Lauantai 19.1.2019

EK: Kaupungistumisesta tehtävä kärkihanke – ”Vähintään 600 milj. €:n väyläinvestoinnit vuosittain”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.5.2018 15:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies esittää kaupunkipoliittisen ministerivaliokunnan perustamista.
|

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vaatii, että seuraavan hallituksen on otettava kaupunkipolitiikka yhdeksi kärkihankkeeksi Suomen talouden menestyksen takaamiseksi. 

Suomen kaupunkipolitiikkaa on EK:n mukaan ollut eri hallitusten päätöksenteossa käyttämätön voimavara. EK huomauttaa samalla, että kaupungistuminen ja asukastiheyden kasvu kasvattavat tutkitusti tuottavuutta.

EK toivoo, että kaupunkipolitiikka saa jatkossa vahvan ja vakiintuneen aseman Suomen hallitusten agendalla. 

–EK esittää kaupunkipoliittisen ministerivaliokunnan perustamista, jotta poliittinen päätöksenteko eri ministeriöissä tukisi Suomen hyvää kaupungistumista, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo. 

EK korostaa, että Suomi tarvitsee pääkaupunkiseudun lisäksi useita muita menestyviä kaupunkiseutuja, jotka vaikuttavat myönteisesti ympäröivän maakunnan elinvoimaan. 

–Tarvitsemme nopeampia liikenneyhteyksiä kaupunkialueiden välille, jotta voimme varmistaa useiden kaupunkien elinvoiman. Erityisesti raideliikenneinvestointeja on kasvatettava selvästi nykytasoltaan. Minimitavoitteena olisi pidettävä vähintään 600 miljoonan euron liikenneväyläinvestointeja vuosittain, Häkämies kommentoi.

  Kaupunkien kasvun ja asuinrakentamisen esteeksi on EK:n mukaan noussut hidas kaavoitus. EK esittää monia muutoksia kaavoituksen sujuvoittamiseksi: kaavatasoja on vähennettävä ja autopaikkanormeja sekä muuta sääntelyä väljennettävä.  

EK linjaa, että Suomessa olisi siirryttävä ns. Hollannin malliin, jossa kaikki hankkeeseen liittyvät luvat käsitellään kerralla. Viranomaisten on myös käsiteltävä luvat määräaikaan mennessä tai lupa astuu voimaan.

Samalla EK varoittaa, että politiikan tavoitteena ei kuitenkaan saa olla hallitsematon kaupungistuminen. 

–On turvattava koulutuspolut kaikille nuorille riippumatta heidän syntypaikastaan. Tämä tarkoittaa laajasti järjestettyä perusopetusta ja oikein mitoitettua ammatillista koulutusta seutukunta- ja maakuntatasolla. Korkeakouluissa on sen sijaan tehtävä nykyistä parempaa profiloitumista, Häkämies painottaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

"EK huomauttaa samalla, että kaupungistuminen ja asukastiheyden kasvu kasvattavat tutkitusti tuottavuutta."

Joo, tai sitten voi käydä kuten Detroitissa jossa nykyään on paljolti viljeltyä maata ja tyhjiä taloja ja teollisuurakennuksia, kouluja teattereita jne...

Mitä rakentamiseen tulee, niin johan noissa isoissa kaupungeissa ja vissiin vähän pienemmissäkin on suuri vaihde päällä taloo nousee kuin sieniä sateella vieri viereen ahtaasti tungettuina. Muuta aiheeseen liittyvää.

"Piilokorruptio Suomessa osa 2: Kaavoitus ja rakentaminen"

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254730-piilokorruptio-su...

Raimo Laine

Joukossa tyhmyys tiivistyy ! Kaupunkeja kasvatettaessa myös haitat kasvavat. Ilman pilaantuminen, suuret päästöt, ahtaus, kalleus, syrjäytyminen, rähinöinti jne.
Kannattaisi käydä esim. Pekingissä, Madridissa, jopa Pariisissa tutustumassa haittoihin.
Hyvät hengiyssuojaimet mukaan !
Modernilla tekniikalla voidaan koko Suomi pitää toimivana, puhtaana ja terveenä.