Lauantai 19.1.2019

Keskustan puoluesihteeri puuttui EU:n ytimestä tulleeseen Sipilä-arvosteluun: ”Kehotan perehtymään Suomen EU-linjauksiin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.5.2018 16:56
  • Kuva: Eriika Ahopelto
    Kuva
    Jouni Ovaskan mukaan hyviä esimerkkejä Suomen aktiivisesta EU-vaikuttamisesta on useita.
|

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska ihmettelee EU-komission neuvonantajatiimiin kuuluvan Aura Sallan näkemyksiä Suomen EU-politiikasta.

-Aura Salla kritisoi Suomen EU-politiikkaa liian hiljaiseksi ottaen esimerkiksi Suomen toiminnan talous- ja rahaliiton kehittämiseksi, pankkiunionin viimeistelemiseksi ja EU:n puolustusulottuvuuden vahvistamiseksi. Salla on seurannut EU-ministerivaliokunnan päätöksiä, pääministeri Sipilän tapaamisia muiden EU-johtajien kanssa ja maamme EU-vaikuttamisstrategiaa harvinaisen heikosti, sillä juuri EU:n puolustusulottuvuuden ja talous- ja rahaliiton kehittäminen ovat olleet Suomen EU-vaikuttamisen ytimessä. Kehotan Aura Sallaa perehtymään Suomen EU-linjauksiin, jotka ovat Sipilän hallituksessa yhteisesti hyväksyttyjä, Ovaska toteaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa hyviä esimerkkejä Suomen aktiivisesta EU-vaikuttamisesta on useita. 

–Suomi sai omat näkemyksensä erinomaisesti sisällytetyksi EU:n tulevaisuutta linjaavaan Rooman julistukseen maaliskuussa 2017. Julistuksen mukaan EU keskittyy olennaiseen: kasvuun ja työpaikkoihin sekä turvallisuuteen. Unioni tavoittelee tehokkaampaa päätöksentekoa ja etenee neljällä eri osa-alueella: Vauras EU, sosiaalinen EU, turvallinen EU ja globaali EU, Ovaska luettelee.

Hän sanoo, että Suomi on lisäksi ollut EU-puolustuksen kehittämisen kärjessä. 

–Kesällä 2016 pääministeri Sipilä ja Ranskan presidentti Hollande allekirjoittivat yhteisen julistuksen puolustusyhteistyön kehittämisestä. EU:n puolustus on edennyt pitkälti julistuksen pohjalta kun pysyvä rakenteellinen yhteistyö käynnistyi ja puolustusrahaston ja –teollisuuden hankkeet etenevät. Talous- ja rahaliiton kehittämisessä Suomi linjasi kantansa toisena jäsenvaltiona. Tavoittelemme sääntöperusteista ja toimivaa euroaluetta, joka pystyy paremmin vastaamaan euroalueen talouden haasteisiin ja jossa jokaisella maalla on ensisijainen vastuu omasta talouspolitiikastaan, Ovaska sanoo.

Ovaska kehuu hallitusta ja pääministeriä myös aktiivisesta toiminnasta EU:n sisämarkkinoiden ja kauppapolitiikan vahvistamiseksi. 

Hän muistuttaa myös, että Suomi toimii EU:n puheenjohtajamaana ensi vuoden jälkipuoliskolla. 

–Pidän tärkeänä, että pääministeri Sipilän aloitteesta Suomen kansallista EU-puheenjohtajuusohjelmaa valmistellaan parlamentaarisesti siten, että valmistelutyössä ovat mukana kaikki eduskuntapuolueet ja keskeisenä toimijana on eduskunnan suuren valiokunnan työjaosto. Laajapohjainen valmistelu varmistaa laaja-alaisen EU-keskustelun ja prioriteettien selkeän asettamisen. Toivon, että Suomen EU-vaikuttamisen yhteisissä talkoissa ovat rakentavalla tavalla mukana kaikki suomalaiset EU-toimijat, EU-komission suomalaisia myöten, Ovaska sanoo.  

EU:n komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantajatiimin jäsen Aura Salla (kok.)sanoi aikaisemmin keskiviikkona Uudelle Suomelle, että Suomelta ei tule selkeitä esityksiä EU:n kehittämiseksi. 

–On tosi huolestuttavaa, että Suomen pääministeri ei ota johtavaa roolia EU-politiikassa, hän sanoi.

Sallan mielestä Suomessa ei ole onnistuttu käymään relevanttia keskustelua EU:n syvenevästä puolustusyhteistyöstä, jonka edistämisessä Suomen on nähty olleen aktiivinen. Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, ettei Suomessa ole oikein käsitetty, mitä yhteistyö tarkoittaa.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä arvosteli aikaisemmin keskiviikkona Sallaa poliittisesta pelistä ja harkintakyvyn pettämisestä.

Kärnä ja Salla ovat väitelleet asiasta myös Twitterissä, jossa Kärnä julkaisi listauksen Suomen EU-tavoitteista ja –aloitteista.

Lue lisää: 

Junckerin kokoomuslainen neuvonantaja arvostelee Juha Sipilää: ”Suomen pääministeri ei johda”

Keskustalainen hermostui Junckerin avustajan puheista – julkinen Sipilä-kritiikki oli liikaa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Kokoomuksen Aura Sallaa kiehtoo tekoäly Keskustalais politikoilla on taasen omasa päässään älynystyröitä sopivasti omasta takaa.
Muutoin on ihan mukavaa saada tietoa Brysselin EU komision sisältä kun nää meidän mepit on niin kitsaita tiedon jakajia.

Pasi Käyhkö

Eihän Keskusta mikään EU-fanittaja ole. Mieluumminkin markka ja alkiolaisuus takaisin ja maataloudesta Suomen core-business. Vaikka maassa ei 7. kuukauteen vuodessa kasva mikään eikä mitään.
Lisäksi Suomikin pitäisi asuttaa rajalta rajalle vaikka pinta-alaltaan EU:n viidenneksi suurimmassa maassa asuu vain 5,5milj. asukasta