Maanantai 20.5.2019

Yrittäjät löysivät SDP:n vero-ohjelmasta oudon kohdan: ”Sehän nimenomaan auttaa pienituloisia”

Luotu: 
16.5.2018 16:24
Päivitetty: 
16.5.2018 16:35
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SDP:n vero-ohjelmaa on kuvailtu odotettua sovittelevammaksi.
|

Suomen Yrittäjät arvioi, että SDP:n aikaisemmin keskiviikkona julkistetussa vero-ohjelmassa hyvää ovat ehdotus osinkoverotuksen veropohjan tiivistämisestä ja arvonlisäveron alarajan nostamisesta. Huonoa ovat yrittäjien mukaan ehdotukset alv:n alarajan huojennuksesta ja yrittäjävähennyksestä luopumisesta.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen korostaa, että yrittäminen, omistaminen ja investoinnit ovat pitkäjännitteistä toimintaa, jota veropolitiikan tulee tukea. Hyvä verojärjestelmä on Kuismasen mukaan ennustettavaa, sillä epävarmuus verotuksen suunnasta ja tasosta johtaa väistämättä taloudellisen aktiviteetin alenemiseen ja tuotannollisen toiminnan siirtymiseen muualle.

–Yrittäjät ottavat joka päivä toiminnassaan riskiä, jotta yritys menestyy tulevaisuudessa. Menestyminen on välttämätön ehto sille, että yritykset voivat työllistää ja tarjota hyvinvointia työntekijöille sekä mahdollistaa kansantalouden kasvun. Yritykset, joilla on vahva tase, pärjäävät suuremmalla todennäköisyydellä yli huonojen aikojen, Kuismanen kommentoi tiedotteessa.

Hän ihmettelee kuitenkin aikeita yrittäjävähennyksen poistamisesta.

–On outoa, että SDP haluaa poistaa yrittäjävähennyksen. Sehän nimenomaan auttaa pienituloisia, ei osakeyhtiömuotoisia yrittäjiä, jotka eivät ole hyötyneet yhteisöveron alentamisista. Tämä on se joukko, jolla on suuri kasvupotentiaali ja sitä kautta mahdollisuus työllistää, Kuismanen toteaa.

-Ehdotus arvonlisäveron alarajan nostamisesta on tervetullut, mutta huojennuksesta ei pidä luopua. Huojennus pienentää verorasitusta verollisen toiminnan rajan ylittyessä, ja siitä hyötyvät eritoten pienet yritykset, hän jatkaa.

Kuismasen mukaan myös SDP:n ehdotus osinkoverotuksen veropohjan tiivistämisestä on tervetullut, sillä monet kansainväliset ja kotimaiset institutionaaliset sijoittajat sekä muut osinkoverotuksesta vapautetut yhteisöt eivät juurikaan maksa osinkoveroja Suomeen.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Markus Lohen mukaan SDP:n vero-ohjelmassa on useita yrittäjyyden edellytyksiä heikentäviä veronkorotuksia. 

–SDP:n verolinja osoittaa, ettei puolue ymmärrä yrittäjyyttä, ja sitä miten hyvinvointivaltion tarvitsema raha syntyy. Suomen käänteen varmistanut työllisyyden kasvu on ollut pitkälti pk-yrittäjien harteilla. Uudet työpaikat syntyvät niihin. Siksi en pidä SDP:n esittämiä yrittäjien veronkorotuksia viisaina, Lohi toteaa omassa tiedotteessaan. 

Hän sanoo pelkäävänsä, että SDP:n esittämilla keinoilla suomalaisten verot saataisiin ylös ja talous- ja työllisyyskasvu alas. 

Kuismasen tavoin Lohi moittii esitystä yrittäjävähennyksen poistamisesta.

–Tässä tilanteessa SDP:n lääkkeet veisivät aivan väärään suuntaan ja todennäköisesti heikentäisivät myös työllisyyttä. 

Lohi löytää SDP:n vero-ohjelmasta löytyy myös kannatettavia asioita. 

–Pidän tärkeänä, että kaikista pienituloisimpien tilanteeseen löytyy helpotusta. Lisäksi lähtisin mielelläni pohtimaan yhdessä SDP:n kanssa kaivannaisveron kehittämistä. Meidän pitää rakentaa yhdessä malli, joka toisaalta varmistaa, että kaivoistoimintaa kannattaa Suomessa harjoittaa ja toisaalta takaa, että samalla osa hyödystä jää paikallisyhteisölle, joka haitatkin kärsii, Lohi toteaa.

SDP:n vero-ohjelmaa on kuvailtu odotettua sovittelevammaksi. Puolue haluaa tukkia pahimpia verovuotoja ja kiristää omistuksen verotusta matillisin askelin.

Lue myös:

SDP julkaisi 12 kohdan listan: Näin verotusta tiukennettaisiin ja verovuotoja tukittaisiin

Uusi lähdevero Suomeen? – SDP:lle varovaista tukea keskustasta ja kokoomuksesta

Jaa artikkeli: