonen

EU:n syventäminen tarkoittaa matkaa kohti liittovaltiota ja sitä pitää vastustaa tiukasti. Mitään sellaista askelta ei pidä ottaa, joka lähentää liittovaltiota. Se ei ole suomalaisten enemmistön tahto. Ei yhteistä talletussuojaa, eikä mitään muutakaan, joka tulee meidän maksettavaksi. Ja yhteinen puolustus on huuhaata. Ei siitä tule mitään. Se on suomalaisen poliittisen johdon toiveajattelua, koska Nato on heille iso ongelma.

Tapio Mäkeläinen

Suomen hallitus ja mepit ovat hoitaneet asioita hienosti maamme mitättömään kokoon nähden. Meidän työkulttuurimme ei ole samanlaista kaakottamista kuin useissa maissa.
Sitä vaan en ymmärrä miksi bulgaria ja romania otettiin Rehnin johdolla mukaan.
Onhan tämä tilanne aivan eri kuin pysähtyneisyyden aikana jolloin Moskovan juna toi ja vei. Joitakin nykymeno nyppii kun on niin ikävä tuota kontallaan olon aikaa.

Esko Riikonen

EU:ta johtavat Saksa ja Ranska. Ja muut saavat olla samaa mieltä heidän kanssaan. Aina ennen "tärkeitä kokouksia" nämä maat palaveeraavat keskenään ja hakevat yhteisen kannan. Oletteko huomanneet, että se olisi kokouksessa muuttunut?

Risto Nikander

Ainoat maat, jotka vaikuttavat positiivisesti ovat Unkari, Puola ja entiset itäisen Euroopan maat. Ne pitävät EUn edes jossain määrin siedettävänä kun estävät islamisaatiota, turvaavat EU kansalaisia ja vähentävät veronmaksajien kustannuksella elävien määrää. Samalla säilyy edes jonkin aikaa eurooppalainen kulttuuri.

Tuomo Niemelä

En tiedä miksei vanha juoppo CMJ voinut yksinkertaisesti meilata Sipilälle, vaan käski kokoomuksen kertomaan asiansa Uudelle Suomelle. Ehkä siksi että Sipilä on Junckerista liian raitis, että tulisi juttuun.

Mitään uutta ei kuitenkaan kuultu. Kokoomus haluaa liittovaltion ja Juncker vielä enemmän sitä ja vielä nopeammin. Citius altius spiritus fortius.

Olisi kuitenkin hyvä, jos JSN-media saisi omistajiltaan luvan uutisoida EU-asioista suomen kielellä kuten mistä tahansa muusta yhteiskunnallisesta aiheesta. Jäädään odottelemaan, josko flexiä päästetään jonain päivänä vähän pidemmäksi

Henri Järvi

EU on tuonut meidät keskellä kauppasotaa Venäjän kanssa jonka kanssa aiemmin kykenimme käymään kauppaa. Suomi on EU:n heittopussi ja nettomaksaja johon työnnetään Romanian romaanit pitämään meteliään rautatieasemalle. Sipilällä ole riittävästi karismaa yrittää edes oikaista kehitystä. Hän on keskittynyt sammon ympärille, eli valtion budjetin varojen ohjaamiseen lähipiirilleen ja sidosryhmilleen.

Ilkka Kiviniemi

Saksa on jopa pelottavan vahva Euroopan markkinoilla. Ja jos markkinatalous ei riitä voi luvassa olla jopa jotain vahvempaa, vaikka selvä sota olisi samalla myös varma itsemurha. Siihen tuskin helposti päädytään, mutta jos Venäjä ajetaan typeryyden kautta liian ahtaalle, sitten voi alkaa tapahtumaan. Siitä varoituksena jo Krimin tapahtuma eikä ole mahdotonta etteikö jotain muutakin ole luvassa. Mutta Eurooppaa vie Saksa, sen se haluaa tehdä ja toisten on sitä seurattava, haluavat tai eivät. Euroopan on yritettävä olla yhtä niin Venäjän kuin Yhdysvaltojen vuoksi, myös Kiina siinä sivussa. Ei ole helppoa olla suomalainen, toivoa kauppaa Venäjän kanssa kun samalla sinne päin on oltava pakotteita. Vapaus on sanana usein vain vitsi ja vakava sellainen.

Pekka J. Mäkinen

Aura Salla on näitä nuoria poliitikkojamme jotka eivät ymmärrä mitä arvoa on itsenäisyydellä. Esko Riikonen edellä totesikin sen mitä mieltä kansan enemmistö on. Me emme tarvitse mitään EU:n kehittämistä siinä mielessä kuin Salla sen näkee.

EU on koko ajan kehittymässä yhä selvemmin liittovaltioksi. Se ei ole kansamme enemmistön tahto, kuten Riikonenkin sen jo totesi. EU:n määräenemmistöpäätökset takaavat sen että Suomen kriittisiä kantoja ei oteta enää lainkaan huomioon. Eikö Salla tätä ymmärrä. Esim. KD on vastustanut jyrkästi määräenemmistöihin menemistä.

Ranskan Macron on federalisti joka on jo ehdottanut kahden vauhdin EU:ta. Saksan demarijohtaja hiljattain olisi ollut valmis heittämään Suomen ulos EU:sta.

EU:hun syntyy todennäköisesti ydin joka on mahdollisesti se kymmenen valtion liitto, joiden kesken jo sotilaallista yhteistyötä koitettiin hiljattain saada aikaan. Suomi ei tähän ytimeen kuulu, ja hyvä niin.

EU:hun liittymisemme oli alunalkaen suuri virhe, eikä sinne menty rehellisin keinoin, kuten eräät politiikkomme ovat jälkeenpäin myöntäneet .