Tiistai 21.5.2019

Koko oppositio raivostui hallitukselle – Hallitusleiristä vastaus: ”Propagandaa”

Luotu: 
17.5.2018 11:15
Päivitetty: 
17.5.2018 13:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) pitää keskiviikkoista kohua oppositiopolitiikkana.
|

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkisen (kesk.) mukaan keskiviikkoinen kohu sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä eli julkisen talouden suunnitelmasta (JTS) on silkkaa oppositiopolitiikkaa.

– Keskiviikon performanssissa oli puhtaasti kyse oppositiopolitiikan tekemisestä. Kyse oli vain lausunnon antamisesta valtiovarainvaliokunnalle, joka tekee joka tapauksessa normaalin prosessin kautta JTS-mietinnön, joka käsitellään aivan normaalisti eduskunnassa.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti keskiviikkona hallituksen edustajien äänillä, että se keskeyttää talousasiantuntijoiden kuulemiset julkisen talouden suunnitelmasta (JTS) ja täten jättää myös lausunnon antamatta. Oppositiopuolueista päätökselle sateli keskiviikkona rajua arvostelua

Torstaina oppositiojohtajat lähettivät tiedotteen, jossa he vetoavat eduskunnan puhemiesneuvostoon. Opposition mielestä puhemiesneuvoston tulisi käsitellä sote-valiokunnassa syntynyt tilanne, jossa ”asioiden käsittelyä on estetty hallituspuolueiden edustajien äänestyspäätöksellä”.

– On erittäin harhaanjohtavaa oppositiolta sotkea keskenään JTS:n käsittely ja uuden ison sote-uudistuksen rahoituksen käsittelyprosessit eduskunnassa. Nämä sotkeutuvat ihmisten mielissä hyvin helposti.

Heikkinen muistuttaa, että JTS on nelivuotinen koko julkisen talouden hallintaa ja ennakoitavuutta käsittelevä prosessi, josta oli eduskunnan lähetekeskustelu viime viikolla. JTS:n mietintövaliokunta on valtiovarainvaliokunta.

Muut valiokunnat saavat itse päättää, antavatko lausunnon valtiovarainvaliokunnalle kustakin aiheesta, eli tällä kertaa JTS:stä vuosille 2019–2020. Valtiovarainvaliokunnan kahdeksan jaostoa, kuten kunta- ja terveysjaosto sekä eduskunnan muut valiokunnat ovat kuulleet Heikkisen mukaan hyvin kattavasti maakunta- ja sote-uudistukseen liittyviä asiantuntijoita ja asioita.

Heikkinen kritisoi oppositiota kahden asian sekoittamisesta tahallisesti keskenään. Hän kertoo, että torstain aikana pitäisi valmistua valtiovarainvaliokunnan lausunto sote-uudistukseen ja valinnanvapauteen. Sote-valiokunta keskustelee asiasta koko perjantain, ja valtiovarainministeriökin on antamassa vastinetta. Tieto valtiovarainkunnan tulevasta lausunnosta ja VM:n vastineesta on Heikkisen mukaan ollut koko valiokunnan tiedossa.

– Me todella saamme kaiken tarvittavan informaation sote-uudistuksesta ja valinnanvapaudesta. Tässä haluttiin pistää puurot ja vellit sekaisin ja antaa sellainen kuva, että meillä olisi niin kiire, ettemme käsittelisi olennaisia asioita uudistuksen yhteydessä.

Heikkisen mukaan lausunnon antaminen esimerkiksi JTS:stä vaatii paljon työtä, ja tällä hetkellä myös sote-uudistus kuormittaa. Heikkisen mukaan olisi ollut kaksinkertaista työtä antaa lausunto myös JTS:stä, kun sote-uudistuksen mietintöä varten sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tehdään kuitenkin selvitys rahoituksen riittävyydestä.

– Tämä tuntuu minusta kohtuuttomalta kansalaisten höpläytykseltä, että väitetään, että tässä olisi tehty jotain väärää.

Heikkinen myös huomauttaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausunto JTS:stä olisi julkisen talouden kokonaisuuteen nähden vain osa isoa kokonaisuutta.

– Kohun nostattaminen on puhtaasti oppositiopropagandaa. Tavallinen ihminen sai sellaisen kuvan, että hallituspuolueet ovat keskeyttäneet sote-uudistukseen liittyvän rahoituksen kuulemisen. Se ei todellakaan pidä paikkaansa. 

Heikkinen myös vakuuttaa, etteivät jo annetut asiantuntijalausunnot missään tapauksessa ole olleet turhia.

– Olemme hyvin informoituja. Kukaan ei ole jäänyt eikä jäämässä kuulematta.

Lue myös: Keskustasta heti kuitti oppositiolle: ”Se ei käy”

”Turhaa työtä” tehnyt ekonomisti hämmästyi: Kuinka hallitus voi tehdä näin?

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Tämän opposition viivytys keinottelu on vertaansa vailla olevaa uskomatonta kieroilua jopa häpeällistä toimintaa.
Hannakaisa Heikkiselle kiitos toiminnasta sosiaali ja teveysvaliokunnan vastuullisesta varapuheenjohtajana toimimisesta yhdessä hallitusta edustavien jäsenten kansa.

Henri Järvi

hallitus kulkee idelogia edellä, niin kuin natsit saksassa, sama tarina uusi aika, kapitalistinen yli-ihminen ja poliittinen puoluerotu lyövät kättä ja sinusta tehdään pääoman orja, ihan laillisesti, sillä täytyyhän kaiken olla laillista, herran jestas, orjuudenkin toki

ideologia edellä kaadetaan kansallisvaltio ja katsotaan sitten paikataanko jotain, pääasia että saadaan jotain aikaiseksi, hihat heilumaan

ideologia edellä