Maanantai 27.5.2019

Hallituksen ”herkässä tilanteessa” julkaisema video hämmentää: ”Banaali kampanja sotesta”

Luotu: 
17.5.2018 18:21
  • Kuva: Kuvakaappaus / omamaakunta.fi
    Kuva
    Tulevaisuuteen sijoittuvalla kampanjavideolla varttuneempi naisääni kiittelee aiempien sukupolvien oikeita ratkaisuja. Kuvakaappaus videosta.
|

RKP pitää hallituksen julkaisemaa sote-kampanjavideota vastuuttomana. Puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson otti hallituksen uudistusta markkinoivan videon esiin tänään eduskunnan kyselytunnilla.

Kyse on kampanjavideosta, joka on julkaistu omamaakunta.fi-sivustolla. Voit katsoa sen jutun lopussa olevasta upotuksesta. Video on herättänyt huomiota jo aiemmin ja asiantuntija arvioi Ylelle, että video on tiedottamisen sijaan mielikuvavaikuttamista. Tulevaisuuteen sijoittuvalla videolla varttuneen kuuloinen naisääni kiittelee aiemman sukupolven ratkaisuja.

–Onneksi se sukupolvi teki silloin oikeita ratkaisuja. Vaikka maailma muuttui, niin ihmistä ei unohdettu, naisääni sanoo videolla.

Henriksson huomautti tänään kyselytunnilla, että koko pääkaupunkiseutu on uudistusta vastaan ja viittasi tiistain poikkeuksellisessa kokouksessa hyväksyttyyn lausuntoon, jossa Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit katsoivat, että uudistusta ei tule hyväksyä esitetyssä muodossa.

–Tällaisessa tilanteessa tuntuu vastuuttomalta, että valtioneuvosto julkaisee suoraan sanottuna banaalin videokampanjan sote-uudistuksesta. Siinä vielä sanotaan näin: ”Onneksi se sukupolvi teki silloin oikeita ratkaisuja”, Henriksson sanoi kyselytunnilla ja ihmetteli, ”mitä ihmeen ratkaisuja”.

–Asia on edelleen auki. Yhtäkään pykälää ei ole vielä hyväksytty ja asiantuntijatkin jo ovat sanoneet, että raja viranomaistiedotuksen ja poliittisen mielipidevaikuttamisen välillä alkaa hämärtyä.

Henriksson ihmetteli, eikö näin herkässä tilanteessa video ole ihan ”puhdasta propagandaa”.

–Miksi tällaista tehdään ja mitä se maksaa, hän kysyi.

Kysymykseen vastasi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), joka korosti hallituksen avointa tiedotuslinjaa sote- ja maakuntauudistuksessa. Hänen mukaansa uudistuksesta julkaistu tiedotusverkkosivu alueuudistus.fi on enimmäkseen kansanedustajille ja asiantuntijoille suunnattu, kun taas puheena oleva video kohdistaa viestinsä suoraan kansalaisille. Hänen mukaansa alueuudistus-sivu on melko raskas, joten muutama kuukausi sitten arvioitiin, että tarvitaan entistä enemmän kansalaisviestintää. Siksi kyseinen omamaakunta.fi-sivusto julkistettiin.

–On aina makuasia, pitääkö joku viestintää mielikuvamainontana vai asiallisena mainontana, mutta minä pidän tärkeänä, että meillä on viestintää myös tavallisiille kansalaisille suoraan, Vehviläinen sanoi, minkä jälkeen puhemies totesi keskustelun kysymyksestä tässä vaiheessa loppuun käsitellyksi.

Eduskunnan on määrä äänestää uudistuksesta kesäkuussa. Hallituksella on vain niukka enemmistö, joten lakipaketin läpimenoa ei voi pitää varmana. Sitä on kritisoitu myös hallituspuolueista muun muassa kokoomuksen kansanedustajan Elina Lepomäen suulla.

Videota on ihmetelty aiemmin myös Twitterissä.

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Pitkänen

Nyt ei ole enää ollu puhetta tai ylistyksiä siitä, kuinka uusi sote-homma tulisi säästämään yhteiskunnan kustannuksia peräti 2 miljardin verran fyrkkaa vuosittain. Mitenkähän mahtaa käydä, kuinka menetellään jos kulut oikeesti vähintään tuplautuu nykyisestään.
Itse veikkaan jenkki-tyylistä systeemiä, jossa erittäin kalliit vakuutukset takaavat terveyspalveluita - niitä tarvittaessa, mut köyhillä ei ole millä maksaa vakuutuksiaan.
Nyt kannattas ilmeisesti ostaa näiden terveyspalveluita pyörittävien yritysten osakkeita, koska fyrkka näyttää uivan siihen suuntaan?(veronmaksajien yhteisestä pussista luultavammin) Mitähän muuta ryöstettävää meillä on? Eläkesäästöt sit seuraavaks?

Timo Harju

Törkeän läpinäkyvä propagandavideo on siis " viestintää tavallisille kansalaisille"? En ole milloinkaan pitänyt Vehviläisen hengenlahjoja mitenkään poikkeuksellisina, mutta aina sitä vain löytyy yhä enemmän myötähäpeää herättäviä lausuntoja: tällä tasollako olevat ihmiset maata hallitsevat?