Keskiviikko 22.5.2019

”Turhaa työtä” tehnyt ekonomisti hämmästyi: Kuinka hallitus voi tehdä näin?

Luotu: 
17.5.2018 13:05
  • Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
    Kuva
|

Suomen Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio kertoo Uudelle Suomelle olevansa ihmeissään, kuinka sosiaali- ja terveysvaliokunta voi vain ilmoittaa, ettei anna lausuntoa julkisen talouden suunnitelmasta (JTS), kun asiakirjoille ja niiden käsittelylle on olemassa tietyt prosessit eduskunnassa.

– Suuri työ on varmasti jo tehty, ja pistää surulliseksi, miten tällaista voidaan tehdä. Jonkin verran kyseessä on omaa turhautumista, mutta etenkin hämmennystä, kun tiedän, että valiokunnassa esitettiin tosi hyviä kysymyksiä esimerkiksi soten kustannuksista ja siihen varautumisesta, Punakallio sanoo Uudelle Suomelle.

Lue lisää: Raju sote-riita repesi eduskunnassa: ”Hallituksen härski sulle-mulle-politiikka runnoo alleen demokratian perusperiaatteet”

Punakallio kummasteli keskiviikkona Twitterissä sitä, että eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta keskeyttää talousasiantuntijoiden kuulemiset sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä JTS:stä eikä siten anna myöskään lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä.

– Mitäh? Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei anna lausuntoa kehyksestä eli #JTS:stä. Olin itse paikalla kuultavana jo 3.5., ohessa @Kuntaliitto lausunto. #turhaatyötä, Punakallio kirjoitti keskiviikkona Twitterissä. 

 

 

Punakallion mielestä valiokunnassa esiin nousseisiin kysymyksiin olisi saatava jollain tapaa vastaukset ennen kuin sote-laista, valinnanvapaudesta ja JTS:stä päätetään. Tyhjentäviä vastauksia ei hänen mukaansa ole, mutta puuttuvat eurot pitäisi jotenkin hänestä huomioida JTS:ssä.

– Ennen muut valiokunnat ovat tutkineet asioita ja antaneet omat mietintönsä valtiovarainvaliokunnalle, joka on päävastuullinen ja tehnyt lopullisen mietinnön. On hämmästyttävää, että keskeyttämispäätös tehdään tässä vaiheessa.

Punakallio kertoo myös, että kun asiantuntijoilta alettiin pyytää lausuntoja, aikaa oli todella niukasti.

– Olikohan siinä suurin piirtein päivä aikaa, kun piti tehdä lausunnot. Aikataulut olivat niin tiukat, että oli melkein mahdotonta työstää kirjalliset materiaalit ja järjestää kalenteri siten, että pääsee paikalle.

– Tilanne eduskuntakäsittelyssä on ylipäätään hyvin poikkeuksellinen, ja siellä varmasti tehdään pitkiä päiviä. Tuntuu vähän paniikkiratkaisulta tällainen, että pitää jättää jotain kesken, Punakallio sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) puolusti aiemmin torstaina päätöstä keskeyttää talousasiantuntijoiden kuulemiset julkisen talouden suunnitelmasta ja jättää lausunto antamatta. Heikkisen mukaan kyse on opposition propagandasta.

Lue lisää: Koko oppositio raivostui hallitukselle – Hallituksen vastaus: ”Propagandaa”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit